دوشنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۸:۲۴ - ۰۷ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۱۸۳۳
شهری و روستایی

 استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی:

مسکن‌مهر را شکل شهرک‌های اقماری اروپا ساختند، فقط خوابگاه باشد، بدون توجه به موقعیت گسل‌ها

مسکن‌مهر,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,شهر و روستا
 استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی می‌گوید: در تمام گزارش‌هایی که برای پروژه‌هایی مثل مسکن مهر انجام شده چند صفحه‌ای هم به مسائلی مانند لرزه خیزی اشاره شده است اما معمولا این گزارش‌ها حالت رفع تکلیف دارند یعنی گزارش حالت فنی و محاسباتی ندارند وگرنه نباید در پردیس با چنین شیبی این ساختمان‌ها ساخته می‌شدند.

 زلزله کرمانشاه و بلایی که بر مسکن مهر آمد، یک سوال را در رابطه با ایمنی این ساختمان‌ها در مناطق مختلف کشور مطرح کرده است؛ آیا در زلزله‌های بعدی هم باید انتظار مرگ افراد زیادی را در این ساختمان‌ها داشته باشیم؟

 

تا مردادماه سال ۱۳۹۶ تعداد یک میلیون و ۸۰۰ هزار واحد مسکن مهر تکمیل و افتتاح و ۱.۵ میلیون واحد از این ساختمان‌ها تحویل خانواده‌ها داده شده است، پس از تجربیات زلزله ۷.۳ ریشتری کرمانشاه، نگرانی‌های بسیاری در رابطه با جان ساکنان این خانه‌ها به وجود آمد، حتی خبر رسید بسیاری از ساکنین مسکن مهر می‌خواهند خانه خود را ترک کنند.

 

یکی از ساکنین مسکن مهر سرپل ذهاب به خبرآنلاین گفته: اصلا دیگر به آن خانه‌ها بر نمی‌گردیم، ترجیح می‌دهیم برویم جایی که خیالمان راحت باشد. اصلا فک نمی‌کردیم این ساختمان اینگونه باشد وگرنه یک لحظه هم آنجا نمی‌ماندیم.

 

مسکن‌مهر,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,شهر و روستا

برای درک بیشتر وضعیت مکان‌یابی مسکن مهر و اقداماتی که باید برای کاهش آسیب‌پذیری آنها انجام شود، با دکتر مهدی زارعِ‌استاد و عضو هیئت علمی پژوهشگاه زلزله شناسی گفتگو کردیم. این مصاحبه را اینجا بخوانید:

 

آقای دکتر، بحثی که به جز مسائل مربوط به ایمنی مسکن مهر وجود دارد، بحث مکان ساخت این ساختمان‌ها است. این ساختمان‌ها در مناطق امنی ساخته شده‌اند؟

تا آنجایی که من دیده‌ام در مناطق مختلف کشور، هرجایی که تقریبا شهر بزرگ و کوچک وجود دارد مسکن مهر ساخته شده است و در ساخت آنها هیچ توجهی به گسل‌ها نشده است. برای مثال در شهر جدید پردیس مسکن مهر ساخته‌اند، این شهر در ۱۰ کیلومتری برخورد دو گسل شمال تهران و گسل مشا است. من درباره کیفیت این ساختمان‌ها هیچ چیز نمی‌دانم ولی جایی که این توسعه اتفاق افتاد یک بارگذاری جمعیتی وجود دارد که منطقی نیست. در مورد مناطق دیگر هم این بحث ها هست و مکان‌یابی این ساختمان‌ها مشکل دارد، اصلا کاری نداشتند که در آنجایی که ساخت و ساز انجام شده گسل وجود دارد یا نه به همین دلیل ممکن است برخی از ساختمان‌ها را روی گسل ساخته شده باشند.

 

یعنی مسئولان آن ساختمان‌ها را در پردیس ساخته‌اند و نمی‌دانستند آن منطقه محل تلاقی دو گسل است؟

شاید اصلا هنگام ساخت این ساختمان‌ها نمی‌دانستند که در آن موقع نزدیک این منطقه گسل وجود دارد. از گزارش‌های قبلی می‌شود فهمید که آن زمان فقط می‌خواستند مثل آمریکای شمالی و اروپا برخی شهرک‌های اقماری که حالت خوابگاه دارند بسازند. در واقع دیدند که در کشورهای مختلف مثل آمریکا، انگلیس و ژاپن چنین شهرک‌هایی ساخته شده است و بدون در نظر گرفتن شرایط کاربردی، فرهنگی، اجتماعی و اقلیمی ایران با یک نگاه فنی و مکانیکی شبیه آنها را در ایران ساختند مثلا دیده‌اند در ۳۰ کیلومتری کوالالامپور مالزی شهری اداری ساخته‌ شده بعد یک شهری اداری در تهران به نام پرند ساخته‌اند. ولی الان اگر به این شهر بروید غیر از دانشگاه آزاد تنها کارکردی که این شهر ندارد کارکرد اداری است، همان حالت خوابگاهی شهر پردیس را شهر پرند هم دارد. مانند رباط کریم در پرند هم احتمالا مسکن مهر ساخته شده در حالی که هر دو اینها در نزدیکی گسل رباط کریم است.

 

مسکن‌مهر,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,شهر و روستا

مگر در ساخت هر ساختمانی وضعیت ایمنی ساختمان در نظر گرفته نمی‌شود؟ چطور ساختمان‌های مسکن مهر به شکل ناایمن و در مناطق ناایمن ساخته شده‌اند؟

در تمام گزارش‌هایی که برای چنین کارهایی انجام شده چند صفحه‌ای هم به مسائلی مانند لرزه خیزی اشاره شده است اما معمولا این گزارش‌ها حالت رفع تکلیف دارند یعنی گزارش حالت فنی و محاسباتی ندارند. حتی اگر از مسئولان آن سوال بپرسید می‌گویند که مطالعات مختلف انجام شده. به نظر من در اکثر مواقع در حوزه توسعه شهرسازی قسمت زلزله حالت رفع تکلیف دارد وگرنه نباید در پردیس با چنین شیبی این ساختمان‌ها ساخته می‌شدند.

 

حالا که این ساختمان‌ها ساخته شده، چه اقدامی برای کاهش شدت آسیب‌پذیری باید انجام بدهیم؟

به نظر من در ابتدا باید یک ارزیابی منطقی انجام شود، باید در رابطه با توزیع جمعیت که به دلایل مختلف انجام شده ارزیابی واقعبینانه انجام شود و برای چنین کاری نیازمند یک نقشه ریسک هستیم تا مناطق خطرناک را پیدا کنیم. این نقشه‌ها باید هم توزیع آسیب‌پذیری را نشان دهند هم میزان تغییر جمعیت را یعنی نشان دهد که جمعیت در چه مناطقی کاهش پیدا کرده و در چه مناطقی جمعیتی زیاد است. اگر الان در جایی مثل شهر تهران یا مشهد یا در تبریز به حاشیه شهرها برویم با یک جمعیت قابل ملاحظه‌ای روبرو می‌شویم با این وجود که هر موقع از این شهرها صحبت می‌شود حاشیه این شهرها اصلا در نظر گرفته نمی‌شود. من فکر می‌کنم برای داشتن یک نقشه ریسک واقع بینانه بر اساس داده‌های میدانی و واقعی نیاز به یک نگاه جامع داریم، آن زمان ما می‌توانیم سناریو ریسک‌های مختلف را مشخص کنیم ولی ما الان در شهرهای بزرگمان سناریوهای مختلف را نمی‌شناسیم.

 

مسکن‌مهر,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,شهر و روستا

اگر چنین نقشه‌ای وجود نداشته باشد، می‌توانیم انتظار اتفاقاتی مانند مسکن مهر سرپل‌ذهاب را در زلزله‌های بعدی داشته باشیم؟

بله می‌توانیم چنین انتظاری داشته باشیم. ببینید ما اصلا نمی‌دانیم بعد از زلزله چه اتفاقی می‌افتد مثلا همه در رابطه با زلزله تهران از پلاسکو مثال می‌زنند، به نوعی  ذهن مردم و کارشناسان سمت یک مورد واقعی می‌رود. به طور کلی کارشناسان یک دید اولیه یا واقع‌بینانه نسبت به خطرات وقوع یک زلزله ندارند. مثلا اگر بگوییم در یک نقطه‌ای از تهران زلزله‌ای رخ بدهد هیچ ارزیابی وجود ندارد که بدانیم چه اتفاقی می‌افتد. اینکه چقدر شهر دچار آتش‌سوزی می‌شود، چقدر خطوط ارتباطی قطع می‌شوند و ... وقتی چنین اطلاعاتی نداریم هیچ راه مبارزه‌ای هم برای آن نداریم، اگر بدانیم تبعات یک زلزله در یک شهر چیست با توجه به آن پیامدها می‌توانیم راه‌های مقابله با حادثه را پیدا کنیم. دید ما به زلزله فیلمی است که فقط ۵ دقیقه اول آن را می‌دانیم ادامه فیلم را هر کسی یک چیز تخیل می‌کند.

 

 

 

 

  • 18
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش