سه شنبه ۰۶ خرداد ۱۴۰۴
کد مقاله: ۱۴۰۴۰۳۰۰۰۲

رنگ پلی اورتان چیست؟

کمک گرفتن از هر نوع رنگ در دیزاین کابینت و دکوراسیون داخلی منازل، نتیجه های متفاوتی ایجاد می کند. پس لازم است اول با انواع رنگها آشنا بشیم تا بتوانیم مناسب ترین رنگ را برای منزل انتخاب کنیم.

در این مطلب از رنگ های پلی اورتان صحبت می کنیم و به کاربردها و مزایای آن در صنایع و دکوراسیون داخلی مانند کابینت ها، باکس ها و … می پردازیم.

پلی اورتان چیست؟

پلی اورتان (Polyurethane) یک پلیمر ساخته شده از استرهای پلی آلکل و ایزوسیانات ها است. این ماده به صورت فوم، رزین، پوشش، چسب، خمیر و ورق تولید می شود. پلی اورتان بعنوان یک ماده چندمنظوره در بسياري از صنایع از جمله محصولات بهداشتی ساختمان، صنایع چوبی، خودروسازی، ساختمان سازی، صنایع الکترونیکی و تزئینات مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده به دلیل خواص مانند مقاومت دربرابر حرارت، رطوبت، سایش، خوردگی و اشعه UV از مواد محبوب در صنعت است.

رنگ پلی اورتان چیست؟

رنگ پلی اورتان یا  Polyurethane ‪(PU)‬، یک نوع رنگ پایه روغنی است که با استفاده از یک ماده شیمیایی به نام ایزوسیانات و پلی الکل ساخته می شود. این رنگ با ساختار پلیمری خود بعنوان یک پوشش مقاوم در برابر آب، رطوبت، حرارت، حشرات، خوردگی و خش به عنوان نوعی لایه ی نهایی مورد استفاده قرار می گیرد و در بسیاری از صنایع از جمله صنایع کابینت سازی و فلزات، خودروسازی، پوشاک و دکوراسیون داخلی مورد استفاده قرار گرفته است.

رنگ های پلی اورتان به دلیل مقاومت و چسبندگی زیاد در برابر رطوبت، یک انتخاب مناسب برای پوشش دهی سطوح PVC به شمار می آیند. بنابراین از این رنگها در پوشش دهی کابین ها و باکس ها و دیزاین داخلی ساختمان استفاده می کنیم.

مزایای رنگ پلی اوتان چیست؟

از مزایای رنگ پلی اورتان میتوان به موارد زیر اشاره نمود:

انعطاف پذیری بالا: پلی اورتان به دلیل انعطاف پذیری بالا به خوبی بر روی سطوح منحنی و نامنظم قرار می گیرد و به راحتی به شکل های مختلف پذیرفته می شود.

مقاومت بالا در برابر سایش: به علت مقاومت بالا در برابر سایش و خوردگی، بر روی سطوحی که در معرض استفاده روزمره هستند، مانند سطوح کابینت ها، خودرو، مبلمان، کفپوش و غیره، بسیار مناسب است.

مقاومت دربرابر حرارت:پلی اورتان در برابر حرارت و نور خورشید مقاومت بالایی دارد، بنابراین برای پوشش سطوحی که در معرض تابش خورشید هستند، مانند سطوح خودرو، استفاده مناسبی است.

روانکاری آسان:پلی اورتان به راحتی روی سطوح قرار می گیرد و به سرعت خشک می شود، در نتیجه پوشش سطوح با این رنگ به سرعت و با هزینه کمتری انجام می شود.

مقاومت در برابر شکستگی: این رنگها دوام بالایی دارند و بر خلاف رنگ های پودری، در برابر سایش مقاومت بهتری دارند و با گذر زمان پوسته نمیندازند.

مقاومت در برابر مواد شوینده (Detergent): مقاومت بالا در برابر شوینده های مختلف دارند. البته بهتر است بعد از شستشو حتما خشک بشن.

قابلیت پوشش دهی بالا :به دلیل دارا بودن قابلیت پوشش دهی بالا، به راحتی روی سطوح بدون نیاز به استفاده از پایه های پرایمر قرار می گیرد.

مقاومت در برابر آب و رطوبت: پلی اورتان به دلیل مقاومت بالا در برابر آب و رطوبت، برای پوشش سطوحی که در معرض محیط های رطوبتی و آبی هستند، مانند سطوح سرویس های بهداشتی، حمام، ساختمان ها، استفاده مناسبی دارد.

مقاومت در برابر اشعه UV: به دلیل مقاومت بالا در برابر اشعه UV، برای پوشش سطوحی که در معرض تابش خورشید هستند.

معایب رنگ پلی اورتان

همان طور که هر محصولی دارای مزایا و معایب است، رنگ پلی اورتان نیز از این دارای معایبی است که به برخی از آن ها اشاره خواهیم کرد:

قیمت بالا: رنگ پلی اورتان قیمتی بالاتر از رنگ های دیگر مانند رنگ های روغنی و آکریلیک دارد. این مسئله باعث می شود که استفاده از این نوع رنگ برای برخی افراد سخت تر باشد.

کمیت محدود: رنگ پلی اورتان در بازار به صورت محدودی موجود است و بعنوان یک رنگ خاص در دسترس نیست. این مشکل می تواند باعث شود که به سختی بتوان این نوع رنگ را پیدا کرد.

سختی در اجرای کار: رنگ پلی اورتان برای اجرای کارهای دقیق و حساس نیاز به مهارت و تجربه دارد. این مساله میتواند باعث شود که برای افرادی که تازه با این نوع رنگ آشنا هستند، استفاده از آن به چالش برخورد کند.

ایجاد بوی ناخوش‌آیند:رنگ پلی اورتان امکان دارد در هنگام استفاده بوی ناخوشایندی ایجاد کند. در نتیجه داشتن تهویه مناسب در محیط الزامیست.

به طور کلی، رنگ پلی اورتان یک رنگ با کاربردهای متعدد است. ولی همان طور که گفته شد، دارای مسائل و چالش های خود است. برای استفاده بهتر و بيش ترین بهره وری از این نوع رنگ، باید به دقت از ویژگی های آن آگاه باشید و در صورت نیاز از کمک متخصصان و تحقیقات کافی قبل از استفاده اقدام کنید. همچنین، باید توجه داشت که رنگ پلی اورتان نیاز به ابزارهای خاصی نیز دارد و نیازمند آموزش و تجربه استفاده از آن ها است.

نکته:

با توجه به این که در قسمت مزایای رنگ پلی اورتان به مقاومت این رنگ در برابر اشعه فرابنفش اشاره کردیم، باید این نکته را هم در نظر داشت که این مقاومت برای هر نو رنگی صد در صد نیست و اشعه خورشید برای هر نو رنگی، آسیب زاست. با گذر زمان و قرار گیری در برابر نور خورشید خاصیت این رنگ تضعیف شده و نیاز به ترمیم و پوشش دهی مجدد است.

انواع رنگ پلی اورتان

رنگ پلی اورتان با توجه به نوع پایه و مصرف آنها، به چند دسته تقسیم میشوند:

۱- رنگ پلی اورتان پایه آبی:

این نوع رنگ بیشتر برای رنگ آمیزی سطوح داخلی مانند دیوار، سقف، درب و پنجره استفاده می شود. این رنگ با توجه به پایه آبی ای که دارد، بسیار سریع خشک می شود و میشود آنها رو با آب و صابون شست. پس نیازی به استفاده کردن از سایر محلول های شیمیایی (به ویژه آمونیاک) نیست.

۲- رنگ پلی اورتان پایه الکلی:

این نوع رنگ بیشتر برای رنگ آمیزی سطوح بیرونی مانند درب و پنجره ها، میله ها و نرده ها، مخازن و سطوح فلزی استفاده می شود. این رنگ باتوجه به پایه الکلی ای که دارد، بسیار سریع خشک می شود و سطح را از آلودگی ها و رطوبت محافظت می کند.

۳- رنگ پلی اورتان پایه اپوکسی:

این نوع رنگ بیشتر برای رنگ آمیزی سطوح فلزی و بتنی استفاده می شود. این رنگ با توجه به پایه اپوکسی ای که دارد، بسیار مقاوم در برابر خوردگی و ضربه است و میتواند برای سطوحی که نیاز به مقاومت بیشتری دارند، مناسب باشد.

۴- رنگ پلی اورتان پایه پلی اورتان:

این نوع رنگ بیشتر برای رنگ آمیزی سطوح مختلفی از جمله چوب، پلاستیک، فلز، شیشه و سطوح پوشیده از چرم و پارچه استفاده می شود. این رنگ با توجه به پایه پلی اورتانی که دارد، بسیار مقاوم در برابر رطوبت، خوردگی و اشعه ی آفتاب است و در بسیاری از صنایع از جمله خودروسازی، مبلمان سازی و صنایع هواپیمایی استفاده می شود.

همچنین، رنگ پلی اورتان در رنگ های مختلف مانند سفید، مشکی، خاکستری، قهوه ای، آبی، سبز و… تولید می شود و میتواند باتوجه به نیاز و سلیقه ی هر شخص بکار گرفته شود.

رنگ های پلی اورتان از نظر ظاهری

رنگ های پلی اورتان را از نظر ظاهر می توان به دو گروه مات و براق تقسیم کرد.

رنگ های مات همیشه طرفدارهای خودشان را دارند. معمولاً گرد و غبار (Dust) در این رنگها بیشتر به چشم می خورند. در مقابل آن رنگ های پلی اورتان براق در سطوح باعث درخشندگی بیشتر و جلوه خاص فراهم می کنند. شما نیز باتوجه به سلیقه و دکوراسیون داخلی منزل خود می توانید رنگ مورد نظر خود را بر روی کابینت ها و یا باکس ها مات یا برّاق سفارش دهید.

کاربرد رنگ پلی اورتان در صنایع بهداشتی

در اغلب کابینت های تولید شده از جنس PVC و MDF در بازار برای بالا بردن کیفیت کارها از رنگ پلی اورتان مورد استفاده قرار می گیرد. کابین های رنگ شده با پلی اورتان مقاومت بالایی دربرابر خش، رطوبت و ضربه دارند، و اما در عین حال از لحاظ قیمت نیز تاثیر زیادی بر روی محصول نهایی ایجاد می کند.

نکات نگهداری

درصورتی که سطوح رنگ شده با رنگ پلی اورتان را مرتب گرد گیری کنید، نیاز به شستشوی آن بسیار کم می شود و دوام سطح پوشش بیشتر می شود. پس در صورت ممکن سعی کنید نگذارین گرد و غبار یا لک بر روی آن باغی بماند.

ولی در صورتی که با لکه های کثیف مقاوم تر روبرو شدین بهترین گزینه پارچه مرطوب می باشد. پس از تمیز کردن محل را با يک پارچه یا ابر خشک کنید، تا از ایجاد لک جلوگیری کنید.

در آخر هم می توان به این نکته اشاره کرد که در تمام رنگ های استفاده شده در محصولات شرکت ورابرتو از پوشش رنگی پلی اورتان استفاده شده است. تا خیال شما عزیزان از بابت کیفیت نهایی کار راحت باشد. و با خیالی راحت از محصولات بهداشتی این شرکت در طراحی های خاص خود استفاده کنید.

گردآوری: بخش گردآوری سرپوش

  • 11
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش