پنجشنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۴
۰۹:۴۲ - ۱۱ آذر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۹۰۲۷۴۸
محیط زیست و گردشگری

زنگ خطر کم‌آبی در استان‌های شمالی ایران به صدا در آمد

خاک مازندران,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

یک خاکشناس گفت: خاک مازندران متاثر از کم‌آبی در مسیر شوری قرار دارد. محمدعلی بهمنیار، بخشی از مشکلات کشاورزی استان را مربوط به شوری خاک اعلام کرد و گفت: کشت هر محصولی نیاز به آب و خاک مناسب داشته و هرچه شوری این عناصر کمتر باشد گیاه رشد بهتری داشته و تنش کمتری را تجربه می‌کند.

 

بهمنیار از درجه‌بندی شوری خاک و آب سخن گفت و افزود: خاک‌هایی با درجه شوری ۲ و ۳ و ۴ ظرفیت کشت را داشته و هر چه درجه و کلاسه‌بندی بالاتر رود قابلیت بهره‌برداری با محدودیت‌های بیشتری مواجه خواهد شد. وی، انتخاب گیاه متناسب با محیط کشت را یکی از راهکارهای مدیریت کشاورزی دانست و تاکید کرد: تحمل گیاهان نسبت به شوری متفاوت بوده و هر گیاهی در محیط خاص خود دارای بهترین بهره‌وری است که انتخاب درست گیاه متناسب با اقلیم می‌تواند کمک بسیاری به افزایش تولید داشته باشد.

 

به گزارش ایسنا،عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با بیان اینکه باید در مسیری حرکت کنیم که باعث تشدید شوری خاک نشویم، گفت: می‌توان خاک شور را با استفاده از اصلاح‌کننده‌ها و زهکش مناسب، طی سال‌های طولانی مورد استفاده قرار داد به نحوی که مقدار شوری خاک بیشتر نشود. بهمنیار با اشاره به اینکه خاک مطلوب کشت، در شرایط مدیریت نامناسب و نبود زهکش پس از چند سال بهره‌برداری می‌تواند شور شود، گفت: این شوری می‌تواند به جهت استفاده متوالی و غیر اصولی از زمین‌های کشاورزی حتی تا دو یا سه برابر افزایش یافته و در طولانی مدت خاک غیر قابل کشت شود.

 

در چنین شرایطی گیاهی که قبلا کشت شده دیگر کارایی نداشته و اگر هم مجدد کشت شود راندمان آن به شدت کاهش خواهد یافت. این محقق، پژوهشگر و استاد دانشگاه، نمک موجود در خاک را مانع جذب آب توسط گیاه اعلام و تصریح کرد: حتی اگر آبیاری در زمین‌های شور انجام شود به دلیل افزایش پتانسیل اسمزی، قابلیت جذب آب و مواد غذایی توسط گیاه کاهش پیدا کرده و گیاه دچار تنش‌هایی در زمان رشد خواهد شد.

 

مدیر گروه خاکشناسی دانشگاه علوم کشاورزی ساری، زیاد شدن نمک را باعث افزایش PH خاک و غیر قابل جذب شدن برخی عناصر توسط گیاه عنوان و تاکید کرد: به دلیل متفاوت بودن شرایط رشد و حساسیت‌های موجود در زمان نمو گیاه برخی اتفاقات مانند جوانه‌زنی و دانه‌بندی متاثر از شوری خاک دچار اختلال می‌شود.

 

پوک شدن دانه‌های برنج در مازندران در زمان برداشت متاثر از شوری خاک است

بهمنیار، سبز نشدن برخی بذور و پوک شدن دانه‌های محصولات زراعی را نشانه شوری خاک دانست و افزود: تنش ناشی از شوری در مراحل حساس رشد، حتی بر روی گیاهانی که نسبت به شوری مقاومت بیشتری دارند نیز اثرات منفی می‌‌گذارد. وی پوک شدن دانه‌های برنج در زمان برداشت را متاثر از شوری دانست و گفت: تشدید شوری به دلیل کم آبی در تابستان و همچنین افزایش دما که باعث شدت یافتن واکنش‌ها می‌شود باعث شده تا تنش شوری بیشتر خودنمایی کرده و باعث خسارت به تولید محصول برنج شود.

 

عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی مازندران از وجود میکرو ارگانیسم‌ها در خاک خبر داد و اظهار کرد: فعالیت این میکرو‌ ارگانیسم‌ها سبب شده تا عناصر غذایی خاک قابلیت جذب برای گیاه داشته باشند. بهمنیار، نمک موجود در خاک را سبب کاهش فعالیت میکرو ارگانیسم‌ها عنوان و تاکید کرد: تعداد میکرو ارگانیسم‌ها در محیط شور نسبت به غیر شور کاهش یافته که این عمل به شکل مستقیم بر قابلیت جذب گیاهان و حاصلخیزی خاک تاثیرات منفی خواهد گذاشت.

 

شوری خاک مازندراناز تبعات تغییرات اقلیم است

استاد و مدیر گروه خاکشناسی دانشگاه ساری در بخش دیگری از گفت‌وگو از تغییرات اقلیم سخن به میان آورد و گفت: تغییرات اقلیم در مازندران به سمتی حرکت می‌کند که در این استان با کاهش و تغییر پراکندگی بارش‌ها نسبت به فصول مواجهیم. ضمن اینکه شدت بارش‌ها نیز افزایش پیدا کرده است. وی، کاهش ذخیره آب‌های زیرزمینی و منفی شدن بالانس آن در منابع آبی را از تبعات تغییر اقلیم عنوان کرد و گفت: افزایش برداشت آب از منابع زیرزمینی و نیز نزدیکی به دریای خزر سبب شده تا آب شور دریا وارد منابع زیرزمینی شده و هر ساله با تداوم خشکسالی‌ها، شوری به منابع بالادستی نیز راه پیدا کند.

 

بهمنیار با بیان اینکه برداشت بی‌رویه و بیش از حد سبب افزایش املاح منابع و کاهش دبی آب می‌شود، گفت: گرما و دمای بالا نیز باعث تشدید شوری شده و واکنش‌های شیمیایی آب شور را افزایش می‌دهد که ثمره آن تاثیرات منفی بر تولیدات کشاورزی است. عضو هیات علمی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری با تصریح اینکه در ۵۰ سال گذشته هیچ چاهی در شرق مازندران وجود نداشت، گفت: نیاز آبی مازندران در سال‌های اخیر به دلیل خشکسالی افزایش یافته و باعث برداشت آب‌های زیر زمینی شده است.

 

وی با اشاره به اینکه باید به سمت تقویت منابع آبی زیر زمینی و جایگزینی آب‌های سطحی به جای آن حرکت کنیم، گفت: مدیریت استفاده از منابع آبی، امروز بیش از گذشته باید مورد توجه قرار گیرد.

 

کود؛ راه حل موقتی برای جبران کاهش رشد گیاه

مدیر گروه خاکشناسی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری استفاده از کود برای جبران کاهش رشد گیاهان را راه حلی موقتی دانست و گفت: مصرف کودهای شیمیایی در آینده باعث تبعات منفی بر روی خاک می‌شود. این محقق، پژوهشگر و استاد دانشگاه ضمن یادآوری ارزش اقتصادی و هزینه کودها به خطرات استمرار استفاده از آنها اشاره و تاکید کرد: در همه مسائل کشاورزی مدیریت درست و اصولی باید انجام شود تا شاهد کاهش آلودگی خاک چه به لحاظ شوری و سایر آلاینده ها در آینده نباشیم.

 

 

ebtekarnews.com
  • 16
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش