دوشنبه ۱۰ مهر ۱۴۰۲
۱۶:۲۲ - ۰۷ خرداد ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۳۰۵۸۲
رفاه و آسیب های اجتماعی

فضای اجتماعی کشور مسموم‌کننده است/ عوامل شادی‌انگیز وجود ندارد، مردم ما با غم زاده شده و با غم می‌میرند

امان الله قرایی مقدم,شرایط کنونی جامعه
امان الله قرایی‌ مقدم گفت: اوضاع و احوال و شرایط اجتماعی به طور مستقیم در پرخاشگری، عصبانیت، قتل، جنایت، جرم، ورود افراد به انواع بزهکاری ها، ناامیدی، خودکشی، یاًس و فرار مغزها و موثر است

 امان‌الله قرایی‌مقدم جامعه شناس در گفت‌وگو با رویداد۲۴ به شرایط کنونی جامعه اشاره می‌کند و می‌گوید: از دیدگاه جمله جوزف شومپیتر استاد توسعه اقتصادی هاروارد یکی از عواملی که در خشونت و پرخاشگری در جامعه و افراد موثر است، اوضاع و احوالِ اجتماعی است. روانشناسان اجتماعی بزرگ دیگری از قبیل فلایبرگ و ... دیگران تایید کرده‌اند، اوضاع و احوال و شرایط اجتماعی به طور مستقیم در پرخاشگری، عصبانیت، قتل، جنایت، جرم، ورود افراد به انواع بزهکاری‌ها، ناامیدی، خودکشی، یاس و فرار مغز‌ها و موثر است که در این نظریه هیچ شک و تردیدی نیست و ثابت شده است. همه جامعه‌شناسان و اقتصاددانان به این موضوع معتقدند که اصلا جامعه آرام نباشد، شکوفایی اقتصادی رخ نمی‌دهد.

این جامعه‌شناس در ادامه می‌گوید: به طور مشخص در جامعه ما علاوه بر آن نظام سیاسی که مسئله برخورد‌هایی که سیاستمداران با همدیگر دارند، اخباری که مردم از رادیو و تلویزیون می‌شنوند، تهمت‌ها و ناروایی‌هایی که نسبت به هم روا می‌دارند، رشوه‌گیری‌ها گیری‌ها، تقلب‌ها، سوءاستفاده‌ها و ... همه در پرخاشگری و خشونت موثر هستند. در روانشناسی رنگ‌ها در کتاب روانشناسی رنگ‌ها می‌خوانیم که برخی از رنگ‌ها خشونت‌گرا و ناامیدکننده است. مثلاً رنگ سیاه، رنگ خاکستری رنگِ یاس هستند. در حالی‌که رنگ قرمز و آبی و سفید و ... رنگ شادی و نشاط است.

او می‌گوید: فضای اجتماعی ما فضایی مسموم‌کننده است. یعنی هر جا را نگاه می‌کنید از در و دیوار و شعار‌ها بیلبوردها، اخبار تلویزیون که می‌گردد آنجا‌هایی که قتل و نزاع و پرخاشگری و این‌ها در خشونت موثر است، را نشان می‌دهد. همین اعتراضاتی که در این سال گذشته صورت گرفت و در پرخاشگری و خشونت موثر است و طبق تئوری خشونت، به آن تئوری چرخش در خشونت می‌گوییم. یعنی از خشونت، خشونت زاده می‌شود. هر چه شما خشونت می‌بینید، باز به خشونت بعدی اضافه می‌کنید و به دیگری منتقل می‌کنید. شما نگاه می‌کنید در درون خیابان گفتاری که راننده تاکسی و اتوبوس دارد و کسی جرات ندارد به او بگوید بالای چشمتان ابرو است! همه این‌ها زاییده اوضاع و احوال سیاسی اجتماعی جامعه است.

وی افزود: البته فرهنگ و رفتار فرهنگی و شیوه تربیت خانواده و همانطور که خانم مارگرت مید و گرگوری بیتسون که درباره قبایل ابتدایی در زمینه تاثیر والدین روی بچه‌ها کار کردند، مثلا در دو قبیله مادر‌ها در آرامش مهربان و با عطوفت هستند، عصبانی نمی‌شوند جنگ و نزاع و ... وجود ندارد. بررسی خانم مید نشان می‌دهد، در یک قبیله مادر‌ها به مدت طولانی به بچه‌ها شیر می‌دهند، نوازششان می‌کنند و نوازش آن‌ها را می‌شویند. در حالی‌که قبیله کناری یعنی موندوگومور‌ها به موذی‌گری نزاع و جنگ معروف هستند و قبایل کواکیوتل سرخپوستان اصلاً فرهنگ‌شان جنگ است.

استاد دانشگاه ادامه داد: در فرهنگ ما عصبانیت به دلایل سیاسی به دلایل اینکه مردم نتوانستند حرفشان را در طول تاریخ بزنند، زورگویی‌ها و تعدی‌هایی که در طول تاریخ در صدر تاریخ بوسیله حکمرانان، پادشاهان، طیورداران، مالکان، در دوره صفوی زنبورکچی، تفنگچی اولر آغاسی وجود دارد و بعد در دوره قاجار و بعد دوره پهلوی و ... مردم ما اصولاً با خشونت بزرگ شدند. در نتیجه اوضاع و احوال اجتماعی و سیاسی مناسب نیست. مردم ما هیچ وقت رنگ شادی را درست ندیدند. رجوع کنید به گفته نظامی گنجوی «پیرزنی را ستمی درگرفت / دست زد و دامن سنجر گرفت / کای ملک آزرم تو کم دیده‌ام / وز تو همه ساله ستم دیده‌ام / شحنه مست آمده در کوی من / زد لگدی چند فرا روی من / بیگانه از خانه برونم کشید / موی کشان بر سر کویم کشید / در ستم آباد زبانم نهاد / مهر ستم بر در خانم نهاد / گفت فلان نیم‌شب ای گوژپشت / بر سر کوی تو فلان را که کُشت»

این استاد دانشگاه می‌گوید: مردم ما با غم زاده شده و با غم بزرگ شدند و با غم می‌میرند. در نتیجه غم با ما نهادینه شده و متاسفانه جامعه ما شادی ندارد. وقتی در جامعه شادی وجود نداشته باشد، مسلما مسئولان مقصر هستند. تئوری بزرگ جوزف شومپیتر ۱۲ اصل دارد که در اصل هشتم و یازدهم می‌گوید، اوضاع و احوال اجتماعی است که می‌تواند اقتصاد را شکوفا کند یا برعکس.

قرایی مقدم می‌گوید: مسئولان و تصمیم‌گیران امروز به نیستند. مسئولان می‌دانند به شادی و نشاط مردم رسیدگی نمی‌شود. یعنی عواملی که شادی‌انگیز باشند وجود ندارد. مثلاً بیکاری، گرانی و تورم. شکم گرسنه شادی نمی‌بیند، وقتی گوشت کیلویی ۵۰۰ هزار تومان بخرد، تخم مرغ دانه‌ای ۴ هزار تومانی بخرد، چکار کند و چطور شادی کند؟ وقتی شومپیتر مطرح می‌کند، آب و هوا این‌ها هستند. بیکاری، فقر، طلاق، گرانی، ازدواج نکردن دختر‌ها و. همه به بیکاری ارتباط دارد. ما ۴ میلیون بیکار داریم که این شرایط در اوضاع و احوال اجتماعی به قول شومپیتر وجود دارد که جامعه ما خشونت‌گرا و پرخاشگرا باشد.

