شنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۸:۴۵ - ۲۰ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۵۷۹۵
محیط زیست و گردشگری

چرا رشد سالانه سفرهای داخلی به اقتصاد توریسم کمک نمی‌کند؟

اقتصاد گردشگری,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

به گزارش دنیای اقتصاد، آمارهایی که از معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری در زمینه میزان گردشگران داخلی در اختیار «دنیای‌اقتصاد» قرار گرفته، نشان می‌دهد سفرهای داخلی در کل سال ۹۶با ۱۷۵میلیون نفر اقامت‌شب در مقایسه با سال ۹۵که ۱۳۰میلیون نفر اقامت‌شب ثبت شده، رشد ۳۵درصدی را به نمایش گذاشته است. همچنین آمارهای فصلی که به تفکیک منتشر شده، نشان می‌دهد بهار سال ۹۶با ۶۲میلیون نفر اقامت‌شب ۳۰درصد رشد نسبت به مدت مشابه در سال ۹۵با ۵۹میلیون نفر اقامت‌شب داشته است.

 

علاوه بر این در تابستان سال ۹۶ نیز میزان اقامت‌شب ثبت شده، ۸۵میلیون نفر اقامت‌شب در مقابل ۶۵میلیون نفر اقامت‌شب در تابستان ۹۵ بوده است. پاییز ۹۶نیز با ۱۸میلیون نفر اقامت‌شب همراه بوده و زمستان ۹۶با ۱۲میلیون اقامت‌شب در برابر زمستان ۹۵ که ۸ میلیون نفر اقامت‌شب ثبت شده، حاکی از رشد سفرهای داخلی است.

 

به گفته مدیرکل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری سازمان میراث فرهنگی، استان‌های پرطرفدار سفرهای داخلی در سال گذشته به ترتیب خراسان رضوی، مازندران، اصفهان، فارس و گیلان بوده‌اند. محمد ثابت‌اقلیدی همچنین در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد»، از چهارمحال و بختیاری، همدان، آذربایجان‌شرقی، کرمان، گلستان، آذربایجان‌غربی و کهکیلویه و بویراحمد به‌عنوان استان‌هایی یاد کرده که در سال ۹۶ نسبت به سال قبل از آن با استقبال بیش از ۵۰‌درصدی مواجه بوده‌اند. با این حال وقتی آمارهای بیکاری استان‌ها را در دو سال اخیر مرور کنیم، درمی‌یابیم اکثر شهرهایی که در آنها بیکاری به‌صورت بحران درآمده، پتانسیل بالایی در زمینه گردشگری دارند اما به‌عنوان مقصد معرفی نمی‌شوند.

 

طبق آمارهای منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران، استان‌های چهارمحال و بختیاری، سیستان و بلوچستان و لرستان در بهار ۹۷، استان‌های البرز، چهارمحال و بختیاری و کرمانشاه در بهار سال ۹۶، استان‌های چهارمحال و بختیاری، کرمانشاه و خوزستان در تابستان ۹۶ و استان‌های کرمانشاه، چهارمحال و بختیاری و آذربایجان‌غربی در پاییز ۹۶ بالاترین نرخ بیکاری را داشته‌اند؛ استان‌هایی که جای آنها در میان مقاصد پرطرفدار سفرهای داخلی خالی است.

 

اما چرا باوجود رقم بالای ۱۷۵میلیون نفر اقامت‌شب در سال گذشته، هنوز استان‌های مختلف نتوانسته‌اند گردشگرهای بسیاری را به سمت خود جذب کنند و از این راه تلاشی برای بهبود وضعیت اقتصادی و کاهش نرخ بیکاری صورت دهند؟ بسیاری دلیل اصلی عواید مالی محدود از سفرهای داخلی را نهادینه نشدن فرهنگ سفر گروهی و اقامت در مراکز رسمی می‌دانند. با این همه آنها تاکید می‌کنند گرانی و عدم کیفیت این خدمات، مهم‌ترین دلیل عدم بهره‌گیری مسافران داخلی از این سبک سفر است.

 

موانع  اقتصادی

برخی کارشناسان معتقدند عدم مدیریت درست و بی‌اطلاعی گردشگران داخلی در زمینه خدمات گردشگری موجب می‌شود بسیاری از اصولی که باید در زمان سفر رعایت شود، رعایت نشود. مهسا مطهر، راهنمای تور نیز در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» در این‌باره می‌گوید: «در حال‌حاضر گردشگر داخلی از کدام خدمات باید استفاده کند؟ با توجه به نبود این خدمات است که مردم آموزش لازم نیز در زمینه شیوه درست گردشگری ندیده‌اند. درواقع آنها نمی‌دانند در زمان گردشگری باید از چه امکاناتی بهره ببرند.»

 

به گفته مطهر، از آنجاکه مردم نمی‌دانند وظیفه عرضه‌کننده و تقاضاکننده چیست، به همین دلیل احساس می‌کنند با توجه به این بی‌اطلاعی و همچنین کمبود امکانات، اگر سنتی سفر کنند بهتر خواهد بود. در نتیجه وقتی تقاضاکننده عمده وجود نداشته‌باشد، سرمایه‌گذاری نیز در این عرصه به درستی صورت نخواهد گرفت و این تبدیل به یک چرخه باطل شده است.

 

از سوی دیگر، به باور بسیاری از کارشناسان مردم در سفر نمی‌خواهند هزینه کنند چون امنیت اقتصادی ندارند. این عضو هیات‌مدیره انجمن صنفی راهنمایان گردشگری استان تهران نیز با تاکید بر این موضوع توضیح می‌دهد: «وقتی اقامت در یک هتل به شبی ۴۰۰هزارتومان می‌رسد، برای بسیاری پرداخت چنین رقمی مقدور نیست. از طرف دیگر نیز عرضه‌کننده چون می‌بیند بابت خدماتش تقاضایی وجود ندارد، به دنبال رعایت استانداردهای لازم نیست.

 

در چنین شرایطی، یک گردشگر با یک مقایسه نسبی به این نتیجه می‌رسد که می‌تواند با مبلغی کمتر از این رقم از هتل ۵ستاره کشورهای دیگر خدمات بهتری دریافت کند؛ چون این هتل‌ها در خارج از کشور در برابر کمبودهای احتمالی که ممکن است به‌وجود آید نیز مسوولیت‌پذیرند؛ اما در ایران حتی هتل ۵ستاره بابت بعضی از کمبودهای بدیهی‌اش به راحتی شانه خالی می‌کند و کسی هم پاسخگو نیست.»

 

مطهر در عین حال پیشنهاد می‌کند بر میزان سفرهای گروهی با تور افزوده شود؛ البته بدون آنکه اعمال فشارهایی از سوی ارگان‌های نظامی و انتظامی صورت گیرد: «نیروی انتظامی باید کمی دست تورگردان‌ها را برای سفرهای گروهی باز‌بگذارد. بسیاری از گردشگران به دلیل همین مسائل ترجیح می‌دهند با ماشین شخصی سفر کنند و در این شرایط آنها کمتر ریسک رفتن به مناطق کمتر شناخته‌شده را می‌پذیرند؛ در صورتی که تورها می‌توانند از طریق مناطق بکر و ناشناخته کشور، بازار هدف درست کنند و رقابت در این شرایط شکل می‌گیرد. به این ترتیب قطعا اشتغال نیز در شهرهای کوچک ایجاد خواهد شد و باعث می‌شود حتی مهاجرت معکوس نیز شکل گیرد.»

 

نبود خلاقیت در تورها

محسن حاجی‌سعید، عضو هیات‌مدیره فدراسیون جهانی راهنمایان گردشگری نیز در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» می‌گوید: «اگر می‌خواهیم مردم به شیوه‌ای سفر کنند که در گردش مالی اقتصاد گردشگری سهیم باشند، باید جاذبه‌های گردشگری همه جای ایران را بشناسند. می‌توان این آشنایی را ازسال‌های اولیه زندگی افراد و زمانی که در حال آموزش در مدارس هستند و از طریق کتاب‌های درسی آغاز کرد.»

 

او پیشنهاد می‌دهد: «برای اقشار کم‌درآمد که البته کم هم نیستند از سوی آژانس‌های گردشگری برنامه‌ریزی صورت گیرد. می‌توان در فصول و زمان‌های خلوت آفرهای ویژه با تخفیف‌های مناسب گذاشت تا آنها ترغیب شوند از تور، هتل و مراکز اقامتی رسمی استفاده کنند. کشور ما اما متاسفانه چنین برنامه‌ریزی‌هایی ندارد؛ درحالی که امارات و ترکیه به خوبی توانسته‌اند در این زمینه عمل کنند.» 

 

حاجی‌سعید با انتقاد از نبود افراد متخصص در این حوزه تاکید می‌کند: «وقتی افراد متخصص در این زمینه نه در دولت و نه در بخش خصوصی وجود ندارد، سیاست‌ها به درستی اجرا نمی‌شوند و از سوی دیگر آژانس‌ها تنها به دنبال لقمه‌های آماده و بلیت‌فروشی هستند.» او معتقد است استان‌ها نیز می‌توانند با فعالیت‌های رویدادمحور، پویاتر باشند و در جذب گردشگر خلاقانه عمل کنند: «آژانس‌های داخلی به دنبال «گردشگری خلاق» نیستند.

 

باید بازار ایجاد شود و بسته‌های سفر خاص و ویژه به وجود آید.» به عقیده عضو هیات‌مدیره فدراسیون جهانی راهنمایان گردشگری تا زمانی که این مسائل حل نشود سفرهای سنتی همچنان به همان منوال خود ادامه خواهند داد.  او تاکید می‌کند که اگر گردشگری چه از سوی مردم، چه مسوولان دولتی، چه بخشی خصوصی و آژانس‌ها به درستی فهمیده شود، قطعا چرخه اقتصاد کشور نیز به گردش در خواهد آمد و افراد بسیاری نیز از بیکاری‌های فصلی و دائمی نجات خواهند یافت.

 

سفرهای داخلی به اعتبار آمارهای ارائه‌شده، کم نیستند اما تاکنون تلاشی برای ساماندهی این سفرها صورت نگرفته است. هر سال حتی به رقم چالش‌های اقتصادی بر سفرهای داخلی اضافه می‌شود؛ با این‌همه شکل سفرها به گونه‌ای نیست که در اقتصاد گردشگری سهم قابل‌توجهی داشته باشد. شرایط کنونی اما بار دیگر لزوم ساماندهی و جهت‌دهی این سفرها را یادآور می‌شود.

 

 

  • 15
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش