شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۰۴ - ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۲۱۷۳۵
رفاه و آسیب های اجتماعی

چه در انتظار زنان آسیب‌دیده تهران است؟ از فرزندفروشی تا موج جدید اچ‌آی‌وی

حمایت از زنان و کودکان آسیب دیده, افزایش آسیب‌های اجتماعی

شهرداری تهران در کمتر از سه سال، حکم تخلیه ۵ مرکز حمایت از زنان و کودکان آسیب دیده را صادر کرده‌است. مسئولان شهری یا نمی‌دانند چنین اقداماتی چه تبعاتی برای زنان و کودکان آسیب دیده دارد و یا می‌دانند و جلوگیری از افزایش آسیب‌های اجتماعی برایشان اهمیتی ندارد. مسئولان شهری نه تنها در زمینه کاهش آسیب‌های اجتماعی وظیفه دارند بلکه می‌دانند که نباید راه ارائه خدمات به این دسته از افراد آسیب‌دیده را سد کنند. سرای غزل، خانه خورشید، موسسه نور سپید هدایت، سرپناه شبانه زنان، سازمان پزشکان بدون مرز، تنها چند نمونه از مراکزی هستند که از پاییز ۱۴۰۰ تا اردیبهشت ۱۴۰۳ تعطیل شده‌اند. تمام این مراکز فعال در زمینه حمایت از زنان آسیب دیده، توسط مردم و انجمن‌های غیر دولتی راه‌اندازی شده بودند. تنها در مرکز «سرای غزل»، ۸۰ زن آسیب‌دیده تحت پوشش خدمات بودند و تعطیلی این مراکز اتفاق جدیدی نیست.

در دولت‌های قبلی نیز ما شاهد چنین تصمیم‌گیری‌های مبتنی بر تعطیلی مراکز حمایتی بوده‌ایم و در این دولت شاهد سرعت گرفتن این روند‌یم. اگر در هرکدام از این مراکز تنها ۱۰۰ زن آسیب‌دیده خدمات دریافت می‌کردند، تعطیلی ۵ مرکز در سه سال گذشته حداقل ۵۰۰ زن دریافت کننده حمایت را از این مسیر حذف کرده‌است.

مسائل پیچیده‌تر جامعه

«لیلا ارشد» مددکار اجتماعی و فعال اجتماعی در این باره به روزنامه اینترنتی «فراز» گفت: «همان‌طور که آمار و اطلاعات نشان می‌دهد، مسائل جامعه بیشتر و پیچیده‌تر شده و همچنین سن درگیری جوانان با مسائل و مشکلات روزمره افزایش یافته است. از سوی دیگر تعداد کسانی که درگیر سوء مصرف مواد مخدر می‌شوند، رو به افزایش و زنان و دختران جوان، بیشتر درگیر اعتیاد شده‌اند؛ بنابراین انتظار می‌رود که دولت‌ها در این شرایط خدمات مناسب‌تر و بیشتری را در اختیار افراد قرار دهند به خصوص اگر آن افراد، کسانی باشند که در معرض آسیب‌های اجتماعی قرار دارند یا آسیب‌دیده هستند. در جوامعی مانند جامعه ما، پیشگیری سطح یک برای جوانان، نوجوانان و کودکان وجود ندارد. یعنی همان مهارت‌هایی که سازمان بهداشت جهانی به تمام کشور‌ها از جمله ایران توصیه کرده‎‌است. در این شرایط مشکلات بیشتر و آدم‌های بیشتری درگیر مسائل می‌شوند. انتظار این است که دولت‌ها راهکار‌های مناسب‌تر و بیشتری را در اختیار شهروندان قرار دهند».

زنان آسیب دیده نقش مهم مراکز حمایتی

موسس مرکز زنان سرزمین خورشید «اولین مرکز کاهش آسیب اعتیاد زنان»، ادامه داد: «با تعطیلی این نوع از مراکز ارائه‌دهنده خدمات به زنان آسیب‌دیده، عده‌ای که می‌توانستند از این حمایت‌ها بهره‌مند شده و کمک بگیرند محروم می‌شوند. این نوع از ارائه خدمات به عنوان پیشگیری سطح دو و سه در جامعه کارکرد‌های زیادی دارد. در این فضا افرادی که حمایت دریافت نمی‌کنند در معرض آسیب‌های بیشتری قرار می‌گیرند. تمام سال‌هایی که در خانه خورشید فعالیت داشتیم، این افتخار تیم ما بود که با ارائه آموزش، تلاش می‌کردیم از ابتلا به HIV جلوگیری کنیم. وقتی این نوع از مراکز فعالیت نکنند چگونه آموزش‌ها به افراد منتقل می‌شود تا آن‌ها یاد بگیرند از خود مراقبت کرده و درگیر این دست از مسائل نشوند؟ این مدل از بیماری‌ها و آسیب‌ها باراقتصادی زیادی را برای دولت‌ها به همراه دارد. بیماری ایدز درمان ندارد، دارو‌های این بیماری گران است و دولت‌ها پذیرفته‌اند که خدمات را به صورت رایگان به بیماران درگیرHIV ارائه دهند. تعطیلی این مراکز بار زیادی را به وزارت بهداشت وارد می‌کند و باعث می‌شود زنان آسیب‌دیده و کودکان آن‌ها فشار مضاعفی را متحمل شوند. زمانی که مراکز حمایتی کم شود، مشکلات گروه هدفی که حمایت می‌گیرد طبیعتا بیشتر می‌شود».

درگیری جامعه با آسیب‌های اجتماعی

لیلا ارشد در آخر گفت: «باید از مسئولان پرسید، چطور زمانی که سن اعتیاد در جامعه پایین می‌آید، زنان بیشتر با اعتیاد درگیرمی‌شوند و آمار بیماری‌های ویروسی افزایش پیدا می‌کند، مراکز حمایتی تعطیل می‌شوند؟ مسئولان فکر می‌کنند که برای گروه هدف چه اتفاقی می‌افتد؟ وقتی این حمایت‌ها نباشند امکان بارداری این زنان وجود دارد و در شرایطی آن‌ها ممکن است مجبور شوند فرزند خود را بفروشند. در این شرایط زنان و کودکان آن‌ها آسیب می‌بینند. این افراد شهروندان کشور‌اند و خوشبختانه ایران کشور فقیری نیست و منابع خوبی دارد. در این حالت، عده‌ای از حمایت‌طلبی محروم می‌شوند اما آسیب‌ها در حد خود این افراد باقی نمی‌ماند و افراد دیگر در مناطق مختلف شهر، بدون درنظر گرفتن طبقه اقتصادی و اجتماعی درگیرخواهند شد».

عدم درک مسائل اجتماعی

محروم کردن زنان آسیب‌دیده از دریافت خدمات، نه تنها آن‌ها در معرض آسیب‌های بیشتر اجتماعی قرار می‌دهد بلکه فرزندان آن‌ها نیز متحمل آسیب می‌شوند. «طاهره پژوهش»، مدیرعامل پیشین انجمن حمایت از حقوق کودکان در گفت‌وگو با روزنامه اینترنتی «فراز» می‌گوید: «ما بیشترین رابطه را با کودکان کار و کودکان در معرض آسیب داریم و مشکل اصلی عدم درک کارشناسی از مسائل اجتماعی در بین مسئولان شهری است. افرادی که چنین تصمیماتی می‌گیرند با مسائل واقعی این نوع از خانواده‌ها آشنایی ندارند. مسئولان شهری باید حق مردم در شهر و جامعه را بشناسند. تعطیلی مراکز حمایتی زنان و کودکان آسیب‌های اجتماعی را تشدید می‌کند. همچنین کسانی که درجایگاه اداره شهر‌ها قرار می‌گیرند ضرورت دارد که تحصیلات جامعه‌شناختی داشته باشند و از تجربیات سمن‌ها استفاده کنند. بسیاری از مدیران شهری شناخت درستی از منظر نظری نسبت به انسان ندارند و تصمیمات گرفته شده مبنای کار کارشناسی شده ندارد».

زنان آسیب دیده فلاکت روزمره مردم

او ادامه می‌دهد: «به یاد داریم که در زمان آقای قالیباف، «طرح بهاران» در رابط با زنان معتاد اجرا شد؛ بودجه‌های زیادی هزینه شد و متاسفانه دستاورد قابل توجهی نداشت. متاسفانه عده‌ای فکر می‌کنند انسان‌ها آجرهایی‌اند که می‌توانند کنار هم قرار بگیرند و اگر مسئله تغذیه آن‌ها رفع شود مشکل دیگری وجود نخواهد داشت. در حالی که افراد آسیب‌دیده و معتاد، درگیر مشکلات بسیار زیادی‌اند. انفجار‌های سطح جامعه نشان می‌دهد مردم به شکل روزمره هزاران فلاکت را تحمل می‌کنند. وقتی که افراد نتوانند تجربه رفاه نسبی را داشته باشند، عملا همه‌چیز به زیرزمین‌ها ختم می‌شود و این بیشترین خطر را برای جامعه دارد. تنها شیوه‌ای که به وسیله آن می‌توانیم آسیب‌های اجتماعی را کم کنیم، آموزش همه‌جانبه و ایجاد امکانات گسترده برای مردم است تا بتوانند رشد کنند. آنقدر مسئولان از این مسیر عقب مانده‌اند که ما شاهد تعطیلی مراکز حمایتی هستیم. این در صورتی است که اداره این نوع از مراکز بسیار سخت و دشوار است.»

در شرایطی که کارشناسان و جامعه‌شناسان مدام در خصوص افزایش آسیب‌های اجتماعی هشدار می‌دهند، مشخص نیست که چرا عده‌ای راه تعطیلی مراکز حمایتی را در پیش گرفته‌اند.اما همانطور که دو فعال این حوزه هشدار دادند چنین اقداماتی تبعات غیرقابل جبرانی برای جامعه دارد. 

  • 15
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش