یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۲۲ - ۰۱ اردیبهشت ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۲۰۰۰۲۹
محیط زیست و گردشگری

بی‌توجهی به کسب و کار آژانس‌های گردشگری

گردشگری,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

به گزارش دنیای اقتصاد، سیاست‌های جدید ارزی همزمان با چالش‌هایی که برای بخش‌های مختلف اقتصادی و همچنین مردم ایجاد کرده، دو ابهام مهم را نیز پیش روی صنعت گردشگری قرار داده است. «نحوه تبدیل ارز گردشگران ورودی» و «نحوه تامین ارز برای آژانس‌های مسافرتی خروجی» دو ابهامی به‌شمار می‌روند که فعالان گردشگری این روزها به دنبال یافتن پاسخی مناسب برای آنها هستند.

 

آژانس‌های مسافرتی جزو ۳۳ اولویت سیاست جدید ارزی بانک مرکزی نیستند و این موضوع اعتراض فعالان گردشگری را به همراه داشته است. با این‌همه رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی اعلام کرده که موضوعات مرتبط با ارز در حوزه گردشگری در جلسه یکشنبه هفته گذشته هیات‌دولت و در جلسه‌ای جداگانه با معاون‌اول رئیس‌جمهوری مورد بررسی قرار گرفته و حالا علی‌اصغر مونسان وعده داده که مشکلات ارز در بخش گردشگری کاهش خواهد یافت. همچنین به گفته مونسان و با دستور معاون اول رئیس‌جمهور به رئیس بانک مرکزی قرار شده‌است به زودی در جلسه‌ای که با حضور معاون گردشگری سازمان میراث‌فرهنگی و معاون بانک مرکزی برگزار می‌شود درباره این موضوع به‌طور ویژه به بررسی مسائل مرتبط با ارز مسافرتی و ارزی که گردشگران ورودی به‌همراه دارند بپردازند.

 

علاوه بر این، رضا اباذری، رئیس انجمن دفاتر مسافرتی تهران در نامه‌ای، رئیس بانک مرکزی را مورد خطاب قرار داده تا از این طریق او را از اهمیت خسارت‌های نوسانات شدید ارزی که به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم به صنعت گردشگری به‌ویژه دفاتر خدمات مسافرتی که مستقیما با معادلات ارزی مرتبط هستند وارد شده، مطلع کند. اما این سوال ایجاد می‌شود که چرا مسوولان و تصمیم گیران دولتی زمانی که کشور دچار نوسانات ارزی است به صنعت گردشگری بی‌توجه هستند؟ در حال حاضر کهاین صنعت دچار مشکل شده و با خطر کاهش مسافران خارجی روبه‌رو هستیم، آیا می‌توان راهکاری در نظر گرفت؟ در حال حاضر اگر مسافران خارجی دچار مشکل شوند باید چه کار کنند؟

 

آیا برای وضعیت حال حاضر آنها راهکاری درنظر گرفته شده‌است؟ در حالی که اکثر صرافی‌ها فعالیت ارزی ندارند تکلیف مسافران خارجی که می‌خواهند پول‌شان را تبدیل کنند چه می‌شود؟ در کشوری که کارت اعتباری کاربردی ندارد یک مسافر خارجی می‌تواند در این شرایط ریسک کند و ایران را به عنوان مقصد گردشگری‌اش برگزیند؟ آیا بانک‌ها در این وضعیت امکان تبدیل پولبرای مسافران خارجی را دارند؟ آیا با این شرایط می‌توان به ادامه فعالیت‌های تورگردان‌های ورودی امیدوار بود؟ اگر قرار است اینمشکلات در یک بازه زمانی مرتفع شود، آن بازه زمانی چه مدت است؟ برای این مدت زمان چاره‌ای اندیشیده شده است؟ می‌توان این سوالات را با توجه به شرایط نابسامان کنونی همچنان ادامه‌داد؛ سوالاتی که رئیس جامعه تورگردانان ایران هم از پاسخ دادن به آنها ناتوان است می‌گوید آنها نیز نمی‌دانند چطور به کسانی که این سوالات را می‌پرسند پاسخ درستی بدهند و تنها آنها را به صبوری و بردباری دعوت و اظهار امیدواری می‌کنند به زودی مشکلات حل خواهدشد!

 

بلاتکلیفی گردشگران ورودی

اما ابراهیم پورفرج، پیکان انتقادش بیشتر به‌سمت تصمیم‌گیرانی است که بدون نگاه به زوایای مختلف تصمیم‌شان، آن را ابلاغ می‌کنند. او می‌گوید گردشگران ورودی تکلیف‌شان هنوز معلوم نیست و نمی‌دانند چطور پولشان را تبدیل کنند و همین موضوع برتصمیم آنها برای سفر به ایران تاثیر منفی خواهد گذاشت. رئیس جامعه تورگردانان ادامه می‌دهد: «باید هرچه سریع‌تر در این زمینه تصمیم‌گیری شود. دستورالعمل باید آنقدر واضح باشد که رونق کسب‌وکارهای تاثیرگذار از بین نرود.»

 

درهای بسته صرافی فرودگاه امام‌خمینی‌(ره)

راهنمایان تورهای ورودی از جمله کسانی هستند که نوسانات نرخ ارزی بر روند فعالیت‌های آنها تاثیر سوء گذاشته است. یوسف والدی، یکی از راهنماهای تور در بر این موضوع تاکید دارد صرافی‌هایی که در حال حاضر تبدیل پول را انجام می‌دهند در صورت باز بودن با نرخ ۴۲۰۰ تومان این کار را انجام می‌دهند و تنها این خدمات به مسافر خارجی ارائه می‌شود. به باور وی، اگر مسافران خارجی بتوانند به راحتی پول‌شان را در ایران تبدیل کنند، این نرخ دلار برای آنها به‌ویژه مسافران کانادایی و آمریکایی مناسب است و ایران برایشان کشور ارزانی محسوب می‌شود.

 

اما راهنمایان تورهای ورودی در شهرهای بزرگ آنقدرها با مشکل تبدیل پول روبه‌رو نیستند؛ اما به شرط آنکه آنکه صرافی‌ها باز باشند و در صورت باز بودن تبدیل پول را انجام دهند. برخی از این راهنمایان البته از تعطیل بودن صرافی فرودگاه امام‌خمینی(ره) نیز گلایه‌مند هستند که بدون توجه به‌مشکلاتی که می‌تواند برای تورهای مسافرتی ایجاد کند، در بیشتر موارد با درهای بسته صرافی های فرودگاه مواجه می‌شوند؛ در حالی که اگر مسافران ورودی بتوانند در همان بدو ورود مقداری از پول‌شان را تبدیل کنند با مشکلات کمتری هم روبه‌رو خواهندشد. در همین حال، وجود اپلیکیشنی که مسافران ورودی با آن بتوانند از نرخ ارز روز مطلع شوند هم از نظر والدی کمک بزرگی به آنها می‌کند تا دچار تعارض‌های قیمت نشوند. چون ایران برای آنها کشور ارزانی به حساب می‌آید که می‌توانند با ۱۰هزار یورویی که سقف ارز مسافرتی‌شان در کشور است بدون مشکل مالی سر کنند.

 

اما باتوجه به بسته بودن اکثر صرافی‌ها و موجود نبودن صرافی در بیشتر نقاط شهرهای کشور، حدس‌ها و گمانه‌زنی‌ها به این سمت می‌رود که شاید برخی از بانک‌ها عملیات تبدیل پول را انجام دهند؛ اما گویا چنین اتفاقی رخ نداده‌است و عده‌ای از راهنمایان تور نیز بر این موضوع تاکید داشتند که چندی پیش گفته شد بانک تجارت و بانک شهر شعبه‌های فردوسی امکان تبدیل پول را دارند که بعد از مراجعه، متوجه شدند چنین کاری امکان‌پذیر نیست. این فعال گردشگری هم معتقد است این وضعیت نابسامان ارز باعث می‌شود تا با کاهش مسافران خارجی روبه‌رو شوند. چون معمولا مسافران خارجی به عنوان مثال از ۶ ماه قبل تصمیم می‌گیرند که به کشوری مانند ایران سفر کنند و تورگردان‌ها هم برای آنکه دچار ضرر نشوند مبالغی که اعلام می‌کنند براساس نرخ روز ارز است که همین موضوع تاثیر مستقیم بر ریزش متقاضیان سفر به ایران دارد. پورفرج هم در این‌باره می‌گوید: «به توریست‌ها بگوییم با وضعیتی که نرخ ارز ایران دارد چه کار کنند؟ بر چه مبنایی پولشان را تبدیل کنند؟ به چه قیمتی آن را تبدیل کنند؟ خریدار پول‌هایی که الان صرافی‌ها هستند اگر نباشند آیا جایگزینی هم برایشان تعریف شده؟ آیا بانک‌ها جایگزین و پاسخگوی نیاز مسافر خارجی هستند؟ اینها مسائلی است که باید سریع‌تر برای حل آن به یک اتفاق نظر برسند.»

 

کسب‌وکارهایی که دارند از سکه می‌افتند!

بی‌توجهی به کسب و کار آژانس‌های گردشگری که تورهای خروجی برگزار می‌کنند در ۳۳ اولویت تخصیص ارز، باعث شده تا فعالان نگران ادامه فعالیت‌شان شوند. این در حالی است که رئیس جامعه تورگردانان ایران از علاقه شخص رئیس‌جمهوری و معاون اولش به این صنعت یاد می‌کند و می‌گوید وقتی به این صنعت از سوی ریاست‌جمهوری توجه می‌شود آن هم در شرایطی که برای فروش نفتبا مشکلات فراوان روبه‌رو هستیم، می‌توان با کمک این صنعت خلأهای ناشی از مشکلات پیش آمده در زمینه مسائل اقتصادی را بهبود بخشید و در این زمینه ادامه می‌دهد: «دولت حق دارد در کنترل ارز ورود کند؛ اما باید تصمیم درستی در این باره بگیرد و شرایط را از زوایای مختلف بسنجد تا کاری نکند که تصمیمش تیشه به ریشه یکسری از فعالیت‌های اقتصادی از جمله گردشگری بزند.»

 

هفته گذشته نیز رئیس انجمن صنفی دفاتر مسافرتی ایران درباره چالش‌هایی که سیاست ارزی جدید برای این دفاتر ایجاد کرده، به «ایسنا» گفته بود: «تکلیف آژانس‌های گردشگری نامشخص است؛ از یک‌طرف صرافی‌ها از فروش ارز ممانعت می‌شوند، از سوی دیگر آژانس‌های گردشگری چون در بین اولویت‌های ۳۳گانه تخصیص ارز نیستند، نمی‌توانند ارز موردنیاز خود را از بانک تامین کنند. اگرهم از دلال‌ها ارز بخریم قاچاقچی محسوب می‌شویم. پس ما چگونه باید خدمات موردنیاز مسافر را خریداری کنیم؟» به باور حرمت‌الله رفیعی، گردشگری هیچ جایگاهی در این تصمیم دولت ندارد و با این کار عملا این صنف را از چرخه اقتصادی کشور خارج کرده‌اند. او تاکید کرد درصورت تجدیدنظر نکردن در این سیاست، قطعا صنف آژانس‌های گردشگری به تعطیلی کشیده خواهند شد.

 

صاحب‌نظران در صنعت گردشگری از این صنعت به‌عنوان یک صنعت موفق در جهان یاد می‌کنند که می‌تواند به رقابت با نفت بپردازد و حتی از آن جلو بزند. چون هم باعث کسب درآمد می‌شود هم باعث اشتغال‌زایی و هم صلح‌جهانی را به‌همراه دارد. برای همین بی‌توجهی به این پدیده مهم اقتصادی و زمین خوردن آن به دلیل نوسانات ارزی باعث هدررفت سرمایه‌ها خواهد شد؛ سرمایه‌هایی که شاید بتواند ایران را از وضعیت نابسامان اقتصادی نجات دهد. همه اینها درحالی است که بسیاری از کشورهای دنیا از بالا رفتن نرخ تبدیل ارز بهره برده‌اند و موفق هم شده‌اند از این طریق گردشگران بیشتری را به خود جذب کنند و کشورشان را از یک رکود اقتصادی که موجب سقوطشان می‌شد، نجات دهند.

 

 

  • 19
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
ویژه سرپوش