
به گزارش ایسنا، ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک کنفرانس خبری که مشروح آن در وبگاه این وزارتخانه منتشر شده، در پاسخ به این سوال که ارزیابی آمریکا درباره نقش ایران در جنگ روسیه و اوکراین چیست؟ با بیان ادعاهایی علیه ایران گفت: ما از ماه ژوئیه هشدار داده بودیم که ایران برنامه دارد پهپادهایی برای استفاده در جنگ اوکراین به روسیه بفروشد. ما همچنین علنا افشا کردیم که روسیه از ایران پهپاد دریافت کرده و برنامه داشته که صدها نوع پهپاد ایرانی وارد کند و این که متصدیان روس نحوه استفاده از این پهپادها را در ایران آموزش میبینند. شواهد گستردهای از به کارگیری آنها[پهپادها] توسط روسیه علیه اهداف نظامی و غیرنظامی در آنجا[اوکراین] وجود داشته است.
پاتل ادامه داد: تعمیق اتحاد روسیه با ایران چیزی است که تمام جهان، به ویژه در منطقه باید آن را یک تهدید ببینند و هر کشوری باید به آن دقت کند. این موضوعی است که ما از طرف خودمان به دقت آن را رصد کرده و با متحدان و شرکایمان، از جمله در سازمان ملل، همکاری تنگاتنگی داریم تا به موضوع اشاعه تسلیحات توسط ایران به روسیه رسیدگی کنیم.
او با اتکا به این ادعاها هشدار داد: هر کسی هر نوع تجارتی با ایران بکند که به نوعی به پهپادها یا تولید موشکهای بالستیک یا سرازیر شدن تسلیحات از ایران به روسیه ربط داشته باشد، باید مراقب بوده و دقت لازم را به خرج دهند؛ آمریکا در بهکارگیری تحریمها یا انجام دادن اقداماتی علیه عاملان آن تردید نخواهد کرد.
پاتل در ادامه این بحث در پاسخ به این سوال که آیا آمریکا ارزیابی مستقلی دارد که تایید کند حملات پهپادی روز[دوشنبه] به کییف، پهپادهای ایرانی بودهاند، توضیح داد: من نمیتوانم چیزی درباره این گزارشها بگویم اما همانطور که در ابتدا اشاره کردم، ما از ماه ژوئیه در این باره هشدار داده بودیم و این فقط به خاطر بهکارگیری آنها نبود، بلکه موضوع در وهله اول، برنامه ایران برای فروش پهپاد به روسیه بود.
معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به این سوال که آمریکا بر این باور است که ایران آماده فرستادن تسلیحات دیگری از جمله موشکهای کوتاهبرد به روسیه میشود، گفت که گزارشهای موجود در این زمینه را دیده است اما توضیحی درباره آن ندارد.
او همچنین در پاسخ به این سوال که آیا دولت بایدن عقیده دارد که روسیه یا ایران در حال تخطی از قوانین یا محدودیتهای بینالمللی هستند؟ مدعی شد: بله ما این طور فکر میکنیم. فکر میکنم شما امروز شاهد این بودید که متحدان فرانسوی و انگایسی ما ارزیابی کرده بودند که تامین این پهپادها توسط ایران برای روسیه، تخطی از قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است و ما با آن موافقیم.
او در پاسخ به این اظهار خبرنگار حاضر در نشست که تاریخ تحریم تسلیحاتی علیه ایران به پایان رسیده است، گفت: تمامش منقضی نشده. علاوه بر این، ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، محدودیتها علیه انتقال برخی تسلیحات پابرجاست و این محدودیت تسلیحات غیر از تسلیحاتی هستند که تحت تحریم تسلیحات متعارف قرار دارند. از نظر ما، این پهپادها که از ایران به روسیه منتقل شده و توسط روسیه در اوکراین استفاده شدهاند، از جمله تسلیحاتی هستند که همچنان ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ مشمول ممنوعیت میشوند.
خطرناکترین تله روسیه برای ایران

«جهانصنعت»- نظام سیاسی ایران تصمیم قطعی خود را برای انتخاب دوستان راهبردی گرفته است و میخواهد با تکیه بر نیروی نظامی روسیه و قدرت اقتصادی چین از کیان خود صیانت کند. توصیههای پرشمار کارشناسان و ناظران آگاه داخلی و نیز ناظران بینالمللی برای اینکه نظام سیاسی ایران تعادل در مناسبات خود با جهان را لحاظ کند هر دوره بدتر شده و در این روزها با قطع احتمالی مناسبات با اروپا و ادامه خصومت با آمریکا این عدم تعادل بیشتر خواهد شد.
اما این وضعیت تازه بدون دادن امتیاز از سوی ایران که نسبت به روسیه و چین قدرت کمتری دارد ناممکن است و ایران باید امتیازهایی بدهد تا دوستیاش با این دو قدرت برای آنها منفعتی داشته باشد. اما این امتیاز دادن انتها ندارد و هرچه جلوتر برویم وضعیت بدتر خواهد شد. با توجه به اینکه روسیه در حال حاضر در حکم اسب بازنده است و در اوکراین گیر افتاده، قصد دارد بیشترین کمکها را از ایران بگیرد.
به طور مثال با توجه به اینکه ایران در تولید سلاحهای جنگی یارانه میدهد معلوم است که قیمت تمامشده پهپادهای ایرانی نسبت به قیمت تمامشده روسیه بیشتر است. از سوی دیگر نظام سیاسی ایران یک امتیاز بزرگ به روسیه داده و آن دادن مجوز فعالیت خبرگزاری اسپوتنیک به زبان فارسی است. با توجه به اینکه نظام سیاسی روسیه هرگز اجازه نمیدهد کارشناسان اسپوتنیک بدون اجازه مقامهای روسی چیزی بنویسند معلوم است که نوشتههای آن با خطدهی مقامهای روسی در ایران انجام میشود.
تازه و خطرناکترین نوشته اسپوتنیک با عنوان «آیا ایران امکان مقابلهبهمثل دارد؟» به موضوع ایران و اروپا پرداخته و نویسنده در پایان نوشتهاش توصیه میکند: اگر مقداری جلوتر برویم میبینیم که نیروهای آمریکایی و اعضای ناتو در بسیاری از کشورها حضور دارند، جاهایی که ایران میتواند با حمایت مالی و یا تسلیحاتی از گروههای مخالف حضور آنها زمینه شکار نیروهای آمریکایی و یا اروپایی را فراهم کند و یا منافع اقتصادی آنها را تهدید کند…» خطرناکی این پیشنهاد این است که روسیه به جای ایران به گروههای مزدور جهانی و منطقهای پول دهد تا نیروهای آمریکایی و اروپایی را به نام ایران شکار کنند و ایران را در بدترین موقعیت قرار دهند. این نوشته عجیب میتواند به مثابه یک راهحل در نظر گرفته شود و مسائل ایران را پیچیدهتر کند.
- 19
- 3