شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۱:۵۷ - ۲۴ شهریور ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۶۱۷۰۱
اخبار افغانستان

نخست‌وزیر پاکستان: حکومت طالبان غیرقانونی و نامشروع است

مرز تورخم بین افغانستان و پاکستان,گروه تروریستی طالبان
در حالی‌که گذرگاه مرزی مهم و استراتژیک تورخم بین افغانستان و پاکستان برای نهمین روز پیاپی بسته مانده است، انورالحق کاکر، نخست‌وزیر موقت پاکستان گفته است که حکومت طالبان در افغانستان «نامشروع» است و شباهتی به یک حکومت «مرکزی مدرن» ندارد.

به نوشته بی بی سی، چهارشنبه هفته گذشته (ششم سپتامبر) گذرگاه کلیدی تورخم در پی یک درگیری چند ساعته میان نیروهای مرزی طالبان و پاکستان و کشته شدن یک عضو طالبان بسته شد. تورخم به عنوان نقطه عبور و مرور میلیاردها دلار کالای تجاری و صدها هزار مسافر از اهمیت ویژه برای هر دو کشور برخوردار است و مسدود ماندن آن برای ۹ روز پیاپی تقریبا بی‌سابقه است. این سبب شده تا هزاران لاری/کامیون حامل کالاهای اساسی در هر دو طرف مرز گیر و سرگردان بمانند و مواد غذایی صادراتی به پاکستان یا وارداتی به افغانستان به دلیل نبود سردخانه‌ها یا فاسد شده یا هم تاجران مجبور شوند آن را با قیمت بسیار پایین به حراج بگذارند. شمار زیادی از مسافران هم سفرشان نیمه تمام مانده و چشم به راه بازگشایی این مسیرعمده تجاری هستند.

وزارت امور خارجه طالبان بسته ماندن تورخم را قبلاً «نقض اصل حسن همجواری» میان دو کشور خوانده بود، در حالی‌که زهرا ممتاز بلوچ، سخنگوی وزارت خارجه پاکستان هفته پیش گفت تا زمانی که در گفتگوها درباره تهدیدات امنیتی از افغانستان پیشرفتی حاصل نشود، دروازه مرز تورخم بسته خواهد ماند. در میان این تنش فزاینده، اظهارات اخیر نخست‌وزیر موقت پاکستان در مورد «نامشروع» خواندن حکومت طالبان، تازه‌ترین و جدی‌ترین حمله‌ لفظی است که از سوی مقامات پاکستان در چند روز گذشته علیه طالبان ابراز شده است.

حادثه بسیار مهم دیگر که روابط پاکستان و طالبان را در روزهای اخیر بیشتر متاثر ساخته، حمله صدها عضو طالبان پاکستانی به منطقه چترال است. رسانه‌های پاکستانی در ۶ سپتامبر گزارش دادند که حدود ۱۵۰ «تروریست» از گروه تحریک طالبان پاکستانی (تی‌تی‌پی) در منطقه کلاش چترال حمله کردند که در نتیجه چند سرباز ارتش پاکستان کشته شدند. در اعتراض به این حمله، پاکستان سردار احمد شکیب، سفیر طالبان را به وزارت خارجه این کشور احضار کرد تا «اعتراض شدید» اسلام آباد در «مورد رفت و آمد» شورشیان طالبان پاکستانی از افغانستان را به کابل منتقل کند. مقامات پاکستان پیوسته طالبان افغانستان را به پناه دادن به جنگجویان طالبان پاکستان متهم کرده اند و مؤسسه مطالعات درگیری و امنیتی پاکستان، اخیرا گزارش داد که حملات به این کشور در نیمه اول سال ۲۰۲۳ میلادی نسبت به سال گذشته تقریباً ۸۰ درصد افزایش داشته است. طالبان افغانستان اما پیوسته این اتهامات پاکستان را رد کرده و تاکید کرده‌اند که اسلام آباد باید دلایل ناامنی این کشور را در داخل مرزهای خود جستجو کند.

نخست وزیر موقت پاکستان این هفته در یک مصاحبه با تلویزیون «آج» در اظهارات کم‌سابقه‌ای گفت که حکومت طالبان «اساس قانونی» ندارد و دارای یک ساختار چند لایه است که در تعریف معمول حکومت مدرن نمی‌گنجد. او افزود که حکومت کنونی طالبان به آشفتگی وضعیت در پاکستان کمک کرده است و جامعه جهانی در ۲۰ سال گذشته پروژه خود در افغانستان را ناتمام گذاشت، «عبای خود را بر دوش انداخت و این کشور را ترک کرد». کاکر گفت: «در چند سال گذشته با وجود هزینه‌های حدود ۳ تریلیون دلار و حضور غربی‌ها، قدرت مرکزی در افغانستان شکل نگرفت و پروژه غربی‌ در این کشور موفقیت‌آمیز نبود. این یک دولت قانونی نیست.»

هرچند حکومت طالبان به اظهارات آقای کاکر پاسخی نداده است، اما در گذشته گفته‌اند که یکی از ویژگی‌های حکومت شان این است که صلاحیت و اقتدار در آن مرکزی است و تصمیم نهایی توسط رهبرشان هبت‌الله آخوندزاده گرفته می‌شود. نخست وزیر در مورد امنیت منطقه و به ویژه امنیت «خط دیورند» بین افغانستان و پاکستان گفت که پاکستان مسئول حفاظت از مرزهای خود است و به هر قیمتی که شده مرزهای خود را امن نگه خواهد داشت. هنگامی که از آقای کاکر پرسیده شد که آیا پاکستان برنامه یا قصدی برای عملیات در داخل افغانستان دارد یا خیر، گفت: «در وهله اول، ما به این فکر نمی‌کنیم که این موضوع را در نظر بگیریم یا کنار بگذاریم. ما می دانیم که مدیریت مرزی ما، ارتش و نیروی هوایی مسئول تضمین حریم هوایی، فضای دیجیتال و فضای فیزیکی ما هستند.»

چرا پاکستان حکومت طالبان را به رسمیت نمی‌شناسد؟

درگیری مرزی با کشورهای همسایه از زمان بازگشت طالبان به قدرت افزایش یافته است و به گفته سخنگوی وزارت داخله‌‌‌‌‌‌ (کشور) طالبان در یک سال گذشته ۵۰ مورد درگیری میان نیروهای طالبان و نیروهای مرزی کشورهای همسایه افغانستان اتفاق افتاده است که بیشتر آن با پاکستان بوده است. در حالی‌که اغلب انتظار می‌رفت اختلاف میان حکومت طالبان و همسایه‌های شمالی و غربی افغانستان بحران اصلی در منطقه باشد، اختلاف طالبان با پاکستان به عنوان مهمترین چالش برای هردو «متحد سنتی» بروز کرده است.

این در حالی است که پاکستان، مهمترین حامی طالبان در ۲۰ سال گذشته در جنگ علیه نیروهای خارجی مستقر در افغانستان و حکومت پیشین این کشور پنداشته می‌شد. پاکستان، یکی از تنها سه کشوری بود که حکومت قبلی طالبان در سال‌های ۱۹۹۶-۲۰۰۱ را به رسمیت می‌شناخت. همچنین یکی از چهار کشوری که با بازگشت طالبان به قدرت در ۲۰۲۱ سفارت خود را در کابل نبست. اما این بار مانند همه کشوهای دیگر، پاکستان نیز از به رسمیت شناختن حکومت کنونی طالبان خودداری کرده است. حکومت طالبان همچنین مثل بیشتر حکومت‌های گذشته افغانستان «خط دیورند» را به عنوان مرز میان دو کشور به رسمیت نمی‌شناسد.

مناطق قبیله‌ای پاکستان در نزدیک مرز با افغانستان از اصلی‌ترین پایگاه‌های طالبان پاکستانی به شمار می‌رود و کم نیستند کسانی در لایه‌های وسطی طالبان افغانستان که با طالبان پاکستانی همدلی دارند و این پایگاه‌ها را جز خاک افغانستان می‌دانند. ظاهرا اسلام آباد هم مثل کشورهای دیگر به رسمیت شناختن حکومت طالبان را موکول به یک سلسله شرایط از جمله تشکیل «حکومت فراگیر و عملی کردن مواد توافقنامه دوحه» کرده است. اما اختلافات بر سر فعالیت طالبان پاکستانی و تاکید پیوسته اسلام آباد بر امن ساختن مرزها با افغانستان نشان می‌دهد که پاکستان در پی حل اساسی مشکلات مرزی‌اش با افغانستان است. به نظر می‌رسد پاکستان حاضر نیست حکومتی را در کابل به رسمیت بشناسد که «خط دیورند» را به عنوان مرز میان دو کشور به رسمیت نشناسد.

  • 13
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش