شنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۷:۱۱ - ۰۵ تير ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۴۰۳۶۹
نجوم و فضا

ناسا در پی کشف معمای پیدایش جهان

تلسکوپ فضایی جیمز وب ناسا
تلسکوپ فضایی جیمز وب ناسا برای رمزگشایی از این معما که کهکشان‌ها و سیارات چگونه به وجود آمده‌اند از درخشان‌ترین سیاهچاله‌های کلان‌جرم در عالم شناخته‌شده استفاده خواهد کرد.

به  گزارش  ایندیپندنت فارسی: تلسکوپ فضایی جیمز وب ناسا برای رمزگشایی از این معما که کهکشان‌ها و سیارات چگونه به وجود آمده‌اند از درخشان‌ترین سیاهچاله‌های کلان‌جرم در عالم شناخته‌شده استفاده خواهد کرد. سازمان فضایی [ناسا] این تلسکوپ فضایی را به سوی شش اختروش (سیاهچاله‌های کلان‌جرم با میلیاردها برابر جرم خورشید) از میان دورترین و پرنورترین اختروش‌ها نشانه می‌گیرد تا دریابد کهکشان‌ها در عالم ابتدایی و پس از «مهبانگ» چگونه تکامل پیدا کرده‌اند و چگونه در آن چند لحظه اولیه به یکدیگر پیوسته‌اند. 

اختروش‌ها در مرکز کهکشان‌ها قرار گرفته‌اند، ماده را می‌بلعند و مقدار زیادی از گرما و تابش نوری آزاد می‌کنند. بنا به گفته ناسا، اختروش‌ها در زمان آزاد شدن این انرژی، گازهای اطراف را به بیرون می‌رانند و چیزی شبیه به سونامی، این گازها را در فضا از هم گسیخته و پاره پاره می‌کنند.

سازمان فضایی ناسا، گازهای موجود بین کهکشان‌ها را بررسی خواهد کرد و به گذشته جهان هستی یعنی به بیش از دوازده میلیارد سال پیشِ کیهان، زمانی که اتم‌ها یونیزه (باردار) شدند نگاه خواهد انداخت. سانتیاگو آریباس، استاد پژوهشگر در بخش اخترفیزیک مرکز اخترزیست‌شناسی در مادرید، می‌گوید: «همه این اختروش‌ها که ما در حال بررسی‌شان هستیم، در مراحل اولیه جهان هستی وجود داشته‌اند. زمانی که سن عالم کمتر از ۸۰۰ میلیون سال بود یا به عبارتی کمتر از ۶ درصد از عمر کنونی خود. از این رو این مشاهدات به ما فرصت می‌دهد که تکامل کهکشان‌ها و تشکیل ابرسیاهچاله‌ها را در این زمان بسیار اولیه بررسی کنیم.»

نور عالم اولیه  بر اثر انبساط فضا در فرایندی که با نام «انتقال به سرخ» شناخته می‌شود کش می‌آید و تلسکوپ فضایی که امسال (۲۰۲۱) جایگزین تلسکوپ فضایی هابل خواهد شد به طور ویژه برای دریاقت و ثبت این نور طراحی شده است.

کریس ویلوت، دانشمند و پژوهشگر در مرکز تحقیقاتی نجوم و اخترفیزیک هرتزبرگ و دانشمند پروژه وب سازمان فضایی کانادا، می‌گوید: «ما به مشاهده درخشان‌ترین اختروش‌ها علاقه‌مندیم زیرا مقادیر بسیار زیاد انرژی که آن‌ها با سازوکارهایی مانند طغیان و جریان اختروش و حرارت‌دهی در هسته‌های خود تولید می‌کنند، بزرگ‌ترین تاثیرات را بر کهکشان میزبان بر جای می‌گذارد. ما می‌خواهیم این اختروش‌ها را در زمانی مشاهده کنیم که بیشترین تاثیر را بر کهکشان میزبان خود دارند.»

این انرژی و دفع و گسیل گاز می‌تواند اثر زیادی بر نحوه شکل‌گیری کهکشان‌ها داشته باشد. با جابه‌جایی و انتقال گازها، نرخ تشکیل ستارگان نیز کاهش می‌یابد - گاهی در آن حد که می‌تواند تشکیل ستارگان را به کلی متوقف کند. گمان می‌رود که این «طغیان‌ها» سازوکارهای اصلی‌اند که بر اساس آن‌ها گاز و سایر مواد در یک کهکشان، بازتوزیع می‌شوند یا در میان کهکشان‌ها پخش می‌شوند. [وجود] گاز خنثی بین کهکشان‌ها در مراحل اولیه عالم، به معنای آن بود که جهان هستی با استفاده از نور ماوراء بنفش نمی‌توانسته مشاهده شود، اما این گاز احتمالا در مدت صدها میلیون سال یونیزه و شفاف شده است.

این دوره برای دانشمندان با عنوان «عصر بازیونش» (Reionisation) شناخته شده است. یعنی زمانی که اتم‌های هیدروژن خنثی با افزایش تابش نخستین ستارگان عظیم، باردار می‌شوند. این لحظه برای تشکیل جهان هستی مهم بود و ردیابی «بازیونش» یکی از معدود ابزارهایی است که دانشمندان با کمک آن می‌توانند این ستارگان [متعلق به دوران گذشته عالم] را بررسی کنند.

پدیدارشدن این ستارگان اولیه، نشانه‌ای بر پایان «عصر تاریکی» تاریخ کیهان به شمار می‌رود، زمانی که منابع مستقل نور وجود نداشت. اما یک راز سر به مهر برای دانشمندان باقی مانده و آن هم این است که چرا در وهله اول اساسا چنین چیزی رخ داده است.

دانشمندان زمانی که به اختروش‌ها نگاه می‌کنند، خواهند توانست از نور گسیل شده آن‌ها به منظور مطالعه و بررسی این گازها (که نور را در یک طول موج خاص جذب می‌کند) استفاده کنند. هرچه اختروش پرنورتر باشد، آثار این جذب نیز بیشتر قابل مشاهده است و دانشمندان اطلاعات بیشتری درباره شکل‌گیری جهان ما به دست خواهند آورد.

کامیلا پسیفیکی، دانشمند موسسه علوم تلسکوپ‌های فضایی، می‌گوید: «اگر می‌خواهید جهان هستی را بررسی کنید، به منابع پس‌زمینه‌ای بسیار پرنور نیاز دارید. یک اختروش، جرم ایده‌آلی در عالم دوردست به شمار می‌رود زیرا به قدر کافی پرنور است که ما بتوانیم آن را به خوبی مشاهده کنیم. ما می‌خواهیم مراحل اولیه جهان هستی را مورد مطالعه قرار دهیم زیرا عالم تکامل پیدا می‌کند  و ما می‌خواهیم بدانیم که جهان چگونه آغاز شده است.»

  • 17
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش