جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۳۰۰۹۰

کروز کنترل چیست و عملکرد آن به چه صورت است؟

کروز کنترل,سیستم کروز کنترل,کروز کنترل چیستهدف اصلی Cruise Control فراهم‌کردن آسایش و راحتی راننده میباشد
در زمان قبل، کروز کنترل در خودروهای امریکایی بخاطر طولانی و مستقتیم بودن جاده های امریکا، کاربرد بیشتری نسبت به خودروهای آسیایی یا اروپایی داشت. خودروی ایمپریال کرایسلر مدل ۱۹۵۸ به عنوان نخستین خودروی مجهز شده به کروز کنترل بود.

کروز کنترل

داخل خودروها، سیستمی تحت عنوان سیستم نگهدارنده سرعت یا همان کروز کنترل وجود دارد که این قابیت به راننده، اجازه کنترل سرعت در یک وضعیت ثابت را فراهم می کند. این سیستم معمولاً وظیفه خود را از طریق کنترل میزان هوای ورودی به محفظه احتراق انجام می دهد. در واقع کروز کنترل می تواند سرعت خودرو را بدون هیچگونه دخالت خارجی و به میزان دلخواه راننده بطور دقیق، نگهدارد. در این سیستم میتوان از طریق کلیدهای واسط، سرعت خودرو را بدون استفاده از پدال گاز در شرایط مختلف، تثبیت کرد.

تاریخچه ی کروز کنترل

در قرن ۱۷ و ۱۸ میلادی، کروز کنترل برای نخستین بار بوجود آمد. در این زمان ، مهندسان برای موتورهای بخار، سیستم کنترل سرعت را توسعه دادند و برخی از شرکت های خودروسازی، از این سیستم در اوایل قرن ۲۰ استفاده کردند ولی در دهه ی ۵۰ میلادی نمونه های اولیه سیستم های کروز امروزی تولید شده است.

خودروی ایمپریال کرایسلر مدل ۱۹۵۸ به عنوان نخستین خودروی مجهز شده به کروز کنترل بود که متصل به میل کاردان موتور بود و بر روی داشبورد، یک تنظیم کننده وجود داشت که میزان سرعت دلخواه، از طریق آن انتخاب می شد. سپس این سیستم میزان گاز ورودی خودرو را با این سرعت، از طریق یک موتور الکتریکی تنظیم میکرد.

عملکرد کروز کنترل

در زمانی که راننده قصد پیمودن یک مسیر طولانی را داشت؛ می توانست برای ثابت نگهداشتن سرعت، سیستم کروز کنترل را روشن کند. سرعت در زمان فعال بودن این سیستم در مکان های سربالایی و سرآشیبی و زمان وزش بادهای شدید، تنظیم میشود و با سیستم کروز کنترل تغییر نمی کند. کارایی این سیستم در سرعت های زیر ۴۰ تا ۵۰ کیلومتر، مناسب نیست؛ به همین خاطر فعال نمیشود.

سیستم کروز کنترل در جاهای مختلفی براساس شرکت سازنده و مدل خودرو قرار گرفته است. دکمه های کروز در برخی از مدل های خودرو بر روی فرمان، تعبیه شده است درحالیکه در برخی از مدل های دیگر، دسته ای مانند دسته برف پاک کن در کنار فرمان میباشد که دکمه های کروز، روی آن است.

کلیدهای کروز کنترل

در انواع اتومبیل ها تعداد و نام گذاری کلیدهای کنترلی سیستم نگهدارنده سرعت بر اساس طراحی خودروسازان میباشد و تفاوت کمی با یگدیگر دارند. دکمه های مذکور عبارتند از:

- دکمه On/Off:

دکمه On/Off موظف است که این سیستم را خاموش و روشن کند. وقتی که کروز کنترل را روشن کردید؛ باید نسبت به انتخاب سرعت مورد نظرتان اقدام کنید وگرنه کاری نمیکند.

کلیدهای کروز کنترل,کروز کنترل استاندارد,اجزای سیستم کروز کنترلکروز کنترل بدون درگیری راننده، سرعت حرکت خودرو را کنترل می‌کند

این دکمه ها در برخی از خودروها وجود ندارد. سیستم در این خودروها، در زمانی که سرعت مورد نظر را تنظیم کردید؛ شروع بکار می کند و وقتی که پدال ترمز را فشار دهید سیستم کروز در خودروهای اتوماتیک، غیرفعال میشود درحالیکه در خودروهای دنده ای باید پدال کلاچ را فشار دهید.این دو پدال، متصل به کروز کنترل هستند.

- کلید Set:

کلید Set، شتاب ماشین را بر روی عدد مشخصی تنظیم میکند. قبل از این که دکمه Set را فشار دادید؛ باید سرعت اتومبیلتان را تنظیم کنید و سپس کلید را فشار دهید.

- کلید Cancel:

وظیفه ی کلید Cancel اینست که سیستم کروز کنترل را خاموش میکند. البته تمام خودروهایی که این آپشن را دارند؛ مجهز به این ویژگی نیستند.

برای غیرفعال کردن سیستم نگهدارنده سرعت در خودروهای بدون کلید Cancel باید از پدال ها کمک بگیرید. همچنین شما باید پدال ترمز را در ماشین های اتومات، فشار دهید درحالیکه در اتومبیل های دنده ای، باید کلاچ را نگهدارید.

- کلید Accel:

وظیفه کلید Accel اینست که وقتی آن را فشار می دهید؛ سرعت تثبیت شده به میزان یک کیلومتر بر ساعت را افزایش می دهد و این کلید با علامت+ بر روی پنل کلیدها مشخص می شود. به طور مثال ، درصورتی که سرعت کروز کنترل بر روی ۸۰ کیلومتر، تنظیم شده باشد و شما این کلید را بمدت هفت بار فشار دهید؛ شتاب خودرو، ۸۷ کیلومتر میشود و ثابت می ماند.

- کلید Cost:

کاربرد کلید Cost برعکس کلید Accel است؛ یعنی سرعت ماشین با هر بار فشردن آن به میزان یک کیلومتر، کاهش پیدا کرده و تثبیت می شود. در برخی از خودروها این دکمه با علامت – نیز نشان داده می شود.

- کلید Resume:

اگر مدتی پس از روشن کردن کروز کنترل، آنرا غیر فعال کنید؛ میتوانید مجددا سیستم کروز را با فشار دادن دکمه resumeوارد مدار کنید. خودروی شما در این حالت بر اساس آخرین سرعتی بازیابی میشود که در حافظه ذخیره شده است.

اجزای سیستم کروز کنترل

برای درک بهتر از عملکرد سیستم کروز کنترل، باید با اجزای آن اشنا شوید:

* واحد فرمان( Command Module):

به پنل کلیدهای کروز کنترل، واحد فرمان می گویند که راننده به آن دسترسی دارد و سرعت را با کمک آن، کم، زیاد و تثبیت کرده یا حتی مجوز روشن و خاموش کردن سیستم را دارد.

* واحد کنترل الکتریکی( ECU):

هر سیستم خودکاری به یک هسته مرکزی نیاز دارد چون امکان تجزیه وتحلیل دستور های مختلف در آن، وجود دارد. واحد کنترل الکتریکی، وظیفه ی پردازش داده ها و اطلاعات در کروز کنترل را بر عهده دارد. این بخش با دریافت دستورات و پردازش آن ها، امکان اجرایشان را مهیا میکند.

* عملگر( Actuator):

وظیفه عملگر اینست که دریچه گاز را باز و بسته می کند و براساس فرمان های دریافتی، سرعت را تنظیم می کند.

معایب کروز کنترل,انواع تکنولوژی کروز کنترل خودروسیستم نگهدارنده سرعت نام دیگر کروز کنترل میباشد

انواع تکنولوژی کروز کنترل خودرو

۴ نوع سیستم کروز کنترل از مدل های پایه تا مدل هایی با امکانات بیشتر وجود دارد. مزایا و معایب آن ها به شرح زیر میباشد :

۱. لیمیتر یا محدود کننده ی سرعت:

ساده ترین و پایه ای ترین مدل کروز کنترل، لیمیتر نام دارد. سیستم هایی که سرعت یک سری از خودرو ها را کنترل میکند؛ نظیر سیستم های به کار رفته در بعضی از خودرو های ون میباشد که مانع افزایش سرعت آن ها از ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت می شود.

راننده با فعال کردن بعضی از سیستم های کروز، سرعت را کنترل میکند. در این حالت زمانی که راننده پای خود را بیش از سرعت مجاز بر روی پدال گاز فشار دهد؛ بی اثر است و اگر بیش از حد ، سیستم گاز خودرو را تعیین کنند؛ کاری نمیکند.

۲. کروز کنترل استاندارد:

کروز کنترل استاندارد، از رایج ترین آپشن ها بر روی خودروهای امروزی به شمار می رود. شما می توانید سرعت خودروی خود را پس از فعال کردن این سیستم با رسیدن به سرعت دلخواهتان از طریق یک کلیک، تنظیم کنید تا این سرعت برای خودرویتان تنظیم شود.

۳. سیستم کروز کنترل تطبیقی:

چندین سال است که نسل جدید Cruise Control با تکنولوژی بسیار هوشمند، به بازار وارد شده تا برای رانندگان، سرعت مطمئنی به اندازه حدودی پنج تا ۱۰ کیلومتر را تنظیم کند. کروز کنترل تطبیقی، تعدادی رادار کنترل شتاب و فاصله با ماشین های اطراف دارد که مطابق با شرایط جاده، سرعت را کم و زیاد می کند. در صورتی که این آپشن خودرویی، قابلیت محاسبه و تصمیم گیری را نداشته باشد؛ کروز کنترل تطبیقی برای پیشگیری از بروز مشکل خاص، سرعت را به میزان تنظیم شده ی قبل برمی گرداند.

۴. کروز کنترل های نیمه اتوماتیک:

کروز کنترل های نیمه اتوماتیک، وظیفه ی کنترل سیستم گاز، ترمز و فرمان خودرو را برعهده دارند اما هنوز هم در صورت اشتباه کردن این سیستم در تشخیص اشیا به دخالت راننده نیاز است. از وظایف این سیستم های نیمه اتوماتیک می توان به فرمان دهی خودرو، توقف و حرکت خودروها در ترافیک، تابلو های تنظیم سرعت مسیر، تعویض لاین و تطبیق سرعت خودرو بر اساس اطلاعات GPS اشاره کرد.

مزیت های استفاده از کروز کنترل

در ادامه با مزایای سیستم کروز کنترل، اشنا شوید:

> کروز کنترل در مصرف سوخت اتومبیل، صرفه جویی می کند و موجب کاهش آلودگی هوا میشود.

> با استفاده از سیستم کروز کنترل می توانید با اطمینان به جاده های طولانی سفر کنید و دیگر نگران خستگی و دست تنهابودن در رانندگی نیستید؛

> شما می توانید بر روی خودرو های فاقد کروز کنترل، این سیستم را نصب کنید. البته امکان نصب این سیستم بر روی پراید و خودروهای مشابه آن وجود ندارد.

> با وجود کروز کنترل می توانید به راحتی سرعت خودرو را تنظیم کنید؛ درواقع شما باید صرفا از دکمه های افزایش و کاهش سرعت استفاده کنید.

معایب کروز کنترل

>> توجه داشته باشید که در سرعت های زیر ۴۰ تا۵۰ کیلومتر در ساعت نمیتوانید کروز کنترل را فعال کنید؛ یعنی قابلیت استفاده از این سیستم در خیابان های شهری وجود ندارد درحالیکه می توان در اتوبان ها و بزرگراه هایی با محدودیت سرعت ۸۰ کیلومتر یا فراتر از آن، استفاده کرد.

>> برای نمونه درصورت زیاد بودن شیب مسیر تردد، این سامانه از مدار بطور خودکار، خارج می شود. این موضوع در سربالایی ها هم تکرار می شود به این خاطر که کروز کنترل در اتومبیل های گیربکس دستی میتواند تا میزان مشخصی به پیشرانه فشار بیاورد.

البته موارد مذکور از تنها معایب کروزکنترل های غیر هوشمند محسوب میشود؛ چون این سامانه در کروزکنترل های هوشمند، فاصله بین دو اتومبیل را تشخیص می دهد و در مقدار مشخص شده ای سرعت اتومبیل را نگه می دارد و در مواقع اضطراری، سرعت آنرا کاهش می دهد.

کروز کنترل استاندارد,عملکرد کروز کنترل,اجزای سیستم کروز کنترلامکان نصب کروزکنترل روی خودرو‌هایی که فاقد آن هستند هم وجود دارد

گردآوری: بخش خودرو سرپوش

  • 9
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش