
سال هاست که ارز به عنوان لوکوموتیو اقتصاد ایران همه بخش ها را تحت الشعاع خود قرار داده است و به جای این که مسؤولان به سیاستگذاری و قیمتگذاری در بازار بپردازند، نوسانات ارزی هستند که این وظیفه مهم را انجام می دهند و البته سفره های مردم ایران را روز به روز خالی تر از قبل می کنند.
تجربه نشان داده هر زمان و در هر زمینه ای که مسؤولان مجدانه عزم خود را برای بهبود وضعیت جزم کنند موفقیت حاصل می شود.
بسیاری از تورم های اقتصاد ایران ناشی از بالا رفتن قیمت دلار بوده است. هر زمان که ارز در بازار ایران روزهای پر تنشی را تجربه کرده بلافاصله پس از آن شاهد این بودیم که کل اقتصاد گرفتار تبعات ناشی از این اتفاق تلخ شد.
به طوری که ارزش دلار بسیار بیشتر از قبل شد و ریال به شدت کاهش ارزش را شاهد بود و در این وضعیت حتی بسیاری از مردم برای حفظ ارزش پول شان اقدام به ورود سرمایه شان به بازار ارز کردند و همه به فروشنده ارز تبدیل شدند.
حتی بسیاری از مردم، خانه و دارایی های شان را فروختند و سرمایه شان را وارد بازار ارز کردند.
در این میان آن چه بیش از پیش آسیب دید سفره های مردم بود؛ چرا که خانوارها نتوانستند پا به پای گرانی ها وضعیت مالی و درآمد خود را بهبود بخشند.
در همین خصوص به گفت و گو با دکتر کامران ندری، عضو پژوهشکده بانکی پرداختیم که مشروح آن تقدیم مخاطبان گرامی می شود.
* به نظر شما علت اصلی افت ارزش پول کشورمان در شرایط کنونی چیست؟
یکی از مهم ترین مسائل در حوزه اقتصادی هر کشوری حفظ ارزش پول ملی آن است. به این معنا که واحد پولی این کشور از ارزش مناسبی برخوردار باشد و در برابر سایر ارزهای خارجی بتواند به رقابت بپردازد.
هر چه قدرت پول کشوری بالاتر باشد مردم آن جامعه قدرت خرید بیشتری خواهند داشت و نهایتا مشکلات مالی شان کاهش خواهد یافت. از این رو توان گفت یکی از دلایل کاهش قدرت خرید مردم در ایران این است که پول ملی ما ارزش سابق را ندارد و قدرتش کاهش یافته است. پیش تر با حقوق های مصوب وزارت کار، زندگی و امور مردم می گذشت، اما اکنون همین حقوق مصوب نیز پاسخگوی نیازهای ضروری مردم نیست.
در حال حاضر بسیاری از افراد مجبور به فعالیت اقتصادی در چندین شیفت هستند تا بتوانند از عهده تأمین حداقل ها برآیند. وقتی پول کشور ارزش قبل را ندارد قاعدتا مردم نیز نمی توانند هم چون گذشته روی این برای خرید احتیاجات شان حساب کنند. رفته رفته بیارزش شدن پول محسوس خواهد شد.
در چنین وضعیتی باید سیاستگذاری ها در راستای افزایش قدرت پول باشد.
یکی از علل اصلی این کاهش، بالا رفتن نرخ دلار است. هر چه این نرخ افزایش یابد به موازات آن ارزش ریال افت می کند. سقوط قدرت ریال زمانی خود را نشان می دهد که مردم در زندگی شان دچار مشکل شوند. در اقتصاد ما همواره دلار، نرخ بالاتری نسبت به ریال داشته و به همین دلیل مشکلات مالی گسترده ای نیز ایجاد شده است.
باید تصمیماتی در این زمینه اخذ شود که افزایش نرخ دلار تأثیر چندانی بر اقتصاد ایران نداشته باشد تا به این ترتیب نوسانات ارز بیش از این موجب کاهش قدرت پول ملی ایران نشود. تقریبا می توان گفت اکثر مبادلات تجاری بین کشورها از طریق دلار صورت می گیرد و اکنون که این نرخ در محدوده ۱۹ هزار تومان قرار دارد و به شدت رشد یافته است، قطعا همه قیمت ها تحت تاثیر این جهش قرار می گیرند؛ یعنی دقیقا همین اتفاقی که اکنون شاهدش هستیم و گرانی های جدیدی ایجاد شده است.
* به نظر شما باید مسؤولان چه اقدامی کنند تا شاهد کاهش تأثیر نوسانات نرخ ارز بر اقتصاد ایران باشیم؟
طبیعتا باید مداخله دلار بر امور داخلی کشور ما کاهش یابد که این امر مستلزم کنترل فشار بر مردم از طریق حذف دلار از مناسبات بین المللی است.
تا حدی افزایش قیمت ارز معمولا طبیعی است و اتفاق می افتد، اما در اقتصاد ایران معمولا فنر ارز رها و کنترل اوضاع از دست مسؤولان خارج می شود.
هر زمان که قیمت ها در بازار ارز رشد یافت، عده ای دلال و سودجو وارد میدان شدند و به نوسانات بیشتر این نرخ دامن زدند. فعالیت های این دلالان همواره در بازارهای اقتصادی ایران مخرب بوده است و اخلال در روند آن ها ایجاد کرده است. البته باید گفت اخلال در بازار ارز فقط محدود به این حوزه نخواهد بود و بر سایر حوزه های اقتصادی کشور نیز تأثیر گسترده ای خواهد داشت و نهایتا قیمت ها را به سمتی سوق خواهد داد که تورم بالایی را شاهد خواهیم بود.
باید مسؤولان فعالیت دلالان را نظارت و رصد کنند و اجازه ندهند که به راحتی قیمت ها را بالا ببرند. همیشه تأکیدات مسؤولان بر این محور بوده است که باید ارزش پول ملی را در برابر ارزهای خارجی حفظ کنیم اما این اتفاق در عمل با نتیجه مطلوب و قابل توجهی مواجه نشده است. در شرایط کنونی دلار در محدوده قیمتی بسیار بالایی قرار دارد و انتظار می رود که همه دستگاه های مسؤول، اقداماتی برای بهبود وضعیت معیشت مردم و کاهش تأثیر دلار ۱۹ هزار تومانی بر زندگی خانوارها داشته باشند.
*آرزو قادری
جزئیات نشست کمیسیون اقتصادی مجلس درباره ارز
دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: تمرکز کمیسیون اقتصادی مجلس بر روی مسائل معیشتی مردم است و ما در جلسات آتی دیگر مسئولان اقتصادی دولت را به کمیسیون خواهیم آورد.

انور حبیبزاده بوکانی دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با فارس درباره جلسه امروز این کمیسیون اظهار داشت: جلسه امروز کمیسیون اقتصادی مجلس با حضور معاونان وزیر صنعت و معدن، رئیس سازمان توسعه و عدالت ایران و معاون امور دام وزیر کشاورزی برگزار شد.
وی افزود: در این جلسه درباره وضعیت بازار ارز و همچنین واردات و صادرات کالاهای غیر نفتی بحث و گفتوگو شد.
دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس خاطرنشان کرد: درباره مرزها نیز صحبتهایی صورت گرفته چرا که اخیراً مرزها نیز برای صادرات و واردات باز شده است و ما در کمیسیون در این زمینه گفتوگو کردیم و البته درباره برنامههای آینده کمیسیون اقتصادی مجلس بحث و گفتوگو شد.
حبیبزاده خاطرنشان کرد: تمرکز کمیسیون اقتصادی مجلس بر روی مسائل معیشتی مردم است و ما در جلسات آتی این کمیسیون دیگر مسئولان اقتصادی دولت را به کمیسیون خواهیم آورد.
به گزارش فارس، سید احسان خاندوزی نائب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در صفحه شخصی توئیتر خود نوشته بود: «امروز پس از جلسه ۵ ساعته کمیسیون اقتصادی حول نیازهای ارزی و انتقال ارز با سه وزارتخانه صمت، کشاورزی و وزارت خارجه، بنا شد فردا عصر نقشه راه مجلس در بحث ارز، پس از جلسه با بانک مرکزی نهایی شود. دوره نظارت موسمی و گهگاهی گذشت. کمیسیون "مستمرا" پیگیر رفع کوتاهی دستگاهها خواهد بود».
- 11
- 7