سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳
۰۸:۴۳ - ۲۵ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۶۶۵۱
شهری و روستایی

موج مهاجرت شمال کشور را هدف گرفته ‌است

رشد جمعیت,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,شهر و روستا

بر اساس داده‌های سازمان‌ ملل، جمعیت جهان تا‌ سال ٢٠۵٠، ۴۶‌درصد افزایش خواهد یافت و به ٩‌میلیارد نفر خواهد رسید. قطعا این انفجار جمعیت، بیشتر در مناطق شهری اتفاق می‌افتد. براساس سخنان ورنر فورنس، رئیس موسسه جمعیت، پیش‌بینی می‌شود در‌ سال ٢٠۵٠، دوسوم جمعیت جهان در مناطق شهری زندگی ‌کنند. رشد مناطق شهری و کلانشهرها، در میان کشورهای توسعه‌یافته و درحال‌توسعه، اختلاف معناداری دارد.

 

سهم جمعیت جهانی شهری در کشورهای درحال‌توسعه، در یک‌ دهه بعد، به‌طور چشمگیری افزایش خواهد یافت و در آن‌ها شهرهای بزرگ حتی از شهرهای کوچک نیز سریع‌تر رشد خواهند کرد. در‌ سال ٢٠١۵، ٣٣ کلانشهر وجود داشت که ٢٧ مورد از آن‌ها در کشورهای درحال‌توسعه بودند.

 

کلانشهرهای آسیب‌پذیر: کوارنتلی، متخصص مدیریت بحران در شهرها، سال ٢٠٠۴ در مقاله‌ای می‌نویسد: «اگر گمان می‌کنید وقوع بلاهای طبیعی بیشتر شده است، آن هم به‌دلیل افزایش تلفات، این چیزی جز توهم نیست.مردم‌اند که هر روز، بیش از گذشته خود را در معرض خطرات بیشتری قرار می‌دهند. با گسترش شهرها در اندازه و مهاجرت مداوم به آن‌ها، جمعیت بسیاری از مهاجرانی که قدرت زندگی و خرید خانه در مناطق کم‌خطر و غیرحاشیه‌ای را ندارند، در مناطق خطرناک افزایش پیدا می‌کند و تمرکز صنعت و واحدهای صنعتی موجب تشدید آسیب‌پذیری کلانشهرها می‌شود.»

 

این آسیب‌پذیری، جدا از خطر انتشار مواد سمی و شیمیایی، به این دلیل است: وقتی فاجعه‌ای در کلانشهرها اتفاق می‌افتد، تبعات و فشارهای اقتصادی آن، به علت بیکارشدن افرادی که تا پیش از این در واحدهای صنعتی مشغول بودند، تا سال‌ها ادامه خواهد یافت. جمعیت پرتراکم، ساختار غیرمنطقی و غیراجرایی ساختمان‌ها، ساختن خانه‌ها روی دامنه آتشفشان‌ها و فقدان سیستم‌های هشدار، آسیب ناشی از وقوع بلاهای طبیعی را افزایش داده است.

 

از توسعه برنامه‌ریزی‌نشده تا آلودگی هوا: دستمزدهای بالا، امکانات تحصیلی و مراقبت‌های بهداشتی، در کنار جذابیت‌های اجتماعی و فرهنگی که همگی به کیفیت زندگی می‌افزایند، از محسنات شهرهای بزرگ و صنعتی محسوب می‌شوند که مردم را به زندگی در این مکان‌ها جذب می‌کند؛ با وجود این، شهرهای بزرگ غالبا با مشکلات زیادی مواجهند؛ مشکلاتی مثل تراکم زیاد شهری، ازدحام و ترافیک، منابع انرژی ناکافی، توسعه برنامه‌ریزی‌نشده و فقدان خدمات‌ اساسی، ساخت‌وسازهای غیرقانونی، چه در شهرها و چه در حاشیه‌ شهر، وجود محله‌های فقیرنشین و زاغه‌نشین، مدیریت ضعیف خطرات و بحران‌های طبیعی در مناطق پرجمعیت و پرتراکم شهری، جرم و جنایت و آلودگی هوا، آب و خاک که به تضعیف و تنزل محیط‌ زیست منجر می‌شود.

 

در مقاله‌ای که سال ٢٠١٠، فدراسیون بین‌المللی نقشه‌برداران (FIG) در کپنهاگ دانمارک منتشر کرده، به این موضوع اشاره شده است: «بسیاری از شهرها در جهان، به دلیل عدم وضوح و تمایز و نیز تداخل وظایف و مسئولیت‌های نهادها و سازمان‌های مختلف مشکلات زیادی دارند؛ مشکلاتی که باعث اختلال در عملکرد آن‌ها می‌شود و روند مدیریت را با مشکل مواجه می‌کند، یا در بهترین حالت، به تأخیر می‌اندازد.»

 

فرار از شهرهای بزرگ برای زندگی بهتر: اگر همه چالش‌های اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی زندگی در کلانشهرها را کنار شرایط اضطراری بحران‌ها قرار دهیم و آن را در شرایط بحرانی بسنجیم، متوجه می‌شویم کلانشهرها چقدر مستعد و آسیب‌پذیرند و مدیریت این شرایط چقدر دشوار یا حتی ناممکن خواهد شد.

 

یک مثال عینی؛ بحران حاصل از طوفان‌ کاترینا در آمریکا، این سوال ذهن بسیاری را درگیر کرد که چرا کشوری قدرتمند با کلانشهرهای زیاد، در مقابله با طوفان ‌کاترینا، آن هم در شهری مثل نیو اورلئان، این‌گونه درمانده شده بود؟تجربه‌های این‌چنینی که در کشورهای درحال‌توسعه به‌مراتب سخت‌تر و پرهزینه‌تر خواهد بود، بخشی از ساکنان کلانشهرها را به این نتیجه رسانده است برای رسیدن به موقعیت‌های پایدارتر و زندگی آرام‌تر به روستاها یا شهرهای کوچک‌تر و کم‌جمعیت‌تر مهاجرت کنند.

 

البته مهاجرت‌های درون‌کشوری به هر دلیلی که انجام شود، اگر از حالت کنترل‌شده و نسبی خارج شود، می‌تواند به جای تعدیل شرایط و حل مشکل، خود مشکل‌ساز شود؛ به‌ویژه تفاوت‌های فرهنگی و سازگاری مهاجران با همشهریان و همسایه‌های جدیدشان از جمله چالش‌های اصلی این موضوع به حساب می‌آید. اگر مهاجرت از کلانشهرها مدیریت نشود، با روند رشد جمعیت در جهان، دهه‌های آینده شاهد شکل‌گیری کلانشهرهای دیگری خواهیم بود که چالش‌هایی افزون بر چالش‌های فعلی را به دوش می‌کشند.

 

 

asemandaily.ir
  • 17
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
عین القضات همدانی زندگینامه عین القضات همدانی عارف و شاعر قرن ششم هجری

تاریخ تولد: سال ۴۹۲ هجری قمری

محل تولد: همدان، ایران

حرفه: حکیم، نویسنده، شاعر، مفسر قرآن، محدث و فقیه

مدت عمر: ۳۳ سال

درگذشت: در ششم جمادی‌الثانی سال ۵۲۵ هجری قمری

ادامه
اسماعیل محرابی بیوگرافی اسماعیل محرابی؛ بازیگر قدیمی سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۵ فروردین ۱۳۲۳

محل تولد: تنکابن، مازندران

حرفه: بازیگر سینما و تلویزیون

شروع فعالیت: ۱۳۴۵ تاکنون

تحصیلات: لیسانس تئاتر

ادامه
ویژه سرپوش