سه شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۸:۱۳ - ۰۱ دي ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۰۰۰۰۱۱
خاورمیانه

نیروهای آمریکایی افغانستان را ترک می‌کنند

دومینوی خروج از منطقه

وضعیت نیروهای آمریکایی در افغانستان,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه

به گزارش دنیای اقتصاد، مقام‌های دفاعی آمریکا روز پنج‌شنبه (۲۹ آذر) اعلام کردند که دولت ترامپ به ارتش دستور داد ظرف ماه‌های آینده ۷ هزار نیروی آمریکایی را از افغانستان خارج کند. این یک تغییر ناگهانی در جنگی ۱۷ ساله است و تصمیمی است که موجب تعجب مقام‌های افغان شده است. او همزمان دستور خروج نیروهای آمریکایی را از سوریه نیز صادر کرد.

 

«توماس گیبونزنف» و «مجیب مشعل» در گزارش ۲۰ دسامبر برای نیویورک تایمز نوشتند که این تصمیم ترامپ با مخالفت مشاوران ارشد او مواجه و باعث شد جیمز متیس، وزیر دفاع هم استعفا دهد. یکی از مقام‌ها، به شرط فاش نشدن هویتش گفت که این تصمیم گرفته شده و دستورات شفاهی نیز برای شروع تخلیه نیروها از افغانستان داده شده است. وی همچنین گفتجدول زمانی این تخلیه همچنان درحال تصمیم‌گیری است اما ممکن است در طول هفته‌ها یا ماه‌ها صورت گیرد. مشخص نیست که آمریکا چگونه می‌خواهد ماموریت‌های خود را در افغانستان انجام دهد؛ ماموریت‌هایی که شامل آموزش نیروهای افغان و ایجاد یک کمپین هوایی برای مقابله با طالبان و دیگر گروه‌های شبه‌نظامی در افغانستان است. این خروج می‌تواند فرصتی برای طالبان به‌وجود آورد تا حملات خود در سراسر افغانستان را گسترش دهد.

 

«گیبونز نف- مشعل» بر این باورند که موج خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان (و سوریه) تصویری مبهم از برنامه آمریکا درخصوص این جنگ طولانی بر جا می‌گذارد آن هم در زمانی که افغانستان درگیر موج خشونت‌هایی است که کابل، پایتخت، را هم متاثر ساخته است. ایالات‌متحده همزمان در حال مذاکره با نمایندگان طالبان نیز هست. برخی کارشناسان می‌گویند مذاکرات آمریکا و طالبان ممکن است به مذاکراتی رسمی در راستای پایان درگیری منجر شود. این گزارشگران می‌نویسند صبح دیروز جمعه روز بدی برای مقام‌های افغان بود زیرا وقتی از خواب برخاستند با خبری شوکه‌کننده مبنی بر خروج آمریکا از کشورشان مواجه شدند. بسیاری از مقام‌های افغان می‌گویند این خروج می‌تواند موجب بحران و هرج‌ومرج در ماه‌های آینده شود. چند مقام افغان که با مراکز تصمیم‌گیری و امنیتی ارتباطاتی دارند اعلام کردند در روزهای اخیر هیچ نشانه‌ای دال بر خروج نیروهای آمریکایی دریافت نکرده بودند.

 

پنتاگون اظهار هرگونه نظری در مورد افغانستان را رد کرد. گرت مارکس، یک سخنگوی شورای امنیت ملی گفت که کاخ سفید در مورد «تحولات استراتژیک آینده» اظهارنظری نمی‌کند. آمریکا سال ۲۰۰۱ به‌دنبال حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ در مرکز تجارت جهانی وپنتاگون به جنگ افغانستان وارد شد. این اقدام آمریکا با هدف کنار زدن شبه‌نظامیان طالبان از قدرت انجام شد که به اسامه بن‌لادن، رهبر سابق القاعده که این حملات را رهبری کرد، پناه داده بودند. زلمای خلیل‌زاد، نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان، هم اکنون رهبری گفت‌وگوها با طالبان در افغانستان را بر عهده دارد که بخش قابل‌توجهی از منطقه را تحت کنترل دارد. براساس یکی از گزارش‌های دولت آمریکا، شورشیان طالبان در سه سال اخیر سلطه خود را بر افغانستان افزایش داده و درحال‌حاضر حکومت مرکزی تنها کنترل ۵۶درصد از خاک کشور را در اختیار دارد که نسبت به ۷۲درصد سال ۲۰۱۵ کاهش چشمگیر را نشان می‌دهد. بیش از ۲۴۰۰ نیروی آمریکایی در جنگ ۱۷ ساله افغانستان کشته شده‌اند.

 

ترامپ در همین اواخر در آشکار و نهان با گفتن جملاتی نظیر «ما در آنجا چه کار می‌کنیم؟ ما تمام سال‌ها آنجا بودیم» در مورد درگیری نظامی آمریکا در افغانستان شکایت می‌کرد. به نظر می‌رسد رئیس‌جمهور آمریکا « تمام صبر» خود را درمورد حضور نیروهای نظامی آمریکا در افغانستان از دست داده باشد. لیندسی گراهام، از سناتورهای جمهوری‌خواه آمریکا در مورد خطر احتمالی تخلیه نیروهای آمریکا از افغانستان هشدار داد. گراهام در بیانیه‌ای گفت: «در شرایط فعلی افغانستان، تخلیه نیروهای آمریکایی از این کشور یک ریسک استراتژیک بزرگ است. اگر ما روند فعلی خود را ادامه دهیم تمام دستاوردهای خود را از دست می‌دهیم و زمینه را برای ایجاد ۱۱ سپتامبر دوم ایجاد می‌کنیم.»

 

در هر حال، «گیبونز نف- مشعل» در بخش دیگری از گزارش خود می‌آورند که استعفای متیس به این معناست که افغانستان یکی از تاثیرگذارترین صداهای خود را در کاخ سفید از دست داد زیرا او کسی بود که واقعیات این جنگ را در مباحثات کاخ سفید منتقل می‌کرد. یک مقام آمریکایی می‌گوید کاهش تعداد نیروهای آمریکایی در افغانستان به این معناست که این کشور بکوشد تا نیروهای خود را بدون اتکا به حمایت غربی بار آورد. با این حال، برخی مقام‌های افغان و برخی کارشناسان می‌گویند خروج یکباره می‌تواند موجب به‌خطر افکندن و تهدید نیروهای افغان شود که با وجود سطح فعلی نیروهای آمریکایی، در درگیری با طالبان متحمل خسارت‌های زیاد شده‌اند. این گزارشگران می‌نویسند رئیس‌جمهوری مدت‌ها به‌دنبال بازگرداندن نیروها به کشور بود اما در سال ۲۰۱۷ به درخواست متیس قرار شد ۴ هزار نیروی مضاعف به افغانستان فرستاده شوند تا تلاش برای پایان دادن به جنگ سرعت گیرد.

 

به نوشته این گزارشگران، در سال ۲۰۱۷ تلاش‌هایی برای تجدیدنظر در مورد حضور آمریکا در افغانستان مطرح شد که گام اول در راستای تضمین این مساله بود که نیروهای افغان می‌توانند روی پای خود بایستند اما هیچ جدول زمانی خاصی برای خروج داده نشد. با کاهش تعداد نیروهای آمریکایی معلوم نیست آیا افغان‌ها می‌توانند از پس تهاجم‌های طالبان برآیند یا خیر. کار به جایی رسید که سرهنگ «کنث. اف. مک کنزی»، فرمانده فرماندهی مرکزی آمریکا به نمایندگان کنگره گفت که اگر حمایت‌های آمریکا از ارتش افغانستان قطع یا کاهش یابد باید منتظر انحلال ارتش افغانستان باشیم. او گفت: «باور ندارم که آنها بتوانند به‌طور موفقیت‌آمیزی از کشور خود دفاع کنند. نمی‌دانم این چقدر طول می‌کشد. یکی از چیزهایی که می‌تواند بزرگ‌ترین لطمه به آنها باشد این است که جدول زمانی برای خروج تعیین کنیم و این ممکن است در یک بازه زمانی زمینه انحلال ارتش افغانستان را فراهم سازد.»

 

  • 19
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش