دوشنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۴
۱۶:۰۶ - ۰۱ آبان ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۸۰۰۶۳
رفاه و آسیب های اجتماعی

تریاک گران شد

معاون پژوهشی موسسه کادراس با اشاره به گزارش جدید سازمان ملل در خصوص تولید تریاک در سال ۲۰۲۲، اظهار کرد: براساس این گزارش میزان تولید جهانی تریاک ۷۸۰۰ تن ثبت شده که ۶۲۰۰ تن آن (۸۰ درصد) در افغانستان تولید شده است.

به گزارش سایت دیده بان ایران؛ دکتر منصور براتی در نشست علمی با عنوان بررسی کارنامه طالبان در مبارزه با مواد مخدر و با اشاره به روی کار آمدن دولت طالبان، گفت: بیش از یک سال از بازگشت طالبان به قدرت می گذرد و در همان آغاز حضور طالبان به قدرت مطالب زیادی درباره اینکه مجددا قصد داریم با کشت و تولید مواد مخدر مبارزه جدی کنیم مطرح و در همان ماه های اول حکمی هم صادر شد.

وی ادامه داد: اما سوالاتی از همان ابتدا مطرح شد، زیرا باید به هر ادعایی با دیده تردید نگاه کرد و سیاستگذاران باید در ایران به این موضوع فکر کنند که آیا طالبان این اقدام را عملی می کند و اگر انجام دهند این اقدام چه تاثیری بر کشور ما خواهد گذاشت؟ آیا اساسا طالبان توانایی انجام این کار را دارد یا خیر؟ این تغییر قدرت چه تاثیری در روند های مخدر و الگو های مصرف خواهد گذاشت؟ آیا ادعای کم شدن کشت و تولید تریاک با جایگزینی ماده دیگری همراه بوده است و آیا مواد صنعتی جایگزین مواد سنتی خواهد شد یا خیر؟.

معاون پژوهشی موسسه کادراس افزود: از زمانی که طالبان به قدرت برگشت ایران چند نکته را مبنا قرار داد و کنترل تولید و قاچاق مواد مخدر به عنوان یکی از شروط مطرح شد.

براتی با اشاره به فرمانی که در بازگشت طالبان به قدرت تحت عنوان ممنوعیت کشت خشخاش و چرس و تولید مواد مخدر در افغانستان صادر شد، تصریح کرد: بار دیگر در سال ۱۹۹۶ که طالبان به قدرت رسیده بود ملاعمر نیز حکمی در خصوص ممنوعیت تولید مواد مخدر صادر کرد. در آن زمان انگیزه های طالبان نشان می دهد که ۹۰ درصد کشت و تولید مواد مخدر در سال های ۱۹۹۹ و ۲۰۰۰ کم شد و این اتفاق در دنیا بی سابقه بود.

براتی خاطرنشان کرد: در ژوئن سال ۲۰۲۲ شاهد بودیم که موسسه انگلیسی الکیس و پس از آن بی بی سی جهانی آماری در مورد کاهش کشت ۸۰ درصدی خشخاش در افغانستان منتشر کردند و این درحالیست که ستاد مبارزه با مواد مخدر اعلام کرد آمار کشت بالاست و آمار منتشر شده باید راستی آزمایی شود.

وی با استناد به دو گزارش تریاک افغانستان که سالانه توسط unodc منتشر می شود و همچنین گزارش جهانی سازمان ملل بیان کرد: براساس آخرین گزارش کشت خشخاش در افغانستان، کشت خشخاش در افغانستان در سال ۲۰۲۱ از ۵۶ هزار هکتار با ۳۲ درصد افزایش به ۲۳۳ هزار هکتار در سال ۲۰۲۲ رسیده است. با فرمان ممنوعیت کشت تریاک توسط طالبان قیمت تریاک از ۱۱۶ دلار در هر کیلو به ۲۰۳ دلار در سال ۲۰۲۲ افزایش یافت.

به گفته وی، همچنین براساس این گزارش میزان درآمد کشاورزان از فروش تریاک، از ۴۲۵ میلیون دلار در سال ۲۰۲۱ به ۱.۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۲ رسید که رشد سه برابری را نشان می دهد. در گزارش سال گذشته میزان کشت خشخاش در مناطق جنوب غربی ۷۳ درصد و در استان های غربی ۱۴ درصدی گزارش شده است.

معاون پژوهشی موسسه کادراس در ادامه به روند قیمت تریاک خشک اشاره کرد و گفت: در سال ۲۰۱۹ به دلیل سطح بالای تولید، همچنان قیمت در آن سال پایین بود، اما در نیمه سال ۲۰۲۱ با بازگشت طالبان قیمت آن به بالاتر از ۱۵۰ دلار رسید، پس از آن مجددا کاهش یافت، اما با اعلام ممنوعیت (کشت تریاک) در ماه آوریل ۲۰۲۲ مجددا قیمت به ۲۰۰ دلار و بالاتر افزایش یافت.

براساس اظهارات براتی، سهم بازار غیرقانونی مواد از اقتصاد ملی افغانستان ۲۹ درصد کل ارزش بخش کشاورزی این کشور را تشکیل می دهد. همچنین تراکم کشت خشخاش براساس زمین های کشاورزی در سال ۲۰۲۲ در همان مناطق جنوبی و جنوب غربی بیشتر بوده است.

معاون پژوهشی موسسه کادراس در ادامه به تغییر الگوی کشت خشخاش اشاره کرد و گفت: در گزارش جدید سازمان ملل سال ۲۰۲۲ نکات جالب توجهی مطرح شده است، میزان تولید جهانی تریاک ۷۸۰۰ تن ثبت شده که در همین سال ۶۲۰۰ تن تریاک (۸۰ درصد) در افغانستان تولید شده است.

وی افزود: پس از افغانستان کشور های میانمار و مکزیک در رتبه های بعدی تولید تریاک قرار دارند.

براتی با اشاره به اینکه تغییراتی که در افغانستان اتفاق می افتد بر بازار جهانی مواد مخدر تاثیر زیادی خواهد گذاشت، گفت: افغانستان سال های سال اصلی ترین تولیدکننده تریاک، هرویین و مورفین در جهان بوده است؛ بنابراین سیاستی که طالبان در پیش خواهد گرفت بر بازار های جهانی به شدت تاثیرگذار خواهد بود.

  • 15
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش