پنجشنبه ۱۸ خرداد ۱۴۰۲
۱۷:۲۵ - ۱۵ اسفند ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۲۱۳۱۹
محیط زیست و گردشگری

دریغ از یک محاسبه ساده

طرح دولتی کاشت یک میلیارد درخت؛ کدام زمین، کدام آب، کدام پول؟

کاشت یک میلیارد اصله درخت,وعده های عجیب رئیسی
چه کسی دوست ندارد که ۴ سال آینده معادل یک میلیارد اصله درخت به مجموع درختان کشور افزوده شده باشد؟ اصلا کاش می‌شد به جای یک میلیارد درخت، ده میلیارد کاشت. اما سوال این است که آیا این کار شدنی است؟ این طرح چقدر با واقعیت‌های سرزمینی و منابع آبی و مالی ایران همخوانی دارد؟ به عبارتی آیا چنین طرحی واقع‌بینانه است یا رویایی خیالی؟

به گزارش فراز، وزیر جهاد کشاورزی از آغاز پویش کاشت یک میلیارد اصله درخت در کشور در طی ۴ سال خبر داده است. ساداتی‌نژاد گفته که برای این طرح قرار است سالانه ۲۵۰ میلیون اصله نهال در کشور کاشته شود. یعنی تقریبا به ازاء هر شهروند ایرانی ۳ اصله نهال.

چه کسی دوست ندارد که ۴ سال آینده معادل یک میلیارد اصله درخت به مجموع درختان کشور افزوده شده باشد؟ اصلا کاش می‌شد به جای یک میلیارد درخت، ده میلیارد کاشت.  اما سوال این است که آیا این کار شدنی است؟ این طرح چقدر با واقعیت‌های سرزمینی و منابع آبی و مالی ایران همخوانی دارد؟ به عبارتی آیا چنین طرحی واقع‌بینانه است یا رویایی خیالی؟

برای نمونه سراغ درخت زیتون می‌رویم که درختی مقاوم و مناسب برای اقلیم و آب و هوای ایران است. علی‌الخصوص اینکه زیتون جزو گیاهانی محسوب می‌شود که نیاز به آب زیاد ندارد. می‌خواهیم ببینیم اگر دولت قصد کند تمام این یک میلیارد اصله درخت را به گونه زیتون که یک گیاه مقاوم و کم زحمت است، اختصاص دهد نیاز به چه چقدر آب، زمین و پول دارد؟

استاندارد تراکم باغات زیتون به شکلی است که در صورت آبیاری دیم، در هر هکتار باغ امکان کاشت ۱۵۰ تا ۲۰۰ اصله درخت زیتون وجود دارد. اما اگر آب مناسب مهیا باشد می‌توان تا ۳۰۰ اصله درخت را هم در یک هکتار زمین پرورش داد و مدیریت کرد. با این حساب متوسط تراکم کاشت زیتون را ۲۵۰ اصله درخت در هر هکتار در نظر می‌گیریم. بدین ترتیب کاشت یک میلیارد از این نوع درخت نیازمند ۴ میلیون هکتار زمین است.

ما تا همینجا یک مساله مهم داریم؛ کل زمین‌های کشاورزی ایران تنها شامل چیزی نزدیک به ۳ میلیون هکتار زمین می‌شوند. یعنی با این طرح باید طی ۴ سال به میزان ۱۲۵ درصد بیش از کل زمین‌های کشاورزی مملکت، زمین برای کاشت درخت فراهم شود. آیا کشور چنین ظرفیتی دارد؟

اما مساله فقط زمین نیست، مساله مهمتر آب است. درخت زیتون در نمونه مورد مثال این مطلب جزو درختان کم آب بر محسوب می‌شود. در صورتی که یک باغ زیتون به صورت کاملا مکانیزه و قطره ای آبیاری شود، سالانه هر هکتار آن نیازمند مصرف ۳ هزار متر مکعب آب خواهد بود. اگر فرض بگیریم تمام ۴ میلیون هکتار زمین مد نظر برای چنین کاری تحت پوشش آبیاری قطره‌ای برود، به این معناست که برای حفظ آن سالانه نیاز به ۱۲ میلیارد متر مکعب آب داریم.

سال گذشته علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو مجموع آب مصرفی کشور در سه بخش خانگی، صنعت و کشاورزی را ۱۰۰ میلیارد مترمکعب اعلام کرد. معنای این حرف ان است که برای طرح وزارت جهاد کشاورزی نیازمند اختصاص ۱۲ درصد از کل مجموع مصارف آب کشور هستیم. آیا چنین چیزی امکان پذیر است؟ آیا منابع آبی ایران تحمل چنین فشاری را دارند؟ برای پاسخ باید به سراغ اعداد دیگری برویم.

یکی از این اعداد مجموع کسری آب آبخوان‌های کشور است که طبق گزارش بهمن سال ۱۴۰۰ مرکز پژو هش‌های مجلس معادل ۱۳۶ میلیارد متر مکعب است. همچنین کشور سالانه با حدود ۳۰ میلیارد مترمکعب اضافه برداشت آب مواجه است. بدین ترتیب آب مورد نیاز طرح کاشت یک میلیارد اصله درخت سالانه به حجم آبی معادل ۹ درصد کل کسری آبخوان‌های کشور نیاز دارد.

اعداد مالی این طرح هم جالب هستند. برآورد متوسط قیمت سال قبل برای اجرای طرح آبیاری قطره‌ای در هر هکتار در ایران حدود ۴۰ میلیون تومان بوده است. به عبارتی برای آبیاری تحت فشار ۴ میلیون هکتار زمین مورد نیاز برای یک میلیارد اصله درخت، نیاز به ۱۶۰ هزار میلیلارد تومان اعتبار است. تازه با این فرض که قیمت‌ها را بر اساس سال ۱۴۰۰ محاسبه کنیم نه بر مبنای دلار بالای ۵۰ هزار تومان. این یعنی معادل ۱۵ درصد کل منابع عمومی بودجه ۱۴۰۱ کشور. آیا واقعا چنین منابعی در کشور وجود دارد و اگر هست آیا اولویت آنها با انجام چنین طرحی است؟

شاید برخی ایراد بگیرند که چه نیازی به این حجم از آبیاری قطره‌ای است؟ جواب سوال این است که آن وقت برای هر هکتار باغ زیتون باید به طور متوسط ۵ برابر اعدادی که اشاره شد، آب مصرف شود. یعنی سالی ۶۰ میلیارد مترمکعب آب. کشور این آب را از کجا خواهد آورد؟ 

آنچه که اشاره شد تنها چند حساب و کتاب ساده و دم دستی با اعداد و ارقامی است که در اختیار همگان قرار دارند. سوال اینجاست که آیا حساب و کتاب دولت برای کاشت یک میلیارد اصله درخت در ظرف تنها ۴ سال با آنچه که گفته شد فرق می‌کرده؟ اگر محاسبه آنها متفاوت است و این اعداد که در دسترس عموم هستند مبنایی ندارند، لازم است تا دولت مبنا و اصل محاسبه خود را منتشر کند. به هر حال اجرای چنین طرحی می‌تواند در صورت اشتباه محاسباتی به نابودی منابع آبی و مالی کشور منجر شود و نمی‌توان نگران آن نبود.

اما اگر این اعداد درست هستند دولت باید پاسخ دهد که چطور از حساب و کتاب چند عدد ساده بر نیامده تا به عدم امکان اجرای چنین طرحی واقف شود؟

جای نگرانی اینجاست که بقیه تصمیمات دولت هم با همین نوع حساب و کتاب‌ها گرفته شوند. کما اینکه به نظر می‌رسد محاسبه دولت در برنامه‌هایی مانند ساخت سالانه یک میلیون مسکن و یا ایجاد یک میلیون شغل هم بر مبنای همین محاسبات بی‌مبنا بوده.  

احسان بداغی

  • 9
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
درک لانسفورد شگفتی های زندگی درک لونسفورد: بیوگرافی یکی از برجسته ترین بدنسازان جهان

تاریخ تولد: ۱۴ می ۱۹۹۳

محل تولد: آمریکا

حرفه: بدنساز حرفه ای

قد: ۱۶۷/۵ سانتی متر

وزن: ۱۰۲ تا ۱۰۸ کیلوگرم

ادامه
حمید الدین بلخی حمید الدین بلخی، شاعر و نویسنده قرن ششم

ملیت: ایرانی

دوران زندگی: قرن ششم هجری قمری

حرفه: نویسنده، ادیت و شاعر ایرانی

اثر: مقامات حمیدی

درگذشت: ۵۵۹ هجری قمری

ادامه
بدیع الزمان جزری بدیع الزمان جزری، دانشمند مسلمان و پدر علم رباتیک

تاریخ تولد: ۱۱۳۶ میلادی

محل تولد: جزیره ابن عمر

حرفه: همه‌چیزدان، مخترع، ریاضی‌دان، صنعت‌گر و مهندس مکانیک

درگذشت: ۱۲۰۶ میلادی

آثار: الجامع بین العلم و العمل النافع فی صناعة الحیل

ادامه
بیوگرافی آماندا سایفرد آماندا سایفرد؛ از مدلینگ تا سینما و تلوزیون

تاریخ تولد: ۳ دسامبر ۱۹۸۵

محل تولد: آلن تاون، پنسیلوانیا

حرفه: بازیگر، خواننده، صداپیشه و مدل

آغاز فعالیت: ۲۰۰۰

تحصیلات: دیپلم

ادامه
عبدالله بن علی زندگینامه عبدالله بن علی فرزند امام علی (ع)

تاریخ تولد: ۳۵ هجری قمری

نام پدر: امام علی (ع) 

نام مادر: ام البنین

وفات: ۶۱ هجری قمری در کربلا

از یاران: امام حسین (ع)

ادامه
ابوالقاسم زهراوی پدرعلم جراحی نوین؛ ابوالقاسم زهراوی

تاریخ تولد: ۹۳۶ هجری قمری

محل تولد: مدینة الزهراء اسپانیا

ملیت: اسپانیایی

حرفه: پزشک و جراح

شهرت: پدر جراحی مدرن

آثار: التصریف لمن عجر عن التالیف

ادامه
ایمان صفا بیوگرافی هنرمند مردمی؛ ایمان صفا

چکیده ای از بیوگرافی ایمان صفا:

نام کامل: ایمان صفا

تاریخ تولد: ۳۰ آذر ۱۳۶۲

محل تولد: تهران

حرفه: هنرپیشه، بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: لیسانس هنر و معماری از دانشگاه آزاد تهران مرکز

ادامه
احمد شاه قاجار زندگینامه احمد شاه قاجار؛ آخرین پادشاه سلسله قاجاریه

تاریخ تولد: ۱۲ بهمن ۱۲۷۵

محل تولد: تبریز، آذربایجان غربی، ایران

سلطنت: ۲۵ تیر ۱۲۸۸ تا ۹ آبان ۱۳۰۴

پیشین: محمدعلی شاه

جانشین: رضا شاه، موسس حکومت پهلوی

درگذشت: ۹ اسفند ۱۳۰۸ در نویی سورسن، اودوسن، فرانسه

ادامه
جمال الدین عبدالرزاق جمال الدین عبدالرزاق اصفهانی، شاعر قرن ششم

زندگی: قرن ششم

محل تولد: اصفهان

حرفه: شاعر، حکیم 

آثار: دیوان اشعار به دو زبان فارسی و عربی

وفات: ۵۸۸ هجری قمری

مدفن: اصفهان

ادامه
ویژه سرپوش