  • 19
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
مهران احمدی بیوگرافی مهران احمدی؛ بازیگر حرفه سینما تلویزیون و تئاتر

تاریخ تولد: ۹ اسفند ۱۳۵۲

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، کارگردان، مدیر تولید، برنامه ریز

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی بازیگری از دانشگاه هنر و معماری تهران

ادامه
سراج قمری زندگینامه سراج قمری، شاعر هجو گوی سده شش و هفت

شهرت: سراج قمری، قمری آملی

دوران زندگی: سده ششم و هفتم قمری

محل تولد: خوارزم یا گلستان

حرفه: شاعر پارسی گو

آثار: دیوان اشعار سراج قمری

وفات: ۶۲۵ قمری

ادامه
زندگینامه کیان ایرانی زندگینامه دلیر ایرانی؛ کیان و نقش او در قیام مختار

از فعالیت ها و سوابق کیان ایرانی قبل از قیام مختار اطلاعاتی در دسترس نیست البته بعد از اضافه شدن به لشکر مختار از جمله افراد تاثیرگذار و بسیار مهم وقایع قیام شناخته شد. 

در سال ۶۶ قمری مختار با هدف گرفتن انقام از عاملان واقعه کربلا و شکست قاتلان امام حسین در کوفه، کیان ایرانی را به عنوان حرس به عبارتی رئیس نگهبانان خود انتخاب کرد. 

اعتماد و اطمینان مختار به کیان به قدری بود که ریاست انتظامات کوفه و فرماندهی شرطه های کوفه به وی سپرده شد. اموال بسیاری از افراد حین برخورد با جنایتکاران کربلا با فرمان مختار مصادره شد. کیان این موال را بین ایرانیان مسلمانی که عملیات را به عهده داشتند، تقسیم کرد. این موضوع از جمله خدمات بسیار مهمی بود که کیان نسبت به حکومت مختار انجام داد.

کیان ایرانی در جریان دستگیری و هلاکت جنایتکاران کربلا، همچنین اشراف جائن کوفه نقش اصلی را برعهده داشت به طوریکه جنایتکاران اصلی کربلا بعد از شنیدن نام ایشان به وحشت می افتادند. 

ادامه
رسول خطیبی بیوگرافی رسول خطیبی + تصاویر

تاریخ تولد: ۳۱ شهریور ۱۳۵۷

نام مستعار: رسول پاشا

محل تولد: تبریز، ایران

حرفه: فوتبالیست سابق، مربی فوتبال

باشگاه کنونی: سرمربی باشگاه پیکان

آغاز فعالیت: ۱۳۷۱ تاکنون

ادامه
گیتی قاسمی بیوگرافی گیتی قاسمی بازیگر خوش سابقه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۶ آذر ۱۳۵۵

محل تولد: ملایر، همدان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، کارگردان تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی کارگردانی از دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران

ادامه
امیرحسین صدیق امیرحسین صدیق بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تاریخ تولد: ۸ آبان ۱۳۵۱

محل تولد: نیشابور

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

شروع فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم بازیگری از مدرسه هنر و ادبیات صدا و سیما

ادامه
باران خوش اندام باران خوش اندام و ماجرای جدایی تا ازدواج مجدد

نام کنونی: نها خوش اندام

تاریخ تولد: ۳۰ شهریور ۱۳۵۲

محل تولد: تهران

اصالت: کورد کورمانج خراسان

حرفه: شاعر، نویسنده، تصنیف سرا

آغاز فعالیت: ۱۳۹۲ تا کنون

ادامه
ویلهلم رونتگن بیوگرافی ویلهلم رونتگن دانشمند تاثیرگذار صنعت پزشکی

تاریخ تولد: ۲۷ مارس ۱۸۴۵

محل تولد: رمشاید، پادشاهی پروس، کنفدراسیون آلمان

ملیت: آلمانی

حرفه: دانشمند

محل تحصیل: مؤسسه فناوری فدرال زوریخدانشگاه زوریخ

درگذشت: ۱۰ فوریه ۱۹۲۳

ادامه
ساناز سعیدی بیوگرافی ساناز سعیدی بازیگر سینما و تلویزیون و تئاتر

تاریخ تولد: ۲۴ فروردین ۱۳۶۸

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۵ تاکنون

تحصیلات: لیسانس معماری 

ادامه
ویژه سرپوش