جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۸:۳۷ - ۱۷ بهمن ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۱۱۵۰۰
نفت و انرژی

فتح سنگر به سنگر بازارهای ایران توسط روسیه؛ نوبت به تصاحب بازار واردات گاز پاکستان رسید

تحریم‌های نفتی اروپا,استفاده روسیه از بازارهای ایران
ایران در دهه نود، پس از تحریم‌های نفتی اروپا، بخش مهمی از حوزه عمل خود را در آسیا تعریف کرد؛ اما حالا با تنگنای شدیدی که روسیه نیز در آن نقش‌آفرینی می‌کند، روبروست. تنگنایی که می‌تواند درآمد اندک نفتی ایران در شرایط تحریمی را نیز با مشکلات عمده مواجه کند

روسیه در تلاش است بازار گاز پاکستان را تصاحب کند، بازاری که سال‌های طولانی است ایران برای ورود به آن تلاش کرده است.

حالا می‌توان سیاست روسیه را فتح سنگر به سنگر بازارهای نفت دانست. بازارهایی که بودن آنها حتی در اختیار شرکایش را نیز برنمی‌تابد.

 روسیه از پس حمله به اوکراین با مشکلات متعددی روبرو شده است. تلاش اتحادیه اروپا و غرب برای حمله به بازارهای انرژی و منابع درآمدی روسیه در دستور کار قرار گرفت. بر این اساس تعیین سقف قیمتی و تلاش برای کاهش منابع درآمدی روسیه از حمله این اقدامات است. تحریم‌ها علیه روسیه همچنان در حال تشدید است. تعیین سقف قیمت نفت و فرآورده‌های نفتی مسکو از جمله جدیدترین تحریم‌های اعمالی علیه مسکو شناخته می‌شود در حوزه گاز نیز اتحادیه اروپا قصد دارد سقف قیمت خرید جدیدی تعیین کند. سقف قیمت تعیین‌شده برای نفت روسیه ۶۰ دلار، فرآورده‌های نفتی ۱۰۰ دلار و گاز ۱۸۰ یورو به ازای هر مگاوات ساعت (MWh) تعیین شده است.

اروپا تلاش کرد با اجرای طرح‌های ویژه ای نسبت به کاهش وابستگی خود به نفت و گاز روسیه اقدام کند و اتفاقا آسان شدن زمستان سخت بر اروپا و بی‌کارکرد ماندن این هشتک برای اردوگاه روسیه ثمره این اقدامات است .

 تلاش روسیه برای کاهش وابستگی به نفت روسیه البته اتفاق دیگری است که سبب شده روسیه به شرق بازگردد.

غرب دیگر امن نیست

بازارهای غربی حالا محل امنی برای روسیه نیستند و در نتیجه این کشور در تلاش است با تخفیف‌های ویژه مشتریان شرقی و آسیبی بیشتری برای نفت خود دست و پا کند.

بلومبرگ در تیرماه سال جاری بود که خبر داد: چین به مقصد مهمی برای نفت روسیه تبدیل شده است. نفت روسیه پس از حمله مسکو به اوکراین تحریم شده است و مسکو به دنبال حفظ جریان صادرات نفت پس از تهاجم ۲۴ فوریه به کشور همسایه خود است.

این تلاش روسیه منجر به افزایش رقابت با ایران در یکی از اندک بازارهای باقیمانده برای محموله‌های نفت خام این کشور شده است. مشتریان نفت ایران به دلیل تحریم‌های آمریکا به میزان قابل توجهی محدود شده‌اند.

این خبرگزاری البته گزارش دیگری نیز منتشر کرد که بر اساس آن نفتکش‌هایی که پیشتر به جابه‌جا کردن نفت ایران در میانه تحریم‌ها کمک می‌کردند اکنون نفت خام روسیه را حمل می‌کنند.

بلومبرگ به نقل از شرکت تحلیل امور کشتیرانی «وُرتکسا» نوشت که از آغاز بهار امسال ۱۱ فروند از نفتکش‌هایی که قبلا نفت ایران را حمل می‌کردند، اقدام به حمل نفت خام روسیه کرده‌اند.

تنها پای نفت در میان نیست

بازارهای نفت و نفتکش تنها بازارهایی نیستند که از سوی همسایه شمالی تهدید می‌شوند. اتفاقا روسیه برای کسب درآمد همه بازارهای ایران را در خطری نسبی قرار داده است.

 به عبارت دیگر بازار فولاد ایران نیز با خطر از دست رفتن روبروست تا جایی که عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران گفته است بیش از هفتصد میلیون دلار صادرات فولاد را در چهار ماهه امسال از دست دادیم.

دلیل از دست رفتن این بازار البته تخفیف‌های گسترده‌ای است که روسیه برای فروش و صادرات فولاد می‌دهد.

رقیب سنتی یا شریک سنتی

هر چند حالا چرخش ایران به سمت روسیه بیش از پیش در عرصه سیاست خارجی ایران آشکار شده است اما برخی معتقدند افزایش نزدیکی ایران و روسیه پس از سال ۱۳۸۴، سبب شده است ایران به نوعی خودخواسته از بازار جهانی گاز دور بماند.

 پیش از این دولت ایران طرح‌های تعددی را برای رساندن گاز خود به اروپا در دستور بررسی داشت اما این طرح‌ها هیچ‌گاه به نتیجه نرسید. سال ۱۳۹۳ بود که علی ماجدی معاون اسبق امور بین‌الملل وزارت نفت و از طرفداران صادرات گاز به اروپا به تیره شدن روابط ایران و روسی استناد کرد و تاکید داشت که این اتفاق خود می‌تواند عاملی برای افزایش شانس ایران برای صادرات گاز به اروپا باشد اما روزنامه کیهان همان زمان در مقاله‌ای با عنوان «آب به کدام آسیاب؟!» منتشر کرد و به آن دسته از مسئولان دولتی که در بحرانی شدن روابط غرب با روسیه، خواستار صادرات گاز ایران به اروپا شده بودند تاخت.

حسین شریعتمداری، در آن مقاله نوشت که قطع صادرات گاز روسیه به اروپا، «بیرون آمدن دست انتقام الهی از آستین روسیه» است.

حالا اما دیگر پای اروپا در میان نیست. اگر تا دیروز ایران درصدد نبود وارد میدان عمل روسیه در اروپا شود، امروز روسیه در تلاش است وارد بازار محدود ایران در شرق شود. اخباری در خصوص مذاکرات روسیه و پاکستان بر سر صادرات گاز همسایه شمالی ایران به همسایه شرقی منتشر شده است.

شهریور سال جاری هم محمدشهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، و ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه؛ درباره ساخت یک خط لوله گازی مذاکراتی داشتند. به ثمر نشستن این گفتگو به معنای این است که بازار گاز پاکستان عملا به روسیه سپرده می‌شود.

این در حالی است که ایران پیش از روسیه برنامه صادرات به این کشور را داشت، اما طی اعلامی که مصدق مسعودملک، وزیر مشاور نفت و گاز پاکستان، داشت، این کشور دیگر تمایلی به پیشبرد طرح گازی با ایران ندارد! همچنین چندی پیش پوتین درباره پیگیری ارسال گاز از طریق دریای سیاه و تبدیل ترکیه به هاب گازی اروپا ابراز امیدواری کرد. ائتلاف‌های روسیه با کشورهای شرقی احتمال حذف ایران از بازار انرژی تقویت می‌کند. حال نه‌تنها دولتمردان تدبیری درباره به حاشیه رفتن کشور نمی‌کنند بلکه با خوش‌‌ خیالی همواره دایره همکاری خود را گسترده‌تر می‌کنند.

نتیجه چنین اتفاقاتی بلااثر شدن موقعیت ایران در آسیا، بازار سنتی دیرینه کشور است.

 ایران در دهه نود، پس از تحریم‌های نفتی اروپا، بخش مهمی از حوزه عمل خود را در آسیا تعریف کرد اما حالا با تنگنای شدیدی روبروست. تنگنایی که می‌تواند درآمد اندک نفتی ایران در شرایط تحریمی را نیز با مشکلات عمده مواجه کند. داستان ایران و روسیه حالا به نقطه مهمی رسیده است. نقطه‌ای که تلخی این رابطه را بیش از شیرینی از راه نرسیده در کام ایران خواهد نشاند.

ایمان ربیعی

  • 16
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش