جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۳۲ - ۲۰ اسفند ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۲۱۶۹۳
رفاه و آسیب های اجتماعی

افزایش ۲ برابری مصرف سیگار در ۱۳ تا ۱۵ سالگی | کاهش سن مصرف سیگار به ۱۳ سال

مصرف سیگار در 13 تا 15 سالگی,نوجوانان سیگاری در ایران

این روزها براساس آمارهای رسمی مصرف سیگار در میان نوجوانان بیش از ۲ برابر شده است، به گونه‌ای که به گفته رییس دبیرخانه ملی مبارزه با دخانیات «از سال ۸۶ تا ۹۵ مصرف سیگارکشیدن نوجوانان ۱۳ تا ۱۵ سال ۲ برابر شده است. همچنین در هر دو گروه افراد ۱۸ تا ۲۵ سال و ۲۵ تا ۳۴ سال افرایش ۹۰درصدی انواع دخانیات را شاهد بودیم.»

درباره علت مصرف سیگار در میان نوجوانان، نظرات مختلفی تاکنون بیان شده است. بیکاری، ناراحتی، تنهایی، خستگی و دیدن نمایش سیگار کشیدن بازیگران در فیلم‌ها از جمله دلایلی است که نوجوانان برای توجیه سیگار کشیدن عنوان می‌کنند. برخی نوجوانان هم در مصاحبه با رسانه‌های مختلف، جلوگیری از افزایش وزن، کنترل استرس و نشان دادن خود به عنوان فردی مستقل و جذاب را به عنوان دلیل سیگار کشیدن‌شان ذکر کرده‌اند.

با این حال استعمال دخانیات (سیگار و قلیان و…) عوارض بسیاری را هم در مردان و هم در زنان ایجاد می‌کند که مهم‌ترین آنها عبارتند از بیماری‌های قلبی- عروقی، سکته، بیماری‌های ریوی (مثل سرطان ریه)، سرطان‌های دهان، حلق، حنجره، مری، معده، مثانه، چروک شدن پوست و زرد شدن دندان‌ها و…، اما بعضی از این بیماری‌ها در زنان، سریع‌تر و در سنین پایین‌تر ایجاد می‌شوند یا شایع‌ترند. در هر صورت این روزها پزشکان بر ترک سیگار هر دو گروه اصرار دارند. اما طبق گزارش‌ها تقریبا یک نفر از هر ۲ نفر، یعنی ۵۰ درصد افراد سیگاری تمایل به ترک سیگار دارند. ۲۰ درصد هم اقدام به ترک سیگار می‌کنند؛ در واقع، ۲میلیون از ۱۰میلیون، با این حال خیلی‌ها موفق به ترک سیگار نمی‌شوند.

کاهش سن مصرف سیگار به ۱۳ سال

«بهروز ولی‌زاده» رییس دبیرخانه ملی مبارزه با دخانیات با اشاره به آمار سیگار کشیدن از لحاظ تفکیک جنسیت و سن گفت: با توجه به آخرین دوره مطالعات که در اسفند ۹۵ انجام شد، در نوجوانان ۱۳ تا ۱۵ سال، پسران ۸/۴ درصد و دختران ۱/۲ درصد و در مجموع ۴/۳ درصد سیگار می‌کشند. از طرفی، ۳/۷ درصد پسران و ۳/۴ درصد دختران و در مجموع ۷/۵ درصد قلیان مصرف می‌کنند.

طبق طرح استپس که برای بیماری‌های غیرواگیر در سال ۱۴۰۰ انجام شد، مصرف روزانه سیگار در افراد بالای ۱۸ سال، در مردان ۲۰ درصد و در زنان ۰/۸ درصد بوده، همچنین مردان ۵/۵ و زنان ۳/۵ درصد مصرف قلیان داشتند. لازم به ذکر است از سال ۸۶ تا ۹۵ مصرف سیگار نوجوانان ۱۳ تا ۱۵ سال ۲ برابر شده است. همچنین در هر دو گروه افراد ۱۸ تا ۲۵ سال و ۲۵ تا ۳۴ سال افزایش ۹۰درصدی انواع دخانیات را شاهد بودیم.

وی درخصوص اینکه چرا نوجوانان از سن کم به سیگار کشیدن گرایش پیدا می‌کنند، اظهار کرد: به نظرم عوامل مختلفی در گرایش نوجوانان به سیگار وجود دارد. برای مثال، قیمت پایین سیگار و دسترسی آسان به آن از این عوامل است. مراکز پخش و فروش سیگار تخلف می‌کنند و سیگار را به ‌شکل نخی هم می‌فروشند که باید اتحادیه‌ها و وزارت صنعت پروانه صادرشده آنها را باطل کنند. با نخی ‌فروختن سیگار، حتی نوجوانی که پول کافی برای تهیه یک پاکت سیگار را ندارد، می‌تواند به‌آسانی به سیگار دسترسی پیدا کند. عامل دیگر گرایش به سیگار کشیدن، عطر و طعمی است که به دخانیات می‌زنند که تلخی سیگار و قلیان را می‌گیرد و دود نرمی تولید می‌کند و باعث می‌شود نوجوان هنگام مصرف دخانیات احساس ناراحتی نکند.

همچنین قلیان‌های میوه‌ای در جمع‌های خانوادگی به عنوان تفریح تلقی می‌شود که باعث می‌شود نوجوانان به نیکوتین وابسته بشوند و به سراغ سیگار بروند و در نهایت متاسفانه سیگار دروازه ورود به مواد مخدر است. از سوی دیگر، بسته‌بندی‌های باریک و جذابی که محصولات دخانی دارند، تصاویر میوه‌ها و سبزیجات روی بسته‌های دخانیات طعم‌دار، جملات گمراه‌کننده که تمام‌شان باعث جلب توجه نوجوانان به انواع محصولات دخانی می‌شود.

ولی‌زاده بیان کرد: از بررسی‌های سال ۸۶ تا ۹۵، در بین نوجوانان دختر ۱۳ تا ۱۵ سال، مصرف سیگار بیش از ۲ برابر و در واقع ۱۳۳ درصد افزایش یافته است. از طرف دیگر، در همین تاریخ، در زنان بالای ۱۸ سال، افزایش مصرف ۹۰درصدی داشته است. دلایل افزایش سیگار کشیدن بین زنان نیازمند مطالعه مسائل اجتماعی است. صنایع دخانی توانستند بهترین استفاده را از وضعیت بکر بازار ایران (کم‌بودن مصرف دخانیات بین زنان) ببرند. او با اشاره به اینکه فروش و تولید سیگار محدود به مکان‌های خاصی می‌شود، افزود: با اینکه خواربارفروشی‌ها‌ و سوپرمارکت‌هایی که زیر نظر وزارت صنعت و اتحادیه‌های مربوطه هستند حتما باید پروانه فروش سیگار را داشته باشند اگر تخلفی مثل قاچاق، نخی‌فروختن، فروش به افراد زیر ۱۸ سال انجام شود، صنعت دخانیات باید مجوز آنها را باطل کند.

همچنین باید در نظر گرفت هیچ واحد صنفی‌ای بدون کسب مجوز اقدام به فروش سیگار نکند. رییس دبیرخانه ملی مبارزه با دخانیات گفت: همه سیگارهای مورد نیاز در کشور، در کشورمان تولید می‌شود. صنایعی که از خارج آمدند، صنایع چندملیتی و صنایع بین‌المللی برندهای خارجی را تولید می‌کنند و حدود ۱۰ درصد هم قاچاق می‌شود که یک مارک مشخصی است تا مطالعات دقیقی انجام نشود، نمی‌توان درباره تفاوت کیفیت آنها اظهارنظر کرد، اما چون نظارتی بر سیگارهای قاچاق وجود ندارد، می‌توانند به‌شکل هدفمند هر ماده‌ای را در سیگارها بگذارند. به‌طور کلی تاکید بر ترک سیگار می‌کنیم اما اگر انتخاب بین سیگار داخلی و قاچاق باشد، توصیه به سیگار داخلی است که حداقل از کانال‌های نظارتی عبور کرده باشند. در این صورت، صنایع مربوطه در قبال محصولاتی که تولید می‌کنند، مسوولیت‌پذیر هستند.

وی با اشاره به اثر تبلیغات در افزایش مصرف دخانیات بیان کرد: مثل هر محصول دیگری، تبلیغ دخانیات نیز باعث افزایش مصرف آن می‌شود. چند بخش تبلیغات داریم: تبلیغات در مراکز فروش از طریق استندهای فروش با نورپردازی‌های جذاب، سیگار کشیدن بازیگران در سریال‌های شبکه‌خانگی از مهم‌ترین نوع تبلیغات است.

سیگارکشیدن بازیگران باعث الگوبرداری نوجوانان می‌شود. طبق ماده ۳ قانون جامعه کنترل دخانیات، تبلیغ و تشویق و تحریک دخانیات ممنوع است و در صورت مشاهده باید برخورد شود. ولی‌زاده با تاکید بر این اینکه سالانه ۵۰ درصد از سیگاری‌ها سیگار کشیدن را ترک می‌کنند، گفت: تقریبا یک نفر از هر ۲ نفر، یعنی ۵۰ درصد افراد سیگاری تمایل به ترک سیگار دارند. ۲۰ درصد هم اقدام به ترک سیگار می‌کنند؛ در واقع ۲ میلیون از ۱۰ میلیون؛ اما خب خیلی‌ها موفق نمی‌شوند و بعضی‌ها به مراکز ترک دخانیات مراجعه می‌کنند و ما یک سامانه داریم به شماره ۴۰۳۰ که افراد سیگاری می‌توانند تماس بگیرند و با راهکارهای ترک دخانیات آشنا شوند.

نقش خانواده در ترک سیگار نوجوانان

«امیرمحمود حریرچی» جامعه‌شناس با اشاره به اینکه در چند دهه گذشته همواره روند استفاده از همه مواد اعتیادآور به صورت افزایشی بوده است، به «جهان‌صنعت» گفت: در میان نوجوانان پایه مصرف مواد مخدر از دخانیات آغاز می‌شود. ۹۵ درصد کسانی که اعتیاد به مواد مخدر پیدا کرده‌اند پیش از آن سیگاری بودند. اولین مصارف افراد در مواد دخانی معمولا در جمع‌های خاص مثلا دوستان نزدیک اتفاق می‌افتد، از طرفی ممکن است استفاده از مواد دخانی به دلیل کنجکاوی و یک بار امتحان کردن باشد که فرد را گرفتار می‌‎کند.

زمانی که فرد در جمع‌های دوستانه قرار می‌گیرد با تشویق، فشار و وسوسه از سوی آنها مواجه می‌شود و به دلیل کنجکاوی یک بار اقدام به مصرف می‌کند، زیرا اطمینان دارد که کسی متوجه مصرف او نخواهد شد و مشکل خاصی پیش‌ نمی‌آید. حریرچی اظهار کرد: با توجه به اینکه مصرف مواد دخانی احساس سرخوشی و لذت به فرد می‌بخشد آرام آرام ادامه پیدا می‌کند، یعنی نوعی سازگاری و وابستگی در فرد ایجاد و به دنبال وابستگی، افزایش در مصرف و میزان آن اتفاق می‌افتد، به طوری که این فرد قادر نیست به راحتی آن را کنار بگذارد، زیرا نوعی افسردگی، بی‌قراری و عصبی بودن به او دست می‌دهد. وی با بیان اینکه خطای شناختی یکی از علل تداوم مصرف دخانیات است، تاکید کرد: این امر موجب می‌شود تاثیرات وابستگی روانی و تکرار در مصرف در فرد ایجاد شود، بنابراین لازم است شناخت کافی به جامعه داده شود که گاهی فرآیند فیزیولوژی به‌گونه‌ای موجب بروز اتفاق می‌شود که ممکن است کاری غیرارادی و ناخودآگاه انجام شود.

این جامعه‌شناس گفت: بحث شناخت، آگاه‌سازی و نقش مهم خانواده و نهادهای تربیتی باید در نظر گرفته شود تا واقع‌بینانه‌تر، ملموس‌تر، کاربردی‌تر و دوستانه‌تر به این موضوع بپردازیم، زیرا هر کاری به صورت دستوری، انزار و تهدید انجام شود مفید نخواهد بود و عامل بازدارنده‌ای وجود ندارد که از تبعات درازمدت آن جلوگیری کند، بنابراین باید در آگاه‌سازی‌ها به شیوه دقیق‌تر و مناسب‌تر عمل کنیم تا نتیجه حاصل شود. بنابراین لازم است ارزش و اهمیت سلامت و مهارت‌های مراقبت از خود به عنوان یک مفهوم و ارزش پایه‌ای از بدو تولد در فرزندان شکل بگیرد. این جامعه‌شناس با اشاره به اینکه خانواده، نهادهای تربیتی و پرورشی باید به سمت شکل‌گیری مهارت‌های پایه پیش‌روند، اضافه کرد: کسب مهارت، نوعی تجربه است که فرد عملا با کسب تجربه، تکرار، یادگیری، باور و افزایش اعتمادبه‌نفس می‌تواند در موقعیت‌های مختلف از تجربیات کسب‌شده استفاده کند، بنابراین لازم است همه به صورت سیستمی در کنار هم قرار گیرند و فعالیت داشته باشند تا سطح سلامت جامعه افزایش یابد.

حریرچی تاکید کرد: باید در فضای عمومی نگرش‌ها، باورها و ارزش‌های عمومی در خصوص دخانیات اصلاح شود، یعنی به اندازه‌ای بر این فضا کار شود که مصرف دخانیات به عنوان یک باور و رفتار ناپسند و ضد سلامت در جامعه شکل بگیرد، زیرا با این کار جریان‌سازی فرهنگی به تغییر نگرش‌های پایه جامعه کمک خواهد کرد.

jahanesanat.ir
  • 19
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۸
غیر قابل انتشار: ۹
جدیدترین
قدیمی ترین
این هم سیاست های کثیف هست که جوانان معتاد باشن و هیچ قدرت و انگیزه و امیدی برای فهمیدن و یا اصلاح امور نداشته باشن.وقتی تو هر خیابونی دخانیات هست و وقتی تو ی تمام فیلم ها افراد با هر نقشی سیگار میکشن و اونو چیز شیکی نشون میدن که هم پولدارها میکشن و هم افرادی که براشون مشکلی پیش میاد برای ارامش سیگار میکشن و خلاصه صدا و سیمای میلی تیشه به ریشه جوانان میزنه.البته کاش مثل قدیم سیگار با توتون بود الان همش صنعتی هست و بیچاره میکنه ملت رو.حالا اینو به اون خانومی بگین که میگه بدحجابی آلودگی بصری داره ولی اعتیاد نوجوان و جوان آلودگی بصری نیست .فقط ای داد از عدم آگاهی و درک
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش