جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۳۵ - ۱۵ آذر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۹۰۳۱۵۷
محیط زیست و گردشگری

داستانِ غمبارِ زنده رود

زاینده رود,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست
اصفهان یک پژوهشگر گفت: تا پیش از آنکه پمپ وارد کشور شود، زاینده‌رود خیلی فراتر از یک رودِ رد شونده از میانۀ شهر بود. آب، تا قبل از آمدن پمپ سربالا نمی‌رفت، راهش را با پای خودش طی می‌کرد و به مقصد خودش می‌رسید و در این میانه، به سلول‌های تک‌تک افراد و زیستگاه‌ها حیات می‌بخشید.

حشمت‌الله انتخابی، نویسنده و پژوهشگر، در هشتمین نشست پنجشنبه‌های اصفهان که شامگاه ۱۴ آذرماه با موضوع گرامیداشت زاینده‌رود در سرای قزلباش‌ها برگزار شد، گفت: بسیاری از مردم ما و بسیاری از مسئولینی که در قبال این شهر مسئولیت دارند، زاینده‌رود و نقش آن را نمی‌شناسند و چون تصور درست و دقیقی از این رود ندارند و نتوانسته‌اند به‌خوبی آن را حفظ کنند.

وی با بیان یک مثال ادامه داد: وقتی صحبت از درخت می‌شود، در ذهن همه ما هیئتی شامل تنه، ریشه، دستک، شاخه و برگ شکل می‌گیرد و اگر به پشت برگ نگاه کنیم رگبرگ‌هایی که عناصر حیات را به جزء جزء درخت می‌رسانند خواهیم دید؛ تصویر بسیاری از ما از زاینده‌رود تصویر آن تنه است که از وسط شهر رد می‌شود، درحالی‌که زاینده‌رود مثل این رگبرگ‌ها حیات شهر را تغذیه می‌کند.

انتخابی تصریح کرد: تا شصت، هفتاد و هشتاد سال پیش و تا پیش از آنکه پمپ وارد کشور شود، زاینده‌رود خیلی فراتر از یک رود رد شونده از میانه شهر بود. آب، تا قبل از پمپ سربالا نمی‌رفت و راهش را با پای خودش طی می‌کرد و به مقصد خودش می‌رسید و در این میانه به سلول‌های تک‌تک افراد و زیستگاه‌ها حیات می‌بخشید.

این پژوهشگر، با معرفی چند مادی اصفهان بر روی نقشه، اهمیت این مادی‌ها را در ایجاد اقتصاد پایدار و تداوم زیست‌بوم یادآور شد و گفت: تا هشتاد سال پیش همه خانه‌هایی که آب زاینده‌رود بر آن‌ها اشراف داشت باغچه خانه‌شان را نیز با آب زاینده‌رود آبیاری می‌کردند.

وی، تصریح کرد: مادی‌ها نمایانگر مدیریت یکپارچه آب مبتنی بر دانش بومی هستند که تمامی زیست‌بوم‌ها در آن مدنظر قرار داده‌شده بود و رودخانه، به‌صورت ارگانیک در تمام تن شهر جریان داشت به‌طوری‌که بسیاری از کوچه‌های پیچ‌درپیچ در مسیر همین آب ساخته‌شده بودند.

انتخابی، شکل‌گیری محلات کهن را نیز در مسیر مادی‌ها دانست و اظهار کرد: تمام نظام دسترسی مبتنی بر مسیر آب بوده و غیر از خیابان مستقیمی که در دوره رضاشاه و همچنین چهارباغ و عباس‌آباد که در دوره صفویه ساخته شد، بقیه شهر بافت ارگانیک خود را در مسیر آب داشته است.

 این نویسنده گفت: نظام تقسیم آب زاینده‌رود عادلانه بوده به‌طوری‌که بالادستی و پایین‌دستی به یک‌میزان از آب بهره‌برداری می‌کردند.

وی با بیان اینکه سه‌چهارم بدن هر انسانی از آب است گفت: اگر احساس کنیم که سه‌چهارم بدن ما را زاینده‌رود تشکیل داده، و این رود در تمام شریان‌های جریان دارد، بهتر می‌توانیم از آن دفاع کنیم.

به گزارش ایسنا، مهدی کیوان، مدرس دانشگاه که دیگر سخنران این نشست بود نیز در ادامه اظهار کرد: مدنیت از تمدن جداست و وقتی شروع می‌شود که تجارت رونق داشته باشد. ازآنجاکه اصفهان به پشتوانه زاینده‌رود، اقتصاد پایداری داشته، می‌توان گفت که اصفهانی‌ها مدنی‌ترین افرادند.

وی با بیان اینکه همه درگیری‌ها بر سر آب بوده است، گفت: در زمان ساسانیان تقسیم‌بندی آب زاینده‌رود با سند شکل‌گرفته و در زمان شاه‌عباس اول نیز اداره مالیه تقسیم‌بندی آب را بر عهده داشته است و این نشان می‌دهد که درگیری‌های زیادی بر سر این آب همیشه وجود داشته است.  

کیوان، حسابگری اصفهانی‌ها را نیز متأثر از زاینده‌رود و حساسیت بر نحوه تقسیم آب آن دانست و گفت: ویژگی‌های تاریخی و فرهنگی اصفهان با زاینده‌رود ارتباطی تنگاتنگ دارد.

این مدرس دانشگاه، اصفهان را به طاووس زیبایی تشبیه کرد که در طول تاریخ، همین زیبایی بلای جان او شده و آن را عرصه تاخت‌وتازهای بسیار و تکه‌تکه شدن قرار داده است.

وی تصریح کرد: سلسله‌های آل‌بویه، سلجوقیه و صفویه سه سلسله مهم تاریخ ایران بوده‌اند که هر سه اصفهان را به‌عنوان پایتخت خود انتخاب کرده‌اند چراکه اصفهان آب و در دنباله آن اقتصاد پایدار داشته است.

کیوان با انتقاد نام‌گذاری یکی از سراهای ساختمان بدنه شرقی چهارباغ عباسی به نام سرای قزلباش‌ها گفت: قزلباش‌ها بلایای زیادی بر سر ما آوردند و ارتش آن‌ها دشمن ما بود، به همین جهت نباید نام آن‌ها را برای این سرا انتخاب می‌کردند.

در پایان این نشست فیلم «آبی به رنگ خاک» ساخته مصطفی حاجی قاسمی به نمایش درآمد تا مروری بر تجربه زیسته کارگردان و مردم شهر در بودونبود زاینده‌رود داشته باشد و تأثیر حضور رودخانه را بر رفتار و زندگی مردم بررسی کند.

  • 15
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش