شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۳:۲۹ - ۰۴ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۰۸۲۴
محیط زیست و گردشگری

بیم‌ها و امیدهای دریاچه ارومیه در سال ۹۸

دریاچه ارومیه,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

دریاچه ارومیه، دریاچه‌ای که به نماد مرگ تدریجی طبیعت ایران بدل شده، حالا به گفته معاون رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست وضعیت بهتری از سایر تالاب‌های ایران دارد. مسعود تجریشی گفته که دریاچه ارومیه تنها اکوسیستم در بین ۲۴ تالاب کشور به شمار می‌رود که طی ۸ سال گذشته شرایط خود را حفظ کرده و بیش از ۷۰ تا ۸۰ درصد بقیه تالاب‌ها طی این سال‌ها بی‌آب مانده‌اند. دریاچه ارومیه نجات یافتنش از مرگ را مرهون اهمیتش در میان ایرانیان است و تلاش‌ها و برنامه‌های ستاد احیا. ستادی که با پیش بردن و ملزم کردن دستگاه‌های اجرایی به انجام پروژه‌های ۲۷ گانه احیا توانسته حال و روز دریاچه نیم جان ارومیه را از سایر تالاب‌های ایران بهتر نگاه‌ دارد. 

 

«آغاز مرحله اول رهاسازی آب از طریق سامانه انتقال آب سد سیلوه - کانال جلدیان - سد چپرآباد - رودخانه کانی رش و رودخانه گدار به پیکره دریاچه ارومیه ۹۷»؛ آخرین اقدامی است که ستاد دریاچه ارومیه برای نجات این دریاچه انجام داده است. دریاچه‌ای که از اواسط دهه ۸۰ شروع به خشک شدن کرد و تصاویر ماهوار‌ه‌ای در سال ۲۰۱۵ خبر از خشک شدن ۸۸ درصد مساحت دریاچه داشت. خشکسالی، استفاده بی‌رویه از منابع آب حوزه آبریز دریاچه از جمله حفر چاه‌های غیرقانونی و افزایش سطح زیرکشت زمین‌های کشاورزی، احداث بزرگراه بر روی دریاچه که همگی به دست انسان رقم خورده بود با پیوستن به وضعیت اقلیمی و تغییر در میزان بارش برف و باران در سال‌های اخیر دریاچه ارومیه را به مرز مرگ و نابودی کشاند. تعریف ۲۷ پروژه برای احیا و تثبیت ریزگردهای حاشیه این دریاچه با اعتبار ۴۶ میلیارد تومان تلاشی برای نجات دریاچه از مرگ بود که دولت آن را با تشکیل کارگروه نجات و ستاد احیای دریاچه ارومیه آغاز کرد. این برنامه‌ها همواره با مشکلاتی از جمله تخصیص اعتبارات تصویب شده روبه‌رو بوده است. با این حال تلاش برای رساندن تراز آب دریاچه به تراز اکولوژیک که ۱۲۷۴ متر است ادامه داشته. ترازی که برای تحقق آن باید حجم آب دریاچه را به ۱۴ میلیارد متر مکعب رساند. در سال‌های اخیر اما با برگرداندن بخشی از حقابه دریاچه ارومیه و اجرای طرح‌های مختلف از انتقال آب تا تغییر الگوی مصرف آب در کشاورزی استان، حجم آب دریاچه افزایش یافته است و بسیاری از مقاماتی که در احیای دریاچه مسئولیت داشته‌اند بارها از گذر دریاچه از مرحله تثبیت سخن گفته‌اند و هشدارهای لازم را برای ادامه فعالیت‌ها برای پشت سر گذاشتن مرحله احیا به مقامات بالاتر داده‌اند. هشدارهایی که بخش قابل توجهی از آن به تخصیص اعتبارات توسط دولت و همکاری سایر نهادها و ارگان‌های زیرمجموعه از جمله وزارت نیرو اشاره دارد. با این حال در طول پاییز و زمستان ۹۷ برخلاف تابستان که مسئولان ستاد احیا از کاهش حجم آب دریاچه ارومیه به واسطه تبخیر نگران بودند، وضعیت بهتری برای دریاچه رقم خورده است. با توجه به افزایش ۶۰ درصدی میزان بارندگی‌ها از ابتدای پاییز امسال، وضعیت این دریاچه مثبت ارزیابی شده است و مسعود تجریشی، معاون محیط‌زیست انسانی سازمان حفاظت محیط‌زیست نیز روزپنجشنبه در جلسه معارفه مدیرکل محیط‌زیست آذربایجان غربی این موضوع را تایید کرده و گفته است: «دریاچه نسبت به سال قبل و نسبت به چهارسال گذشته وضعیت مطلوبی دارد.» او که از از تعهد دولت برای افزایش یک متری آب دریاچه ارومیه تا سه سال آینده خبر داده، هشدار داده است که «بهبود حال دریاچه ارومیه، نباید موجب غفلت و کاهش تلاش‌ها شود.» 

 

«کاهش توجه» اما در کلام مسعود تجریشی اشاره به تخصیص بودجه برای تامین منابع مالی پروژه‌هایی دارد که هنوز تکمیل نشده‌اند و آبی را به دریاچه ارومیه نرسانده‌اند. به گفته او، ۵۰ درصد منابع مالی در این چند سال به پروژه‌هایی تخصیص یافته که از طریق آنها هنوز آبی به دریاچه وارد نشده و امید است که به زودی این پروژه‌ها مورد بهره‌برداری قرار گیرد. با این حال تجریشی این امید را داده است که از سال ۱۳۹۸ پروژه‌های ستاد احیای دریاچه ارومیه از جمله انتقال آب از زاب، تصفیه خانه فاضلاب ارومیه و تبریز و چندین طرح دیگر وارد مدار آب دهی به دریاچه ‌‌شود. 

 

با وجود آنکه هدف‌گذاری ستاد احیای دریاچه ارومیه افزایش سالانه ۳۰ سانتی‌متری آب دریاچه ارومیه است، اما هر سانتی‌متر افزایش آب دریاچه کار آسانی نبوده است. بخشی از منابع مالی برای بازگرداندن حیات به دریاچه ارومیه به اقداماتی باز می‌گردد که به طور محسوس قابل مشاهده نیست. «کشاورزی» یکی از حوزه‌های هزینه شده منابع مالی در استان آذربایجان غربی است که به گفته مسعود تجریشی قرار است با هزینه کرد در این بخش «۳۰۰ میلیون مترمکعب آب از این طریق وارد دریاچه شود.» این پروسه اما در یک افق سه ساله تعریف شده است و قطعا کشاورزان حاشیه دریاچه ارومیه را با چالش‌های بسیاری روبه‌رو خواهد کرد. 

 

با این حال همچنان بودجه نقش پررنگی در اجرای پروژه‌های احیای دریاچه دارد. به گفته پیمان آرامون، سرپرست معاونت هماهنگی امورعمرانی استانداری آذربایجان غربی، دولت در مدیریت منابع آب ۲۲۲۰ میلیارد ریال اعتبار برای احیای دریاچه ارومیه در سال ۹۸ اختصاص داده است. گرچه هنوز دولت و مجلس به جمع‌بندی نهایی درباره بودجه ۹۸ نرسیده‌اند و به گفته مقامات مسئول با وضعیت اقتصادی حاکم بودجه‌های دستگاه‌های مختلف تغییرات محسوسی را مشاهده خواهد کرد اما تجریشی معاون انسانی رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست نسبت به اختصاص بودجه به احیای دریاچه ابراز امیدواری کرده و گفته است: در ابتدای سال ۱۳۹۷ دولت ۵۰۰ میلیارد تومان برای احیای دریاچه تصویب کرد و بیش از ۵۰۷ میلیارد تومان در اول آبان به دستگاه‌های دولتی پرداخت شد و امید است این مدل را به عنوان مدل موفق بتوان انتقال داد.» با این حال دریاچه اگرچه امسال را با آغاز پروژه‌های مختلف آبرسانی به پایان می‌برد اما شاید در سال‌ ۹۸ با وضعیت وخیم‌تری از نظر تخصیص منابع مواجه شود.

 

زهرا داستانی

 

ebtekarnews.com
  • 28
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش