یکشنبه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۲:۲۴ - ۲۲ تير ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۴۲۳۹۴
بانک و بیمه

۸۲ درصد لیست بدهکاران بانکی شفاف نشد

بدهکاران بانکی,بانک

 انتشار فهرست‏ تسهیلات کلان، اشخاص مرتبط و ذی‏نفع واحد توسط بانک‌مرکزی، اگرچه گامی مهم و قابل تقدیر در این حوزه است اما خلأ نظارت قوی، ضعف سامانه‏‌های نهاد ناظر و معیارهای کاهش‌دهنده معناداری، دست‌به‌دست هم داده‌اند تا ادامه مسیر شفافیت در شبکه بانکی نیازمند بازبینی در سازوکار طی‌شده و اصلاح فوری آن داشته باشد؛ اصلاحاتی که باید برای کاهش اختلاف در ارقام اعلامی بانک‌مرکزی و صورت‏های مالی بانک‏ها انجام گیرد تا هم شفافیت و هم مرجعیت رسمی آمارهای منتشره از نهاد ناظر را با خود به‌همراه داشته باشد. نتایج گزارش حاضر نشان می‌دهد گرچه شفاف‌سازی تسهیلات کلان و تسهیلات اشخاص مرتبط بانک‌ها امری قابل تقدیر بوده اما شوربختانه این شفاف‌سازی فقط مربوط به ۱۸درصد از تسهیلات غیرجاری بانک‌هاست. البته این مقدار در بانک‌های مختلف متفاوت است؛ در برخی بانک‌هایی که ناترازی بالایی دارند، این مقدار حتی به ۶درصد هم نمی‌رسد. در بانک‌هایی که وضعیت بهتری در نسبت تسهیلات غیرجاری دارند، این مقدار بین ۵۰ تا ۷۰درصد بوده است. اهمیت این ۱۸درصد از آنجایی است که در شفاف‌سازی وزارت اقتصاد و بانک‌مرکزی آن اسامی اشخاص حقوقی و حقیقی منتشر می‌شود که تسهیلات غیرجاری آنها بیش از ۱۰۰میلیارد تومان باشد. این درحالی است که بین یک تا ۱۰۰میلیارد تومان بی‌نهایت تسهیلات دریافت شده که بسیاری از آنها غیرجاری بوده و شاید نام‌های آشنایی هم بین آنها باشد.

وام زیر ۱۰۰ میلیارد تومان را شفاف نمی‌کنیم!

در جزء نخست بند «د» تبصره«۱۶» قانون بودجه سال۱۴۰۱ بانک‌مرکزی موکلف شد با استفاده از سامانه‏‌های اطلاعاتی خود و عنداللزوم اطلاعات دریافتی از بانک‌ها و موسسات اعتباری غیربانکی براساس تعاریف و مصادیقی که توسط شورای پول و اعتبار تعیین می‌‏شود مانده تسهیلات و تعهدات کلان و میزان پرداختی و مانده تسهیلات و تعهدات اشخاص مرتبط و میزان پرداختی هریک از بانک‏ها و موسسات غیربانکی را به تفکیک هریک از اشخاص، نرخ سود، مدت بازپرداخت، دوره تنفس، وضعیت بازپرداخت (جاری، سررسید گذشته، معوق یا مشکوک‌الوصول)، نوع و میزان وثیقه دریافت‌شده در تارنمای خود به‌صورت عمومی منتشر کند. در ۳۱فروردین۱۴۰۱ بانک مرکزی فهرست بدهکاران بزرگ بانک‏های دولتی و خصوصی را که شامل اطلاعات دریافتی از ۱۴بانک بود منتشر ساخت و وعده داد به‌‏تدریج و همزمان با دریافت اطلاعات از سایر بانک‏ها جدول مربوطه کامل‌‏تر شود.

