چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۱۷ - ۰۱ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۰۰۴۹
اخبار فلزات، طلا و ارز

آیا دولت حریف گرانی دلار می‌شود؟

دلار,اخبار طلا و ارز,خبرهای طلا و ارز,طلا و ارز

چند‌ماهی از زمانی که کارشناسان اقتصادی دلار پنج‌هزار تومانی را پیش‌بینی کرده بودند، می‌گذرد و این‌روزها نرخ ارز به بالاترین حد خود رسیده‌است.در این شرایط مسئولان دولتی از رئیس‌جمهور گرفته تا ریاست بانک مرکزی بر بازگشت نرخ ارز به حالت قبل و کاهش قیمت در این بازار تاکید دارند، اما این‌که چه چالش‌هایی بر‌سر راه وجود داشته و این وعده‌ها تا چه حد امکان عملیاتی‌شدن دارند موضوعی دیگر است.در این زمینه با احمد حاتمی‌یزدی، کارشناس اقتصادی و مدیر عامل سابق بانک صادرات گفت‌وگو کرده‌ایم و او در قالب صحبت‌های خود بر این امر تاکید کرده که آنچه از سوی مسئولان در روزهای گذشته اعلام شده باتوجه به تغییر شرایط در عرصه بین‌الملل جای تامل دارد. به گفته این کارشناس اقتصادی اکنون در تعیین نرخ ارز سه عامل اظهارات و تصمیمات اخیر ترامپ درباره برجام،رویکرد جدید کشورهایی مانند امارات و چین در برخورد با تجار ایرانی و شایعاتی که در زمینه کشتی سانچی منتشر شده، عوامل مهمی هستند که در قیمت این‌روزهای نرخ ارز تاثیرگذار هستند.

 

دلار این روزها به بالاترین قیمت خود در سال‌های اخیر رسیده و مسئولان دولتی به‌طور مرتب از کنترل این بازار خبر می‌دهند.دیدگاه شما در این زمینه چیست؟

صحبت‌هایی که درباره کنترل نرخ ارز مطرح شده، مربوط به‌روزهای گذشته است.زمانی ما هم مانند رئیس‌جمهوری این انتظار را داشتیم که بعد از سفرهای اربعین و کریسمس نرخ ارز با کاهش مواجه خواهد شد اما اکنون بازار با پدیده‌های دیگری مواجه شده‌است.تصمیمات ترامپ و سخت‌گیری‌های اخیر او درباره برجام کاملا اوضاع را بهم ریخته است و معلوم نیست اقتصاد ایران در مدت این چهار‌ماه و پس از آن چه ضربه‌ای از سوی آمریکا متحمل خواهد‌شد. از سوی دیگر شایعاتی که در این مدت درباره غرق شدن نفتکش ایرانی مطرح شد باعث شده‌است بازار ارز این روزها درحال سرگیجه و سردرگم است؛حال اگر دولت همان‌طور که آرامش داخلی را برقرار کرد و شلوغی‌های دو‌هفته‌ای را سامان داد بتواند در عرصه بین‌الملل هم اطمینان بیشتری ایجاد کند این احتمال وجود دارد که نرخ ارز به حالت قبل خود بازگردد. اما به هرحال این روزها تلاطم ایجاد شده در روابط سیاسی ایران با جهان، شرایط را مبهم کرده و این بی‌ثباتی عامل ایجاد وضعیت ذهنی نامساعد برای فعالان این عرصه شده‌است؛ زیرا فعالان اقتصادی این روزها نمی‌دانند سرنوشت نرخ ارز چه خواهد شد و آیا بار دیگر شاهد افزایش تحریم‌های تجاری علیه ایران خواهیم بود یا مشکلات عرصه بین‌الملل رفع خواهد شد؟

 

منظور شما از مشکلات بین‌المللی تنها به داستان اظهارات ترامپ و سرنوشت برجام مربوط می‌شود؟

اکنون چند روزی است چین و امارات نیز سختگیری‌های جدیدی در زمینه روابط تجاری خود با ایران اعمال کرده‌اند و حساب‌تجار ایرانی را می‌بندند،همین موضوع باعث شده فعالان اقتصادی ایران به‌جای تولید به این فکر باشند که چطور باید ارزش سرمایه خود را حفظ کنند و اگر ارزش ریال ثبات سال‌های قبل را نداشته باشد چه کنند.

 

با توجه به این شرایط یعنی نمی‌توان انتظار کاهش نرخ ارز را داشت؟

اگر ثبات بازگردد و روابط ایران با امارات ، چین و آمریکا حتی به‌حالت ۶ ماه قبل بازگردد می‌توان به کاهش نرخ ارز امید داشت...

 

زیرا دولت ایران به‌اندازه کافی ارز دارد و قادر به تامین نیاز بازار هست،از سوی دیگر در این مدت با افزایش بهای نفت نیز مواجه‌بوده‌ایم اما به هرصورت همان‌طور که اشاره شد در حال حاضر تصمیمات جدید آمریکا مبنی بر تعیین تکلیف چهارماهه برجام،شایعات پیرامون سانچی و تاثیرات روحی برجا مانده از آن و بسته شدن حساب تجار ایرانی در چین و امارات نوعی بی‌ثباتی در بازار ایجاد کرده‌اند که اگر این موارد و اثرات آن‌ها فروکش کنند بانک مرکزی نیز قصد مدیریت بازار ارز را دارد و سیاست‌های رسمی ایران کنترل نرخ ارز است البته این سیاست‌ها به این شکل تدریجی و آهسته است و این‌گونه نخواهد بود که ظرف مدت چندروز یکباره نرخ ارز ۱۰ تا ۲۰درصد افزایش پیدا کند،به‌عبارت دیگر چنین رویکردی برنامه بانک مرکزی هم نبوده است.

 

این‌که گفته می‌شود هر سال در این مقطع  تا حدی افزایش نرخ ارز به طور مقطعی رخ می‌دهد،یعنی چه؟

بله،در این مقطع  از سال معمولا افرادی که دلار در اختیار دارند برای پرداخت حقوق و عیدی کارمندان خود ارز موجود را به فروش می‌رسانند به شرطی که مانعی برای فروش ارز آن‌ها در بازارهایی که فعال هستند وجود نداشته باشد.اکنون کشوری مانند امارات در مدت چند روز به یکباره ۵درصد مالیات ارزش افزوده در نظر گرفته که این اقدام تاکنون بی‌سابقه بوده و معاملات ارزی ما را نیز تاحد قابل‌توجهی تحت‌تاثیر قرار می‌دهد.

 

اواخر سال معمولا بحث پرداخت‌های ارزی شرکت‌های پتروشیمی نیز مطرح می‌شود. ورود ارز چمدانی پتروشیمی‌ها هم می‌تواند در تعیین نرخ ارز موثر باشد؟

آن‌چه به شکل چمدانی وارد می‌شود حجم زیادی به‌خود اختصاص نمی‌دهد زیرا بخش عمده درآمدهای ارزی این بخش در دوبی و چین مبادله می‌شود و بر همین اساس آنچه به ایران می‌آید رقم چندانی نیست،به عبارت دیگر از درآمد چندمیلیارد دلاری پتروشیمی‌ها تنها بخشی اندک به شکل چمدانی وارد می‌شود و مابقی آن در کشورهای نامبرده مبادله می‌شود.

 

از ماه‌ها پیش برخی کارشناسان اقتصادی برای نرخ ارز پیش‌بینی دلار پنج‌هزار تومانی را داشته‌اند،حال اگر نرخ ارز به این سمت برود یا حتی با همین مبلغ چهارهزار و ۵۰۰ تومانی فعلی چه تبعاتی در انتظار اقتصاد ایران خواهد بود؟

به‌طور طبیعی افزایش نرخ ارز واردات را گران خواهد کرد و بر این اساس شاید بتوان گفت که تمام اجناس وارداتی بیش از ۱۰درصد افزایش قیمت خواهند داشت، البته به طور همزمان در صادرات نیز شاهدافزایش درآمدها خواهیم بود به‌شرطی که صادرکنندگان و تولیدکنندگان ما به سمتی بروند که تولیدات خود را از نظر تکنیکی و کیفی ارتقا بخشند تا بتوانند این محصولات را با قیمت بهتری به فروش برسانند اما متاسفانه در حال حاضر بسیاری از کارخانه‌های ما کیفیت لازم برای صادرات را ندارند.

 

اگر بحث‌هایی مبنی بر تشدید تحریم‌ها مطرح باشد آیا همچنان امکان افزایش درآمدهای صادراتی وجود دارد؟

صادرات ما به‌گونه‌ای نیست که مشمول تحریم شود زیرا کالاهای صنعتی ما سهم چندانی از صادرات ندارند و به‌عنوان مثال در حوزه‌هایی مانند لوازم خانگی صادرات ما به برخی کشورهای همسایه مانند عراق و افغانستان محدود می‌شود.

 

تاثیر نرخ ارز بر اقتصاد مردم و وضع تورم چگونه خواهد بود؟

نرخ تورمی که تاکنون کمتر از ۱۰درصد بوده قطعا به‌دنبال افزایش نرخ ارز به بالای ۱۰‌درصد خواهد رسید، اما این اتفاق به طور یکباره رخ نمی‌دهد و ممکن است ظرف چند‌ماه حدود ۲تا ۳درصد در تورم تاثیر داشته باشد.

 

و اما سوال آخر؛ به‌شرط رفع موانع بین‌المللی آیا می‌توان به بازگشت نرخ ارز امید داشت؟

بله به شرط رفع این موضوعات این امکان وجود خواهد داشت که نرخ ارز بار دیگر به چهار‌هزار تومان بازگردد.

 

 

 

 

asemandaily.ir
  • 67
  • 83
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱۶
در انتظار بررسی: ۲۹
غیر قابل انتشار: ۳۱
جدیدترین
قدیمی ترین
خدایی تا حالا کسی دیده قیمت دلار یا طلا بالا بره و چند ماه بمونه بالا بعد بیاد پایین؟ هیچوقت نشده . حتی اگر شدنی باشه مردم و دولت همونن ک بودن پس این قضیه ممکن نیس اتفاق بیفته حتی اگه موانع بین المللی ام از بین بره .
چرا فکری به حال کارگری که ماهی ی تومن حقوقشه و دوتا بچه داره و همینطور کسایی که مستاجرن نمیکنن؟؟؟؟؟ بخدا ما خودمون مستاجریم پدرو مادر پیر دارم کرایه خونمون شده ۱۸۰۰ پدرم درامدی نداره منم ی دخترم تو جامعه امنیت شغلی نیس چن ماه ی بارم نمیتونیم ی میوه بخوریم اخه ما چططوری زنچطوری؟؟؟؟چطوری؟؟؟؟؟؟؟؟روزی صد بار ارزوی مرگ میکنم من ۲۲ سالمه دانشجوی ارشد هیجا کاز پیدا نمیکنم ای خدااااااا ای خداااااااا ای خدااااااااا
مردم تحمل این همه گرونی رو ندارن توروخدا به فکر قشر ضعیف جامعه هم باشید
مردم تحمل این همه گر...
باشه حتما
چرااآاااا مسئولان فقط نظاره گر این همه گرونی ان توروخدا بفکر قشر ضعیف جامعه باشید
آیاوسایل برقی ارزان می شودنمیتونم جهیزیه بخرم بااین گرانی صبرکنم ارزان میشود
آیاوسایل برقی ارزان ...
تو این مملکت چیزی که گرون بشه ارزون نمیشه، دیگه صبرم جواب نمیده
سلام هرچه اعتقاد داشتیم همه رفت آخرش هم خودمون باید بریم اینجا چیزی به عنوان انسانیت دیگه نیست مردم از گرسنگی بیگاری دست به هر کاری میزنند کسی نیست به یه مشت مفت خور بگه شما به چه قیمتی دارید به آبروی ایرانی بازی میکنید
متاسفانه ما هر چند سال یکبار این مشکل رو تو مملکت داریم بیکاری بیداد میکنه ما هم که به هر بدبختی دوزار جمع کردیم تا شاید خدای نکرده بتونیم تو سن ۴۵ سالگی کاری بکنیم با یه لگد اقتصادی اینجوری ۲۰۰ سال عقب افتادیم و اصلا نباید تو این مملکت به پیشرفت فکر کرد چون بدبختی پیشرفتش از سرعت پیشرفت ما ها بیشتره. به قول گفتنی هرسال بدتر از پارسال(ایران)
دارن چ به سر ما میارن یه مشت دزد اقتصادی بی حجابی و فقر و فساد و فحشا تو مملکت بیداد میکنه چرا جلو این همه گرونی و بی ححابی را نمیگیرن
دارن چ به سر ما میار...
جلو بی حجابی گرفته بشه خود بخود ارزونی میاد
من عاشق ایران و ایرانیان ولی واقعا از لحاظ مالی دارم عذاب میکشم ترس ازبیکارشدن حقوقهای عقب افتاده منت بالاسریاتاکی بایدجوونای مابلاتکلیف باشن؟
بیچاره شدیم رفت خدا بداد نسل بعدی برسه
همه مردم سرمین خودشون رو دوست دارن اما با این گرانی مردم با این سرزمین هم دشمنی میکند اخه چرا؟؟؟ همه مردم بخاطر نبود کار نبود پول در جیب هنوزهم مسئولان از مردم انتظار دارن مقاومت کنن اخه تا کی؟ مگه مردم موش صحرایی هستن که میخاید ازمایش کنید مسئولان جیبشون پر اونوقت مردم باید عذاب ببینن؟؟
واقعا متاسفم برای کسای که تو این کشور پست مقام دارن ولی هیچ کاری برای مردم نمیکنن مردوم ما هشت سال جنگیدن شهید دادن واسه کسای که اون زمان تو هفت سوراخ قایم شده بودن ، الان منم منم میکنن
من عاشق مملکتم هستم .واقعا موندم چرا مملکت دست کسانی است و نمیتونن مملکت رو اداره کنن .چرا باید اینقدر بی سیاست رفتار کنن ک گل دنیا باهامون دشمن باشه.چرا نمیتونن قیمت ها رو کنترل کنم چرا مملکتمان دست درد هاست .مگه در اسلام دست دزدا رو قطع نمیکنن چرا تو ایران حتی اسم این دزد هایی ک بانک ثااکن و الحجج و بقیه بانک ها رو غارت کردم نمیارن .
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
ویژه سرپوش