جمعه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۸:۰۰ - ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ کد خبر: ۱۴۰۴۰۲۰۰۵۲
میراث فرهنگی و صنایع دستی

افشاگری در مورد حفاظت و مرمت میراث فرهنگی: به پزشک و رادیولوژ مجوز مرمت بناهای تاریخی می‌دهند

افشاگری در مورد حفاظت و مرمت میراث فرهنگی,مجوز پزشک و رادیولوژ برای مرمت بناهای تاریخی
«ایده‌هایی که وزیر قبلی در زمینه گردشگری داشت، در وزارت جدید هنوز جایگاه مشخصی پیدا نکرده و خیلی از معاونت‌ها هنوز در حالت بلاتکلیف به سر می‌برند یا شایعه تغییر آنها وجود دارد. به نظر من حوزه حفاظت از میراث فرهنگی از سال گذشته به‌شدت تحت تأثیر دولت و تغییرات آن قرار گرفت. شخصاً اعتقاد ندارم که ما با مافیا روبه‌رو هستیم، بلکه مشکل اصلی قانونی است که اجازه می‌دهد افرادی که هیچ تخصصی در حوزه میراث فرهنگی و حفاظت و مرمت ندارند، فقط با دریافت مجوز پیمانکاری بتوانند وارد مناقصات شوند.»

به گزارش ایسنا، رئیس پیشین پژوهشکده حفاظت و مرمت درباره برخی چالش‌های مرمت و حفاظت گفت: اعتقاد ندارم که ما با مافیا روبه‌رو هستیم، بلکه مشکل اصلی قانونی است که اجازه می‌دهد افرادی که هیچ تخصصی در حوزه میراث فرهنگی و حفاظت و مرمت ندارند و یا تحصیلاتشان در حوزه پزشکی یا حتی رادیولوژی است، مجوز مرمت بگیرد. در برخی موارد، دیوارهای خشتی با سیمان مرمت می‌شود. 

مهدی رازانی دانشیار دانشگاه هنر اسلامی تبریز و رئیس پیشین پژوهشکده حفاظت و مرمت درباره وضعیت فعلی نگهداری و مرمت آثار و بناهای تاریخی اظهار کرد: این موضوع بسیار گسترده است و ارزیابی دقیقی نداریم. البته اینکه اخبار خوبی نداشتیم با اینکه عملکرد خوبی نبوده، دو موضوع متفاوت هستند. 

تا جایی که من اطلاع دارم، تعداد قابل توجهی پروژه مرمت در سراسر کشور در حال اجرا بوده یا به پایان رسیده است و برخی هم همچنان ادامه دارند. اما اینکه چرا گزارش این اقدامات به رسانه‌ها نمی‌رسد، خودش یک موضوع جداگانه است. مسئله دوم اینکه، تمام اقشار جامعه در جریان وضعیت بودجه‌های فرهنگی هستند که در همین راستا مرمت آثار و بناهای تاریخی هم ذیل همین بحران بودجه قرار می‌گیرد. 

رئیس پیشین پژوهشکده حفاظت و مرمت افزود: حدود ۳۷ هزار اثر ثبت‌شده داریم. منظور از اثر در اینجا بناها و محوطه‌های تاریخی هستند، مثلاً تخت جمشید یک شماره ثبت دارد. از این ۳۷ هزار مورد، حدود ۱۵ تا ۲۰ هزار مورد یا حتی بیشتر بناهای تاریخی هستند، که برای مرمت این تعداد اثر، هزینه بسیار زیادی لازم است. بنابراین ما باید به سمت تأمین منابعی غیر از منابع دولتی برویم. 

رازانی گفت: من هم معتقدم و هم منتقدم؛ معتقدم که می‌توانیم از منابع غیردولتی بهره‌مند شویم و منتقدم که چرا این منابع جذب نمی‌شوند. متاسفانه بروکراسی اداری ما مانع جذب این منابع شده است، به‌خصوص برای حفاظت و مرمت آثار شاخص و اقمار وابسته به آن‌ها. این وضعیت می‌تواند بهتر شود و امیدوارم که به سمت بهبود حرکت کنیم. 

این مرمتگر اظهار کرد: اگر بخواهم ارزیابی‌ام از وضعیت مرمت آثار تاریخی در سال گذشته را ارائه دهم، ترجیح می‌دهم به جای واژه «مرمت» از واژه «حفاظت» استفاده کنم، چون حفاظت مفهومی جامع‌تر دارد و شامل حفاظت پیشگیرانه، اقدامات عملی، مدیریت، و نظارت بر آثار و ابنیه به علاوه مداخلات به قصد بازیابی و بازسازی می‌شود.

در سال گذشته، به دلیل اتفاقات نادری که در کشور و منطقه رخ داد همانند سانحه هوایی ریاست جمهوری کشور و به چالش رفتن دولت و انتخابات و تغییر رییس جمهور و جنگ غزه و سوریه و روی کار آمدن ترامپ، وزیر میراث فرهنگی همانند سایر ارکان دولتی کشور تغییر کرد و به تبع آن تمام زیرمجموعه‌ها نیز دچار دگرگونی شدند. این تغییرات که هنوز ادامه دارد و به پایان نرسیده است، باعث شد که حوزه حفاظت و مرمت در وزارتخانه، چه در بُعد عملکردی و چه خبری، دچار وقفه، تغییر مسیر و اختلال شود. 

این استاد دانشگاه افزود: وقتی افراد جدید وارد ساختار می‌شوند، مدتی زمان نیاز دارند تا با حوزه کاری آشنا شوند، اولویت‌ها بازتعریف و برخی از پروژه‌های قبلی متوقف می‌شوند و برخی دیگر ادامه پیدا می‌کنند یا پروژه‌های جدیدی تعریف می‌شود.

به نظرم در سال گذشته، تا پیش از تغییرات سیاسی و وزارتی، روند مرمت مثل سال‌های قبل ادامه داشت، اما از خرداد به بعد، ساختار جدید نتوانسته به‌خوبی عمل کند. ایده‌هایی که وزیر قبلی در زمینه گردشگری داشت، در وزارت جدید هنوز جایگاه مشخصی پیدا نکرده و خیلی از معاونت‌ها هنوز در حالت بلاتکلیف به سر می‌برند یا شایعه تغییر آن‌ها وجود دارد. به نظر من حوزه حفاظت از میراث فرهنگی از سال گذشته به‌شدت تحت تأثیر دولت و تغییرات آن قرار گرفت. 

این پژوهشگر حوزه مرمت درباره عملکرد وزارتخانه میراث فرهنگی در حوزه مرمت و اینکه آیا معتقد است مافیای مرمت وجود دارد، اظهار کرد: شخصاً اعتقاد ندارم که ما با مافیا روبه‌رو هستیم، بلکه مشکل اصلی قانونی است که اجازه می‌دهد افرادی که هیچ تخصصی در حوزه میراث فرهنگی و حفاظت و مرمت ندارند، فقط با دریافت مجوز پیمانکاری بتوانند وارد مناقصات شوند.

مثلاً ممکن است فردی که تحصیلاتش در حوزه پزشکی یا حتی رادیولوژی است، مجوز مرمت بگیرد و برنده مناقصه شود. از طرفی، تعداد مرمتگران متخصصی که در اداره‌کل‌های میراث فرهنگی کشور جذب شده‌اند، بسیار محدود است. در برخی استان‌های بزرگ، تعداد مرمتگران رسمی به‌شدت پایین است. وقتی ناظر متخصصی وجود نداشته باشد، بر کیفیت پروژه‌ها هم نمی‌توان نظارت مؤثری داشت. 

رازانی افزود: در برخی موارد، دیوارهای خشتی با سیمان مرمت می‌شود! یا اصالت آثار نادیده گرفته می‌شود و موادی روی آن‌ها استفاده می‌شود که نباید. اینجاست که می‌بینیم اگرچه قرارداد بسته و بودجه پرداخت شده، اما نتیجه نهایی از نظر اصول حفاظتی و فنی مطلوب نیست. بنابراین ما با یک نقص قانونی، نبود نظارت تخصصی، و ضعف ساختار صنفی مرمتگران روبه‌رو هستیم. این مسائل باید به سرعت اصلاح شوند. 

او با بیان اینکه در رشته مرمت، بیش از ۷۰ درصد دانشجویان ورودی خانم‌ها هستند، تاکید کرد: در حالی که برخی گرایش‌ها نیاز به کار میدانی، کار در ارتفاع، یا زیر زمین دارند، به زودی نیازمند آن خواهیم بود که برای ایجاد تعادل جنسیتی، تسهیلات یا بورس‌هایی برای آقایان در نظر گرفته شود تا برای ورود به این حوزه ترغیب شوند. این امر کاملاً ناظر بر توانمندی‌های فیزیکی در موقعیت‌های خاص و نگاه فرهنگی جامعه امروزی است، نه تبعیض. 

این استاد دانشگاه ادامه داد: نکته مهم دیگر بحث پیمانکاری در مرمت است؛ این روند را اشتباه می‌دانم. باید به سمت استخدام حتی پاره‌وقت مرمتگران بومی حرکت کنیم. مثلاً اگر قرار است بنایی در هرمزگان مرمت شود، بودجه یک یا دو میلیاردی را به پیمانکار مازندرانی ندهیم، چون هزینه رفت‌وآمد، اسکان، فاصله از خانواده، انتقال تجهیزات، و آشنایی نداشتن با اقلیم منطقه باعث می‌شود کار پایانی کیفیت لازم را نداشته باشد. در مقابل، اگر با همین مبلغ ۵ تا ۱۰ نفر مرمتگر بومی را حتی به صورت شرکتی استخدام کنیم، هم بودجه بهتر هزینه می‌شود، هم کار با کیفیت‌تری انجام می‌شود. 

رازانی تاکید کرد: در مرمت، باید با شعار «عجله نداریم، کیفیت مهم است» کار کرد. اما وقتی پیمان‌ها به کسی واگذار می‌شوند که با کمترین قیمت حاضر به انجام کار است، اهداف عالی این شعار که همانا دقت در حفظ هویت فرهنگی و جمعی‌مان است از بین می‌رود و ضربه بزرگی به بدنه مرمت کشور وارد می‌شود. من امیدوارم روزی تصمیم‌گیران این اشتباه را اصلاح کنند و به‌جای پیمانکاران غیر تخصصی، از متخصص مرمت ساکن در محل به صورت استخدامی استفاده شود. 

او همچنین درباره تأثیر بحران‌ها و تغییرات اقلیمی بر میراث تاریخی از جمله فرونشست زمین گفت: بخشی از این بحران، طبیعی است، به هر حال زمین کار خودش را می‌کند و کاری ندارد که ما کجا بنا ساخته‌ایم یا چه میراثی در آنجاست، اما بخش بزرگی از این بحران، انسانی است، مثل برداشت بی‌رویه آب‌های زیرزمینی، تغییر مسیر رودخانه‌ها، و مداخلات غیراصولی در طبیعت. در مورد آثار معاصر، شاید بشود با فناوری‌های جدید، مقاومت مکفی را در مقابل برخی بلایای طبیعی ایجاد کرد و به اصطلاح تاب‌آوری آن‌ها را مدیریت کرد. اما در مورد آثار کهن، ما محدودیت داریم، چون حد مداخله ما مشخص است و نمی‌توانیم تغییرات سازه‌ای بزرگی اعمال کنیم. در اینجا میراث فرهنگی به‌شدت آسیب‌پذیر می‌شود. 

رازانی افزود: همچنان که بر همگان واضح است به‌خصوص در زمینه فرونشست در دشت‌ها، عامل اصلی، برداشت بی‌رویه از سفره‌های زیرزمینی برای کشاورزی غیر سازگار با تغییرات اقلیمی است که موجب شده کوه‌ها از دشت نشست کرده و جدا شوند و بناها ترک بخورند و حفره‌ها ایجاد شوند و طاق‌ها شکسته شوند. گرچه دست‌اندرکاران میراث فرهنگی بیشتر از جنبه شناختی در حال مطالعه هستند، اما اقدامات عملی هنوز به آن میزان نیست که بتواند کنترل را ساماندهی کند؛ چراکه تغییرات اقلیمی یک زنجیره به‌هم‌پیوسته است.

مدیریت کشاورزی، کاشت، داشت، برداشت، راهسازی و سدسازی و دیگر امور توسعه‌ای، همه این‌ها مستقیماً با حفاظت از میراث فرهنگی مرتبط هستند. تا زمانی که یک نگاه کل‌نگر و ملی در تصمیم‌گیری‌های توسعه‌ای وجود نداشته باشد، بحران‌ها ادامه خواهند داشت.

  • 14
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش