
به گفته مسئولان شهری بیش از ۲۰۰ گود عظیم رها شده در شهر تهران وجود دارد که عمر برخی از آنها به یک دهه پیش باز میگردد، گودهایی که برای ساخت برج حفر شده و بعد از گذشت سالها ممکن است برای مردم شهر خطر آفرین باشد. در چند سال گذشته با تمام تلاشهایی که در این رابطه صورت گرفته اما هنوز شهرداری تهران نتوانسته فکری به حال آنها بکند. یکی از این گودها که در یکسال گذشته بسیار خبرساز شده در کنار برج میلاد قرار دارد و هر از چندگاهی اخباری در رابطه با خطرات این گودعظیم و کج شدن برج میلاد در رسانهها به گوش میرسد.
نگرانیها از بابت کج شدن برج میلاد از بهمنماه سال گذشته و در فضای مجازی شروع شد، فردی که با انتشار ویدئویی خبر از شنیده شدن صداهای مهیب از برج و ایجاد ترکهای بزرگ در پارکینگ آن میداد. شایعه شکسته شدن پایههای برج میلاد خیلی سریع به رسانهها نیز کشیده شد و بسیاری از آنها دلیل این اتفاق را گود ایجاد شده بزرگ کنار برج دانستند. در همان زمان علی علیپور، معاون فنی و نگهداشت برج میلاد گفت: ما تمامی اطراف برج را رصد کردیم و تاکنون مشکلی مشاهده نشده و جای هیچ نگرانی نیست. او درباره ترک خوردن دیوارهای پارکینگ برج نیز اظهار کرد: ترکهای پارکینگ برج را مقاومسازی کردیم و با سازه برج هیچ ارتباطی ندارند.
در یک هفته گذشته نیز دوباره این گود خبرساز شده و بسیاری از مسئولان درباره خطر کج شدن برج میلاد هشدار دادهاند. بهعنوان مثال عضو مجمع نمایندگان استان تهران از بیتوجهی شهرداری نسبت به ایمنسازی گود رها شده کنار برج میلاد انتقاد کرد و گفت: خطر کج شدن برج میلاد وجود دارد. سیده فاطمه ذوالقدر با هشدار نسبت به بیتوجهی شهرداری نسبت به ایمن سازی گود رها شده کنار برج میلاد، گفت: سالهاست کارشناسان، نمایندگان و مسئولان در مورد این گود هشدار می دهند اما متاسفانه تاکنون اقدام خاصی برای ایمن سازی آن انجام نشده است. تاکنون تذکرات زیادی در مورد بلاتکلیفی این گود دادهایم، اما متاسفانه شهرداری تاکنون جوابی به ما نداده است.
۲۰۰ گود پرخطر در تهران
یک عضو شورای شهر تهران نیز در این رابطه گفت: همواره نسبت به اینکه گود رها شده کنار برج میلاد که جزو گودهای پرخطر شهر تهران است هشدارهای بسیاری را دادهایم. مجید فراهانی با اشاره به بلاتکلیفی ۲۰۰ گود مرگبار رها شده در پایتخت ادامه داد: این گودها به محل تجمع معتادان و منشاء آسیبهای اجتماعی تبدیل شدهاند و ما در شورا حساسیتهایی را ایجاد کردهایم. از ابتدای تشکیل شورای شهر پنجم به این موضوع ورود و برای کسانی که گودی را ایجاد و بهصورت خطرزا و مرگبار بدون ایمن سازی رها میکنند، جرائمی را وضع کردهایم. در این رابطه می طلبد مدیریت شهری نسبت به گود پرخطر چسبیده به مرکز همایش های برج میلاد حساسیت دوچندان داشته باشد تا نشان دهد که اراده جدی برای برخورد با این موضوع در دستور کار مجموعه مدیریت شهری قرار دارد.
چهار پایش برای اطلاع از استحکام برج
در ادامه باید به این نکته اشاره کرد که زمین مجاور برج میلاد از سال ۹۳ حفاری شد و تا سال ۹۷ به حال خود رها شده است. با این وجود یک عضو شورای شهر تهران به «آرمان» میگوید: برج میلاد یک سازه بسیار مستحکم است که از ابتدای امسال مورد پایش قرار میگیرد. زهرا نژاد بهرام افزود: اما نگرانی همچنان در رابطه با گودی که در کنار برج است، وجود دارد و برای مردم نگرانی ایجاد کرده است.
این گود در سالها ۹۳ توسط بنیاد تعاونی ناجا حفر شد و بهدلیل اختلافی که مابین شهرداری و این شرکت به وجود آمد به حال خود رها شد. از اواخر سال ۹۷ با جلساتی که با این شرکت برگزار کردیم قرار شد چهار پایش درباره ایمنی برج انجام شود که دو پایش اولیه انجام شده و تمام حرکات زمین در حال کنترل است و با انجام دو پایش دیگر که گزارش نهایی آن تا اوایل مرداد امسال در اختیار ما قرار خواهد گرفت، نتیجه این پایش و استحکام برج به دست ما خواهد رسید.او در ادامه خاطرنشان کرد: آنچه که مهم است باید امنیت صددرصدی برج میلاد تامین شود و ما در انتظار نتیجه این پایشها هستیم.
از سوی معاونت عمرانی شهرداری دو طرح ایجاد سازه بتنی و قوه خاکی نیز برای امنیت گود و برج میلاد، به بنیاد ناجا پیشنهاد شده است. نژاد بهرام با اشاره به اینکه به مردم این اطمینان را میدهیم که نگرانی درباره کج شدن برج میلاد وجود ندارد، چون مداوم تحت پایش است، افزود: شرکتی که گود را در سال ۹۳ حفر کرد عمر این گود را پنجسال برآورد کرده است و تا پایان امسال هیچ نگرانی در این رابطه وجود ندارد. اما آنچه که نگرانکننده است تحرکات و تغییرات شرایط زمین است و باید برای ثابت ماندن شرایط فعلی و استحکام گود یکی از آن دو روش پیشنهاد شده مورد استفاده قرار گیرد. این عضو شورای شهر درباره وجود ۲۰۰ گود بزرگ در سطح شهر تهران ابراز نگرانی و اظهار کرد: ما نیز در شورای شهر نگران وضعیت این گودهای عظیم هستیم و دغدغههای شورا و شهرداری نیز تعیین تکلیف هرچه سریعتر این گودهاست.
فاجعه در کمین شهر
یک کارشناس شهرسازی گودهای تهران را بسیار خطرناک توصیف کرد و گفت: وضعیت گودهای ناایمن در تهران برکسی پوشیده نیست و برای پیشگیری از خسارات احتمالی جانی و اقتصادی برای شهروندان میطلبد ساماندهی این گودهای عمیق رها شده در دستور کار شورای شهر و شهرداری قرار گیرد.
اکبرکریمیان افزود: گودهایی که در گوشه و کنار پایتخت رها شدهاند، تهدیدی جدی برای ساختمانها و خیابانهای اطراف محسوب میشوند و منجر به ریزش و فرونشست آنها میشود، هر لحظه امکان دارد در اطراف این گودها رانش زمین اتفاق بیفتد و فاجعهای را رقم بزند.کریمیان بسیاری از گودهای موجود پایتخت را به سیاست چند سال قبل شهرداری تهران گره زد و افزود: صدور پیش پروانه قبل از طی مراحل قانونی از سوی شهرداری تهران در چند سال گذشته باعث شد پایتخت با گودهایی مواجه شود که در گوشه و کنار شهر رها شدهاند و اکنون به تهدیدی برای ساختمانها و خیابانهای حوالی آن گود تبدیل شدهاند.
وحید استرون
- 12
- 6