جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۳:۰۲ - ۲۰ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۶۰۰۸
رفاه و آسیب های اجتماعی

نشاط اجتماعی، نیاز فراموش شده

نشاط اجتماعی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,آسیب های اجتماعی

نشاط اجتماعی یک احساس انبساط و شادمانی درونی است که پایدار و مقاوم است. وجود نشاط اجتماعی در جامعه آثار و پیامد‌های زیادی دارد. زمانی که مردم جامعه از نشاط اجتماعی برخوردار باشند وفاق، همبستگی، تعلق اجتماعی، تعاملات اجتماعی مطلوب، رضایت از زندگی و سلامت روانی و اجتماعی افرادافزایش می‌یابد و به موازات آن آسیب‌های اجتماعی نیز کاهش می‌یابد زیرا مشارکت اجتماعی و مسئولیت پذیری در میان مردم بیشتر می‌شود و مردم آن جامعه احساس زنده بودن می‌کنند.

 

از طرفی نیز می‌توان به رابطه نشاط اجتماعی و سلامت اجتماعی که یک رابطه دوسویه است اشاره کرد. در واقع افرادی که از سلامت جسمی‌و روانی برخوردارند احساس شادمانی بیشتری دارند از طرف دیگر افرادی که شادمان‌تر هستند کمتر از افراد افسرده بیمار شده و کمترنیزدراثرامراض می‌میرند. باید بپذیریم که یکی از نیازهای بشر امروزی ایجاد فرصت‌هایی برای شادی و نشاط است چرا که در دنیای امروز به دلیل شیوه زندگی فشارهای روانی مردم هم افزایش پیدا کرده است لذا بیش ازهر زمانی نیاز به شادی احساس می‌شود.

 

بر این اساس، لازم است مسئولان و متولیان امور با توجه به نتایج تحقیقات انجام شده با فراهم ساختن شرایط و بسترها برای بروز فعالیت‏های جمعی جوانان و استفاده از پتانسیل‏های موجود و حس مشارکت طلبی آنان، زمینه‏ها را برای گسترش هر چه بیشترمیزان نشاط و سرزندگی در جامعه و رشد و توسعه آن در سطح وسیع‌تر فراهم سازند.

 

یکی ازابعاد شادی و نشاط جامعه ارتباط بین سیاست و رخدادها و وقایع سیاسی با شادی و نشاط جامعه است. انتظارعموم جامعه از اتفاقات و رخدادهای سیاسی برای بهبود وضعیت در حوزه‌های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی یک امر طبیعی است که اگر این رخداد و اتفاق مورد خواست اکثریت عموم جامعه باشد، آنگاه می‌توان انتظار نشاط و شادی طولانی مدت درجامعه را داشت.

 

نمونه چنین احساس شادکامی‌ها و نشاطی را می‌توان در رخدادهای ورزشی هم دید. مثلا انتخابات ریاست جمهوری یازدهم و شادی‌های خیابانی و انتظاراتی که ایجاد شده بود و سپس راهیابی تیم ملی فوتبال به جام جهانی و بعد ازآن موفقیت‌های پیاپی تیم ملی والیبال در لیگ جهانی و... یک نوع احساس شادی و نشاط را درجامعه ایجاد کرد که البته به دلیل ضعف‌های ساختاری در حوزه اقتصادی، اجتماعی و... چندان دوامی نداشت.

 

نمره نشاط در ایران

گزارش نشاط سازمان ملل در سال ۲۰۱۶ نشان می‌دهد که نمره نشاط در ایران دررتبه ۱۰۵ قرار دارد. داده‌های این گزارش طی سال‌های ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵ از ۱۵۷کشور جهان با شاخص‌های اقتصاد، کارآفرینی و فرصت ها، درک از فساد، بخشندگی، سلامت، اطمینان و امنیت و آزادی‌های فردی جمع آوری شدند. گام نهادن در مسیر توسعه و یا ایجاد جامعه‌ای که در آن آرامش و سعادت محقق شود به زمینه یا مقدماتی نیاز دارد که با اتکا به آن این خواست تحقق یابد. از جمله این مقدمات نشاط اجتماعی است.

 

اموری مانند کیفیت زندگی، رضایت مندی، امنیت اجتماعی،سلامت، رفتارهای جمعی وفراغت ازجمله شاخص‌های شادی ونشاط اجتماعی است. دراین خصوص عباس قائد رحمت، معاون توسعه سرمایه اجتماعی و ساماندهی سواحل و دریا در سازمان امور اجتماعی کشور، درصدو چهاردهمین جلسه شورای اجتماعی کشور که درمحل وزارت کشور با موضوع نشاط اجتماعی برگزار شد، گفت: با توجه به نیازی که در کشور احساس می‌شد و سیر افزایشی آسیب‌های اجتماعی در برخی از سنوات گذشته و همچنین لزوم اینکه اقداماتی ضرورت داشت دربعد نشاط اجتماعی در جامعه و شادکامی برای مردم پیش بینی شود، یکی از دستورات اصلی شورای اجتماعی کشور به این موضوع اختصاص پیدا کرد.

 

معاون سازمان امور اجتماعی کشور تصریح کرد: آمارها وگزارش‌ها متاسفانه نشان می‌دهد که سطح نشاط اجتماعی در کشور پایین است. باید با همه شیوه‌ها و روش‌ها، دستگاه‌ها، سمن‌ها، ان‌.جی‌.او‌ها و جریان‌های داوطلبی مشارکت کنند و به میدان بیایند تا بتوانند سطح نشاط اجتماعی را درآستانه نوروز و تمام طول سال بالا برد. با توجه به اهمیت موضوع پژوهشگر ایرنا با علی اکبرارجمند نیا، رئیس موسسه روان شناسی دانشگاه تهران به گفت وگو نشست.

 

نشاط اجتماعی و شاخص‌های آن

ارجمندنیا درخصوص ماهیت وچیستی نشاط اجتماعی و شاخص‌های آن گفت: منظورازنشاط اجتماعی داشتن روحیه شاد و سرزنده و مشارکت جدی در فعالیت‌های فردی واجتماعی است به گونه‌ای که منجر به افزایش کیفیت زندگی خود واطرافیان شود. وی همچنین افزود: نشاط اجتماعی دارای شاخص‌های فردی، خانوادگی، اجتماعی، اقتصادی و ذهنی و روانشناختی است. ارجمندنیا افزود: یک فرد با نشاط از کیفیت زندگی خوبی برخورداراست. ازامکانات حداقلی برای زندگی بهره مند است. ثبات و امنیت شغلی دارد و از بودن با اطرافیان لذت می‌برد و دیگران نیز بودن با او را بر تنهایی ترجیح می‌دهند.

 

نشانه‌های نشاط در جامعه

ارجمندنیا در خصوص نشانه‌های شادی و نشاط در جامعه گفت: در یک جامعه با نشاط درگیری‌ها و خشونت‌های لفظی و فیزیکی کمتررخ می‌دهد و مشارکت اجتماعی در آن درحد بهینه است. ازآنجایی که نشاط اجتماعی عنصری بازدارنده، پیشگیرانه از آسیب‌های فردی و اجتماعی است و به عنوان عنصری محرک در موفقیت‌های اجتماعی است ضرورت دارد تا مدیران جوامع برای آن برنامه ریزی داشته باشند. وی همچنین افزود: این متغیرتاثیر گذاراجتماعی به شدت بر سلامت فردی و اجتماعی افراد و خانواده‌ها موثر است و به نوعی امنیت روانی اعضای جامعه را تامین می‌کند

 

وضعیت ایران در خصوص شادی و نشاط اجتماعی

ارجمندنیا درتحلیل وضعیت ایران در خصوص شادی و نشاط اجتماعی گفت: وضعیت جامعه ما از منظر نشاط اجتماعی مطلوب نیست و خانواده‌ها و مردم عموما برنامه مشخصی برای افزایش نشاط و شادی اجتماعی ندارند. اگرچه اعتقاد اینجانب این است که نشاط اجتماعی چالش مدیران جامعه است نه افراد و مردم. به عبارت بهتر نشاط اجتماعی نتیجه عملکرد مطلوب مدیریتی است درمقابل نشاط فردی چالش تک تک اعضای جامعه است. ارجمندنیا افزود: عناصری همچون گسست روابط بین فردی، سست شدن روابط فامیلی، غلبه بیمارگون تکنولوژی و فضای مجازی بر زندگی روزمره افراد، چالش‌های اقتصادی، ناامنی‌های شغلی، ضعیف شدن رفتارهای اخلاقی، از جمله عواملی است که به شدت نشاط اجتماعی جامعه فعلی ایرانی را تهدید می‌کند

 

راهکاری برای افزایش نشاط در جامعه

ارجمندنیا دراین خصوص گفت: همان گونه که عرض کردم نشاط اجتماعی بیشترمتاثرازتصمیمات دولتهاست تا افراد یک جامعه. پس ضروری است که این موضوع درتمام تصمیمات ریزودرشت دولت‌ها نفوذ داشته باشد. جامعه ما عطش ایجاد نشاط را دارد و به همین دلیل است که حتی درحوادث ناگوارهم طنزها و جوک‌ها ساخته می‌شود لذا به نظر می‌رسد که متولیان فرهنگی باید برای ایجاد و تقویت نشاط اجتماعی در جامعه فکری اساسی داشته باشند. این نکته را فراموش نکنیم که رواج شادی، رونق اقتصادی، عدالت اجتماعی، افزایش مشارکت مدنی و سیاسی وهمچنین بهبود سبک زندگی را در پی می‌آورد.

 

 

فاطمه غفاری

 

armandaily.ir
  • 12
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش