سه شنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴
۰۹:۴۴ - ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ کد خبر: ۱۴۰۴۰۲۰۹۴۷
اخبار فلزات، طلا و ارز

پیش بینی یک کارشناس از قیمت دلار تا پایان تیر ۱۴۰۴/ نرخ واقعی دلار را چگونه محاسبه کنیم؟

پیش بینی قیمت دلار,قیمت دلار در بازار ارز,قیمت ارز در ایران
یک کارشناس اقتصادی گفت: با توجه به نرخ تورم، وضعیت رشد نقدینگی، بهره‌وری اقتصادی و حجم ذخایر ارزی، می‌توان نرخ واقعی را محاسبه و مبنای بازار قرار داد.

به گزارش خبرآنلاین، قیمت دلار در بازار ارز در سال جاری با نوسانات چشمگیری روبرو بوده است. قیمت دلار در فروردین ماه سقف صعود را تجربه کرد و در کانال ۱۰۰ هزار تومانی دیده شد. اما با شنیدن سیگنال های سیاسی و آغاز مذاکرات بین ایران و آمریکا، روند قیمتی این ارز با اصلاح نرخ به کانال های قبلی خود سقوط کرد. دلار حتی دوباره توانست به کانال ۷۰ هزار تومانی برگردد. اما دوباره در اثر به تعویق افتادن مذاکرات بین ایران و آمریکا به مدار صعودی بازگشت.

در همین راستا گسترش نیوز در گفتگو با اصغر سمیعی، کارشناس ارشد اقتصادی و رئیس اسبق کانون صرافان به بررسی عمیق نوسانات اخیر بازار ارز و طلا پرداخته است که در ادامه می خوانیم.

اصغر سمیعی، کارشناس ارشد اقتصادی و رئیس اسبق کانون صرافان گفت: بسیاری از تلاطمات بازار نه‌ تنها ریشه در واقعیت‌های اقتصادی ندارند بلکه حاصل فعالیت سازمان‌ یافته گروه‌هایی سودجو هستند که با بهانه‌سازی، بازار را دستخوش تغییرات هیجانی می‌کنند. بازار طلا و ارز در سراسر دنیا ذاتاً با نوسان همراه است؛ اما این نوسانات در بسیاری از مواقع ساختگی و هدایت‌ شده‌اند.  عده‌ای از سوداگران بازار با تشکیل کارتل‌ها و تراست‌ها، به دنبال بهره‌ برداری از این تلاطمات هستند. آن‌ها با بزرگنمایی اتفاقاتی چون اعتصاب در یک معدن کوچک طلا یا تغییر جزئی در نرخ بهره، زمینه‌ساز نوسانات می‌شوند.

وی افزود: این موضوع درباره ایران نیز صادق است؛ به‌گونه‌ای که گاهی صحبت یکی از مسئولان یا حتی وقوع زلزله و آتش‌سوزی، بهانه‌ای برای موج‌سازی در بازار ارز می‌شود. مردم عادی که از سازوکارهای پشت‌ پرده اطلاع ندارند، تحت تأثیر جو روانی دامن‌زده شده قرار می‌گیرند و به این موج دامن می‌ زنند، در حالی که فعالان حرفه‌ای بازار آن را امری طبیعی تلقی می‌کنند.

نوسان‌گیران به دنبال سود خود هستند

این کارشناس اقتصادی در ادامه گفت: نوسان‌گیران وظیفه‌ای برای فکر کردن به خیر و صلاح مردم یا اقتصاد کشور برای خود قائل نیستند. ماموریت آن‌ها فقط یک چیز است،  سودآوری برای خود یا موسسه تحت مدیریت‌شان. برای این منظور به دنبال بهانه می‌گردند و اگر بهانه‌ای نباشد، آن را خلق می‌کنند.

سمیعی درباره اقدامات معمول برای مهار این وضعیت اظهار کرد: برخی تصور می‌کنند با بازداشت چند دلال یا فعال بازار می‌توان از این پدیده جلوگیری کرد؛ برخی دیگر امید دارند که با توصیه و نصیحت می‌توان سوداگران را متوقف ساخت، اما تجربه ثابت کرده هیچ‌کدام از این روش‌ها مؤثر نیست.

وی با اشاره به نقش بانک مرکزی در این زمینه گفت: بانک‌های مرکزی در تمام دنیا یکی از دو ماموریت اصلی‌شان را مقابله با نوسانات مخرب بازار تعریف کرده‌اند. در ایران هم قانون، مسئولیت‌هایی در این زمینه بر عهده بانک مرکزی گذاشته است.

قیمت واقعی دلار تنها راه مبارزه با نوسانات است

کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد:شرط اصلی برای کنترل نوسانات در بازار ارز، واقعی و واحد بودن قیمت است. زمانی که قیمت‌ها واقعی و واحد باشند، بازار در برابر شوک‌های خارجی و داخلی ایمن می‌شود. دیگر دلال یا حتی دولت‌ها نیز نمی‌توانند با خبرسازی یا عملیات روانی، بازار را متلاطم کنند. اگر قیمت‌ها واقعی باشد، بانک مرکزی می‌تواند با تدبیر و ابزارهایی مانند عرضه و تقاضای هدفمند، تعادل را در بازار برقرار سازد. اما زمانی که در دو کفه ترازو اختلاف زیاد باشد، دیگر کنترل بازار از دست خارج می‌شود و حتی اگر خود بانک مرکزی وارد بازی شود، گاهی نتیجه مطلوبی حاصل نمی‌شود.

سمیعی ادامه داد: از مسئولان اقتصادی کشور می خواهیم که با درایت، پیش از هر تحول سیاسی یا نتیجه‌ مذاکراتی، نسبت به اصلاح ساختار بازار ارز اقدام کنند.   وقت آن رسیده که با حذف قیمت‌های چندگانه، نرخ ارز را واقعی و واحد کنند تا بازار از دست سودجویان خارج شود.

فرمول علمی برای محاسبه نرخ واقعی ارز

این کارشناس با تأکید بر وجود راهکارهای علمی برای محاسبه نرخ واقعی ارز، اظهار داشت: تصور نکنیم محاسبه نرخ واقعی ارز فرآیندی پیچیده و ناشناخته است. مسئولان اقتصادی ما، که اغلب استادان دانشگاه‌اند، به‌خوبی با این فرمول‌ها آشنا هستند. با توجه به نرخ تورم، وضعیت رشد نقدینگی، بهره‌وری اقتصادی و حجم ذخایر ارزی، می‌توان نرخ واقعی را محاسبه و مبنای بازار قرار داد. اما در حال حاضر، نبود شفافیت اطلاعات و تنوع در نرخ‌ها، باعث ناترازی شدید و بی‌اعتمادی شده است.

برآورد نرخ واقعی ارز در سال ۱۴۰۴

سمیعی تاکید کرد: با علم اندک و دسترسی محدود به اطلاعات رسمی، برآورد من از نرخ واقعی ارز در ابتدای سال جاری (۱۴۰۴) حداقل ۸۰ هزار تومان بود. اگر تورم به همین شیوه ادامه پیدا کند و کنترل نشود، این نرخ تا تیرماه نوسان خواهد داشت.

کارشناس اقتصادی گفت: قیمت ارز در ایران می‌تواند از دو مسیر دستخوش تغییر شود: یا از طریق سیاست‌های علمی و منطقی مانند کنترل تورم، کاهش بیکاری، بهبود بهره‌وری و رفع کسری بودجه، یا از طریق جریان‌های سودجویانه و بحران‌ساز که با جو روانی و سیاست‌های غلط نظیر محدودیت واردات مواد اولیه و صادرات، بازار را آشفته می‌کنند. انتخاب با سیاست‌گذاران است؛ یا مسیر واقعی‌سازی نرخ ارز و نجات اقتصاد کشور، یا واگذاری بازار به دست دلالان و نوسان‌گیرانی که نه‌تنها منافع ملی را در نظر نمی‌گیرند، بلکه سود خود را بر هر چیز دیگری ترجیح می‌دهند.

  • 14
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش