چهارشنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۵:۴۳ - ۲۳ تير ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۴۰۶۶۹۵
سایر حوزه های اجتماعی

مجید ابهری در نقد حافظه تاریخی ایرانیان

فراموشی‌ ما عمدی است 

دکتر مجید ابهری,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,جامعه

نیک پیداست که ایرانیان از دیرباز به صفات و ویژگی‌های شایسته و بارز اخلاقی شهره بوده‌اند. اگرچه تاریخ درازپای این کشور در طول اعصار شاهد تهاجمات متعدد فکری، اخلاقی و اعتقادی به این کشور بوده، اما ایرانیان با پای‌فشاری بر اصول صحیح اخلاقی خود، این ویژگی‌های کم‌نظیر را تا به امروز و در بحبوحه بحران‌های همه‌گیر، تداوم بخشیده‌اند. اما ما تا چه‌میزان محق هستیم با تنگ‌کردن عرصه بر مردم و دریغ‌داشتن حداقل‌ها از حیات ایشان همچنان انتظار رفتار صحیح اجتماعی داشته باشیم؟ و باز در این میان، کدام عقل سلیم این تصور را در اذهان ایجاد می‌کند که برخی صفات زشت و ناپایدار اخلاقی که خود محصول سوء مدیریت‌هاست قابل تعمیم به عامه مردم است؟

دکتر مجید ابهری، جامعه‌شناس در گفت‌وگو با همدلی، از ویژگی‌های اخلاقی مردم ایران سخن می‌گوید.

به نظر شما اصولا ما می‌توانیم صفات و ویژگی‌هایی را به مردم ایران نسبت دهیم و این انتساب تا چه میزان علمی است؟

وجود صفات از نگاه رفتارشناسی انسان ناشی از دو مبنای ژنتیکی و ارثی، یا مبنای آموزشی و اکتسابی است. پاره‌ای از اوقات مشاهده می‌شود که بعضی از کارشناسان در صحبت‌های خود برخی صفات را به جامعه ایرانی نسبت می‌دهند که این کار یک حرکت غیر علمی و نادرست است. مثلا گفته می‌شود ایرانی‌ها احساساتی، عصبانی و افسرده‌اند، یا زود تصمیم می‌گیرند و اهل مطالعه نیستند، ممکن است در میان ۸۰ میلیون نفر از جمعیت ایران، درصدی احساساتی، عصبانی یا افسرده باشند اما تعمیم این صفات به کل مردم نادرست است، چون وقتی گفته می‌شود ایرانی‌ها حافظه فراموش‌کاری دارند یعنی هیچ‌کس چیزی در یادش نمی‌ماند و این حرف اساسا غلط و نادرست است. ایرانیان افرادی بسیار با حافظه و خوش‌فکر هستند، اما اگر در پاره‌ای از اوقات برخی مسائل را فراموش می‌کنند این فراموشی عمدی است. شاید بهتر است از نگاه رفتارشناسی بسیاری از موارد فراموش شوند تا آنکه به عنوان یک نقطه سیاه در حافظه و تفکر انسان بمانند و موجبب آزار فرد شوند. بنابراین همانطور که عرض کردم نسبت‌ دادن برخی رفتارها به کل جامعه کاری غیر کارشناسی و نادرست است.

پس همانطور که اشاره کردید ما لزوما مجاز به تعمیم برخی صفات به مردم نیستیم.

این صرفا از نظر صفات کلی استثناست، مثلا وقتی می‌گوییم ایرانیان مهمان‌نواز، مهربان و دلسوز هستند چون این ویژگی‌ها در اکثریت افراد هم‌وطن ما عمومیت دارد و آن را در اغلب شهرها و جوامع می‌توان ملاحظه کرد کاملا درست است. در کل از نظر علمی، وقتی یک صفت در بیش از هفتاد درصد افراد یک جامعه دیده شد می‌توان آن را در مورد کلیت آن جامعه توسعه و تعمیم داد، در غیر این صورت خیر.

صدا و سیما در اقدامی مخرب، مجموعه‌ای از کارها را که برخی افراد خاص و محدود در جامعه انجام می‌دهند به کل مردم تعمیم می‌دهد، نظر شما در مورد این اقدام چیست؟

بله، با توجه به برخی رفتارهای غیر قابل قبول از سوی درصدی از افراد جامعه، مثلا در مورد استفاده از خودروهای گران‌قیمت که شاید حدود ۳ یا ۴ درصد از جمعیت ایران توانایی خرید آن را داشته باشند، نمی‌توان این ویژگی را به کل جامعه ایران نسبت داد و گفت ایرانیان اتومبیل‌های گران سوار می‌شوند یا اینکه پاره‌ای اوقات گفته می‌شود وب‌سایت فلان کارخانه خودروسازی باز شد و نیم ساعت بعد تمام خودروهای آن به فروش رفت یا ایرانیان علاقه به خرید خودرو دارند. این سخنان نادرست است، عده‌ای که پول‌های بادآورده ناشی از دلالی و رانت دارند در این گونه مواقع به وب‌سایت‌های فروش خودرو هجوم می‌آورند. این عملکرد نباید ملاک ارزیابی رفتار کل هم‌وطنان ما باشد، چرا که ما در جامعه‌ای زندگی می‌کنیم که برخی افراد یک تا دو سال رنگ گوشت را در خانه‌شان ندیده‌اند، چگونه می‌توانند اتومبیل بخرند؟ بنابراین بعضی رفتارها که از سوی برخی افراد انجام می‌شود نباید به کل جامعه تعمیم داده شود.

عده‌ای که پول‌های بادآورده دارند و در ردیف نوکیسه‌گان جامعه هستند می‌توانند ژامبون کیلویی ۹۰۰ هزار تومان بخرند یا همه خودروهای موجود در یک وب‌سایت را خریداری کنند، صفتی که در مورد اکثریت جامعه صادق نیست

.

همانگونه که حتما مطلع شده‌اید اخیرا وزیر نیرو اعلام کرده که مردم ایران زیاد می‌خورند و زیاد می‌پوشند. فکر می‌کنید در حالی که ما هنوز زمینه‌های اقتصادی و اجتماعی صحیح زندگی حداقلی را هم ایجاد نکرده‌ایم چطور می‌توانیم با گزافه‌گویی، سیاست فرار به جلو را در پیش گیریم؟

دقیقا همین‌طور است، متاسفانه اخیرا یکی از وزرا گفته بود که مردم ایران زیاد می‌خورند و زیاد مصرف می‌کنند. البته ممکن است درصدی از مردم در برخی امور دست به زیاده‌روی و اسراف بزنند ولی این ویژگی در مورد همه مردم صادق نیست. این حرف از سوی یک وزیر در جامعه بسیار ناپسند است. در این میان باید گفت اگر رفتارهای مصرفی برخی هم‌وطنان ما نادرست است علت آن نبود الگوهای رفتاری درست در جامعه است، مسئولین و دولت‌مردان ابتدا باید زمینه‌های مصرف درست را در جامعه ایجاد کنند آنگاه اظهار نظر نمایند. مردم امیدی به آینده ندارند و مطمئن نیستند که اگر امروز مثلا مایع ظرفشویی خریدند فردا هم با همین قیمت بتوانند آن را تهیه کنند، این نا امنی فکری و عدم امنیت اقتصادی باعث حرص و آز در خرید و تهیه کالا می‌شود که مردم به هیچ وجه مقصر آن نیستند.

به باور شما اساسا می‌توان رفتارهای مردم ایران را پیش‌بینی کرد؟

بسیاری از رفتارهای مردم ایران با توجه به شرایط اقتصادی و سیاسی موجود قابل پیش‌بینی است اما برخی رفتارها هم به خاطر اوضاع نابسامان اقتصادی و فشارهای مادی اصلا قابل پیش‌بینی نیست و بستگی به وضعیت انبساط و انقباض مادی و اقتصادی جامعه دارد.

و در این میان صفات عامل تعیین‎‌کننده است.

حداقل یکی از عوامل تعیین‌کننده است.

  • 15
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش