دوشنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۵:۲۰ - ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۲۰۳۱۲۸
طبیعت و محیط زیست

رشد بی‌سابقه مواد معدنی؛ آغاز دوره‌ای جدید در زمین‌شناسی

مواد معدنی,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست

رشد بی‌سابقه در میزان مواد معدنی کره زمین که پیش از این هرگز مشاهده یا شناسایی نشده‌اند، می‌تواند سرآغازی بر یک دوره جدید زمین‌شناسی با محوریت انسان‌ باشد.

 

دانشمندان تنوع گسترده و بی‌نظیری از مواد معدنی در سطح کره‌ی زمین‌ شناسایی کردند که حتی اگر ربطی‌ به انسان نداشته باشد، قطعا نشان‌دهنده‌ی وارد شدن ما به یک دوره زمین‌شناسی جدید به‌نام آنتروپوسین است.

 

طبق مطالعه‌ای درسال ۲۰۱۷، مواد معدنی جدیدی از زمان انقلاب صنعتی به‌ این طرف پدید آمده‌اند که تنوع کریستال‌های زمین را زیاد کرده و حتی رویداد بزرگ اکسیژنی ۲.۳ میلیارد سال پیش را به‌عنوان بزرگ‌ترین افزایش در تاریخ جهان، تحت‌الشعاع قرار داده‌ است. رابرت هیزن، یکی از اعضای تیم از مؤسسه‌ی علوم کارنگی، سال گذشته به گاردین گفت:

 

افزایش مواد معدنی جدید که اکثر آن در ۲۰۰ سال گذشته اتفاق افتاده است درمقایسه با تاریخچه ۴.۵ میلیارد ساله زمین بسیار سریع است. هیچ موردی مانند آن در تاریخ زمین وجود ندارد. افزایش در یک چشم بر هم زدن اتفاق می‌افتد و ما تنها قسمت کوچکی از این پدیده بزرگ را می‌بینیم.

 

هیزن و تیمش، ۵۲۰۸ ماده‌ی معدنی زمین را مورد تحلیل قرار داده‌اند. کار آن‌ها مورد تأیید انجمن بین‌المللی مواد معدنی است. طبق یافته آن‌ها، ۲۰۸ ماده معدنی از این تعداد، بدون فعالیت انسانی به‌ وجود نمی‌آمدند. برخی مواد معدنی‌ که انسان در پدید آمدن آن‌ها نقش دارد عبارت‌اند از:

 

کالکوناترونیت Chalconatronite: یکی از مواد معدنی مسی کمیاب که به‌ شکل پوسته‌ای آبی روشن روی صنایع دستی برنزی مصر باستان وجود دارد.

 

آندرسونیت Andersonite: یکی از ترکیبات اورانیوم با فلورسنت سبز یا زرد که در دیوارهای تونل‌های معدن تشکیل می‌شود.

 

ابوریت Abhurite: ماده‌ی معدنی برنز رنگی که در لاشه‌ی کشتی SS Cheerful در ساحل کورنوال انگلیس درسال ۱۸۸۵ کشف شد. این ماده تنها به‌ دلیل واکنش شیمیایی بین آب شور و شمش قلع غرق‌شده به‌ وجود آمد.

 

اکثر ۲۰۸ ماده‌ی معدنی انسانی، در معادن به‌ وجود آمد‌ه‌اند؛ البته ۶ مورد در دیواره‌های محل‌های مخصوص ذوب، ۳ ‌مورد در سیستم لوله‌کشی زمین گرمایی و ۴ مورد از در مکان‌های قربانی ماقبل تاریخی در کوه‌های اتریش پیدا شده است.

 

مواد معدنی,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست

 

بنا بر اعلام تیم پژوهشی، مواد معدنی دیگری هم می‌توانند در زباله‌دان‌ها، باتری‌های قدیمی و وسایل الکتریکی به‌ وجود آمده باشند، چون چنین مواردی قبل از پیدایش انسان‌ها وجود نداشته‌اند.

 

هیزن در آن زمان به چلسی‌وایت از نیوساینتیست گفت:

شاید علت به‌ وجود آمدن بسیاری از موارد، تراشه‌های سیلیکونی یا باتری‌های قدیمی باشد. تلویزیون‌ها همگی از فسفرهای عجیب، آهن‌رباها و وسایل فناوری‌های پیشرفته‌ استفاده می‌کنند. وقتی شما شروع‌ به آبرسانی و اکسیداسیون کردن می‌کنید، مواد جدید زیادی به دست می‌آورید.

 

فهرست تیم شامل مواد معدنی‌ که عمدا توسط انسان‌ها به‌وجود آمده‌اند، نمی‌شود. مثلا مواد موجود در آهن‌رباها، باتری‌ها و سنگ‌های قیمتی مصنوعی جزو لیست نیستند. تعریف اصلی ماده‌ی معدنی با توجه‌ به انجمن بین‌المللی مواد معدنی، یک ماده‌ معدنی به‌وجود‌آمده‌ی در طبیعت است.

 

طبق مطالعه تیم روی تاریخچه زمین، اکثر مواد معدنی کره زمین به‌طور تدریجی در رویداد بزرگ اکسیژنی در حدود ۲.۳ میلیارد سال پیش به‌وجود آمده‌اند و این روند می‌توانست تا ۱ میلیارد سال پیش هم طول کشیده باشد.

 

ما در دوره‌ای با تنوع ترکیبات غیر معدنی بی‌سابقه زندگی می‌کنیم

رویداد بزرگ اکسیژنی برای اولین بار زمین را با اکسیژن اتمسفری اشباع کرد. علت این پدیده، ازدیاد باکتری‌های فوتوسنتزی بود. انواع مواد معدنی سطح زمین از ۲ هزار نوع به ۴ هزار نوع افزایش پیدا کرد. با اینکه چنین رویدادی باعث به‌وجود آمدن دو‌سوم از ۵۲۰۸ ماده‌ی معدنی شناسایی‌شده امروزی است؛ ولی چنین تشکیل تدریجی‌ اصلا با افزایش مواد معدنی در چند قرن پیش قابل مقایسه نیست.

 

تنوع مواد معدنی زمین از اواسط قرن ۱۸ به این‌طرف بسیار سریع‌تر از هر زمان دیگری افزایش یافت. طبق گفته‌ی تیم، انسان در ۲۵۰ سال گذشته سرعتی باورنکردی‌ به پیدایش مواد معدنی جدید بخشیده است؛ مخصوصا اگر افزایش نسبی آن را با رویداد بزرگ اکسیژنی مقایسه کنیم.

 

به اعتقاد گروه پژوهشی، این افزایش تنوع، سریع‌ترین روندی است که زمین در پیدایش مواد معدنی جدید به‌ خود دیده است و می‌تواند نشان‌دهنده یک دوره زمین‌شناسی جدید باشد که توسط انسان‌ها پدید آمده است. نام این دوره آنتروپوسین است (ولی هنوز جای بحث دارد). هیزن در بیانیه‌ای مطبوعاتی گفت:

 

نسبت تفاوت ۲۵۰ سال پیش با ۲ میلیارد سال پیش، مانند نسبت تفاوت یک لحظه چشم بر هم زدن با یک ماه است. به‌عبارت ساده، ما در دوره‌ای با تنوع ترکیبات غیر معدنی بی‌سابقه زندگی می‌کنیم. درواقع اگر رویداد بزرگ اکسیژنی را مانند قواعد نقطه‌گذاری درنظر بگیریم، تأثیر زمین‌شناسی سریع آنتروپوسین مانند علامت تعجب آن است.

 

آنتروپوسین هنوز به تأیید رسمی نیاز دارد؛ اما دانشمندان سال‌ها است تأثیر انسان روی زمین را چشم‌گیر می‌دانند. بنابراین آنتروپوسین قطعا می‌تواند در ساختار لایه‌ای زمین که متشکل از صخره و خاک است، ازنظر زمین‌شناسی تعریفی برای خود پیدا کند.

 

مواد معدنی,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست

 

هیزن و تیمش اکنون درحال نشان‌ دادن پیدایش مواد معدنی جدید به کمیسیون بین‌المللی چینه‌شناسی هستند تا آن را به‌ رسمیت بشناسد. کمیسون باید در نهایت تصمیم بگیرد که آنتروپوسین را به‌عنوان نشانه‌ای جدی از یک دوره زمین‌شناسی جدید به‌رسمیت بشناسد یا خیر. هیزن به نیکولا دیویس در گاردین گفت:

 

به‌ نظرم تصمیم‌گیری برای آنتروپوسین به‌عنوان یک دوره‌ی زمانی جدید زمین‌شناسی، مهم‌ترین عامل است. آنتروپوسین یک دوره‌ی زمین‌شناسی‌ است که ما انسان‌ها مواد و کریستال‌هایی را که میلیاردها سال دربرابر تغییر مقاومت کرده‌اند، در آن به‌ وجود آورده‌ایم. مواد و کریستال‌ها تا ابد روی زمین باقی خواهند ماند و همین امر متمایزکننده زمان ما نسبت‌ به ۴.۵ میلیارد سال پیش است.

 

طبق بحث‌های قبلی درمورد آنتروپوسین، انسان‌ها با انجام آزمایش‌های هسته‌ای وقتی در سال ۱۹۵۰ در سطح زمین، به دوره‌ی ۱۱,۷۰۰ ساله هولوسن پایان دادند.

 

شاید هم این امر در زمان کاهش چشمگیر سطح کربن‌ دی‌اکسید اتمسفری در سال ۱۶۱۰ اتفاق افتاده باشد. کاهش کربن‌ دی‌اکسید با ورود اروپایی‌ها به آمریکا در سال ۱۴۹۲ شروع شد و در رکوردهای قطب جنوب ثبت شده است.

 

به‌گفته‌ی هیزن و تیمش، مطالعه‌ی آن‌ها شاهدی جامع مبنی‌ بر تأثیر انسان روی زمین است. هیزن به واشینگتن پست گفت:

 

شما اگر زمین‌شناس باشید و ۱۰۰ هزار، یک میلیون یا یک میلیارد سال به‌ عقب برگردید، متوجه شواهد کانی‌شناسی زمان کاملا متفاوتی خواهید شد.

 

 باید صبر کنیم تا بحث به‌ سرانجام برسد. دستاوردهای پژوهش اولین بار در American Mineralogist منتشر شد.

 

بابک قهرمانی

 

 

 

  • 15
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش