
روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: بانک مرکزی مسوولیت رشد تقاضای ارزی را بر عهده گرفت. در روزهای پایانی هفته گذشته قیمت دلار آزاد به پلههای میانی کانال ۵۰ هزار تومانی رسید و انتشار سیگنال منفی در زمینه نشستهای هستهای ایران و غرب میرفت تا با شدت بخشیدن به انتظارات تورمی قیمت این ارز را مجددا افزایش دهد. اما با شروع بازار در نخستین روز هفته این روند افزایشی بینتیجه ماند و قیمت این ارز مجددا به حوالی رقم ۵۰ هزار تومان بازگشت.
سیگنال منفی مذکور را رافائل گروسی، رئیس کل آژانس بینالمللی انرژی، منتشر کرد. گروسی روز جمعه در تازهترین اظهارنظر خود در رابطه با برنامه هستهای ایران گفت همکاری با ایران در سطح مطلوب نیست. گروسی روز جمعه در کنفرانسی مطبوعاتی در توکیو، پایتخت ژاپن گفت که همکاری میان آژانس و ایران ادامه دارد، اما در سطح مطلوب نیست.
او افزود که در حال حاضر تلاشها برای احیای توافق هستهای با ایران متوقف شده و پیشرفت چشمگیری در این زمینه وجود ندارد. گروسی همچنین به سفر چند ماه پیش خود به ایران اشاره کرد و گفت که مسائل باقی مانده زیادی در رابطه با این توافق در میان است. بسیاری از فعالان بازار معتقد بودند که سخنان این مقام خارجی میتواند تاثیر چشمگیری بر روند نرخ ارز در بازار روز شنبه داشته باشد، اما بهنظر میرسد که بازارساز قصد تسلیم شدن نداشته و با تقویت بخش عرضه از شکلگیری نوسان شدید جلوگیری میکند.
در همین راستا قیمت هر برگ اسکناس آمریکایی در واپسین معاملات نقدی روز گذشته با جبران رشد ۳۷۰ تومانی خود مجددا به رقم ۵۰ هزار و ۵۰ تومان رسید.
عدم همراهی بازار با سیگنال هستهای؟
با وجود انتشار سیگنال منفی در رابطه با روند کند همکاریهای ایران و آژانس انرژی اتمی از سوی رئیس کل این سازمان، نرخ ارز در معاملات غیررسمی بازار روز شنبه کاهشی شد. هر برگ اسکناس دلار آزاد که در واپسین معاملات نقدی روزهای پایانی هفته گذشته با رشد قیمت ۳۷۰ تومانی به پله پنجم کانال ۵۰ هزار تومانی رسیده بود در بازار روز شنبه فعالیت خود را در پله نخست این کانال آغاز کرد و در نهایت با افت قیمتی هم اندازه با رشد روز پنجشنبه مجددا به نرخ روز چهارشنبه یعنی رقم ۵۰ هزار و ۵۰ تومان بازگشت.
افت قیمت در بازار روز گذشته تنها مختص به دلار نبود. هر برگ از اسکناسهای یورو و پوند نیز در بازار شنبه دچار افت قیمت شدند. یورو ۱۰۰ تومان ارزان شد تا در رقم ۵۴ هزار و ۹۵۰ تومان معامله شود. قیمت پوند نیز حدود ۲۳۰ تومان افت کرد و به رقم ۶۴هزار و ۳۰۰تومان رسید. در این میان قیمت دلار رسمی نیز که در هفتههای گذشته در کانال ۴۱هزار تومانی نوسان میکرد در بازار روز شنبه بدون تغییر ماند و در رقم ۴۱هزار و ۲۵۹تومان معامله شد.عدهای از فعالان بازار بر این باورند که رفتار کاهشی شاخصهای ارزی ناشی از حضور پررنگ بازارساز در معاملات است. بهنظر میرسد بانک مرکزی با اتکا به درآمدهای ارزی کمبود عرضه در بازار را جبران کرده و مانع از جهش قیمتها میشود. در روزهای پیشین نیز سیگنالهایی مبنی بر تمایل بازارساز به حفظ دلار در بازه قیمتی ۵۰تا ۵۲ هزار تومانی منتشر شد.
قیمت سکه طلا نیز در بازار روز گذشته با نوسانات کاهشی همراه بود. هر قطعه سکه طلا ضرب امامی در بازار روز گذشته با حدود ۱۰۰ هزار تومان کاهش نسبت به نرخ روز پنجشنبه به رقم ۲۸ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان رسید. گفتنی است که نرخ حباب این کالای سرمایهای نیز حدود ۶ میلیون تومان محاسبه شد. نیم سکه ۳۰ هزار تومان ارزان شد و ربع سکه نیز نوسانی از خود به جا نگذاشت.

- 13
- 2