پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۳۸ - ۰۴ تير ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۴۰۱۱۶۵
محیط زیست و گردشگری

واکنش کارشناسان به اظهارنظر رئیس سازمان حفاظت‌محیط زیست

سرانه هر ایرانی از جنگل کمتر از دو دهم هکتار است

اطفای حریق جنگل‌های کشور,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

اظهارنظر رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور درباره «عدم توجیه اقتصادی سرمایه‌گذاری برای اطفای حریق جنگل‌های کشور» به واکنش کارشناسان جنگل و منابع طبیعی منجر شد. «عیسی کلانتری» در یک گفت‌و‌گوی رسانه‌ای می‌گوید:«سرمایه‌گذاری در حوزه اطفای حریق جنگل‌ها توجیه اقتصادی ندارد.» «محمد درویش» معاون سابق پردیسان در واکنش به این اظهارنظر می‌گوید: «سرانه سهم هر ایرانی از جنگل‌ها به نسبت یک شهروند جهانی کمتر از یک‌چهارم است بنابراین در ایران باید حساسیت بیشتری برای حفظ جنگل به خرج داد.»

 «هادی کیادلیری» رئیس انجمن جنگلبانی ایران هم در گفت‌و‌گو با «ایران» اختصاص اعتبار برای حفاظت از جنگل‌ها در مقابل آتش‌سوزی‌های هرساله را یک سرمایه‌گذاری لازم برای نسل آینده می‌داند. او برخلاف گفته‌های کلانتری و براساس آمار‌های سازمان جنگل‌ها منشا  ۸۵ تا ۹۰ درصد آتش‌سوزی‌ها در جنگل‌های شمال و زاگرس را انسانی می‌داند. مسأله‌ای که «فریبرز غیبی» رئیس مرکز جنگل‌های خارج از شمال هم در گفت‌و‌گو با «ایران» آن را تأیید می‌کند.

کلانتری در پاسخ به این سؤال که چقدر از آتش‌سوزی‌ها ناشی از تعارضات مردم با دستگاه‌های دولتی و عمدی است، گفته است: «مطمئن باشید این اتفاقات بخشی از طبیعت است. در قدیم یکی از روش‌های اصلاح جنگل آتش‌سوزی بوده است. ما خیلی نباید بیش از حد به هر چیزی مشکوک باشیم.» هادی کیادلیری اما نظر او را کاملاً رد می‌کند. او می‌گوید: «افزایش وسعت و تغییر الگوی آتش‌سوزی‌ها نشان از عمدی بودن بسیاری از این آتش‌سوزی دارد».

او می‌گوید: «یکی از راه‌های ساده بررسی طبیعی بودن یا نبودن یک پدیده، توجه به‌ شدت و حدت آن است. اگر شدت و حدت آن نسبت به گذشته، افزایش پیدا کند یعنی طبیعی است و انسان در وقوع آن دخالت دارد.» به گفته کیادلیری حدت و شدت آتش‌سوزی‌ها در جنگل‌های شمال و زاگرس نشان می‌دهد که آتش‌سوزی‌ها عمدی است.

«خلیل آقایی» معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور هم ۹۵ درصد آتش‌سوزی‌ها در جنگل و مراتع کشور را عمدی و انسانی می‌داند.

هادی کیادلیری همچنین جنگل‌ها را ضامن پایداری اکوسیستم و امنیت حیاتی کشور می‌داند و با اشاره به نقش تخریب جنگل‌ها در سیلاب فروردین ماه، می‌گوید: «عدم توجه به حفاظت از جنگل‌ها به بحران‌های سیاسی، امنیتی و اجتماعی منجر می‌شود.» هشدارهایی که کیادلیری می‌گوید در سیل اخیر(هرچند کمرنگ) اما در لرستان و بویژه خوزستان دیده شد. او اعتقاد دارد که نگاه کلانتری به درد صنعت می‌خورد نه یک مجموعه زنده مثل جنگل. او با مخاطب قرار دادن مدیران پردیسان می‌پرسد آیا وظیفه سازمان حفاظت  محیط زیست تنها دادن مجوز به طرح‌های اقتصادی و عمرانی است؟ مگر وظیفه قانونی این سازمان حفاظت از محیط زیست نیست؟ او هزینه‌هایی را که برای اطفای حریق جنگل‌ها در دنیا می‌شود سرمایه‌گذاری مثل ساخت مدرسه و مسجد می‌داند ومی گوید: «آنها جنگل‌ها را برای آینده کشور حفظ می‌کنند اما در کشورهای توسعه‌نیافته چون ایران به‌صورت مستقیم از طبیعت برداشت می‌کنند.»

محمد درویش هم می‌گوید: «تنها در ۷ درصد ایران پوشش جنگلی وجود دارد. سرانه هر ایرانی از جنگل کمتر از دو دهم هکتار است، در صورتی که متوسط جهانی آن هشت‌دهم هکتار می‌شود. یعنی هر شهروند ایرانی به نسبت یک شهروند جهانی، یک‌چهارم از جنگل سهم می‌برد. بنابراین باید حساسیت بیشتری نسبت به رویشگاه‌های جنگلی داشته باشیم.» او رویشگاه‌های جنگلی را مهم‌ترین عامل ایجاد اکسیژن، حفظ ظرفیت گرمایی، تنوع زیستی، خاک و آب می‌داند و می‌گوید: «همین جنگل‌ها هستند که اجازه نمی‌دهند باران به سیل تبدیل شود».

او بحث را به سیل خسارت‌بار بهار امسال می‌برد و می‌گوید: «سیل امسال ۳۵ هزار میلیارد تومان به کشور خسارت زد که این عدد سه هزار میلیارد تومان از بودجه یک‌ساله بزرگترین وزارتخانه کشور یعنی آموزش و پرورش بیشتر است.» او اعتقاد دارد که اگر جنگل‌های شمال و زاگرس حفاظت می‌شد هرگز کشور با چنین خسارتی رو‌به‌رو نمی‌شد. هر درخت به گفته درویش ۳۳ کارکرد غیرقابل تبادل دارد. او می‌گوید: «در هندوستان هر درخت ۵۰ ساله تا ۲۰۰ هزار دلار ارزشگذاری شده اما در کشور ما تنها چوب و میوه آن قیمتگذاری می‌شود! این دو کمترین ارزش یک درخت است.»

درویش می‌پرسد: «وقتی رئیس سازمان حفاظت‌محیط زیست چنین حرفی می‌زند از دیگر دستگاه ‌ها چه انتظاری باید داشت؟» این کارشناس ارزشمندترین پاره اکوسیستم ایران(که روی کمربند خشک جهان قرا ر دارد) را جنگل‌ها می‌داند و می‌گوید: «اما متأسفانه اعتقاد داریم که سرمایه‌گذاری در این بخش ارزش ندارد! برای همین است که یک هلیکوپتر برای اطفای حریق نه در سازمان جنگل‌ها پیدا می‌شود نه در سازمان حفاظت‌محیط زیست!»

زهرا کشوری

  • 18
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش