جمعه ۲۷ تیر ۱۴۰۴
۱۰:۳۷ - ۲۹ شهریور ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۶۰۶۷۶۴
سیاست خارجی

خروج آمریکا از برجام دشوار است

ایران و آمریکا,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی

تحولاتي كه طي حدود يك هفته گذشته رخ داده و نشانه‌هايي كه طي اين مدت ديده شده، حكايت از اندكي كاهش از احتمال انجام اقدامي حاد از سوي ترامپ عليه برجام در سررسيد گزارش بعدي به كنگره دارد. سخنگوي وزارت خارجه امريكا در ١٤ سپتامبر تمديد تعليق تحريم‌هاي نفتي را اعلام كرد و هدف آن را «حفظ درجه‌اي از انعطاف در شرايطي كه مشغول مذاكره با كنگره و متحدان هستيم»، دانست.

 

همزمان اضافه شدن ١١ شخص و نهاد ايراني و اوكرايني به ليست تحريم‌ها اعلام شد؛ امري كه بيشتر جنبه نمادين دارد و در ادامه الگوي سابق صورت گرفته است. تمديد اين تعليق‌ها از نظر ماندن امريكا در برجام قطعا مهم‌تر از اعلام يا عدم اعلام پايبندي ايران در ١٥ اكتبر است، چراكه عدم تمديد تعليق‌ها قطعا امريكا را در موضوع نقض فاحش برجام قرار مي‌داد، اما اعلام احتمالي عدم پايبندي ايران به تنهايي مي‌تواند نقض فاحش برجام نباشد.

 

اقدام ديگر امريكا در اين دوره يعني لفاظي بيشتر در مورد مقابله با اقدامات «بي‌ثبات ساز» ايران در منطقه، نشانه ديگري حاكي از احتمال جست‌وجوي راهي براي حفظ آبرو در صورتي كه ترامپ تصميم به ادامه اجراي برجام است.

 

گزارش اختصاصي رويترز مبني بر ارايه يك استراتژي تازه از سوي وزراي خارجه و دفاع امريكا و مشاور امنيت ملي به ترامپ براي مقابله با حضور و اقدامات ايران در منطقه نيز در اين رابطه قابل توجه است. به گزارش رويترز كه ظاهرا بر مبناي اظهارات منابعي در دولت و كاخ سفيد نوشته شده، اين استراتژي در نشستي در كاخ سفيد در ٧ سپتامبر بررسي شده و هدف آن اعمال شدت عمل بيشتر در برابر فعاليت‌هاي ايران در منطقه با هدف مقابله با نفوذ ايران، كمك رساني به متحدان، مقابله با برنامه موشكي ايران، مقابله با شناورهاي ايران در خليج فارس و... از طريق اهرم‌هاي نظامي و اقتصادي است. به نوشته رويترز اين استراتژي تماما در مورد اين است كه برجام حفظ شود و در بقيه موارد شدت عمل نشان داده شود.

 

يكي از دلايل قوي شدن دست عناصر نسبتا عملگراتر در واشنگتن مي‌تواند حذف استيفن بنن و همفكران او باشد. آنان خواستار آن بودند كه مقابله با ايران و چين در راس سياست‌هاي ترامپ قرار گيرد. مقامات تاثيرگذار كنوني مانند مك مستر و ماتيس اگر چه ايران ستيز‌ند، اما ضديت‌شان ابعاد ايدئولوژيك و تمدني و نظاير آن ندارد، بلكه به نحوي عملگرايانه در پي محدود كردن نقش ايران در منطقه هستند.

 

برخي مدعي شده‌اند كه اشخاص و نهادهايي كه جديدا به ليست تحريم اضافه شدند و ادعا شده كه در رابطه با نيروي قدس و حملات سايبري بوده‌اند، مي‌تواند در چارچوب اين استراتژي جديد انجام شده باشد. علاوه بر اخراج تندروها، تداوم و تشديد مخالفت متحدان امريكا با لغو برجام و ترديد كنگره نيز در اين رابطه بي‌تاثير نيست. وزير خارجه انگليس در مصاحبه مشترك اخير با تيلرسون گفت: «بحران كره شمالي اهميت داشتن ترتيباتي مثل برجام را نشان داده است.» و در اشاره‌اي آشكار به هم نظر بودن تيلرسون با خودش اضافه كرد كه «اين موضعي است كه من و شما هر دو اختيار كرده‌ايم.» وي اضافه كرد كه ايرانيان بايد از منافع برجام منتفع شوند. در اين رابطه تاكيد مجدد باب كوركر، رييس كميته روابط خارجي سنا مبني بر اينكه «مهم است... كه متحدان‌مان را حفظ كنيم» و «كاري كه نمي‌خواهيم بكنيم اين است كه به دست خود بي‌جهت بحران ايجاد كنيم.»

 

در كنار دو تحول فوق، شواهد و نشانه‌هايي حاكي از اين نيز وجود دارد كه دولت ترامپ بيش از پيش در حال تمركز بر اين است كه به جاي لغو برجام راهي براي مذاكره مجدد در مورد برخي عناصر آن، به ويژه نظارت سختگيرانه‌تر بر اجراي برجام و استفاده از كميسيون مشترك برجام براي اين منظور و وضعيت برنامه هسته‌اي ايران بعد از منقضي شدن اعتبار بخش‌هايي از برجام در ٢٠٢٥ و ٢٠٣٠ بيابد.

 

در اين رابطه از قول منابع ديپلماتيك گفته شده كه امريكا از اروپا خواسته كه محدوديت‌هاي برجام براي دوره بعد از ٢٠٢٥ تمديد شود. مقامات اروپايي نيز گفته‌اند كه ممكن است در مقطعي بتوان در اين موارد صحبت كرد، ولي فعلا برجام دارد خوب كار مي‌كند و اجراي آن بايد تداوم يابد. اين امر بيشتر از آن جهت ممكن است مورد توجه قرار گرفته باشد كه برخي دول اروپايي ممكن است از اين طريق بخواهند امتيازي به ترامپ جهت راضي كردن او به خودداري از خروج از برجام بدهند.

 

اظهارات رييس‌جمهور فرانسه در ٢٩ آگوست مبني بر تاكيد بر اجراي برجام به همين شكل كنوني تا به آخر و همزمان صحبت از امكان مذاكره با ايران براي نيل به توافقات ديگري مثلا در مورد برنامه موشكي و شرايط دوره بعد از اتمام برجام در اين رابطه ديده شده است. وي همچنين گفته است كه «اگر چه نگران دوره بعد از ٢٠٢٥ است اما برجام مبناي مناسبي براي حفظ و تداوم گفت‌وگوي سازنده با ايران فراهم كرده است.» توييت سفير فرانسه در امريكا در ١٢ سپتامبر نيز در اين رابطه مورد توجه قرار گرفته است.

 

وي در اين توييت نوشت: «ما قويا باز كردن برجام را رد مي‌كنيم. بر همين مبنا مي‌توانيم راجع به موضوعات ديگر صحبت كنيم.» اگر اين نشانه‌ها را بتوان جدي گرفت مي‌توان گفت كه اولا ممكن است برخي از اروپاييان مشغول بررسي نوعي مذاكره در خارج از چارچوب برجام هستند و ثانيا تهديد ترامپ به عدم تاييد پايبندي ايران و خروج از برجام بيشتر اهرم فشاري براي گرفتن امتيازاتي از متحدان اروپايي و نهايتا فروش آن به پايگاه راي خود به عنوان اصلاح برجام باشد. ظاهرا مذاكراتي در اين مورد با اروپا در حال انجام است. در اين رابطه توييت به موقع دكتر ظريف مبني بر اينكه «برجام قابل مذاكره مجدد نيست. يك توافق بهتر خيال‌پردازي صرف است.» قابل توجه است.

كوروش احمدي ديپلمات سابق

 

 

etemadnewspaper.ir
  • 9
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۱۰
جدیدترین
قدیمی ترین
آمریکا امریکاست
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش