چهارشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۴
۱۸:۰۶ - ۳۱ تير ۱۴۰۴ کد خبر: ۱۴۰۴۰۴۱۶۳۵
محیط زیست و گردشگری

مشاور رییس سازمان محیط زیست: به دنبال بحران آبی، به زودی شاهد تشدید فرونشست شهر‌ها خواهیم بود

مشاور رییس سازمان محیط زیست,صحبت های مشاور رییس سازمان محیط زیست
مشاور رییس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه به دنبال بحران آبی، به زودی شاهد تشدید فرونشست شهرها خواهیم بود، گفت: تمهیدات مقابله با فرونشست زمین در کشور ما به طوری کلی اجرایی نشده است.

به گزارش تسنیم، تابستان ۱۴۰۴ در حالی فرارسیده که بحران آب در ایران دیگر نه پنهان، نه هشدارآمیز، بلکه به‌وضوح وباتمام عوارض خود نمایان شده است؛ از سدهای نیمه‌جان و خالی تا سفره‌های زیرزمینی که نشانی از حیات ندارند، و فرونشستی که هر روز گستره‌ جدیدی از خاک ایران را در خود فرو می‌برد. با وجود این وضعیت بحرانی، هنوز اقدام مؤثر و منسجمی از سوی نهادهای مسئول برای مهار این شرایط صورت نگرفته است.

حتی راهکارهای ساده و قابل اجرای مانند ایجاد چاه‌های جذبی که می‌توانند در هنگام بارش‌های سیلابی به تغذیه سفره‌های زیرزمینی کمک کنند  به‌کلی نادیده گرفته شده‌اند. در چنین شرایطی، سکوت و بی‌عملی، به‌روشنی خود یکی از عوامل تشدید بحران به شمار می‌آید.

در رابطه با این موضوع،دکتر علی بیت‌اللهی مشاور رییس سازمان حفاظت محیط زیست می‌گوید: یکی از روش‌های اصلی برای استفاده از آب‌های سطحی، چه به صورت سیلاب، روان‌آب یا بارندگی‌های موضعی که در سطح معابر جمع می‌شوند، بهره‌گیری از چاه‌های جذبی است. این آب‌ها هم از نظر تردد مشکلاتی ایجاد می‌کنند و هم در صورت عدم مدیریت، به‌سادگی هدر می‌روند و تبخیر می‌شوند. استفاده از چاه‌های جذبی در این زمینه بسیار مؤثر است؛ چرا که هم به تقویت منابع آب زیرزمینی کمک می‌کند و هم موجب کاهش نرخ فرونشست زمین می‌شود.

وی بیان کرد: اساساً یکی از راهکارهای مهم برای کاهش خطر فرونشست، مکان‌یابی صحیح چاه‌های جذبی و تغذیه آن‌ها از طریق آب‌های سطحی است. با این حال، متأسفانه در هیچ‌کجای کشور، تأکید می‌کنم که در هیچ شهری چنین طرحی به‌صورت جامع و هدفمند اجرا نشده است. پیشنهاداتی در شهر اصفهان مطرح شده بود، اما متأسفانه آن‌ها نیز به سرانجام نرسید.

مشاور رییس سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: با وجود اهمیتی که چاه‌های جذبی دارند، توضیح مشخص و جامعی در مورد آن‌ها در سیاست‌گذاری‌های مدیریت منابع آب و مقابله با فرونشست وجود ندارد. این در حالی است که یکی از اصلی‌ترین روش‌های مقابله با پدیده فرونشست زمین همین چاه‌های جذبی هستند. در واقع تمهیدات مقابله با فرونشست زمین در کشور ما به طوری کلی اجرایی نشده است.

بیت‌اللهی با اشاره به آسیب میراث فرهنگی کشور به دنبال فرونشست گفت: متاسفانه شاهد آسیب‌های جدی به آثار تاریخی هستیم و در محافل کارشناسی و تخصصی نیز بارها به این مسئله اشاره شده، اما در عمل اقدام قابل توجهی برای کاهش اثرات فرونشست صورت نگرفته است.

وی افزود: برای اقدامات مقابله با فرونشست، قبل از هر چیز باید تخصیص اعتبار انجام شود؛ امری که برعهده سازمان برنامه و بودجه است، اما متأسفانه این کار به‌درستی پیش نمی‌رود. از سوی دیگر، مقابله مؤثر با فرونشست نیازمند پیگیری جدی و مداوم از سوی دستگاه‌های اجرایی، شهرداری‌ها و سایر نهادهای ذی‌ربط است؛ موضوعی که اغلب پس از مدت کوتاهی فراموش می‌شود و به مرور زمان از دستور کار خارج می‌شود.

مشاور رییس سازمان حفاظت محیط زیست  اضافه کرد: البته موضوع صرفاً به چاه‌های جذبی محدود نمی‌شود. شیوه‌های آبیاری، نوع کشت و زرع، نحوه استفاده از فضای سبز شهری و روش‌های آبیاری آن، همگی از عواملی هستند که باید در کنار هم بررسی شوند. متأسفانه هیچ‌یک از این موارد به‌درستی در کارنامه عملکردی دستگاه‌های اجرایی دیده نمی‌شود.

بیت‌اللهی هشدار داد: متأسفانه پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد در آینده نزدیک، فرونشست در بسیاری از شهرها تشدید خواهد شد. این مسئله طبیعی است، چرا که نسبت به سال گذشته با کاهش بارندگی مواجه بوده‌ایم.

وی در پایان خاطرنشان کرد: در چنین شرایطی، حداقل همان راه‌حل‌هایی که شما نیز اشاره کردید  مانند بهره‌برداری از چاه‌های جذبی در زمان بارندگی‌های شدید پاییز و زمستان  می‌تواند بخشی از آب مصرف‌شده را جبران کند. این حجم عظیم از آب که در فصل‌های بارندگی جاری می‌شود، بدون هیچ بهره‌برداری مؤثری از دست می‌رود.

  • 12
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش