پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۸:۳۹ - ۰۷ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۱۸۴۲
رفاه و آسیب های اجتماعی

‌این شغل تعریف ترسناکی دارد!

دستفروشی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,آسیب های اجتماعی
سه تعریف بسیار مبهم دستفروشی، پدیده، معضل شاید هم مافیا. البته کمی هم باید متفاوت دید. کمی از بالا و کمی هم از پایین. به قول آقای فرماندار: "دستفروشی را باید واقعی دید، منطقی و عقلانی. به دور از احساس، به دور از دلسوزی های بی مورد".

 به گزارش ایسنا، شاید دستفروشی از منظرِ کسی که تحت فشار است، کسی که اجاره خانه اش عقب افتاده، یا کسی که نیازهای زن و بچه‌اش صورت تیره‌اش را سرخ کرده، دستفروشی یعنی امید، یعنی آخرین "نفس" برای زنده ماندن.

 

 

پدری که نمی‌خواهد سرمه شرمندگی میهمان چشمانش باشد، یا مادری که جای خالی پدر را در دنیایِ بی رحم امروز پر می‌کند.

 

اما از منظر جامعه شناسان تعریف دستفروشی شاید کمی متفاوت باشد، آن‌ها می‌گویند "پدیده اجتماعی". پدیده‌ای که بر طول و عرض و ارتفاعِ آن اضافه می‌شود. پدیده‌ای که خیابان‌ها را از رنگ و رو انداخته، پدیده‌ای که هرج و مرج را زیاد کرده یا چهار راه های سوت و کور شهر را مختل کرده، حالا متروها بماند.

 

اما دستفروشی از منظر افرادی (مسئولان) که با چم و خم دستفروشی سر و کار دارد، تعریف‌ها و برداشت‌ها کمی ترسناک می‌شود، "مافیا". از نظر آنان دستفروشی یعنی معضلی که سیمای شهر را مخدوش کرده، معضلی که سنگ فرش پیاده روها را لق کرده یا گره بینای ترافیک را نابینا کرده است. به این‌ها اتفافات مالی و باندی را نیز باید اضافه کنید، پول‌هایی که به جیب می‌رود، شاید کمی هم کالای قاچاق!

 

اما به راستی دستفروشی به کدام یک از این تعریف ها نزدیک‌تر است. به پدری که آخرین نفس‌ها را دستفروشی می‌کند، یا مادری که جای خالی پدر را پر می‌کند.

 

پس چرا مسئولی که می‌گوید: "ما نون بُری نکردیم و نمی‌کنیم" اسم مافیا را برای شناسنامه دستفروشان شهر انتخاب کرده است؟

 

دستفروشی پدیده‌ای اجتماعی است

سارا دشت گرد، عضو شورای شهر کرج در گفت و با ایسنا، گفت: پدیده دستفروشی آنقدر گسترده شده و طیف وسیعی از جامعه را به عنوان کارگر این شغل پدید آورده که برخورد های سنتی و دم دستی با آن عوارض اجتماعی گوناگونی را پدید می‌آورد. کافی است دقت کنیم مهم ترین تحول اجتماعی قرن ۲۱ که در خاورمیانه رخ داد از خودسوزی یک دستفروش تونسی آغاز شد و به شکل یک دومینوی تحولات یکی پس از دیگری کشورهای عربی را تحت تاثیر قرار داد یا در آخرین انتخابات ریاست جمهوری کشور ما که همین چند ماه قبل مناظرات آن برگزار شد یکی از مباحث مورد منازعه کاندیداهای ریاست جمهوری برخورد با دستفروشان بود.

 

وی بیان کرد: لاینحل بودن ظاهری این پدیده به درکِ متفاوت ما از مساله عدالت باز می‌گردد؛ از دید مدیریت شهری ایجاد توازن برنامه ریزی شده برای موقعیت‌های مختلف از قبیل کسب و کار و حمل و نقل اولویت اصلی برای خدمت رسانی به شهروندان است. از دید اصناف دارای مجوز هزینه هایی مانند عوارض و برق و سرقفلی که برای حرکت در مسیر قانون متحمل می‌شوند انها را محق می‌سازد که نسبت به افرادی که با قانون گریزی از پرداخت این هزینه‌ها سرباز می‌زنند، اولویت داشته باشند و دست آخر دست فروشان که که برای بسیاری از آنها این شغل پله آخر شانس بقای اقتصادی است و در صورت برخورد حیران می‌مانند که چه فرصت دیگری برای زندگی اقتصادی و بقا خواهند داشت.

 

این مسئول افزود: از دید من به عنوان یکی از وارثان احتمالی جایگاه کدخدای محله در قانون مطبوعات عصر مشروطه آسان ترین و همزمان خطرناک ترین رویکرد نسبت به پدیده دستفروشی نگاه ایجاد تقابل و منازعه میان طبقات اجتماعی است. دقت داشته باشیم دستفروش امروزی شامل طیف عظیمی از طبقات اجتماعی از یک دانشجوی فوق لیسانس یا دکترا تا یک کودک کار را در برمیگیرد. این موضوع ما را باید به این نتیجه برساند که قبل از فهم انگیزه دستفروشی برای هر کدام از طیف های آن نمی توان نسخه ای حداکثری برای برخورد با آن طراحی کرد اگر همه ما سوختن مظلومانه جوان تحصیل کرده و دستفروش تونسی را به خاطر داشته باشیم متقاعد می شویم که طرح نسخه های ضربتی و به ظاهر قاطعانه که کفه ترازو را در مثلث "کدخدا-دستفروش-مغازه دار" به شکلی ناموزون بر هم میزند به نفع هیچ گروهی نخواهد بود.

 

دشتگرد در ادمه افزود: دستفروشی تنها یک معضل صنفی یا معضل سد معبر در ترافیک نیست. یک پدیده اجتماعی است که علل و عوارض مختلفی دارد. پیش از دادن هر راه حل ساده انگارانه باید به سویه های مختلف آن پرداخت. در این مسیر من خودم را فردی در تاریکی می‌بینم که فانوسی به دست گرفته تا زوایای مختلف این پدیده ها و راهکارهای حل مساله را ببینم.

 

دستفروشی نیازمند برخورد عقلانی است، نگاه احساس ممنوع

قنبر علی زمانی، در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، گفت: پدیده دستفروشی که خیلی‌ها آن را معضل اجتماعی می‌نامند نیازمند برخوردهای منطقی و عقلانی است نه برخوردهای احساسی.

 

فرماندار کرج اظهارکرد: اگر پدیده دستفروشی بر روی اقتصاد شهر کرج اثر مثبت می‌گذارد به گسترش آن کمک خواهیم کرد.

 

با نگاه سیاسی کاری درست نمی‌شود

مهدی جوهری، معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان البرز در گفت و گو با خبرنگار ایسنا گفت: حل معضل دستفروشی با نگاه‌های منفی و سیاسی امکان پذیر نیست.

 

وی افزود: حل معضل دستفروشی نیازمند راهکار اجتماعی است و با نگاه‌های سیاسی دردی از مشکلات درمان نخواهد شد.

 

وی با بیان اینکه کاهش آسیب‌های اجتماعی نیازمند برنامه ریزی مدون و مشارکت همه دستگاه‌ها است، اظهارکرد: یکی از اساسی ترین کارها بعد از تشکیل کارگروه، پیدا کردن آمار دقیقی از تعداد دستفروشان، پاتوق ها و حتی اجناسی که می‌فروشند است تا شورای شهر بتواند در این خصوص راه کارها و قانون های مناسبی را پیدا و مصوب کنند.

 

بدنبال ساماندهی دستفروشان هستیم

اصغر نصیری، ‌قائم مقام معاونت خدمات شهری شهرداری کرج در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به راه‌اندازی دو بازار مناسب در شان شهروندان برای ساماندهی دستفروشان، افزود: این بازارها در هفته آینده آغاز به کار خواهند کرد.

 

وی با اشاره به حل معضلات اجتماعی با خرد جمعی و مشارکت تمامی دستگاه‌ها، افزود: علاوه بر مسئولیت‌هایی که بر دوش شهرداری است تا سایر دستگاه نیز پای کار نیایند و همدل و همراه نباشند، مشکلات اجتماعی شهر همچنان به قوت خود باقی خواهند ماند.

 

بدنبال نون بُری نیستیم

حمید کریمی، رئیس اتاق اصناف استان البرز در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، اظهارکرد: نون بری نکرده‌ایم و نمی کنیم و به خوبی می‌دانیم دستفروشان هم خانواده دارند و هم حق زندگی، اما شما جای ما بودید با همه معضلاتی که بوجود آمده چه اقدامی می‌کردید.

 

وی با بیان اینکه دستفروشی در همه کشورها وجود دارد، افزود: تنها فرقی که دستفروشی در ایران با سایر کشورها دارد آن است که دستفروشان ما ساماندهی نشده‌اند و همه چیز می‌فروشند اما در کشورهای دیگر دستفروشان هم ساماندهی شده اند و هم بر اساس دستور العمل اجرایی اقدام به فروش اجناس خود می‌کنند. اینجا برخی دستفروشان تا سه میلیون تومان در روز هم درآمد دارند.

 

 

 

 

  • 13
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
ویژه سرپوش