سه شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۰۰۵۰۱۰۵

سکوی نفتی چیست؟ معرفی ۶ نوع سکوی نفتی

سکوی نفتی امیرکبیر,سکوی نفتی چیست,بزرگترین سکوی نفتی جهانسکوی نفتی یا سکوی حفاری یک سازهٔ عظیم همراه با امکانات حفر چاه نفت و ... است
در سراسر جهان، سکوهای نفتی در عمق ها و محیط های متفاوت با کاربردهای متعددی استفاده میشوند. سکوی نفتی از اواسط قرن ۲۰، وارد تاریخ نفت ایران شد.

سکوی نفتی

سکوی نفتی یا سکوی حفاری به یک سازهٔ عظیم گفته میشود که دارای امکاناتی همچون حفر چاه نفت، استخراج نفت و فرآوری آن می باشد. برای این که نفت را بطور موقت تا زمان انتقالش به ساحل و پالایشش در پالایشگاه ذخیره کنند، از سکوهای نفتی استفاده میکنند. سکوهای نفت میتوانند در بستر دریا یا به صورت یک جزیرهٔ مصنوعی به صورت ثابت یا به صورت شناور در آب باشند.

سکوهای نفتی در حال فرسوده شدن هستند، پس باید طوری طراحی شوند که مورد بهره برداری، حداقل بمدت ۲۵ الی ۳۰ سال قرار گیرند. گاهی وقت ها، لوله ها به خاطر وزنشان و همچنین محتویات داخلشان در زمین فرو می روند و حوادثی را بوجود می آورند که از آن ها می توان به نشتی و پوسیدگی اشاره کرد. راههای تقویت پایه های سکوی نفتی عبارتند از:

> ورقه های فلزی آلیاژی مس و نیکل

> فولاد ضد زنگ

> ورقه های غیر فلزی مثل پلی اتیلن

> ورقه های فلزی PVC

> پوشش بتن مقاوم با اعمال حفاظت کاتدی

انواع سکوی نفتی

گاهی اوقات سکوها از جریان های آب در اثر یک نیروی قوی، خراب میشوند به همین خاطر، اصولا با استفاده از فولاد و یا بتن، این سدها را میسازند. این سکوها دارای انواع مختلفی بسته به عمق آب و کاربردشان میباشد :

* سکوی نفتی ثابت:

جنس سکوی ثابت از پایه های بتنی یا فولادی یا هر دو میباشد که این سکوی ثابت بطور مستقیم بر روی بستر دریا نصب می شود.

* سکوی نفتی نیمه شناور:

سکوی نیمه شناور، یک قسمت حفاری شناور دارد که از ستون های موقتی برخوردار است. وقتی که این ستون ها از آب، پر می شوند به صورت شناور در می آیند و در عمقی که آن ها را پیش بینی می کنند، فرو می روند. یکی از پرکاربردترین و معمول ترین سکوی نفتی ، سکوی نیمه شناور میباشد که درکنار قابلیت های سکوها، در آبهای عمیق نیز توانایی حفاری را دارند. برای این که سکوهای نیمه شناور را جابه جا کنند همانند سکوهای شناور از دو عرشه ی متفاوت استفاده می کنند. در حقیقت با فرو رفتن قسمتی از سکوی نفتی در آب، هم چنان این توانایی را دارند که بر روی میدان حفاری شناور بمانند.

سکوی نفتی ابوذر,سکوی نفتی,انواع سکوی نفتیجنس سکوی نفتی اصولا از جنس فولاد و یا بتن می باشد

وقتی که عرشه ی پایینی از آب پر شد، پایداری لازم برای سکوی نفتی در هنگام حفاری فراهم می شود. روش مستقر شدن سکوهای نیمه شناور معمولاً از طريق لنگرهای سنگینیست که هر کدام بیش از ده تن وزن دارند. این لنگرها با عرشه ی پایینی سکو از طریق آب پر می شوند و در نتیجه در آبهای متلاطم، امکان یک حفاری مطمئن را بوجود می آورند. این سکو ها را میتوان در مکانی مشخص نگهداری کرد و به صورت مقطعی در عملیات های متفاوت از آن ها استفاده کرد. عمق کاری آن ها در مقایسه با قبل، بسیار بیشتر بوده و به نحویکه میتوان تا عمق ۱۸۰۰ m را با پیشرفت تکنولوژی به راحتی حفاری کرد. این نوع در بستر دریا یک سوراخ ایجاد می کند و پس از آن به مکان دیگری به سرعت منتقل میشود.

* سکوی نفتی پایه کششی:

یکی از دکل های شناوری که به کف دریا برای کنترل حرکت عمودی سازه مهار شده اند، سکوهای TLP یا سکو با پایه و مهار کششی هستند. این تأسیسات در آب هایی استفاده می شوند که ۱۸۲۹ متر عمق و همچنین چهار ستون استوانه ای دارند که از طریق پانتون های مثلثی به یکدیگر وصل شده و یک پانتون در پائین هر ستون، به سمت بیرون امتداد پیدا کرده تا بتواند در کف دریا موجب تقویت کابل های فولادی متصل شده به پی های شمعی شوند. یکی از مزایای این کابل ها اینست که در مقابل امواج خروشان دریا، مانع از حرکت قائم سکو و حرکت چرخشی می شوند ولی با این وجود، این سازه در مقایسه با حرکت افقی و عرضی ازاد است.

* شناور اف پی اس او:

کاربرد شناور اف پی اس او اینست که در تولید نفت و گاز طبیعی با کاربری های تولید، ذخیره و تخلیهٔ هیدروکربن خام در مناطقی که زیرساخت های کافی ندارد یا حوزه های نفتی اش کوچک است، استفاده میشود.

سکوی نفتی امیرکبیر,سکوی نفتی چیست,بزرگترین سکوی نفتی جهانسکوی نفتی در انواع مختلفی با توجه به عمق آب و کاربرد شان، تقسیم بندی شده اند

شناور اف پی اس او، درواقع به نوعی کشتی مخصوص گفته میشود که برای ذخیره سازی و نیز انتقال آن به تانکرهای نفت کش، فراوری ترکیبات هیدروکربنی مورد استفاده قرار میگیرد. طراحی این کشتی به گونه ایست که می تواند از تجیهزات زیر آب و سکوهایی که در نزدیکی آنها کناره می گیرد هیدروکربن تولید شده را دریافت، پالایش و ذخیره کند.

شناورهای FPSO در صنایع فراساحلی به خاطر سهولت در انجام فرآیند سه گانه مذگور، اهمیت بسیاری دارند زیرا اگر از این شناورها استفاده شود دیگر به ساخت تاسیسات زیر بنایی به منظور بهره برداری از میادینی که با کمبود ذخیره رو به رو هستند، نیازی نیست و در اثر همین عامل، بهره برداری از میادین کوچک که از خشکی فاصله دارند برای شرکتهای نفتی مناسب است. البته تمام تجهیزات فراوری، تولید، ذخیره سازی و انتقال نفت در این شناور به خاطر ابعاد بزرگش به راحتی جای می گیرد و انواع گوناگونی از تاسیسات، هم در سطح عرشه و هم در زیر بدنه این شناورها جاسازی شده اند.

* شناور حفاری:

یکی از انواع شناورها یا کشتیهای تجاری که در آب های عمیق، به منظور حفاری اکتشافی چاه های نفت و گاز طراحی شده است، شناور حفاری یا دریل شیپ نام دارد. از قابلیت های دریل شیپ ها می توان به سیستم های موقعیت یاب پویای پیشرفته اشاره کرد.

* دکل نفتی جک آپ:

کارایی کلی دکل جک آپ مشابه کرجی های حفاری میباشد ، تنها تفاوتشان در اینست که بعد از قرار گرفتن در محل حفاری، سه یا چهار پایه ای که طراحی شده در عمق آب فرو می رود و بعد از آن، بر روی بستری در کف دریاچه محکم می شوند. این پایه ها برای این نوع سکوی نفتی ، قابلیت جایگزینی بدون متحرک و بالاتر از سطح آب را فراهم می کند که نسبت به کرجی های حفاری، یکی از مزایای آن محسوب میشود.

بزرگترین سکوی نفتی جهان,دکل نفتی جک آپ,سکوی نفتی سلمانسکوی نفت می‌تواند به صورت ثابت در بستر دریا یا به صورت شناور در آب باشد

عمق کاری دکل جک آپ، کم تر از کرجی های حفاری است و کارگذاری پایه ها در عمق زیاد باعث بروز مشکلات زیادی میشود. در واقع عمق کاری آن ها بیشتر از ۱۹۰ m نیست. از آنجا که در این نوع سکو، سکوی کاری بالاتر از سطح آب قرار می گیرد امکان دارد در مقایسه با کرجی های حفاری، عملیات حفاری مطمئن تری را فراهم کند.

گردآوری: بخش اقتصاد سرپوش

  • 14
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
ویژه سرپوش