۲ میلیون و ۳۰ هزار و ۵۲۳ گردشگر ورودی در ۳ ماه نخست سال ۹۸ در مقایسه با یک میلیون و ۴۴۳ هزار و ۵۵۱ نفر گردشگر ورودی در بهار سال ۹۷ نشان از ۶۶/ ۴۰ افزایش ورودی میدهد. افزایش گردشگران ورودی که عوامل متعددی از جمله نوسانات نرخ ارز را شامل میشود تا ایران بهعنوان مقصدی ارزان برای گردشگران خارجی معرفی شود و انگیزهای ایجاد کند تا ایران بهعنوان مقصد گردشگری در اولویت قرار گیرد.
اما موضوع دیگری که گفته میشود موجب شده تا بر میزان گردشگران ورودی افزوده شود مهر نخوردن پاسپورت گردشگران خارجی زمان ورود به ایران است. چون براساس قوانین آمریکا، شهروندان کشورهایی که برای ورود به آمریکا نیاز به ویزا نداشته باشند چنانچه به ایران سفر کنند، باید برای ورود به ایالات متحده درخواست ویزا داشته باشند. برهمین اساس مهر نخوردن در پاسپورت راهکاری است که سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری به همراه وزارت امور خارجه به این نتیجه رسیدند که میتوانند با این روش ورود مسافر خارجی را افزایش دهند تا کسانی که به دلایل گوناگون قصد سفر به ایران را دارند بدون دغدغه این تصمیم را بگیرند. پیشنهاد مهر نخوردن پاسپورت گردشگران خارجی مرداد ماه از سوی رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری بیان شده بود که حدود ۳ هفته پیش نیز رئیسجمهور این طرح را تصویب کرد.
اتفاقی که از یکسو برخی فعالان گردشگری بر این عقیدهاند که نمیتواند گردشگران خارجی را برای سفر به ایران مجاب کند و از سوی دیگر برخی دیگر معتقدند فعالیتهایی از این دست میتواند کمکی هرچند اندک برای جذب گردشگرهای خارجی باشد. اما چندی پیش گزارشهای برخی راهنمایان گردشگری از ممانعت و مقاومت در برخی هتلها از پذیرش گذرنامه سفید مسافران خارجی خبر داد. اتفاقی که نشاندهنده عدم هماهنگی و برنامهریزی در زمینه اطلاعرسانی و اجرایی کردن در بین ارگانها، سازمانها و نهادهای گوناگون است. چالش بیبرنامگی که البته معاون گردشگری کشور آن را جزو وظایف سازمان ندانسته و اعلام میکند اطلاعرسانی در بخشهای گوناگون کشوری به تنهایی برعهده سازمان نبوده و پس از دستور ریاست جمهوری هر ارگانی باید خود به تنهایی اطلاعرسانیهای لازم در این زمینه را انجام دهد و اگر در بخشی اطلاعرسانی ضعیف است؛ در واقع کوتاهی از همان دستگاه بوده.
ولی تیموری در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» درباره آنکه چرا تاکنون به بخشهای مرتبط با موضوع این بخشنامه، اطلاعیهای صادر نشده است میگوید: «این طرح بارها اعلام شده است و آنچه تاکنون در زمینه مشکلات مطرح شده بهصورت موردی بوده که به سرعت مشکلات پیش آمده نیز برطرف شده است.» اما سوال اصلی اینجاست چرا با وجود آنکه این طرح چند سالی است مراحل اجرایی خود را پشت سر گذاشته هنوز اطلاعرسانی کامل و دقیقی درباره آن صورت نگرفته است. تیموری در این زمینه توضیح میدهد: «این طرح تقریبا دو هفته است که اجرایی شده و رصد مهر پاسپورت گردشگران به هتلها ارتباطی ندارد و اطلاعرسانی در بخشهای مختلف کشوری برعهده سازمان نیست و پس از دستور ریاست جمهوری هر ارگانی باید خود به تنهایی اطلاعرسانیهای لازم را در این زمینه انجام دهد و اگر در بخشی اطلاعرسانی ضعیفی صورت گرفته کوتاهی از همان دستگاه بوده است.»
در پاسخ به اینکه علاوه بر اطلاعرسانی در داخل کشور لازم است تا سایر کشورها نیز درباره این موضوع که میتوانند بدون دغدغه مهر خوردن به ایران سفر کنند مطلع شوند، چه اقداماتی در این زمینه صورت گرفته، معاون گردشگری کشور میگوید: «تا زمانی که این طرح بهصورت آزمایشی در حال اجرا بود نیاز چندانی به اطلاعرسانی به سایر کشورها وجود نداشت؛ اما با دستور رئیسجمهور درخصوص بلامانع بودن سفر گردشگران خارجی به ایران بدون مهر فیزیکی و ثبت در پاسپورت سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری به همه سفارتخانهها اطلاعرسانی لازم انجام شده و وزارت امورخارجه نیز در حال اطلاعرسانی است.»
به باور بسیاری از فعالان گردشگری ایجاد فرصت برای جذب گردشگر از روشهای مختلف به شرطی میتواند تاثیر مثبت و سریع خود را نشان دهد که اطلاعرسانی کارشناسیشدهای صورت گیرد. در حال حاضر نیز مهر نخوردن در پاسپورت مسافران ورودی در صورتی میتواند گامی موثر در جذب گردشگر ورودی باشد که هم در بخش داخلی و هم در بخش بینالمللی اطلاعرسانی به درستی صورت گیرد. اتفاقی که البته به نظر میرسد همچنان به دلیل ناهماهنگیها و برنامهریزیهای لازم که در تمام سازمانها و ارگانها قابل اجرایی شدن باشد راه درازی در پیش است و باید دید سازمانها و ارگانهای گوناگون مرتبط در این زمینه باتوجه به شرایط موجود تا چه حد پویا و اثرگذار عمل خواهند کرد.
- 9
- 1