از طرفی شورای پول و اعتبار نیز در جلسه ۳۱خردادماه۱۴۰۱ حداقل مبلغ تسهیلات پرداختی به هر ذی‌نفع واحد و اشخاص مرتبط که بانک را ملزم به درج در فهرست می‏کند ۱۰۰میلیارد تومان اعلام کرد. در آخرین به‏روزرسانی بانک‏ها توسط بانک‌مرکزی، فهرست تسهیلات و تعهدات اشخاص مرتبط ۱۹بانک و موسسه اعتباری به‌همراه فهرست تسهیلات و تعهدات کلان و تسهیلات غیرجاری دو بانک «خاورمیانه» و «سرمایه» منتشر شد.

تبعات یک تصمیم اشتباه

مطابق با دستورالعمل طبقه‏‌بندی دارایی‏های موسسات اعتباری که توسط شورای پول و اعتبار در اسفندماه۱۳۸۵ تصویب شد، وضعیت مشتریان در بازپرداخت تسهیلات دریافتی از بانک‌ها در چهار دسته جاری، سررسید گذشته، معوق و مشکوک‏‌الوصول قرار می‌‏گیرد. منظور از تسهیلات جاری تسهیلاتی هستند که حداکثر تا دوماه از تاریخ سررسید اقساط یا آخرین پرداخت آن گذشته باشد. به همین شکل طبقه سررسید گذشته تسهیلاتی که بین دو تا ۶ماه، طبقه معوق بین ۶ تا ۱۸ماه و طبقه مشکوک‌‏الوصول بیش از ۱۸ماه از سررسید یا آخرین پرداخت گذشته باشد را شامل می‏شود که مجموع سه طبقه سررسید گذشته، معوق و مشکوک‌الوصول را طبقه غیرجاری نیز تلقی می‏کنند. اما با بررسی فهرست تسهیلات کلان غیرجاری منتشرشده توسط بانک‌مرکزی و مقایسه آن ارقام با صورت‏های مالی منتشره بانک‌ها مشاهده می‏شود در بسیاری از بانک‏ها بین تسهیلات غیرجاری درج‌شده در صورت‏های مالی و اعلامی بانک‌مرکزی بعضا تفاوت بسیار زیادی وجود دارد که این امر جای تامل دارد. به‏نظر می‏رسد سقف اعلامی توسط شورای پول و اعتبار که ۱۰۰میلیارد بوده علی‏رغم آنکه می‏توان آن را رقمی کلان دانست اما آن‌گونه که انتظار می‏رفت در روشن ساختن تسهیلات غیرجاری و دریافت‏کنندگان آن موفق نبوده است.

فقط لیست ۱۸ درصد بدهکاران شفاف‌سازی شده!

با بررسی صورت‏های مالی سال۱۴۰۱ بانک تجارت مشاهده می‏شود از مجموع ۲۸۳هزارمیلیاردتومان تسهیلات اعطایی این بانک، ۱۵هزارمیلیاردتومان در ردیف تسهیلات غیرجاری قرار گرفته‌‏اند اما در اطلاعات منتشره توسط بانک‌مرکزی، مجموع تسهیلات غیرجاری بانک تجارت برابر ۳۱۵میلیارد ذکر شده که تنها گویای ۲درصد از ۱۵میلیاردتومان تسهیلات غیرجاری این بانک است. این اختلاف زیاد نشان‏دهنده این است که بیش از ۱۴هزارمیلیاردتومان یعنی ۹۸درصد از تسهیلات غیرجاری بانک تجارت به‌‏علت آنکه زیر ۱۰۰میلیارد تومان بوده‏ اعلام نشده‌‏اند.

اما تفاوت در تسهیلات غیرجاری اعلامی بانک‌مرکزی و مقدار اعلام‌شده در صورت‏های مالی تنها در بانک تجارت خلاصه نمی‏شود. بانک آینده نیز در صورت‏های مالی سال۱۴۰۰ خود عدد ۳۲هزارمیلیاردتومان برای تسهیلات غیرجاری را ثبت کرده است که در فهرست اعلامی بانک‌مرکزی به عدد ۱۸۰۰میلیاردتومان اشاره شده که نشان‏ می‏دهد تنها ۶درصد از تسهیلات‏‌گیرندگان غیرجاری این بانک مشمول انتشار اطلاعات شده‌‏اند و ۹۴درصد از گیرندگان تسهیلات غیرجاری این بانک همچنان بدون انتشار باقی مانده‌‏اند. در رتبه سوم بیشترین اختلاف بین ارقام اعلامی بانک‌مرکزی و صورت‏های مالی بانک‏ها، بانک شهر قرار دارد که مطابق با صورت‏های مالی سال۱۴۰۰ مجموع تسهیلات غیرجاری این بانک بالغ‌بر ۴هزارمیلیاردتومان بوده که ۵۸۶میلیاردتومان یعنی تنها ۱۵درصد توسط بانک‌مرکزی اعلام شده است. این روند در سایر بانک‏ها نیز ادامه داشته به‌طوریکه تسهیلات غیرجاری اعلامی بانک مرکزی برای بانک ملت با صورت‏های مالی ۲۱درصد، بانک رفاه ۲۷درصد، اقتصاد نوین ۳۴درصد، گردشگری ۴۴درصد، سامان ۵۹درصد و خاورمیانه ۷۴درصد تطبیق داشته است. البته این ارقام در بانک‏های سامان و خاورمیانه که ظاهرا دارای نسبت‏های بالایی در انتشار تسهیلات غیرجاری هستند نشان می‏دهد بیش از ۵۰درصد تسهیلات اعطایی این بانک‏ها که در طبقه غیرجاری قرار گرفته‏‌اند بالای ۱۰۰میلیاردتومان بوده است.

این امر بیانگر آن است که اگرچه نسبت افشای این دو بانک به‌نسبت سایر بانک‏ها بیشتر بوده اما تمرکز ۵۹درصد تسهیلات غیرجاری در بانک سامان و ۷۴درصد در بانک خاورمیانه در تسهیلات بالای ۱۰۰میلیاردتومان نشان‏دهنده انباشت افزایش ریسک در این دارایی‏های غیرجاری دارد. آن‌طور که در جدول آمده، مجموع تسهیلات غیرجاری در صورت‌های مالی ۱۳بانک درحالی ۱۸۵هزارمیلیاردتومان بوده که در شفاف‌سازی بانک مرکزی فقط لیست ۳۴هزار و ۷۲میلیاردتومان افشا شده است. این بدین معنی است که فقط ۱۸.۴درصد از تسهیلات غیرجاری بانک‌ها شفاف‌شده و ۸۱درصد از آنها غیرشفاف است. البته پرواضح است افشای همه لیست تسهیلات غیرجاری که برخی از آنها تسهیلات خرد هم هستند برای بانک‌مرکزی شاید امکان‌پذیر نباشد اما رقم ۱۸درصد نمی‌تواند گرهی از تسهیلات معوق بانک‌ها باز کند. دلیل این است همان‌طور که گفته شد، بانک‌مرکزی فقط ارقام بالای ۱۰۰میلیاردتومان را شفاف‌سازی می‌کند درحالی که بین یک تا ۱۰۰میلیاردتومان تعداد زیادی از افراد تسهیلات دریافت کرده‌اند. مشخص نیست مبنای ۱۰۰میلیاردتومان چیست.

اهمیت ارقام بین یک تا ۱۰۰میلیاردتومان در این است که برای مثال با ۹۹میلیارد تومان می‌تواند ۶۶۰۰سکه بهار آزادی، ۳میلیون و ۳۰۰هزاردلار خرید، ۲۷۵۰متر خانه در تهران خرید که معادل ۴۶واحد مسکونی است. حال تصور کنید فردی این تسهیلات زیر ۱۰۰میلیارد تومان را دریافت کرده و صرف سفته‌بازی در بازار زمین و مسکن و ارز و... کرده و پول بانک را نمی‌دهد. در اینجا باید این سوال را پرسید که استدلال شورای پول و اعتبار در اعلام ۱۰۰میلیاردتومان چه بوده است.

رکوردداران تسهیلات غیرجاری اعلامی

طبق فهرست تسهیلات غیرجاری بیش از ۱۰۰میلیاردتومان که توسط بانک‌مرکزی منتشر شده است، بین بانک‏های خصوصی، بانک پارسیان با دارا بودن تسهیلات غیرجاری بیش از ۱۱هزارمیلیاردتومان در صدر قرار دارد و پس از این بانک، بانک صادرات با تسهیلات غیرجاری در حدود ۵۸۰۰میلیاردتومان در جایگاه دوم قرار دارد. البته بانک‏های پارسیان و صادرات تاکنون صورت‏های مالی سال۱۴۰۰ خود را منتشر نکرده‌‏اند تا برآوردی از سهم تسهیلات غیرجاری اعلامی بانک‌مرکزی از کل تسهیلات اعلامی آنها داشته باشیم اما طبق صورت‏های مالی سال۱۳۹۹، تسهیلات غیرجاری بانک پارسیان ۵۱هزارمیلیاردتومان و بانک صادرات ۳۰هزارمیلیاردتومان بوده است. در رتبه سوم نیز بانک سرمایه با مطالبات غیرجاری ۴۹۰۰میلیاردتومانی (طبق اعلام بانک‌مرکزی) قرار دارد. همچنین در بررسی صورت‏های مالی منتشره بانک‏‏ها، بانک آینده با دارا بودن حجم تسهیلات غیرجاری ۳۲هزارمیلیاردتومان، بانک تجارت با ۱۵هزارمیلیاردتومان و بانک ملت با ۱۴هزارمیلیاردتومان رتبه‏‌های اول تا سوم این فهرست را دراختیار دارند.

مورد عجیب بانک سرمایه

طبق صورت‏های مالی سال۱۴۰۰ بانک سرمایه، از مجموع ۵۶۸۳میلیارد تومان تسهیلات اعطایی این بانک، تسهیلات غیرجاری با مقداری حدود۳۸۱۰میلیاردتومان دارای سهم ۶۷درصدی از کل تسهیلات هستند، یعنی بیش از نیمی از تسهیلات این بانک غیرجاری است. نکته جالب‌توجه در این میان مقدار ۳۷۷۴میلیاردتومانی مطالبات مشکوک‌الوصول از کل مطالبات غیرجاری است، یعنی مطالبات مشکوک‌الوصول -که موید مطالباتی است که حداقل ۱۸ماه از سررسید و آخرین پرداختی آنها گذشته و دارای کمترین امید به برگشت آنها به بانک است- دارای سهم ۹۹درصدی از مطالبات غیرجاری این بانک هستند. اما این پایان عجایب بانک سرمایه نیست؛ در یادداشت‏های تسهیلات و تعهدات کلان این بانک مجموع تسهیلات و تعهدات کلان غیرجاری ذکرشده رقمی بیش از ۲۳۵۰۰میلیاردتومان است که بیش از ۶برابر ارقام ابرازشده قبلی است.

پس تا اینجا با دو رقم آن‌هم با فاصله نجومی در رابطه با تسهیلات غیرجاری روبه‏‌رو هستیم؛ اما با اعلام بانک‌مرکزی، این بانک دارای تسهیلات غیرجاری ۴۹۰۷میلیاردتومانی بوده که اختلاف ۱۰۹۷میلیاردتومانی و بیش از ارقام مندرج در صورت‏های مالی را نشان می‏دهد؛ مساله‏‌ای که عادی به‌نظر نمی‏رسد و از آنجاکه تسهیلات اعلامی بانک‌مرکزی قسمتی از تسهیلات غیرجاری اعلام‌شده در صورت‏های مالی بانک‏هاست، فارغ از سقف ۱۰۰میلیاردتومانی تعیین‌شده برای تفکیک تسهیلات، قاعدتا آمار اعلامی بانک‌مرکزی باید مقدار کمتری از ارقام صورت‏های مالی داشته باشد که درمورد بانک سرمایه و دربرابر اولین ارقام ذکرشده از تسهیلات غیرجاری که مبلغ ۳۸۱۰میلیاردتومانی را نشان می‏دهد، عکس آن را شاهد هستیم. البته فارغ از عدد دوم، در انتهای صورت مالی که مربوط به تسهیلات و تعهدات کلان است، بانک رقم تسهیلات کلان غیرجاری ۷۰شخص حقیقی و حقوقی را ۲۳هزار و ۵۸۶میلیاردتومان اعلام کرده است که اختلاف ۱۹هزار و ۷۰۰میلیاردتومانی با اعداد صورت مالی حسابرسی‌شده همان سال دارد. در هر صورت محل تردید جدی در رابطه با شفافیت این بانک و صحت اطلاعات آن را ایجاد می‏کند.

بدهکاران بانکی,بانک

شفافیت ۱۰۰ میلیارد تومانی

اختلاف زیاد و عدم شفافیت در رابطه با سقف تعیین‌شده در تسهیلات اعلامی بانک‏ها توسط شورای پول و اعتبار و عدم تطابق اطلاعات با صورت‏های مالی بانک‏ها نشان می‏‌دهد حد اعلام‌شده برای انتشار یا عدم انتشار تسهیلات غیرجاری مقدار مناسبی نیست؛ چراکه حد اعلام عمومی برای تسهیلات ۱۰۰میلیارد تومانی منجر به آن می‏شود که تسهیلات زیر ۱۰۰میلیارد -حتی اگر ۹۹میلیاردتومان باشد- اعلام نشود.

علاوه‌بر این، اگر فردی دو فقره تسهیلات مثلا ۹۰میلیاردتومانی و غیرجاری داشته باشد بازهم نام وی ذیل فهرست تسهیلات‏‌گیرندگان غیرجاری درج نمی‏شود. مضافا اینکه ارقام کمتر از ۱۰۰میلیاردتومان طیف وسیعی دارند و با مبالغ بسیار کمتر از مقدار تعیین‌شده امکان عملیات سفته‏‌بازانه و غیرمولد در اقتصاد وجود دارد. البته این امر به‌معنای این نیست که تمامی تسهیلات غیرجاری بانک‏ها و در هر بازه‏‌ای منتشر شود بلکه به‏‌معنای آن است که مقداری ملموس که هم گستره بالایی داشته و هم فایده‏‌ای در افزایش کارایی اطلاعاتی شبکه بانکی داشته باشد. امری که نشان می‏دهد باید حد مشخص‌شده توسط شورای پول و اعتبار تعدیل شود تا علاوه‌بر نزدیک‌کردن داده‏‌های اعلامی بانک‌مرکزی با صورت‏های مالی بانک‏ها، به شفافیت بهتر در اسامی دریافت‌کنندگان تسهیلات اعطایی که در سررسید، پرداخت‏های لازم را انجام نداده‌‏اند و افزایش گستره تسهیلات غیرجاری نیز کمک کند.

از سامانه‌‏های بانک مرکزی چه خبر؟

همان‌گونه که در قانون بودجه ذکر شده، اولویت منبع اطلاعاتی بانک‌مرکزی در انتشار داده‌‏های مربوط به تسهیلات و تعهدات کلان و اشخاص مرتبط، استفاده از سامانه‏‌های اطلاعاتی خود بوده و درصورت لزوم این اطلاعات را از بانک‏ها دریافت کند. اما همان‌گونه که شاهد هستیم بانک‌مرکزی بعد از گذشت ۴ماه و به‌روزرسانی‌‏های متعدد همچنان وعده تکمیل فهرست تسهیلات و انتشار اطلاعات ۱۱بانک دیگر را می‏دهد. این وضعیت که نشان‏دهنده نبود اطلاعات مورداطمینان و به‏روز از تسهیلات اعطایی بانک‏ها حتی برای نهاد ناظر شبکه بانکی است، می‏‌طلبد بانک‌مرکزی فارغ از تمام حواشی، تمرکز خود را بر تسلط اطلاعاتی برخط و قابل‌اتکا از بانک‏ها و عملیات‏های درون‌بانکی و صحت‏‌سنجی حسابرسی دقیق از آنها قرار دهد تا اقدامات نظارتی، اصلاحی و سیاستگذاری پولی و مالی کشور که ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند، همپوشانی قابل‌قبولی با واقعیت‏های شبکه بانکی داشته باشند.

farhikhtegandaily.com
  • 11
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش