دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴
۰۸:۱۴ - ۰۶ آبان ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۸۰۱۴۰۰
نفت و انرژی

چرا معامله‌گران به تحریم‌های نفتی کم‌توجه شدند؟

قیمت جهانی نفت,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,نفت و انرژی

به گزارش دنیای اقتصاد، نفت در هفته‌ای که گذشت مانند دو هفته پیش از آن، در مسیر کاهشی معامله شد و سومین هفته منفی بازارهای جهانی طلای سیاه رقم خورد. حال قیمت‌ها نسبت به اوایل ماه جاری میلادی، بیش از ۱۰ درصد کاهش یافته است. جنگ تجاری بین آمریکا و چین، رشد موجودی انبارهای نفتی، افت بازارهای سهام، ضعف اقتصاد جهانی به‌خصوص در بازارهای نوظهور، افزایش شاخص دلار به دنبال تداوم سیاست‌های انقباضی در بانک مرکزی آمریکا و ضعف اقتصادی در اتحادیه اروپا همگی سیگنال ضعف تقاضا به بازار نفت مخابره می‌کنند.

 

اما افت قیمت نفت در هفته‌های اخیر در حالی رقم خورده که کمتر از ۱۰ روز به شروع فاز دوم تحریم‌های آمریکا علیه ایران زمان باقی است و پیش از این انتظار می‌رفت با هرچه نزدیک شدن به زمان شروع تحریم‌ها قیمت نفترشد بیشتری را تجربه کند. چراکه از میانه‌های آگوست تا اوایل ماه جاری یعنی ظرف ۶ هفته قیمت‌ها رشدی نزدیک به ۲۲ درصد را تجربه کردند؛ مهم‌ترین‌ عامل رشد قابل‌توجه طلای سیاه نگرانی از تحریم نفت ایران عنوان می‌شد. به‌نظر می‌رسد در هفته‌های اخیر توجه معامله‌گران به موضوع تحریم نفت ایران کاهش یافته و به ضعف سمت تقاضا معطوف شده است. «دنیای‌اقتصاد» در این گزارش دلایل کاهش نگرانی معامله‌گران از تحریم نفت ایران را بررسی کرده است.

 

نزول نفت همراستا با بازارها

روز جمعه نفت برنت ۷۳ سنت رشد کرد و در آخرین معاملات هفته روی رقم ۶۲/ ۷۷ دلار بر بشکه ایستاد. نفت خام آمریکا نیز باافزایش قیمت ۲۶ سنتی به ۲۹/ ۶۷ دلار بر بشکه رسید. با این حال این رشد قیمت به قدری نبود که مانع از افت هفتگی قیمت‌ها شود؛ نفت برنت در طول هفته گذشته افت بیش از ۲ دلاری معادل ۷/ ۲ درصد را تجربه کرد و نفت‌خام شاخص بازار آمریکا نیز ۲/ ۲ درصد کاهش یافت.

 

یکی از مهم‌ترین دلایل افت قیمت‌ها در هفته گذشته کاهش بازار سهام آمریکا عنوان می‌شود. در هفته گذشته ۸ بازار از ۱۰ بازار اصلی حاضر در شاخص اس‌اند‌پی ۵۰۰، افت کاهش شدیدی را تجربه کردند که بازار انرژی یکی از آنها بود. کاهش بازار سهام آمریکا به دنبال نگرانی از وضعیت اقتصادی این کشور، افزایش نرخ بهره بانکی و جنگ تجاری بین آمریکا و چین رخ داده است. در این میان افزایش موجودی انبارهای نفتی در این کشور گمانه افت تقاضا را تایید می‌کند. آنطور که آمار منتشر شده از سوی اداره اطلاعات انرژی آمریکا نشان می‌دهد، موجودی ذخایر نفتی این کشور برای پنجمین هفته متوالی افزایش یافته است. این هفته رشد موجودی‌ها حدود ۳/ ۶ میلیون بشکه بوده است. موجودی انبارهای نفتی به ۸/ ۴۲۲ میلیون بشکه رسیده که نسبت به هفته دوم سپتامبر(ماه گذشته میلادی) بیش از ۲۸ میلیون بشکه بیشتر است. رشد موجودی انبارهای نفتی موجب نگرانی از بازگشت مازاد عرضه شده است.

 

حال قیمت نفت برنت نسبت به اوج قیمتی خود که اوایل ماه جاری به‌دست آورد، بیش از ۸ دلار معادل ۱۰ درصد کاهش یافته است. نفت خام آمریکا نیز بیش از ۸/ ۸ دلار معادل حدود ۱۲ درصد کاهش قیمت را در این بازه زمانی تجربه کرده و بخش مهمی از رشد قیمتی را که ظرف ماه آگوست و سپتامبر بر سر نگرانی از تحریم نفت ایران به‌دست آورده بود، از دست داده است.

 

افت نفت در آستانه تحریم نفتی ایران

قیمت نفت در حالی این روزها کاهش شدیدی را تجربه می‌کند که کمتر از ۱۰ روز به شروع تحریم‌های نفتی آمریکا علیه ایران زمان باقی است. بر اساس دستور‌العمل دولت آمریکا تحریم نفت ایران از ۱۴ آبان آغاز می‌شود. هرچند رسیدن قیمت نفت به حدود ۸۸ دلار بر بشکه در اوایل این ماه به دنبال نگرانی از تحریم نفت ایران رخ داده، اما در حال‌حاضر بازار کمترین توجه را به کاهش عرضه نفت ایران دارد. این موضوع می‌تواند ریشه در چند عامل داشته باشد. اول اینکه بر خلاف گزارش‌هایی که از سوی برخی موسسات و خبرگزاری‌ها از جمله پلاتس، بلومبرگ و... منتشر می‌شود، برخی منابع از تداوم عرضه نفت ایران در سطوح بالا خبر داده‌اند. موسسه تانکر ترکرز که سابقه طولانی در ردگیری نفتکش‌ها دارد، چندی پیش اعلام کرد که میزان صادرات نفت ایران بسیار بیشتر از ارقامی است که اعلام می‌شود. بر اساس آمار منتشر شده از سوی این موسسه، صادرات نفت ایران در اوایل ماه جاری میلادی حدود ۲/ ۲ میلیون بشکه در روز بوده است که تنها نشان از کاهش ۱۰ درصدی دارد. این در حالی است که رویترز میزان صادرات نفت ایران در هفته اول اکتبر را حدود ۳/ ۱ میلیون بشکه در روز اعلام کرده بود. تانکر‌ترکرز، اعلام کرده ایران با انواع روش‌ها، از جمله خاموش کردن سیستم سیگنال ردیابی نفت‌کش‌ها و تعویض محموله‌های کشتی‌ها در نیمه‌راه، مقادیر چشمگیری نفت راهی بازار می‌کند.

 

اما عامل دیگری که کاهش نگرانی از کاهش عرضه نفت ایران را به دنبال داشته، انتشار اخباری مبنی بر اعطای معافیت به برخی خریداران نفت از سوی دولت ترامپ بوده است. اوایل ماه جاری میلادی خبری مبنی بر بررسی اعطای معافیت به برخی خریداران نفت ایران در دولت آمریکا منتشر شد. نگرانی معامله‌گران از عملی شدن تهدیدهای دولت ترامپ مبنی بر توقف صادرات نفت ایران کاهش یافته است. در این میان مذاکرات ایران و اتحادیه اروپا برای تداوم صادرات نفت ایران و ارائه راه‌کارهایی برای وصولپول حاصل از فروش نفت از دیگر عواملی است که نگرانی‌ها را کاهش داده است. اما عامل دیگر، افزایش امیدواری به افزایش عرضه نفت اوپک و جبران کاهش صادرات نفت ایران توسط روسیه و عربستان است. میزان تولید نفت این کشور در حال‌حاضر حدود ۷/ ۱۰ میلیون بشکه در روز است و مقامات سعودی مدعی هستند که ظرفیت تولید ۱۲ میلیون بشکه در روز را دارند. از سوی دیگر جنجال‌ها و انتقادات از دولت سعودی به دنبال قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار و تحلیلگر روزنامه واشنگتن‌پست احتمال افزایش تولید نفت عربستان و همراهی این کشور با سیاست‌های آمریکا در بازار نفت را افزایش داده است چراکه به نظر می‌رسد به دنبال انتقادات شدید جهانی از حکومت آل‌سعود، این کشور بیشتر از هر زمان دیگری به حمایت‌های آمریکا و دولت ترامپ نیاز دارد.

 

با این حال، برخی بر این باورند که ریسک کاهش عرضه نفت ایران همچنان بازار نفت را تهدید می‌کند. به‌طور مثال، جو مک‌مونیگل، رئیس بخش سیاست‌های انرژی در موسسه Hedgeye که کار مدیریت ریسک سرمایه‌گذاری در بازارهای مختلف را انجام می‌دهد، در گزارشی اعلام کرده است «معامله‌گرانی که روی معافیت‌ از تحریم‌ها حساب کرده‌اند، ۱۰ روز دیگر با شوک بزرگی مواجه خواهند شد، چراکه آنها محاسبات غلطی انجام داده‌اند.» این موسسه بر این باور است که حداقل یک میلیون بشکه از صادرات نفت ایران با آغاز تحریم‌ها از دست خواهد رفت. مک‌مونیگل نوشته است که به دنبال آغاز تحریم‌ها قیمت نفت برنت ۵ دلار افزایش خواهد یافت و تا پایان سال به بیش از ۹۰ دلار بر بشکه خواهد رسید.

 

  • 12
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش