پنجشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۳
۲۳:۴۵ - ۲۸ خرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۳۰۷۳۷۵
اقتصاد کلان

چرا پیشنهاد علی کریمی کارایی ندارد؟/ تحریم منجر به اتحاد نمی‌شود

علی کریمی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

تحریم خرید کالا از سوی مردم در مواقع گرانی در هر جامعه‌ای ممکن است اتفاق بیفتد. در بعضی مواقع گرانی کالا آن‌چنان سر به فلک می‌گذارد که برای مردم چاره‌ای جز تحریم و راه‌اندازه‌ای پویش‌هایی برای عدم خرید باقی نمی‌ماند. شاید بهترین راهکار در چنین مواقعی همین باشد.

 

فرارو در گزارشی داستان معروف گرانی شیر در آلمان را تعریف کرده و در ادامه نوشت: «یک روز صبح د‌ر کشور آلمان، مرد‌می که برای خرید‌ شیر آمد‌ه بود‌ند‌، د‌ر کمال تعجب د‌ید‌ند‌ شیر به یکباره و بد‌ون د‌لیل گران‌تر از روز قبل عرضه می‌شود‌؛ هیچ‌کس سروصد‌ا و اغتشاشی نکرد‌، اما هیچ‌کس هم شیر نخرید‌. بطری‌های شیر به کارخانه مرجوع شد‌ و چند‌ روز این اتفاق افتاد‌ تا تولید‌کنند‌گان بابت این گرانی عذرخواهی کرد‌ه و شیر را د‌وباره به قیمت قبل توزیع کنند‌؛ این د‌استانی است که سال‌هاست د‌ر ایران به مناسبت گرانی‌های مختلف میان مرد‌م د‌ست به د‌ست می‌شود‌ تا به فرهنگ خرید‌ مرد‌م ایران نهیبی بزند‌. سال‌هاست که مرد‌م این د‌استان را روایت می‌کنند‌ تا به هم بیاموزند‌ که اقتصاد‌، د‌ر عرضه و تقاضا خلاصه می‌شود‌ و تعیین‌کنند‌ه قیمت، همین نظام است و بس! این د‌رسی است که مرد‌م تلاش د‌ارند‌ د‌ر چنین اقتصاد‌ی به یکد‌یگر بد‌هند‌ تا تولید‌کنند‌ه‌ها هم بد‌انند‌ که باید‌ از د‌ست د‌اد‌ن مشتریان و بازار مصرفی را جد‌ی بگیرند‌ و به مشتری احترام بگذارند‌. د‌رسی که به آن‌ها جرئت افزایش بی‌د‌لیل قیمت محصولات تولید‌ی و گران‌فروشی را نمی‌د‌هد‌.»

 

یک ماه خرید نکنید

اما در ایران این داستان تنها دهن به دهن می‌شود. عملی در کار نیست. گرانی بیداد می‌کند و قیمت‌ها کاملا بی‌حساب و کتاب بالا می‌رود. و باز هم مردم فقط می‌گویند اگر ما نخریم، کالا روی دست تولید‌کننده باد می‌کند و تولیدکننده مجبور می‌شود که قیمت‌ها کاهش دهد. این جملات توسط قشر وسیعی از مردم تکرار می‌شود اما در عمل اتفاقی نمی‌افتد. بلکه در چنین روزهایی از ترس گران شدن‌های بعدی، عطش مردم برای خرید بیشتر هم می‌شود. این داستان همیشگی خریداران ایرانی است.

 

این روزها نیز قیمت بسیاری از کالاها افزایش یافته است. هفته‌ای نیست که با بالا رفتن شگفت‌آور قیمت چیزی روبه‌رو نشویم. قسمت سکه و طلا به شکل بی‌رحمانه‌ای افزایش یافت. از دلار هم لازم نیست چیزی نوشت؛ دو ماه است که با این معضل دست و پنجه نرم می‌کنیم. اخیرا نیز قیمت خودرو، نور علی نور شد. این گرانی‌ها باعث شد تا علی کریمی فوتبالیست نام‌آشنای ایران، دست به راه‌اندازی پویشی برای تحریم خرید کالاهای گران بزند. این بازیکن در همین رابطه پیامی را در صفحه‌ی اینستاگرامش منتشر کرد و از مردم خواست تا یک ماه هیچ‌یک از کالاهای گران‌شده را خریداری نکنند. پس از علی کریمی چند تن دیگر از شخصیت‌های هنری و ورزشی نیز به این پویش پیوستند و پیام علی کریمی را در صفحات اینستاگرامی‌شان قرار دادند. اما این پویش نیز مانند پویش‌های قبلی مشابه با شکست مواجه شد. دلیل این شکست اقدام شرکت ایران خودرو برای پیش فروش خودرو بود. در این پیش فروش، چند خودرو به فروش گذاشته شده‌اند. پرطرفدارترین این خودروها، پژوی ۲۰۶ است که با قیمت حدود ۳۴ میلیون تومان به فروش برسد. مبلغ پیش پرداخت آن نزدیک به ۲۷ میلیون و بقیه‌ی مبلغ را می‌توان طی یک یا دو و یا سه چک پرداخت کرد. گزارش‌ها حاکی از استقبال شدید مردم از این طرح است.

 

استقبال از پیش فروش خودرو

چند سالی است که مردم با قیمت غیرمنصفانه‌ی خودرو روبه‌رو هستند و خودروهایشان را چند برابر قیمت تمام شده ساخت و عرضه‌ی آن، خریداری می‌کنند. در شهریور سال ۹۴ نیز پویشی تحت عنوان خرید خودروی صفر ممنوع به راه افتاد. علت ایجاد این پویش افزایش بی‌رویه‌ی قیمت خودرو در عین تنزل کیفیت آن بود. این پویش فروش خودروها را بسیار کاهش داد و بسیاری از فروشندگان مجبور به نگهداری خودروها در انبارها شدند. حالا تاریخ تکرار می‌شود. باز هم عده‌ای دم از پویش تحریم می‌زنند و عده‌ای دیگر سرمست از لطفی که شرکت خودروسازی با پیش فروش خودروها در حقشان نموده است!

 

سامان یکی از کسانی است که از پیش فروش خودرو استقبال کرده و قصد خرید دارد. آفتاب یزد با این معلم ۴۳ ساله گفت‌وگو کرد و دلایلش را برای خرید خودرو با وجود پویش تحریم جویا شد. سامان می‌گوید: «من می‌خوام یک خودروی ۲۰۶ بخرم، البته نه برای این‌که از آن استفاده کنم. می‌خوام بعد از تحویل بفروشم. این پویش چه سودی برای من دارد؟ کسی که پول دارد خودرو را می‌خرد، و آن کسی که پولدارتر است خودروی خارجی می‌خرد. کسی هم که پول کمی دارد، پول جور می‌کند تا بتواند چند صباح بعد خودرویش را گران‌تر بخرد. این فرمول در مورد همه چیز در این مملکت صدق می‌کند. پس چرا من این کار را نکنم؟ وقتی من می‌توانم با خرید طلا پولی را که در عرض ۱۰ سال ممکن است با زحمت به دست آورم، چرا با یک خرید ظرف چند ماه به دست نیاورم؟ عده‌ای هم این خودروها را به خاطر این که بتوانند پس سال‌ها خودروی صفر سوار شوند، می‌خرند. شما نمی‌توانید هیچ کدام این افراد را منصرف کنید. نه کسانی را که به فکر سود بیشتر هستند و نه کسانی را که در آرزوی راندن خودرویی نشسته‌اند. فکر اقتصادی بر فکر اجتماعی و فرهنگی غلبه می‌کند. وقتی من ۴۰ سال در سختی زندگی کردم و حالا فرصتی برای افزایش سرمایه‌ام وجود دارد، چرا تن به این پویش بدهم؟ این را هم اضافه کنم که خودروسازها همین فکرها را می‌خوانند و می‌دانند که مردم به تنها چیزی که فکر می‌کنند بهبود وضعیت اقتصادی است، به همین دلیل دست به پیش فروش می‌زنند.»

 

تحریم با تحلیل همراه باشد

آفتاب یزد در این باره با سهیل رضایی روان‌شناس به گفت‌وگو نشست. رضایی می‌گوید: « نمی‌شود به عدم استقبال از این تحریم‌ها، عدم اتحاد بگوییم. سال ۹۴ هم تحریم خودرو صورت گرفت، چون درست انجام شد و مقطع زمانی آن مناسب بود، پاسخ مثبت گرفت. نمی‌شود جلوی مرد را گرفت؛ سال‌ها به مردم گفتند چهارشنبه سوری را جشن نگیرید، کسی گوشش بدهکار نبود. الان چهارشنبه سوری پذیرفته شده است. در ضمن هر چیزی را که نمی‌شود با اتحاد درست کرد. باید تحلیل هم چاشنی آن شود. آقای کریمی مسئول عدم پیشرفت مالی مردم است. یک خانواده ممکن بود با خرید طلا و سکه بتواند کمی وضعیتش را بهبود دهد، اما این تحریم‌ها به آن خانواده ضربه خواهد است. در اثر تحریم‌های خارجی که برای ایران اتفاق افتاد، پول ملی ارزشش را از دست می‌دهد، پس طلا کم می‌شود. بانک مرکزی با نهایت اشتباه سکه را فروخت و لطمه بزرگ به اقتصاد کشور زد. من خرید سکه را توصیه می‌کنم.»

 

در این برهه تحریم بی‌معناست

این روان‌شناس در ادامه می‌افزاید: «باید تحریم بجا باشد؛ زمانی تولید وجود دارد و در اثر احتکار قیمت بالا می‌رود، در آن صورت می‌توان با نخریدن احتکارکنندگان را به چالش کشید. آقای کریمی به طور ناخواسته باعث زمین خوردن ملت می‌شود و این افزایش قیمت متوقف می‌شود. سکه و طلا با خریدن ما بالا و پایین نمی‌رود. نگرانی از آینده باعث می‌شود که مردم دنبال خرید طلا و سکه برود. طلا کالای دوران ناامنی است. طلا سرمایه است. وقتی انسان حس کند که به روز مبادا نزدیک می‌شود، طلا می‌خرد. اتفاقات نشان می‌دهد مردم از رئیس بانک مرکزی باهوش‌تر بودند رییس بانک مرکزی گفت سکه نخرید، ولی کسی گوش نداد. مردم به خاطر پیش‌بینی‌ناپذیر بودن شرایط، سکه و طلا خریدند. مطلقا نمی‌توانیم بگوییم جامعه متحدی نداریم. افراد بهتر است دیگران را وارد هر پویشی نکنند. می‌خواهند کنترل کنند. باید به ریشه‌ی گرانی برسیم. اگر نگرانی بابت احتکار باشد با تحریم موافقم. باید بفهمیم چه چیزی باعث افزایش قیمت شده است؛ متغیرهای مداخله‌ای اقتصادی یا مدیریتی؟ اگر متغیرها اقتصادی باشد تحریم معنایی ندارد. مگر در این برهه یک عده طلا را انبار و احتکار کرده‌اند؟ برای بهبود اوضاع بانک مرکزی را تخلیه کردند ولی نتوانستند اوضاع را کنترل کنند. پس تحریم چه چیزی را درست خواهد کرد؟»

 

مخاطبان را بشناسیم

در این رابطه با یک جامعه‌شناس نیز گفت‌وگو کردیم. امیرمحمد حریرچی در این خصوص به آفتاب یزد می‌گوید: « باید ببینیم مخاطب تحریم چه کسی است؟ چه علی کریمی چه ایران خودرو باید مخاطب خود را بشناسند. مگر چند درصد مردم سکه و دلار می‌خرند؟ در این پویش مخاطبان ثروتمند فرض شده‌اند. اگر برای یک ماه کالاهای مورد نظر را نخریم، چه دردی را دوا می‌کند؟ مشکل ما عموم مردم و مایحتاج آن‌هاست. آیا سکه و دلار در سبد کالای مردم است؟ سال ۹۴ مردم به طور جدی‌ خرید خودرو صفر را تحریم کردند که نتیجه هم داد. ولی الآن مسیر را اشتباه می‌رویم و تحریم‌ها مخاطبان را در نظر ندارند؛ باید دید تحریم روی چه قشری اثر می‌گذارد. باید روی سبد کالا تمرکز کنیم؛ خوراک، پوشاک، بهداشت، مسکن، آموزش و درمان و نهایتا تفریحات و فراغت سبد کالای مردم است. مگر چند درصد سکه می‌خرند؟ طبقه‌ی پایین که خرج و دخلش با هم نمی‌خواند که دنبال سکه نمی‌رود. نه مسئولان و نه مشاهیر نمی‌دانند با چه کسی طرف هستند. اصلا تحریم‌کردن را جایز نمی‌دانم. بارها پیش آمده که مردم کالایی را نخرند که از روی ناچاری است. در اثر تورم سلامتی مردم را به خطر می‌افتد. مردم از خوراک و بهداشت و درمان‌شان می‌زنند. اما نام این تحریم نیست؛ ناخواسته اتفاق می‌افتد.»

 

تحریم منجر به اتحاد نمی‌شود

این جامعه‌شناس در ادامه افزود: «از نظر من تحریم اتحاد مردم را بیشتر نمی‌کند. مردم مجبورند مسکن اجاره کنند، از خدمات بهداشتی و درمانی استفاده کنند، بچه‌شان را به مدرسه بفرستند و شیر بخرند. ممکن است یکی برای سفر دلار لازم داشته باشد، چه تحریمی؟ بررسی‌ها نشان می‌دهد که در ایران تنها ۰.۶ درصد خرج تفریحات می‌شود. کسی پول تفریح ندارد. درحالی که نیاز است و باید جزء سبد کالا باشد. در کشورهای دیگر یارانه سفر وجود دارد؛ به ویژه برای سالمندان. آدم‌ها یا از روی نیاز یا از سر سودجویی گوششان بدهکار تحریم نیست. مگر اینکه مانند سال ۹۴ بگویند این کالا با این قیمت بنجل است و باید تحریم شود. باید نیازهای مردم را باید بشناسیم و بهانه‌ای به دست مسئولان مملکتی ندهیم که به مردم انگ بزنند. مشکل اصلی رویکردها و نگاه مسئولان و مشاهیر و عدم اعتماد مردم به آینده است.»

 

خوب یا بد، درست یا نادرست این تحریم‌ها در جامعه‌ای که با گرانی مواجه است اتفاق می‌افتد. ناچاری انسان را به هر تدبیری ممکن است بکشاند. عده‌ای هم در این میان احساس مسئولیت می‌کنند و برای بهبود شرایط دست به اقداماتی می‌زنند. عده‌ای دیگر نیز این اقدامات را حرکاتی می‌دانند که به طور ناخواسته مردم را به اشتباه خواهد انداخت. در هرصورت این پویش با استقبال بخشی از مشاهیر و مردم روبرو و در یک روز چندین بار کپی شد. اما آنچه مهم است، این است که اگر جامعه‌ای از نظر معیشتی امن باشد، نه تحریمی اتفاق می‌افتد و نه تحریمِ تحریم.

 

 

aftabeyazd.ir
  • 14
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۱۳
غیر قابل انتشار: ۱۰
جدیدترین
قدیمی ترین
اقای کریمی ناراحت نشیدا قصد جسارت و بی احترامی نبود نیاتتونم خوبه ولی میگن برج سازید به نامردی و ناجوانمردی پارسال قیمت مسکن که تو‌ رکود بود توسط دولت و سرمایه دارها و برج سازها بالا رفت خیلی از مردم دچار مشکلات خیلی فراوان شدن چرا نگفتید مسکن نخرید؟ جوابی دارید ؟اقایی که می گید پرت و پلا نگید شما پرت و پلا می گید و حواستون نیست خیلی چیزها به هم ربط داره من که خودرو ندارم پولشم ندارم پارسال ما گفتیم خودرو نخرید یه عده واسه سود جویی خریدن یه عده هم مجبور بودن حواستون نیست ماها اتحاد و همفکری و همدلی نداریم اول باید اینو درست کرد بعد تحریم کرد نخرید جواب این سوال رو هم بدید علی کریمی چرا در مورد مسکن که گرانفروشی رخ داده و ظالمانه قیمتها بالا رفته چیزی نگفت ؟ سود جویی یعنی چی؟ وقتی کشور دچار رکود باشه مسکن دچار رکود باشه مصالح و همه چیز گرون باشه شما میای برج سازی؟ یه خونه یه طبقه رو هم بزور میسازی چه به برج پس چی توش میمونی البته احتمالا قبلش نقشه و فکر دلری نداشته باشی هم به فکر نقشه میفتی که قیمتو گرون کنی تا از عهده هزینه هات بربیای این یانی چی؟ یعنی گرونفروشی نامردی و نا جوانمردی لطفا جواب و توضیح بده جواب بدید هم شما و هم اقای کریمی خونه پونصدی شده هشتصد رهن هشتادی شده صدو سی اینا یعنی چی؟ یعنی فاجعه
علی کریمی متاسفانه یه مرفه ساده نااگاه است خب اول از خودت شروع کن قراردادهای چند صد میلیونی و میلیاردی خودت و بازیکنا و مربیا رو که غیر منصفانه و گران است رو تحریم کن چیه به ضررته ؟به منافعت لطمه میزنه؟ یه سوزن به خودت بزن بعد به فکر تحریم از طرف مردم بیفت. دلتم خوشه مردم چی رو تحریم کنن مگه اتحاد و همفکریی وجود داره مگه ریشه ها و ساختار درسته تو الان باعث بدبختی یه عده هم میشی جوابت به اونا چیه ؟ طرف مجبوره تو که از این اجبارها نداری؟ اگه الان خونه اجاره نکنه یا نخره فردا بی خانمان میشه لازم نکرده کمپین تحریم بزاری واقعا ساده ای که، برو فکر زلزله زده ها باش که هنوز تو چادر و کانکسن برو فکر هموطنای بی ابمون باش .مردم چی رو تحریم کنن مرغ و گوشت که نمی تونن بخرن بخرن هم به زور و کم یه تخم مرغ هست با شیر و پنیر که شیر و‌پنیر هم جز غذاهای اشرافی شده ،اینا رو تحریم کنن از گشنگی بمیرن مریض و ناقص شن چی میگی ؟ حواست اصلا هست ؟ شب خوابیدی صبح بلند شدی یه خورده هم احساساتی شدی این به فکرت رسید؟ به سرت زد؟ رفاهتم که خوبه خدا بیشتر کنه تو تحریم کنی کافیه . فکر کردی تو اروپایی؟ خودتم هنوز با اروپایی ها خیلی فاصله داری چه به کشورت. دچار توهمات نشید. خودت ساده ای یا مردم؟
علی کریمی متاسفانه ی...
چرا پرت و پلا می گید! فکر کردید میگه شما نخرید که من بخرم. می تونست مثل بقیه بی تفاوت باشه. اون که نیاز نداره. پس به خاطر هم دردی با مردم این کمپین رو پیشنهاد داده. جای تأسفه.اخه چه ربطی به موضوع زلزله داره. چی رو به چی ربط می دید. شما که ادعا دارید چرا به خاطر دو قرون سود بیشتر پول به خودروسازها می دید و می ترسی عقب بمونید. غافل از این که دو روز زندگی فرداش با زلزله ای خراب میشه.
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش