شنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۰:۵۴ - ۲۹ دي ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۰۰۷۶۳۵
طبیعت و محیط زیست

نگرانی فعالان محیط‌ زیست از شیوع بیماری 'پلنگ تندوره'

پلنگ تندوره,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست
فعالان محیط‌ زیست از شیوع بیماری 'پلنگ تندوره' در بین سایر پلنگ‌ها و همچنین حیوانات گوشت‌خوار منطقه پارک ملی تندوره به‌ شدت نگران هستند.

به گزارش ایسنا، ماجرای مشخص شدن بیماری پلنگ تندوره از یک کلیپ اینستاگرامی آغاز شد. اوایل دی‌ماه بود که محیط‌بانان پارک ملی تندوره کلیپی از یک پلنگ و آن هم در فاصله بسیار نزدیک با او را منتشر کردند. برخی متخصصان و رفتارشناسان حیوانات با دیدن این کلیپ از احتمال وجود بیماری در حیوان سخن گفتند. پس از اینکه محیط‌بانان فردای آن روز دوباره به محل ضبط فیلم برمی‌گردند و مشاهده می‌کنند که پلنگ از جای خود تکان نخورده است، بررسی‌ها در مورد سلامتی حیوان آغاز می‌شود و اظهارات متخصصان، کم‌کم رنگ واقعیت به خود می‌گیرد.

 

 پس از اینکه پلنگ را به مشهد منتقل می‌کنند، مشخص می‌شود ماده پلنگ ۴ ساله تندوره نابینا و ناشنواست، قدرت جویدن و بلعیدن هم ندارد و ۲۰ روز است که چیزی نخورده همچنین اعلام می‌شود که او دچار بیماری انگلی خونی است.

 

با توجه به اینکه عامل این بیماری انگلی خونی بندپایانی همچون کنه هستند و کنه‌ها در بدن طعمه گوشت‌خواران وجود دارد، ممکن است سایر پلنگان منطقه تندوره و همچنین دیگر حیوانات گوشت‌خوار نیز دچار این بیماری شده باشند. این موضوع نگرانی فعالان محیط‌زیست را برانگیخته است.

 

علی کشمیری، فعال محیط‌زیست در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به اینکه پلنگ بیمار تندوره درحال‌ حاضر تحت درمان است، عنوان می‌کند: چیزی که نگران کننده است این است که این بیماری در منطقه تبدیل به اپیدمی شده باشد.

 

احتمال وجود بیماری پلنگ تندوره در میان دیگر حیوانات گوشت‌خوار

وی ادامه می‌دهد: بیماری ماده پلنگ تندوره را بیماری انگلی خونی اعلام کرده‌اند. این انگل از طریق بندپایانی مانند کنه وارد بدن پلنگ می شود.️این کنه در بدن چهارپایانی مانند کل و بز، سگ، دام اهلی و لاشه حیوانات در طبیعت وجود دارد. در صورت تغذیه پلنگ از گوشت این حیوانات، کنه وارد دستگاه گوارش پلنگ شده و این انگل در روده وارد دستگاه گردش خون شده و از طریق گلبول‌های سفید به هر قسمتی از بدن حیوان حمله می‌کند. این بیماری در ماده پلنگ تندوره سیستم عصبی حیوان را هدف گرفته و باعث اختلال در بینایی و شنوایی او شده است.

 

کشمیری یادآور می‌شود: این کنه در بدن طعمه گوشت‌خواران وجود دارد. پس به‌جز پلنگ دیگر گوشت‌خواران تندوره هم از این خطر در امان نیستند.

 

وجود کنه و انگل با بررسی چشمی یا دوربین قابل تشخیص نیست

وی با انتقاد از عملکرد محیط‌زیست درخصوص مشخص شدن وجود بیماری ماده پلنگ تندوره در بین سایر پلنگان منطقه گفت: مسئولین محیط‌زیست اعلام کرده‌اند ما منطقه را دیده‌ایم، ۸ پلنگ هم مشاهده شده و مشکلی نبوده است. وقتی این بیماری علائم بالینی اولیه ندارد؛ یعنی از ظاهر پلنگ نمی‌توان تشخیص داد که بیمار است یا نه، چطور با اطمینان گفته می‌شود آنجا هیچ مشکلی نبوده است؟ وجود کنه و انگل چگونه با بررسی چشمی یا دوربین چشمی قابل کشف است؟ همچنین حیوان بیمار که مشخصه بارز رفتاری ندارد.

 

این فعال محیط زیست خاطرنشان می‌کند: وسعت پارک تندوره ۳۵ هزار هکتار و منطقه محافظت شده آن حدود ۱۰ هزار هکتار است. آنجا پر از صخره، کوه و قسمت‌های صعب العبور است. پلنگ هم  استادِ استتار است. روی کوه‌های آنجا گلسنگ دارد و ظاهرش شبیه پوست پلنگ است، کافی است پلنگ آنجا بنشیند تا هیچ کس او را نبیند. اگر پلنگی از فرط بیماری پشت یک سنگ یا درون یک حفره پناه گرفته باشد چگونه او را دیده‌اند؟

 

کشمیری ادامه می‌دهد: با این اطمینان صحبت کردن از اینکه آنجا هیچ مشکلی نیست قدری خوش بینانه است. ما نمی‌خواهیم بگوییم آنجا خطر زیاد است اما می‌خواهیم که  این اطمینان به وجود بیاید که برای سایر حیوانات مشکلی ایجاد نشده است. گفته‌هایی که از جانب محیط‌زیست در حال منتشر شدن است شاید برای قانع کردن افکار عمومی کافی باشد اما برای افرادی که در این حوزه فعالیت می‌کنند قانع کننده نیست.

 

پلنگ‌هایی که لاغری مفرط دارند، در منطقه مشاهده شده‌اند

 وی تصریح می‌کند: احتمال اینکه سایر پلنگ‌ها و حیوانات هم این بیماری انگلی خونی را داشته باشند کم نیست، کما اینکه مردم محلی منطقه در صحبت‌هایشان گفته‌اند پلنگ‌هایی که لاغری مفرط داشته‌اند را دیده‌اند. حداقل اتفاقی که در این بیماری می‌افتد، این است که حیوان نمی‌تواند غذا بخورد. آن‌وقت چطور با دوربین می‌خواهند تشخیص دهند که پلنگ سالم است یا نه؟ 

 

این فعال محیط‌زیست اضافه می‌کند: با دیدن یک پلنگ نمی‌توان متوجه شد که حال او خوب یا بد است. از نظر ما باید روی نمونه‌های منطقه آزمایش‌های میدانی انجام شود تا از وجود یا عدم وجود بیماری در بین سایر پلنگان منطقه اطمینان حاصل کنیم.  

 

وی یادآور می‌شود: نقطه قوت ماجرا این است که خوشبختانه تیم درمانی مشهد کارش را بسیار خوب و حرفه ای انجام می‌دهد و به‌خوبی ماده پلنگ تندوره را تحت درمان قرار داده است.

 

گفتنی است، حدود یک هفته پیش اظهاراتی از جانب تورج همتی، مدیرکل حفاظت محیط‌زیست خراسان رضوی درخصوص این موضوع در رسانه‌ها منتشر شد. وی ضمن اشاره به پایش میدانی منطقه تندوره اعلام کرده است «در سه روز نخست این پایش مستمر نه تنها ناهنجاری و تلفاتی در پارک گزارش نشده است، بلکه مشاهده  ۸ قلاده پلنگ  با شرایط فیزیولوژیکی بسیار مطلوب نیز به فهرست دسته‌های قوچ و میش و کل و بز وحشی اضافه شده است». وی همچنین گفته‌ است « به منظور اقدامات احتمالی پیشگیرانه، این رصد و پایش طبق برنامه ریزی و به صورت جدی و مستمر صورت می پذیرد تا در صورت مشاهده مورد مشابه و یا هرگونه بیماری دیگر و نیز تلفات و... اقدامات لازم جهت درمان صورت پذیرد».

 

  • 10
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش