جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۰۹:۰۲ - ۰۱ مهر ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۷۰۰۰۱۰
بورس و سهام

انتخابات ۱۳ آبان ماه در آمریکا چه تاثیری بر بازار بورس ایران و آمریکا خواهد گذاشت؟

بازارسرمایه,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام

در حالی که به هفته های منتهی به انتخابات ۱۳ آبان ماه در ایالات متحده آمریکا نزدیک می شویم، گمانه زنی ها درباره پیروز این رقابت نفس گیر و پیامدهای آن در بورس ها و اقتصاد جهان و از جمله اقتصاد کشور نقل محافل رسانه ای است. سوالاتی از قبیل آنکه آیا روند قیمت ها در بورس میتوانند نقش قهوه ته فنجان را بازی کنند که مشخص کنند برنده انتخابات کیست؟

نتایج این انتخابات بر کسب و کارهای اقتصاد آمریکا و حتی اقتصادهای اقصی نقاط جهان چیست؟به ویژه در کشور ایران بعد از اعلام فرد برنده در انتخابات اولین سه شنبه ماه نوامبر، روند قیمت ها در بازارهای سهام، سکه وارز چگونه خواهد بود؟

درخصوص جواب به سؤال نخست، تاریخ ایالات متحده آمریکا نشان می دهد جلوگیری از بروز رکود اقتصادی در دوسال منتهی به انتخابات، یک امتیاز بزرگ برای رئیس جمهور وقت است و علامتی از احتمال بالای پیروزی وی محسوب می شود. در یک قرن اخیر، هر رییس جمهوری که توانسته در دو سال پایانی، اقتصاد را از رکود خارج کند، برای دومین بار در انتخابات پیروز شده است. این اصل کلی فقط یک استثنا داشته است کالوین کولیچ که در سال ۱۹۲۴ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به پیروزی رسید، تنها فردی است که با وجود رکود در دو سال پایانی حکومت خود توانست برای دومین بار در انتخابات به پیروزی برسد.

بررسی ها نشان می دهد عملکرد شاخص های بورس نیز شاخصی پیش نگر از نتایج انتخابات است. در یک قرن اخیر و به طور دقیق از سال ۱۹۲۸ تاکنون در ۸۷ درصد موارد و از سال ۱۹۸۴ در ۱۰۰ درصد موارد عملکرد شاخص S& P۵۰۰ در سه ماه منتهی به شب انتخابات، مبنای مناسبی برای تشخیص فرد پیروز بوده است. اگر این شاخص در دوره یادشده افزایش یابد، رئیس جمهور مستقر برنده انتخابات بوده است و درصورتی که این شاخص در دوره مذکور کاهش یابد، رییس جمهور مستقر بازنده انتخابات خواهد بود. جالب است حالا که در اواسط این دوره زمانی قرار داریم، این شاخص از پیروزی ترامپ حکایت می کند؛ ولی باید روند آنرا تا شب انتخابات پیگیری کنیم.

از سوی ديگر گفته های ترامپ مبنی بر تشکیک در آرای پستی که با توجه به شیوع بیماری کرونا (corona) سهم بالایی را در انتخابات خواهد داشت، یکی از مهم ترین ریسک های پیشرو در انتخابات است. آن چنانکه وی دو ماه پیش از برگزاری انتخابات، فرآیند اخذ آرا را یکی از فاسدترین مصادیق آن در طول تاریخ ایالات متحده آمریکا نامید. کاملاً محتمل است که نتایج انتخابات آمریکا چند روز و حتی چند هفته بعد از برگزاری انتخابات اعلام نشود. در صورت تحقق چنین امری، ریسک بزرگی بر بازارهای مالی آمریکا و حتی جهان تحمیل خواهد شد. بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که در صورت شکست ترامپ در انتخابات، وی به راحتی نتایج را نخواهد پذیرفت و اعلام خواهد کرد که در انتخابات تقلب شده است. موضوعی که حتی یک سال قبل از سوی یکی از مشاوران نزدیک ترامپ اظهارشده بود. جالب است که ترامپ حتی در انتخابات ۲۰۱۶ هم که به پیروزی رسید، ادعای تقلب در انتخابات را مطرح کرد.

آخرین بار که موضوع اعلام نتایج انتخابات جنجال آفرین شده بود، به سال ۲۰۰۰ برمیگردد که رقابت بین بوش پسر و ال گور در جریان بود. در این رقابت انتخاباتی همگان بوش را برنده انتخابات تلقی کردند؛ درحالی که ال گور برای ایراد سخنرانی و اعلام رسمی شکست خود و تبریک به رقیب خود، عازم« میدان بزرگداشت کشته شدگان جنگ» در شهر نشویل می شد، مشاوران ال گور به او اطلاع دادند که نتایج در مناطق مختلف، متفاوت اعلام شده است. درنهایت تلاش های افراد ستاد انتخاباتی ال گور برای مطلع کردن او از ماجرا جواب می دهد و ال گور در سخنرانی حاضر نمی شود و اعلام شکست نمی کند. ال گور که دقایقی بعد از اعلام پیروزی بوش با او تماس گرفته بود و پیروزی را به وی تبریک گفته بود، با بوش تماس می گیرد و اعلام شکست خود را پس می گیرد. جنجال بر سر آرای فلوریدا بود که جب بوش، برادر رییس جمهور بعنوان فرماندار مسئول برگزاری انتخابات بود و جمهوری خواهان هم در این ایالت پیروز انتخابات شده بودند. این حوادث باعث شد تا ال گور به نتایج اعتراض کند؛ اما بازشماری آرا هر بار با نتایج مختلف روبه رو می شد. سرانجام درحالی که ال گور به لحاظ اکثریت آرا در انتخابات پیروز شده بود، حکم قطعی دادگاه مقرر کرد که بوش پسر برنده انتخابات است. نتیجه ای که به واسطه حمله ایالات متحده آمریکا به عراق و افغانستان مسیر تحولات جهانی را دگرگون کرد.

از زمان انتخابات تا اعلام نتایج قطعی، حدود ۳۵ روز گذشت و در این مدت وال استریت مایل بود هرچه سریع تر یک فرد بعنوان پیروز انتخابات معرفی شود. این نااطمینانی باعث شد شاخص S& P۵۰۰ حدود ۱۰ درصد کاهش یابد، شاخص نزدک نیز در همین دوره ۱۹ درصد سقوط کرد.

بازارسرمایه,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام

بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که در صورت پیروزی بایدن، نرخ مالیات بر شرکت ها که در سال ۲۰۱۷ از ۳۵ درصد به ۲۱ درصد رسیده بود، دوباره تا حد ۲۸ درصد بالا برود. افزایش مالیات بر شرکت ها، به کاهش سودآوری و در نتیجه کاهش قیمت آنان منجر خواهد شد و مشخص نیست حتی افزایش بسته های حمایتی و کاهش تنش تجاری با چین تا چه حد قادر خواهد بود این اثرات منفی را خنثی کند. اما همزمان با انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا، انتخابات کنگره و سنا نیز برگزار خواهد شد و اگر در این انتخابات جمهوری خواهان حایز اکثریت آرا شوند، کار برای اجرای برنامه های بایدن بسیار سخت خواهد شد. ولی نکته جالب آنکه بررسی های سری زمانی نشان می دهد برترین عملکرد وال استریت در شرایطی رخ می دهد که کاخ سفید در اختیار دموکرات ها و مجلس سنا در اختیار جمهوری خواهان باشد.

درخصوص اقتصاد ایران هم حداقل در بازار سهام بسیاری از فعالان اقتصادی، در انتظار انتخابات آتی آمریکا هستند و حتی عده ای از تحلیلگران تغییر مسیر شاخص بورس در دو ماه اخیر را به سیاست صبر و انتظار سرمایه گذاران نسبت می دهند. به هر حال اگر ترامپ در انتخابات پیروز شود، شاهد تداوم سیاست های پیشین وی در فشار حداکثری بر کشور ایران خواهیم بود که اگر تحول غیر منتظره ای در این خصوص رخ ندهد، ممکن است تداوم روند صعودی در بازار سکه وارز را به دنبال داشته باشد. ولی پیروزی بایدن می تواند چشم انداز متفاوتی را بر این بازارها حاکم کند. به همین دلیل از آنجا که بورس بر کالاهای صادرات محور استوار است و قیمت ارز نقش مهمی در سودآوری این شرکت ها دارد، ترکش آنچه در بازار ارز رخ می دهد، میتواند به بورس هم منتقل شود؛ ولی پرسش اصلی آن است که بورس تهران قیمت ارز را تا چه حدی بعنوان محرک سودآوری و از چه حدی بعنوان علامت بی ثباتی در نظام اقتصادی تلقی خواهد کرد؟ همین نقطه عطف می تواند پیام آور تحولات جدیدی در بازارها باشد که سابقاً شاهد آن نبوده ایم.

ولی آنچه باید برای سیاست گذاران کشور کانون توجه باشد، آن است که اقتصاد ایران اکنون از بحران های ساختاری متفاوتی رنج می برد و هر گونه احاله امور کشور به نتایج انتخابات آبان ماه ، امری عبث و بیهوده خواهد بود. حتی با فرض پیروزی بایدن، از آنجا که از زمان استقرار احتمالی وی تا هنگام برگزاری انتخابات ریاست جمهوری کشور ایران بیش از ۵ ماه فاصله وجود ندارد، امکان یک توافق سریع بین طرفین، احتمال چندان پررنگی ندارد و دولت باید با سیاست گذاری مدبرانه و سفت بستن کمربندها، خود را برای عبور از این پیچ مهم تاریخی آماده سازد.

  • 11
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش