چهارشنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۵۳ - ۱۵ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۳۴۳۴
رفاه و آسیب های اجتماعی

زندگي در اردوگاه بِقاع از دوربين يک پناهنده سوري کم‌بينا؛

آنها همه‌چيزجز با‌هم‌بودن را از دست داده‌اند

اردوگاه پناهندگان بِقاع,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,آسیب های اجتماعی

اولين‌بار عکاسي را زماني ‌که به‌عنوان يک پناهنده در اردوگاه پناهندگان بِقاع در لبنان زندگي مي‌کرد، ياد گرفت. هاني المليا فقط چند ماه پيش از آنکه به آنجا برسد از دبيرستان فارغ‌التحصيل شده بود و مي‌خواست ادامه تحصيل دهد اما در چادرهاي کوچک اردوگاه بِقاع، هيچ فرصتي براي ادامه تحصيل وجود نداشت. سال ۲۰۱۲ و در بحبوحه روزهاي سخت و کشنده سوريه، کشور جنگ‌زده‌اش را رها کرد.

 

آن روزها همه‌جا بوي مرگ مي‌داد. مي‌گويد: «هيچگاه نمي‌خواستم از آن کشور بروم. يک روز به بهانه رساندن غذا به يکي از همسايه‌ها، نيروهاي تروريستي دستگيرم کردند. فرار از دست آنهايي که دستگيرم کرده بودند،نقطه عطفي بود که حجت را برايم تمام کرد؛ آنجا ديگر براي زندگي امن نبود.»

 

چندماه بعد از آن، پدر و مادر و ۶ خواهر و برادرش در اردگاه بِقاع به او پيوستند؛ جايي که نزديک به سه سال در آن ماندند و زندگي کردند. حالا هاني ۲۳ سال دارد. مي‌گويد: «واقعا دوست داشتم در اردوگاه پناهندگان کاري کنم؛ اين شد که رفتم سراغ عکاسي.»

 

اعضاي کميسارياي عالي سازمان ملل متحد که براي کمک به پناهندگان راهي اردوگاه شده بودند، دوربين عکاسي کوچکي به او دادند و در مدت کوتاه حضورشان در اردوگاه، اصول ابتدايي عکاسي را با او تمرين کردند. هاني خيلي زود لقب «عکاس اردوگاه‌ها» را به خود اختصاص داد.

 

عکس‌هاي هاني روايت‌هاي زيادي دارد؛ قصه‌ آدم‌هاي آواره در اردوگاه پناهندگان، تصوير برادر کوچک هاني، اشراف که در‌ گيرو‌دار فرار از سوريه به دنيا آمد. هاني مي‌گويد: «او همان روزهاي اولي که پا به اين دنيا گذاشت، بخش زيادي از هويت و حق زندگي در سرزمين مادري‌اش را از دست داد.

 

اشراف هيچ‌چيزي از سوريه نمي‌داند و فکر مي‌کند در همين اردوگاه به دنيا آمده است. من عکسي از سايه او روي ديوار گرفتم تا نشان دهم او خودش نيست يا دست‌کم آدمي که مي‌توانست باشد، نيست.» هاني تصوير آتش‌زدن زباله‌ها در اردوگاه بِقاع را نشان مي‌دهد و مي‌گويد: «اينجا هيچ‌چيزي به نام بازيافت زباله‌ها وجود ندارد؛ بنابراين ما ناچاريم آنها را بسوزانيم.

 

بعضي اوقات اين آتش‌سوزي‌ها خيلي خطرناک مي‌شود و علاوه‌براين، هوا را هم آلوده مي‌کند. زندگي در اردوگاه، هر روز قصه جديدي دارد. ما بايد قبل از انجام اين کار چند بشکه آب از دو کيلومتر آن‌طرف‌تر بياوريم که مبادا آتش بالا بگيرد.» از مرد آرايشگري مي‌گويد که هرچندوقت‌يکبار براي اصلاح و کوتاه‌کردن موي مردان به اردوگاه مي‌آيد و تصويرش را درحالي‌که مشغول مرتب‌کردن موي يکي از مردان بوده، برداشته است.

 

حافظه دوربينش پُر از تصوير کودکاني است که با پيش‌پاافتاده‌ترين اجسام بي‌جان در اردوگاه، خودشان را ساعت‌ها سرگرم مي‌کنند. درباره‌شان مي‌گويد: «وقتي مدرسه‌اي نباشد و هيچ وسيله‌اي براي بازي، کودکان اردوگاه بايد از بشکه‌ها، سنگ‌ها و هر چيز دم‌دستي ديگري سرگرمي بسازند و لحظه‌هاي شادي براي خودشان خلق کنند.

 

اين، همان لحظاتي است که از چشم مردم دنيا هميشه پنهان مي‌ماند.» هاني تصوير زن پيري را که جلوي دوربينش شکلک درآورده، نشان مي‌دهد و مي‌گويد: «اين زن، يکي از اقوام ماست.

 

من از او نخواستم ادا‌واطواري دربياورد. وقتي دوربين را به سمتش گرفتم، گفت اگر مي‌خواهي از من عکس بگيري، بايد آن‌طور باشد که من مي‌خواهم. دوست دارد مطمئن شود که اينجا همه خوشحال و از کنار هم‌بودن راضي هستند. مي‌گويد مهم است که هميشه لبخند بزنيم چون اين تنها دارايي ما در شرايط فعلي است. سال گذشته او از اردوگاه رفت. خوشحالم که قبل از رفتنش، عکس او را برداشتم. زندگي در اردوگاه، آدم‌ها را عاطفي‌تر مي‌کند زيرا وقتي مردم ديگر چيزي براي ازدست‌دادن نداشته باشند، به همين باهم‌بودن‌ها دل‌ خوش مي‌کنند.»

 

عکس‌هاي هاني، روايت‌هاي زيادي دارد و تنها چيزي که ميان هيچ‌کدام از آنها پيدا نيست، اين واقعيت است که هاني کم‌بيناست. او افرادي را که در فاصله سه متري يا دورتر ايستاده باشند، به‌سختي تشخيص مي‌دهد و تمام رنگ‌ها را نمي‌بيند. عکاسي از اجسام متحرک براي او بسيار سخت است؛ بنابراين بيشتر روي اجسام بي‌جان‌ تمرکز مي‌کند. سال ۲۰۱۵ هاني به‌همراه خانواده‌اش از اردوگاه بِقاع رفتند و در کانادا پناهنده شدند.

 

عکس‌هاي هاني از پناهندگان در جشن روزنامه‌نگاران کانادايي با عنوان حمايت از آزادي بيان نمايش داده شد و او همان روز به‌عنوان يکي از اعضاي شوراي ملي جوانان رئيس‌جمهوری، جاستين تردو انتخاب شد. هاني حالا دانشجوي رشته مهندسي کامپيوتر است.

 

 او مي‌خواهد يک روز دوباره به سوريه برگردد؛ مي‌گويد: «يک سوريه ايده‌آل در ذهنم دارم و معتقدم بسياري از جوانان نسل من هم همين رؤيا را دارند اما سوريه‌اي که ما مي‌خواهيم، زمان زيادي طول مي‌کشد تا از نو ساخته شود. ما واقعا نمي‌توانستيم از سوريه محافظت کنيم يا درحال‌حاضر آنجا باشيم اما من به‌دنبال موقعيتي هستم که بتوانيم دوباره سوريه را بسازيم.» هاني در کانادا همچنان از اعضاي خانواده‌اش و زندگي جديدشان عکس مي‌گيرد.

 

عکس‌هاي او حالا داستان زندگي خانواده‌اي را روايت مي‌کند که همه‌چيز به‌جز يکديگر را از دست داده‌اند. تصاوير اردوگاه پناهندگان بِقاع را در دستش جابه‌جا مي‌کند و مي‌گويد: «يعني چند نفر مانده؟ چند نفر رفته؟ چند نفر هست هنوز؟»

 

 

vaghayedaily.ir
  • 16
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش