شنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۴
۰۸:۱۷ - ۲۰ شهریور ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۶۰۵۵۸۰
محیط زیست و گردشگری

آیا در شرایط کنونی ارائه ارز مسافرتی از سوی بانک‌ها ضرورت دارد؟

ارز مسافرتی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

به گزارش دنیای اقتصاد، «پرداخت ارز مسافرتی بار دیگر در بانک‌ها آغاز شد»؛ این خبری است که روز یکشنبه در رسانه‌های گوناگون منتشر ‌شد و خبر از آغاز سومین فاز تحولات ارز مسافرتی در نیمه اول سال ۹۷ داد. این اتفاق در حالی رخ داده است که با آغاز سال جدید و پس از بروز نوساناتی در بازار ارز، دولت در نیمه دوم فروردین‌ماه تصمیم گرفت کنترل این بازار را خود به‌دست گیرد و اعلام کرد در سیاست جدید ارزی مسافران می‌توانند حداکثر تا هزار یورو با نرخ ۴۲۰۰ تومان برای هر دلار و ۵ هزار تومان برای هر یورو با مراجعه به شعب بانک‌ها، آن‌هم تنها سالی یک‌بار ارز مسافرتی دریافت کنند. در عین حال، مبادله ارز با رقمی بالاتر از این ارقام به منزله قاچاق اعلام شد و به این ترتیب صرافی‌ها نیز فعالیت خود را متوقف کردند.

 

پس از گذشت قریب به ۵ماه، دولت بسته جدید ارزی را ارائه کرد که تامین ارز مورد‌نیاز مسافران خارجی را وارد فاز دوم کرد. تخصیص ارز مسافرتی با نرخ دولتی متوقف و براساس بسته جدید ارزی، ارز مسافرتی به صرافی‌ها محول شد. به این ترتیب مسافران می‌توانستند ارز موردنیازشان را تا سقف ۵ هزار یورو و با نرخ بازار از صرافی‌ها تهیه کنند. حالا با گذشت حدود یک ماه از ارائه بسته جدید ارزی، دولت اعلام کرده که مردم می‌توانند برای تامین ارز مسافرتی خود به بانک‌ها مراجعه کنند؛ آن‌هم تاکنون تنها ۷شعبه از بانک ملی در نقاط گوناگون تهران.

 

در فاز جدید ارز مسافرتی، متقاضیان سفر خارجی می‌توانند با ارائه مدارک سفر خود به بانک‌ها مراجعه کنند و تا سقف هزار یورو، مانند فاز اول و با محدودیت یک‌بار در سال ارز مسافرتی دریافت کنند. تفاوت این بار با فاز نخست آن است که نرخ ارز مسافرتی ارائه‌شده از سوی بانک‌ها هم‌سطح بازار است و نهایتا ۲۰۰ تا ۳۰۰ تومان از بازار ارزان‌تر خواهد بود. همچنین در این طرح جدید، مانعی برای دریافت ارز بیشتر از صرافی‌ها برای سفر وجود ندارد.

 

نکات برجسته سه فاز ارز مسافرتی

اما در مورد هر فاز تامین ارز مسافرتی که امسال شاهد آن بوده‌ایم، نکاتی وجود دارد. در فاز نخست، ارزان‌تر بودن نرخ ارز مسافرتی نسبت به آنچه در بازارهای غیررسمی مبادله می‌شد و همچنین زمزمه‌های مستمر مبنی بر احتمال حذف آن موجب شده بود که سفر خارجی و بهره‌گیری از این رانت ارزی برای طیف گسترده‌ای از مسافران خروجی جذاب شود و بازار سیاه در آن زمان رونق پیدا کند. همچنین نرخ غیرواقعی ارز مسافرتی و فاصله زیادش با نرخی که در بازار وجود داشت، تلاطم‌های زیادی را به‌وجود آورده بود. دومین مشکل در آن زمان سقف و محدودیت در مبلغ و تعداد دفعات تخصیص ارز مسافرتی با نرخ دولتی بود؛ آن هم در شرایطی که ممکن بود مسافری بیش از این میزان نیاز داشته باشد یا بخواهد بیش از یک بار از کشور خارج شود.

 

در دومین فاز که حذف تخصیص ارز مسافرتی به نرخ دولتی بود، ارائه ارز به‌صورت مستقیم و بدون ارائه حواله می‌توانست به نوعی سوءاستفاده از امر سفر برای دریافت ارز بینجامد؛ موضوعی که البته به دلیل آنکه امکان خرید و فروش آزاد ارز فراهم شده، چندان نمی‌تواند محل نگرانی باشد. در چنین شرایطی البته نقاط منفی ارز مسافرتی ۴۲۰۰ تومان تا حدودی برطرف شد و مردم محدودیتی برای دریافت ارز نداشتند و به دفعات نیز می‌توانستند به مقدار ارزی که در نظر دارند دسترسی پیدا کنند. با این همه برخی کارشناسان معتقد بودند بعد از حذف یارانه ارزی مسوولان می‌توانستند با ساز و کاری بهتری مانند ارائه حواله ارزی به متقاضی و دریافت ارز در بانک‌های مستقر در فرودگاه، اطمینان حاصل کنند که این ارز تنها به کسانی ارائه می‌شود که مسافر واقعی هستند.

 

اما سومین فاز که در روزهای اخیر با آن روبه‌رو هستیم نیز این سوال را در ذهن‌ها ایجاد می‌کند که در زمان اعلام این اتفاق چه ساز و کارهایی در نظر گرفته شده است؟ لزوم وجود ارز مسافرتی در بانک‌ها آن هم با سقف تعیین شده در حالی که صرافی‌ها ارز مورد نیاز را به هر میزان که درخواست می‌شد پرداخت می‌کردند چه بوده است؟ اتفاقی که براساس پیش‌بینی فعالان این حوزه میزان بی‌ثباتی‌های حاکم در فضای موجود را بیشتر از قبل خواهد کرد. فعالان اقتصادی و کارشناسان بر این باورند که ایجاد چنین سازوکاری حالا و در چنین شرایطی نه لزومی دارد و نه گرهی از مشکل سفر می‌گشاید و صرفا با ایجاد جوی کاذب، بار دیگر ابهاماتی را برای مردم ایجاد و بر چالش‌ها اضافه می‌کند.

 

سه سناریو برای فاز جدید

بررسی اتفاق تازه رخ داده در حوزه ارز مسافرتی، سه سناریو را پیش رو قرار می‌دهد. اولین سناریو می‌تواند این باشد که دولت درنظر دارد از این طریق درآمد ارزی داشته باشد؛ درآمدی که البته شواهد نشان می‌دهد به دردسرش نمی‌ارزد. در سناریوی دوم نیز ممکن است دولت با پیاده‌سازی این سازوکار این هدف را دنبال کند که بتواند سفر خروجی را کنترل کرده و میزان آن را کاهش دهد؛ اتفاقی که البته خواه‌ناخواه با توجه به نوسانات ارزی و معضلات اقتصادی پیش آمده رقم زده و با کاهش سفرهای خروجی مواجه هستیم و این سناریو نیز به این ترتیب بی‌اثر خواهد بود. سناریوی دیگری که در این زمینه مطرح است نیز موضوع کنترل بازار ارز خواهد بود و اینکه مردم به بهانه مسافر بودن به دنبال تهیه ارز نباشند و از این طریق نوسانات ارزی و مشکلات پیش آمده پس از آن را مدیریت کنند. در این صورت نیز بهتر است دولت به مسافران حواله‌های ارزی بدهد تا در این شرایط هرچقدر می‌خواهند ارز مورد نیازشان را تهیه و در فرودگاه و از طریق بانک‌های حاضر در فرودگاه ارز مسافرتی‌اش را تامین کند.

 

اثرپذیری گردشگری

اما حرمت‌الله رفیعی، رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی در پاسخ اینکه اتفاقات اخیر چه تاثیری در بازار گردشگر خروجی دارد، می‌گوید: «وقتی ارز آزاد است و قرار نیست در بانک‌ها با نرخی کمتر ارز مسافرتی داده شود، این اتفاق هیچ معنایی ندارد.» او با انتقاد از اینکه ارائه ارز مسافرتی آن هم با نرخ آزاد در هفت شعبه محدود در تهران کمکی به هیچ‌کس نخواهد کرد، ادامه می‌دهد: «در حال حاضر این روند درباره تنها هفت شعبه محدود درتهران است. تکلیف مسافرانی که خارج از تهران هستند چه می‌شود؟ در این شرایط جز تاسف کاری از دست کسی برنمی‌آید!» به گفته رفیعی در چنین شرایطی همچنان با افت گردشگر خروجی مواجه هستیم و چنین روندی نیز تاثیری بر گردشگری خروجی چه کاهش و چه افزایش نخواهد داشت.

 

به نظر می‌رسد موضوع جدید ارز مسافرتی نه تاثیر مطلوبی به همراه دارد و نه روی کاغذ مشکل و محدودیتی ایجاد می‌کند؛ تنها اتفاقی که با این شرایط رقم می‌خورد جَوی است که ارائه ارز مسافرتی توسط بانک‌ها در بین مردم به وجود می‌آورد. در حالی که این ارز مسافرتی از نظر قیمت با بازار آزاد تفاوت چندانی ندارد و نهایت در هزار یورو، ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان تفاوت قیمت خواهد داشت. بنابراین کارشناسان می‌گویند زمانی که مسافر برای تامین ارز خود به راحتی می‌توانست به صرافی‌ها مراجعه کند چه لزومی وجود داشت تا بانک‌ها به ارائه ارز مسافرتی آن هم به نرخ آزاد بپردازند، آن هم در شرایطی که بازار ارز نوسانات بسیاری را تجربه می‌کند و ممکن است طی ۲۴ تا ۴۸ ساعت حدود هزار تومان و حتی بیشتر با افزایش یا کاهش قیمت روبه‌رو شود.

 

مسوولان باید به این سوال نیز پاسخ دهند که سازوکار بانک‌ها در این شرایط چگونه خواهد بود و ارز مسافرتی را با نرخی ثابت و مشخص به متقاضی ارائه خواهند داد یا خیر. بنابراین در حالی که خواه ناخواه بسته دوم ارزی در حال طی کردن مسیر خود بود، بعید نیست بار دیگر بازار دوگانه‌ای به وجود آید و چالش‌های جدید در انتظار تخصیص ارز مسافرتی باشد.

 

  • 13
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش