دوشنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۴:۴۳ - ۱۹ بهمن ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۱۱۷۲۰
حوادث طبیعی

راه‌های کمک بسته است

تعداد قربانیان زلزله در ترکیه و سوریه به بیش از ۹۰۰۰ نفر رسید | فاجعه مضاعف در مناطق زلزله‌زده سوریه

زلزله ترکیه و سوریه,تلفات زلزله ترکیه
بر اساس جدیدترین آمارها، مجموع قربانیان زلزله در ترکیه و سوریه که مرگبارترین زلزله در بیش از یک دهه اخیر است، به ۹۴۲۷ نفر رسیده است.

به گزارش فارس،دولت سوریه کشته شدن ۱۲۵۰ نفر را تایید کرده و گروه موسوم به کلاه سفیدها در سوریه هم از تلفات دستکم ۱۲۸۰ نفری خبر داده است. 

مورات کوروم وزیر محیط زیست و تغییرات آب و هوایی ترکیه اعلام کرد این کشور تاکنون ۶۸۴ پس‌لرزه را بعد از دو زمین‌لرزه ۷.۸ و ۷.۷ ریشتری که استان‌های جنوبی را لرزاند، تجربه کرده است. به گفته وی، ۱۳.۵ میلیون نفر از مردم ترکیه مستقیماً تحت تاثیر این زمین‌لرزه‌ها قرار گرفته‌اند. 

طبق اعلام رسانه‌های دولتی ترکیه، رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهور این کشور قرار است برای سر زدن به مناطق زلزله‌زده به جنوب ترکیه برود. 

زمین‌لرزه‌ای به بزرگی ۷.۸ درجه در مقیاس ریشتر به مرکزیت ترکیه، سحرگاه دوشنبه (۲۴ بهمن)، بخش‌های زیادی از منطقه غرب آسیا و شرق مدیترانه را به لرزه درآورد. داده‌های مراکز زلزله‌نگاری حاکی از آن بود که که این زمین‌لرزه در مرز ترکیه و سوریه و در ۲۶ کیلومتری شمال شرق غازی‌آنتپ ترکیه رخ داده است.

براساس گزارش‌ها، این زمین‌لرزه در کشورهای ترکیه، سوریه، لبنان، فلسطین، عراق، اردن، مصر، عربستان سعودی و بخش‌های از اوکراین و اروپا از جمله یونان، بلغارستان و... به ثبت رسید.

ترکیه یکی از فعال‌ترین مناطق زلزله‌خیز در جهان است. آخرین زمین لرزه ۷.۸ ریشتری این کشور در سال ۱۹۳۹ به وقوع پیوست که در آن ۳۳ هزار نفر در استان «ارزنجان» واقع در شرق ترکیه جان خود را از دست دادند.

ترکیه یکی از فعال‌ترین مناطق زلزله‌خیز در جهان است. آخرین زمین لرزه ۷.۸ ریشتری این کشور در سال ۱۹۳۹ به وقوع پیوست که در آن ۳۳ هزار نفر در استان «ارزنجان» واقع در شرق ترکیه جان خود را از دست دادند. از طرف دیگر، منطقه دوزجه ترکیه در سال ۱۹۹۹ دچار زلزله ۷.۴ ریشتری شد که در آن بیش از ۱۷ هزار نفر کشته شدند.

 فاجعه مضاعف در مناطق زلزله‌زده سوریه؛ راه‌های کمک بسته است

اگر حکومت سوریه به پیشنهادات خارجی پشت کند، باید انتظار عواقب سنگینی را داشته باشد. سوریه تا پیش از وقوع این زلزله به ورطه فروپاشی اقتصادی، رنج بشری و بی‌ثباتی سیاسی، قومی و فرقه‌ایِ لاینحل خویش فکر می‌کرد. در سال ۲۰۲۲ مهاجرت غیرقانونی سوری‌ها به اروپا ۱۰۰ درصد افزایش پیدا کرد. و حالا با وقوع زمین‌لرزه‌ای به همان اندازه فاجعه‌بار باید انتظار سیر صعودی آمار مهاجرت را بکشیم...

زلزله ترکیه و سوریه,تلفات زلزله ترکیه

به گزارش فراز دیلی، اهالی شمال سوریه پنجم فوریه را در شرایطی به بستر رفتند که این منطقه مدتی می‌شد که در یک آرامش نسبی نظامی به سر می‌برد. اما سوری‌ها نمی‌دانستند که قوی‌ترین زمین‌لرزه‌ای که طی ۱۰۰ سال اخیر بی‌سابقه بوده، این بار هم آنها را در شرایطی که خواب‌اند غافلگیر می‌کند. حالا تخریبی که زمین‌لرزه به طرفه‌العینی در این منطقه ایجاد کرده است، قابل مقایسه با بلایی نیست که رژیم سوریه، طی ۱۲ سال، با سلاح‌های متعدد بر جمعیت خود آوار کرده است.

مناطقی که حالا تحت کنترل دولت مرکزی هستند، تحت تأثیر زلزله و پس‌لرزه‌های آن قرار گرفته‌اند. تنها یک روز پس از وقوع زمین‌لرزه، شمار قربانیان سوریه از دو هزار نفر فراتر رفت و کماکان رو به افزایش می‌رود. صدها نفر، اگر نگوییم هزاران، هنوز زیر آوار باقی مانده‌اند.

صراحتاً باید گفت که جمعیتی آسیب‌پذیرتر از اهالی شمال‌غرب سوریه برای فاجعه‌ای از این دست، وجود نداشت. سوریه‌ای که تا پیش از زلزله، سمبل یکی از حادترین بحران‌های بشردوستانه در جهان بود. بیش از ۴.۵ میلیون غیرنظامی در این منطقه زندگی می‌کنند؛ در قلمرویی که بیش از ۴ درصد از جمعیت سوریه را شامل نمی‌شود... گروهی جمعیتی که نزدیک به ۳ میلیون نفرشان هم بی جا و مکان‌اند.

لااقل ۶۵ درصد از زیرساخت‌های اساسی این منطقه حالا تخریب شده یا شدیداً آسیب دیده است. ۹۰ درصد جمعیت آن نیازمند کمک‌های بشردوستانه‌اند؛ کمک‌هایی که تنها از طریق یک گذرگاه مرزی، و از راه ترکیه در باب‌الحوا قابل ارسال است.

کمک‌های فرامرزی که لفظ‌شان رفته عملیات بزرگی‌ست که با همکاری سازمان ملل‌متحد در حال انجام است. پیش از این سه گذرگاه برای کمک‌های فرامرزی در شمال سوریه وجود داشت؛ اما روسیه با استفاده از حق وتوی خویش در شورای امنیت سازمان ملل، دوتای این گذرگاه‌ها را بسته است.

روسیه در سال‌های اخیر تهدید کرده که باب‌الحوا را نیز به طور کامل خواهد بست؛ تهدیدی که باعث شده است بازوهای امدادی سازمان ملل‌متحد و سازمان غیر‌دولتی هشدار بدهند که امکان فاجعه‌ای انسانی در این منطقه وجود دارد. این گذرگاه، از زمان وقوع زلزله به اجبار بسته شده و تنها جاده اصلی‌ای که این نقطه را با فضای داخل ترکیه مرتبط می‌کند، به شدت آسیب دیده و نتیجتاً زیرساخت‌های امدادی سازمان ملل را فلج ساخته است. امدادگران نیز به سرنوشت مشابه با کسانی دچار شده‌اند که در همین منطقه فاجعه‌زده زندگی می‌کنند.

این به معنای واقعی، چیزی جز تحقق سناریویی کابوس‌وار نیست... یک فاجعه‌ی طبیعی که این بار یکی از آسیب‌پذیرترین جمعیت‌های جهان را هدف قرار داده. فاجعه‌ای که به هزاران ساختمان در این ناحیه آسیب وارد کرده و در بحبوحه سرمای سخت زمستان، بحران را بر سر افرادی نازل کرده که حتی مجرایی برای دریافت کمک‌هایشان ندارند.

مسئله اصلی، حالا بحث زمان است. مردم ساکن شمال‌غرب سوریه، هر لحظه که می‌گذرد بیشتر به مرگ نزدیک می‌شوند. با گذشت هر ثانیه تعداد تلفات زیر آوار مانده بالاتر می‌رود. هزاران نفر حالا بی‌خانمان‌اند... نه جایی برای رفتن دارند و نه سر‌پناهی انتظارشان را می‌کشد. جامعه بین‌الملل حالا کمک‌های اساسی را به ترکیه ارسال کرده [کاری که باید هم انجام می‌شده]... اما مطابق معمول و لزوماً باید سوری‌ها را هم مدنظر قرار داد. جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا، همان‌گونه که انتظارش می‌رفت اظهار داشته که سازمان‌های غیردولتی سوریِ مورد حمایت آمریکا در حال واکنش نشان‌دادن به این حادثه‌اند... اما آنچه پرواضح است اینکه: هیچ‌یک از اینها برای ساکنان سوری کافی نیست.

ان‌جی‌اوی اصلی مورد بحث، کلاه‌سفیدهای قهرمان هستند... منظور تقریباً ۳ هزار کارمند داوطلبی است که در میان جمعیت ۴.۵ میلیون نفری حضور دارند. که آنها هم برای پاسخ به حملات هوایی بود که تأسیس شده و بودجه می‌گرفتند؛ نه برای زلزله‌ای آخرالزمانی.

گذرگاه‌های مرزیِ جایگزین، در باب‌السلامه و یاروبیه هستند، که می‌توان از خلال‌شان کمک‌رسانی انجام داد. شرکای آمریکا در نبرد علیه دولت اسلامی [همان نیروی دموکراتیک سوری (SDF)] متعهد شده‌اند که امدادرسانی را از جبهه شمال‌شرق، یعنی جایی که امریکا در آن ۹۰۰ سرباز مستقر کرده است، تسهیل خواهند کرد. واقع امر اینکه کارهای زیادی هست که می‌توان برای نیازمندان انجام داد؛ اما یک شرط وجود دارد: اینکه بخواهیم. انتظار برای عملیاتی‌شدن مکانیسم امدادرسانی فرامرزی، تنها تضمین از دست رفتِ زندگی‌های بیشتر است. ترتیبی بسیار پیچیده با بوروکراسی گسترده. در نهایت اینکه مبارزات لجستیکی در پی زلزله، باعث نامناسب‌شدن بیشتر شرایط برای انجام واکنش فوری‌ست.

تلاشی یک‌جانبه [به رهبری ایالات‌متحده و متحدان همفکر؛ و البته با تسهیل ترکیه] یکی از گزینه‌هاست... البته اگر انتخابش کنیم. فراتر از مخالفان شمال‌غربی، مناطق تحت کنترل رژیم در حلب، حماه، و سواحل مدیترانه نیز نیازمند کمک فوری هستند... بودجه ایالات‌متحده و اروپا نقشی اساسی در توانایی سازمان‌ملل برای کمک‌های دمشق دارد. دولت‌های عراق، الجزایر، روسیه و امارات متحده عربی نیز کمک‌های اضطراری مازادی ارائه کرده‌اند... و این میان در ششم فوریه، پیشنهاد کمک اسرائیل رد شد.

پیش از زلزله، مناطق تحت کنترل رژیم سوریه از پیامدهای یک فروپاشی اقتصادی رنج می‌بردند. فروپاشیِ مزبور را تلاش‌های یک رژیم سوخته برای بقا بدتر کرد و سرریز بحران نقدینگی لبنان در ۲۰۱۹ و نیز همه‌گیری کووید‌۱۹، و جنگ روسیه در اوکراین و زوال اقتصادی ایران، به آن شدت بیشتری نیز بخشید. نتیجه امر اینکه حکومت در مواجهه با افزایش فشارهای داخلی و نارضایتی غیرنظامیان، به حاشیه رانده شد.

حالا فراخوانی جهانی برای کمک صادر شده است. بسام‌الصباغ، سفیر سوریه کشور در سازمان ملل متحد، در ششم فوریه به خبرنگاران گفت که از تمام کمک‌های ارسالی به سوریه استقبال خواهد شد... اما این کمک‌ها تنها می‌توانند از دمشق عبور کنند. پیشنهاد او حق وتو در مورد هرگونه امداد فرامرزی به مناطق مخالف بود.

جامعه بین‌الملل باید به سیاست دیرینه خویش مبنی بر حمایت از کمک‌های درون و برون مرزی به تمام نیازمندان پایبند بماند. گسترش موقت کمک‌های ارسالی از طریق دمشق را نیز می‌توان در نظر گرفت؛ اما تنها در صورتی که مجوزی برای انجام این کار در شمال‌غربی نیز فراهم شود. حکومت دارای یک سابقه ده‌ساله‌ی مدام در دستکاری و ایجاد انحراف و دزدی و تخریب کمک‌های بشردوستانه داشته است. همچنین که حکومت مبالغ هنگفتی را از راه تحمیل نرخ‌های دستکاری‌شده در سازمان ملل به دست می‌آورد و در نتیجه نیمی از دلارهای ارسالی به سوریه را نیز می‌دزدد. این‌ها مشکلاتی هستند که حتی در شرایط اضطراری نیز همیشه اجتناب‌ناپذیر بوده‌اند.

در صورت مقبول‌افتادن کمک‌های تکمیلی نیز باید تدابیر سخت‌گیرانه‌ای اتخاذ گردد تا این کمک‌ها از طریق مجریان مورد تأیید سازمان ملل به جوامع نیازمند و دریافت‌کننده برسد. اما این راهکار نیز نواقص خود را دارد؛ دلیلش هم اینکه نزدیک به یک‌چهارم بودجه تدارکاتی سازمان ملل از طریق نهادهای تحریم‌شده هدایت می‌شوند.

سوریه تا پیش از وقوع این زلزله به ورطه فروپاشی اقتصادی، رنج بشری و بی‌ثباتی سیاسی، قومی و فرقه‌ایِ لاینحل خویش فکر می‌کرد. در سال ۲۰۲۲ مهاجرت غیرقانونی سوری‌ها به اروپا ۱۰۰ درصد افزایش پیدا کرد و حالا با وقوع زمین‌لرزه‌ای به همان اندازه فاجعه‌بار باید انتظار سیر صعودی آمار مهاجرت را بکشیم.

نکته اینجاست که جامعه سازمان ملل، سال‌های متمادی عزم‌اش این بوده که اقداماتی نیمه‌تمام را در مورد سوریه عملی کرده و دلایل اصلی فجایع این ناحیه را نیز نادیده بگیرد... اما شاید حالا زمانش رسیده که تغییری در این رویکرد به وجود بیاید.

  • 17
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی: ۶
غیر قابل انتشار: ۱۱
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش