شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۳:۴۷ - ۱۱ آذر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۹۰۲۰۶۶
اخبار افغانستان

اینجا دره‌ پنج‌شیر است

اخبار افغانستان,خبرهای افغانستان,تازه ترین اخبار افغانستان
درباره کتاب «فرمانده مسعود» و روایت آن از یکی از چهره‌های بحث‌برانگیز تاریخ افغانستان

همه چیز از «دره پنج‌شیر» شروع می‌شود و چندمین سفر ژیلا بنی‌یعقوب روزنامه‌نگار و نویسنده و راوی کتاب‌ «فرمانده مسعود» که قصد دارد روایتی تازه و بکر از زندگی و زمانه احمد شاه مسعود که نامش با نام دره‌ای یکسان و بزرگ شده، ارائه بدهد. بنی‌یعقوب آن‌طور که خودش در این کتاب می‌نویسد بالاخره بعد از چند بار رفتن به پنج‌شیر موفق می‌شود وارد اندرونی یا همان باغ خانه مسعود شود و این‌بار برخلاف دوره‌های گذشته، زمان فقط به دیدن باغ نمی‌گذرد و دیدار با خانواده مسعود از جمله پسرش احمد و صدیقه مسعود، همسرش و دخترانش عایشه و نسرین بالاخره میسر می‌شود. کتاب بعد از مقدمه، روایت کوتاه اما موجز و دراماتیکی از این دیدار ارائه می‌کند و روایت تا رسیدن و شروع مصاحبه با فرزند احمد شاه مسعود که بخصوص در ایران، به او لقب «شیر دره پنج‌شیر» داده‌اند ادامه پیدا می‌کند. کتاب علاوه بر مصاحبه مفصل با پسر مسعود، با چندین چهره شاخص دیگر که ارتباطی با مسعود داشته‌اند نیز دارد و در مجموع کتابی است مفصل، مشروح و کامل از «فرمانده مسعود»ی که ژیلا بنی‌یعقوب تلاش کرده با کلمات و گفت‌وگوهایش به تصویر بکشد.

بنی‌یعقوب در مقدمه‌ کوتاه کتابش شکل و شرایط پرداختن به شاه‌مسعود را این‌طور توضیح می‌دهد: «کارم را برای تهیه کتاب «فرمانده مسعود» در سال ۱۳۸۱ آغاز کردم و پنج سال پی‌درپی یعنی تا سال ۸۶، گفت‌وگوهایم را درباره مسعود در افغانستان پی گرفتم.» البته این پیگیری‌ها به دلایلی متوقف می‌شود تا اینکه سال ۹۵ بنی‌یعقوب باز تلاش‌های خود را از سر می‌گیرد تا سال ۹۷ که کتاب به‌ نتیجه می‌رسد. کتاب حاصل یازده سفر و مصاحبه با سی‌وسه‌نفر از چهره‌هایی است که دوست نزدیک و خانواده احمدشاه مسعود بوده‌اند و ارتباطی جدی و نزدیک با او داشته‌اند.

نویسنده کتاب صراحتاً در مقدمه به‌نوعی موضع خود را در این کتاب با این جمله که«... در این کتاب با منتقدان و مخالفانش مصاحبه نکرده‌ام. چرا که این کتاب، تحلیلی درباره عملکرد فرمانده مسعود یا نقد و بررسی کامل روش و منش او نیست.» مشخص می‌کند.

کتاب «فرمانده مسعود» ژیلا بنی‌یعقوب موافقان و منتقدان بسیاری داشت و دارد، دقیقاً مثل خود مسعود که مخالفان و موافقانش کم نیستند و مخالفان و منتقدان مسعود، انتقادی که متوجه این کتاب می‌دانند آن است که پرداختن به شاه‌مسعود در این کتاب، پرداختی یکطرفه بوده و عملکرد مسعود مورد هیچ انتقاد یا سؤالی قرار نگرفته است. اما به‌نظر می‌رسد نویسنده در مقدمه کتاب خود این نقد را پیش‌بینی ‌کرده و محتمل می‌دانسته که نوشته: «در اغلب مصاحبه‌ها سعی کرده‌ام سؤالات منتقدان و مخالفان او را به‌طور جدی مطرح و از مصاحبه‌شوندگان در خواست پاسخ کنم.»

به هر حال، کتابی که درباره احمدشاه مسعود است نمی‌تواند از انتقاد به‌دور باشد اما پرداختن به چهره‌ای این‌چنین شاخص، بی‌شک زحمات چندین و چندساله‌ای را برای نویسنده دربرداشته و سفر به افغانستان و پیدا کردن چهره‌هایی که او برای این مصاحبه‌ و شناختنامه انتخاب کرده آنچنان کار ساده‌ای نیست که بتوان از نظر دورش داشت. به‌هر صورت به‌نظر می‌رسد ژیلا بنی‌یعقوب تمام تجربه و سابقه طولانی مدتش در روزنامه‌نگاری را به‌عنوان پشتوانه‌ای قابل اعتنا پای این کتاب گذاشته و نتیجه، کتابی است یکدست، با نثری سلیس و روان و روایتی جذاب و هدفمند که ما را با شمایلی، خواه متمایل به طرفداری از شاه مسعود، با فرمانده مسعود آشنا می‌کند.

این کتاب ۵۶۰ صفحه‌ای در فاصله کوتاهی به چاپ دوم رسید و همچنان بحث و صحبت بر سر آنچه در کتاب آمده و در خلال مصاحبه‌ها به آن اشاره شده در فضای مجازی از جمله توئیتر و اینستاگرام ادامه دارد. شیوه‌ بنی‌یعقوب در کتاب، گزارش‌گونه است و این گزارش‌ها با گفت‌و‌گو‌هایی سامان پیدا می‌کند و نتیجه‌ای به‌دست می‌دهد که مثلاً یک روانشناس و استاد دانشگاه درباره‌اش این‌طور می‌نویسد: «کتاب حیرت آوری‌ است، آن‌هم به این دلیل که روایت زندگى احمدشاه مسعود، فرمانده دره پنج‌شیر را از زبان نزدیکانش نقل می‌کند.

در کتاب از مصاحبه نویسنده با آقاى جعفریان، خبرنگار ایرانى که بهترین مستندها را درباره مسعود ساخته متوجه می‌شویم که مسعود از تجارت زمرد، پول جنگ را تأمین می‌کرده اما به جعفریان توصیه می‌کند که به ما پول اسلحه ندهید بلکه هزینه کنید در کابل زبان فارسى را توسعه دهید تا طالبان شکست بخورند!» از دیگر مصاحبه‌های بسیار جذاب و قابل توجه در این کتاب می‌توان به مصاحبه‌ با محمدحسین جعفریان، هیرومی ناگاگورا، عکاس (که عکس‌های معروفی از مسعود گرفته که در کتاب هم از آنها استفاده شده است) و مصطفی کاظمی اشاره کرد. «فرمانده مسعود» اما در نهایت کتابی است که نمی‌شود آن را زمین گذاشت و باید خسته نباشید گفت به ژیلا بنی‌یعقوب که جایش این‌ روزها در مطبوعات ایران خالی است و نبودن نامش در روزگاری که کمتر روزنامه‌ خوانده می‌شود دریغی است.‌

محسن بوالحسنی

iran-newspaper.com
  • 11
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش