
طراح طرح نحوه اجرای احکام اعدام، قطع و نقص عضو بیان کرد: بهدنبال تغییر در نحوه اجرای احکام در ملأعام هستیم. اعدام در ایران قانونی است. جرائمی که در قانون برای آنها اعدام پیشبینی شده شامل قتل، تجاوز، آزار جنسی کودکان، لواط، مساحقه (در صورت تکرار عمل)، قاچاق مواد مخدر، سرقت مسلحانه، آدمربایی و محاربه میشوند. روند صدور احکام اعدام در ایران در یک دهه گذشته رو به افزایش بوده و از ۹۹ مورد در سال ۲۰۰۴، به ۶۸۷ مورد در سال ۲۰۱۳ رسیده است. بنابر گزارش سازمان عفو بینالملل ایران در سال ۲۰۱۴ میلادی در اجرای حکم اعدام پیشتاز بود. بر اساس این گزارش بیشترین حکم اعدام در جهان در این سال در ایران اجرا شده است.
از سوی دیگر، اعدام در ملأعام گونهای از مجازات اعدام است که در آن عموم مردم به شکل داوطلبانه ممکن است در آن شرکت کنند. اینگونه مجازات بهطور معمول با حضور تعداد محدودی از شهروندان منفعل همراه است که برای اطمینان از مجازات شدن مجرم، شاهد این رویداد هستند. بهگفته سازمان عفو بینالملل، در سال ۲۰۱۲ اعدامهای عمومی شناخته شده در ایران، کرهشمالی، عربستان سعودی و سومالی انجام شده است. با این حال اجرایی کردن مجازات اعدام در ملا اثرات نامطلوبی در روح کودکان و نوجوانان میگذارد. آنچنان که بارها و بارها شاهد بودیم برخی خانوادهها کودکان خود را به دیدن اعدام برده و در این بین تصاویر آنها در فضای مجازی دست به دست است.
گرچه اجرای حکم برای همگان بهنوعی درس عبرت محسوب میشود، اما اثرات روحی و روانی عمیقی روی تماشاچیان میگذارد. بهویژه آنکه کودکان به تماشای آن بنشینند. در واقع میتوان گفت که اعدام حکمی همراه با خشونت است و بهطور قطع کودکان با دیدن آن پرخاشگر میشوند. از سوی دیگر، ذکر این مطلب ضروری است که خاطرات کودکی هیچگاه از ذهن انسان پاک نمیشود و در طولانی مدت میتواند تبعاتی را با خود به همراه داشته باشد. از این رو باید در این راستا چارهاندیشی کرد.
عزتا... یوسفیانملا بهعنوان طراح طرح نحوه اجرای احکام اعدام، قطع عضو و نقص عضو درباره این طرح گفت: این ماده واحده دارای یک تبصره است که در صحن علنی مجلس اعلام وصول شد و در واقع بهدنبال ساماندهی اجرای احکام اعدام، قطع عضو و نقص عضو در ملأعام هستیم.
نماینده مردم آمل و لاریجان در مجلس با بیان اینکه اجرای برخی از احکام در ملأعام آثار، پیامد و بازتاب نامناسب اجتماعی بهدنبال دارد، بیان کرد: تماشای مجازات و صحنه اعدام آثار مخرب زیادی را بر روح و روان کودکان و نوجوانان بر جای میگذارد و در برخی موارد نباید در ملأعام اعدام اجرا شود. او ادامه داد: البته در جایی که قانون و شرع اجرای مجازات را در ملأعام تعیین کرده بحثی جدا است، اما در مواردی که نیازی به اجرای احکامی مانند مجازات اعدام یا قطع عضو در ملأعام وجود ندارد و قانون صراحت ندارد؛ نباید در ملأعام اجرایی شود، بلکه باید در فضای زندان یا فضاهای بسته اجرا شود.
چه کسانی از تماشای اعدام منع میشوند؟
در ادامه این نماینده مجلس دهم افزود: همچنین در طرح مذکور بهدنبال این هستیم که تماشای مجازاتهایی که اجرای آنها در ملأعام لازم است، توسط افرادی که ناراحتی قلبی دارند و زیر ۱۵ سال هستند ممنوع شود. به گزارش خانه ملت، یوسفیانملا با بیان اینکه طرح نحوه اجرای احکام اعدام، قطع عضو و نقص عضو بهزودی در کمیسیون قضائی بررسی و به صحن علنی ارائه میشود، ادامه داد: انتظار میرود با تعیین تکلیف این طرح آثار ناشی از تماشای صحنه اعدام به حداقل برسد.
- 14
- 3