چهارشنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۵:۵۹ - ۰۴ آبان ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۸۰۳۰۶
نجوم و فضا

دانشمندان احتمالا دنیایی بیگانه ورای کهکشان راه شیری یافته اند

سیاره ی فراخورشیدی,کهکشان راه شیری
برای اولین بار دانشمندان با استفاده از روشی ابتکاری موفق شدند یک سیاره ی فراخورشیدی را در کهکشانی دیگر، غیراز کهکشان راه شیری شناسایی کنند.

دنیا بسیار گسترده است و میتوان انتظار داشت که سیاره های دیگری را نه فقط در کهکشان خودمان، بلکه در دیگر کهکشان ها و فاصله های بسیار دورتر کشف کنیم. حالا بر اساس پژوهشی که به تازگی در نشریه ی« نیچر استرونومی»( Nature Astronomy) منتشر شده است، ستاره شناسان برای اولین بار ، نشانه هایی از یک جهان بیگانه را کشف نموده اند که به دور ستاره ای فراتر از محدوده ی کهکشان راه شیری می چرخد.

این سیاره در کهکشان مارپیچی« مسیه ۵۱»( M51) قرار دارد که به« کهکشان گرداب»( Whirlpool Galaxy) هم معروف است. این کشف باورنکردنی با استفاده از رصدخانه ی پرتو ایکس چاندرا( Chandra X- ray Observatory) انجام گردیده است و زمینه های جدیدی را برای جست وجوی سیارات فراخورشیدی بسیار دورتر از قبل باز می کند.

شناسایی سیارات فراخورشیدی

سیاره های فراخورشیدی جهان هایی هستند که بالاتر از منظومه ی شمسی ما شکل گرفته اند. تا زمان مطالعه ی اخیر، ستاره شناسان فقط سیاره های فراخورشیدی و سیارات فراخورشیدی احتمالی را در کهکشان راه شیری کشف کرده بودند که تقریباً همگی آنها کم تر از ۳۰۰۰ سال نوری با زمین فاصله دارند.

ولی جرم کشف شده در M51 تقریباً ۲۸ میلیون سال نوری از زمین فاصله دارد که هزاران برابر بیشتر از فاصله ی دیگر جهان های بیگانه ی کشف شده در کهکشان راه شیری است.« رزان دی استفانو»( Rosane Di Stefano) نویسنده ی اصلی این مطالعه ی جدید از مرکز اخترفیززیکی هاروارد- اسمیتسونیان بیان کرد:« ما تلاش می کنیم تا با جست وجوی سیاره های احتمالی در طول موج پرتو ایکس، که استراتژی کاربردی کشف سیارات فراخورشیدی در کهکشان راه شیری است، عرصه ی جدیدی را برای یافتن جهان های دیگر باز کنیم.»

سیاره ی فراخورشیدی,کهکشان راه شیری کهکشان M 51 در طیف پرتو ایکس از تلسکوپ چاندرا و طیف نوری از تلسکوپ فضایی هابل Credit: X-ray: NASA/CXC/SAO/R. DiStefano, et al.; Optical: NASA/ESA/STScI/Grendler

این یافته ی جدید متکی به روش گذر برای رصد سیارات فراخورشیدی دوردست است که شامل بررسی کاهش نور ستاره بر اثر سایه ی سیاره ای است که میان ستاره و ما می گذرد. ستاره شناسان از تلسکوپ های فضایی و زمینی مانند تلسکوپ های ناسا در مأموریت های« تس»( TESS) و« کپلر»( Kepler) برای مشاهده ی افت شدت نور ستاره ها استفاده می کنند.

این روش تا کنون امکان کشف هزاران سیاره را فراهم کرده است. بر این پایه و در روشی ابتکاری، دی استفانو به دنبال کاهش در روشنایی پرتوهای ایکس بود که از سیستم های ستاره ای دوتایی سرشار از طیف پرتو ایکس می آیند. چنین سیستم های نوری، معمولاً شامل یک ستاره ی نوترونی یا سیاهچاله ای هستند که گاز یک ستاره ی همدم را می بلعند.

سیاره ی فراخورشیدی احتمالی کهکشان دیگر ممکن است به اندازه ی زحل باشد

در چنین سیستم های ستاره ای، مواد نزدیک سیاهچاله یا ستاره ی نوترونی به دمای فوق العاده ای می رسند و بدین ترتیب در طیف پرتو ایکس شروع به درخشش می کنند. ولی چون ناحیه ی مولد پرتو ایکس در فضا بسیار کوچک است، سیاره ای که از جلوی آن می گذرد، میتواند بسیاری از پرتوهای ایکس و احتمالا بیشتر آنرا مسدود و فرآیند تشخیص گذر را ساده کند.

این ویژگی میتواند جهان های بیگانه ی را بسیار دورتری را نسبت به آن هایی که معمولاً از روش مشاهدات گذر نوری شناسایی میشوند ، تشخیص دهد. بر خلاف مشاهدات گذر در طیف پرتو ایکس، مشاهدات گذر نوری نیاز به تجزیه وتحلیل تغییرات اندک نور دارند زیرا سیاره ی فراخورشیدی به صورت فیزیکی فقط میتواند بخش کوچکی از نور ستاره ی میزبان را مسدود کند.

ولی دی استفانو و دیگر اعضای تیم به کمک روش اشعه ایکس، موفق شدند یک سیاره ی فراخورشیدی را در یک سامانه ی ستاره ای دوتایی با نام M51- ULS- 1 در کهکشان M51 شناسایی کنند. این منظومه شامل یک ستاره ی نوترونی یا یک سیاهچاله است که به دور یک ستاره ی همدم با جرم تقریباً ۲۰ برابر خورشید می گردد.

گذر سیاره در طیف پرتو ایکس که توسط داده های چاندرا ممکن شد، تقریباً ۳ ساعت به طول انجامید و طی آن انتشار پرتو X به شدت کاهش یافت و به صفر رسید. درنتیجه، پژوهشگران احتمال میدهند که یک سیاره ی فراخورشیدی تقریباً به اندازه ی زحل در مدار سیاهچاله یا ستاره ی نوترونی با فاصله ی تقریباً دو برابر فاصله ی زحل تا خورشید، به دور آن می گردد.

این کشف، یک یافته ی شگفت آور و تاریخی برای نجوم مدرن است و اگرچه هنوز داده های بیشتری برای تأیید یافته ها نیاز است، ولی نقطه ی آغازی برای مطالعه ی سیاره های فراخورشیدی فراکهکشانی خواهد بود.

digikala.com
  • 14
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش