
در شرايطي که اين روزها ديدارهاي مرحله انتخابي جام جهاني ٢٠١٨ روسيه در قارههاي مختلف در حال پيگيري است، جام جهاني ديگري در آستانه شروعشدن است؛ اين جام جهاني اصلا شباهتي به يکي از بزرگترين تورنمنتهاي دنيا ندارد، ولي در عرصه اجتماعي براي خودش حرفهايي براي گفتن دارد. ماجرا مربوط به برگزاري «جام جهاني بيخانمانها» است که قرار است از فردا، يعني روز سهشنبه، در اسلو در نروژ برگزار شود. اين چندمين دوره منظم برگزاري اين رقابتهاست که حالا با استقبال گستردهتري روبهرو شده و افراد زيادي از کشورهاي متعدد دنيا در آن شرکت ميکنند.
جام جهاني متعلق به چه افرادي است؟
اسمش مشخص است؛ جام جهاني بيخانمانها! در واقع جام مربوط به زنان و مرداني است که در مفهوم کلي جايي براي خوابيدن ندارند، ولي الان چند وقتي است که تعريف بيخانمانها عوض شده و شامل گروههاي مختلفي ميشود: پناهندهها، بيخانمانها يا بدخانمانها و البته قربانيان خشونتهاي خانوادگي. مجموعهاي از اين افراد گرد هم آمدهاند تا دوره جديدي از جام جهاني خود را به ميزباني کشور نروژ برگزار کنند. اتفاقا در اين دوره از رقابتها ٥٠ کشور مختلف شرکت کردهاند که در مجموع نزديک به ٥٠٠ زن و مرد فوتباليست قرار است در يک هفته با هم رقابت کنند و سرانجام تکليف قهرمان جام جهاني بيخانمها بعد از يک هفته مشخص شود.
کشوري با نام ايران شرکت نکرده است
اگرچه در بالا گفته شد ٥٠ کشور در اين دوره از رقابتها حضور دارند، اما نامي از کشور ايران يا بههرحال گروهي که بخواهند به نام ايران در اين تورنمنت بازي کنند وجود ندارد. در مقياس کلي تقريبا هيچ کشوري از آسياي غربي در اين دوره از رقابتها نماينده ندارد و کشورهاي آسيايي حاضر در اين جام جهاني همگي مربوط به شرق اين قاره ميشوند. بازيها در دو دسته زنان و مردان/ مختلط برگزار ميشود. به اين ترتيب که در دسته زنان همه تيمها موظف هستند از زنان استفاده کنند.
طبق برنامهاي که براي اين گروه چيده شده است، زنان کشورهاي مختلف در چهار گروه شش تيمي دستهبندي شدهاند که قرار است رقابتشان را شروع کنند. هرچند دو گروه آخر تا يک روز مانده به شروع رقابتها با چهار تيم گروهبندي شدهاند. دسته ديگر مربوط به مردان/ مختلط است؛ به اين معني که تيمهاي مردان به مصاف هم ميروند با اين تفاوت که ميتوانند در ترکيب تيمهايشان از بازيکنان زن هم استفاده کنند. در اين دسته استقبال زيادي شده و تيمها در هشت گروه ششتيمي قرار است با يکديگر مسابقه دهند و بعد تيمهاي صعودکننده به ترتيب گروههاي مختلف مشخص ميشوند. البته ازآنجاکه تعداد تيمهاي شرکتکننده در اين جام زياد است بازيها با فشردگي زيادي برگزار ميشود.
رفاقت با بيخانمانها
براي اسکاندادن اين افراد هم چندين هتل در شهر اسلو در نظر گرفته شده که معمولا تيمهاي مختلف را سعي کردهاند در يک اتاق بزرگ جا دهند. روي درِ هر اتاق هم پرچم مربوط به آن کشور نصب شده تا مشخص شود کشورهاي مختلفي در يک هتل زندگي ميکنند. از اين موارد گذشته براي ناهار و شام هم همگي تيمهاي مختلف که طبيعتا شامل کشورهاي مختلف ميشوند با هم براي خوردن غذا در سالن غذاخوري جمع ميشوند تا هم حس دوستي بيشتري با يکديگر پيدا کنند و هم به شناخت بيشتري از يکديگر برسند. تجربههاي قبلي برگزاري اين جام نشان داده که بازي فوتبال و مسئله برد و باخت بحثي ثانويه است و اصل بر رفاقت بيشتر و فراهمآوردن شرايطي تقريبا بهتر براي بيخانمانهاست.
الکليها و معتادها
علاوه بر دستههاي مختلفي که در ابتداي مطلب به آنها اشاره شد، اعم از بيخانمانها، قربانيان خشونت خانوادگي و...، افراد بسيار زيادي در اين جام جهاني ديده ميشوند که پيشتر معتاد يا الکلي بودهاند. تقريبا در همه تيمها هم نمونههايش ديده ميشود که همگي با توجه به علاقهشان به فوتبال و حضور در اين جام جهاني در برهههاي مختلف اعتياد به مواد و الکل را کنار گذاشتهاند و سعي کردهاند زندگي بهتري را براي خودشان رقم بزنند.
تيمهاي حاضر در جام جهاني بيخانمانها
آرژانتين، استراليا، اتريش، بلژيک، بوسني، برزيل، بلغارستان، بورکينافاسو، کامبوج، شيلي، چک، کاستاريکا، دانمارک، مصر، انگليس، فنلاند، فرانسه، آلمان، يونان، گرانادا، هنگکنگ، مجارستان، اندونزي، هند، ايرلند، اسرائيل، ايتاليا، ساحل عاج، قرقيزستان، کنيا، ليتواني، مکزيک، هلند، نيجريه، نروژ، ايرلند شمالي، پرو، لهستان، پرتغال، روماني، روسيه، اسکاتلند، سنگال، اسلووني، آفريقاي جنوبي، کره جنوبي، سوئد، سوئيس، اوکراين، آمريکا، ولز و زامبيا.
سجاد فيروزي
- 18
- 1