شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۵۱ - ۲۶ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۶۹۷۵
سایر حوزه های اجتماعی

ایران در ۱۴۲۵ چگونه است؟

تهران,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,جامعه

بچه اولشان تازه به دنیا آمده است. همه آمده‌اند دیدن مادر و پسر. بچه اول هنوز ۱۵روزه است که حرف‌ها می‌رود به سمت بچه دوم. همه فامیل، حتی مردها، وارد میدان شده‌اند و می‌گویند تک‌فرزندی خوب نیست. بچه تنها می‌ماند، بچگی نمی‌کند و بزرگ هم که شد، خواهر و برادری ندارد که تکیه‌گاهش باشد. بزرگ‌های فامیل معتقدند هیچ کس جای همخون را نمی‌گیرد. دوست‌ها هر قدر هم که همدم باشند، ممکن است یک روز بروند پی زندگی‌شان.

 

حرف‌ها همه به این سمت می‌رود که بچه‌ها نباید تنها بمانند و لااقل باید یک بچه دیگر به خانواده اضافه شود. پدر و مادری که تازه بچه‌شان به دنیا آمده، اما چنین نظری ندارند. مادر هنوز تحت تاثیر سختی‌ها و دردهایی است که کشیده و پدر جوان خانواده کمرش زیر هزینه‌های درمان خم شده است. برای همین آن‌ها تمایلی به بچه‌دار شدن دوباره ندارند. می‌گویند همین بچه را بزرگ کنیم هنر کرده‌ایم. راست هم می‌گویند. وضعیت در شهرهای بزرگ به گونه‌ای نیست که بتوان به‌راحتی بچه بزرگ کرد و از پس مخارجش برآمد. نگرانی از آینده مهم‌ترین مسئله‎‌ای است که پدر و مادرها را با خود درگیر کرده و دست از سرشان بر نمی‌دارد. آن‌ها به هزار و یک اتفاق فکر می‌کنند و همین باعث می‌شود به فرزند دیگری فکر نکنند. این موضوع نه حالا که نزدیک به ۱۰ سال است برای زن و شوهرهای جوان پررنگ شده است؛ از وقتی صاحبخانه‌شدن سخت شد و بچه‌ها برای درست بزرگ شدن هزینه‌های زیادی به خانواده‌ها تحمیل کردند. برای همین هم اوایل دهه ۸۰ تک‌فرزندی به طور گسترده‌ای بین خانواده‌ها باب شد.

 

هنوز هم بچه‌های دهه ۸۰ اکثرا بدون خواهر و برادرند. اما با گذشت زمان و با هشدارهایی که درباره پیر شدن جمعیت ایران مطرح شد، خانواده‌ها دوباره به این فکر افتادند که تک‌فرزندی خوب نیست. رسانه‌ها هم البته بی‌تاثیر نبودند.

 

به‌رغم تمام بی‌اعتمادی بین مردم و رسانه‌ها، تاثیرگذاری آن‌ها هنوز بر عموم مردم مشهود است. البته در این بین تبلیغات غلط هم صورت گرفت؛ مثلا بیلبورد چند سال پیش شهرداری که خانواده‌ای ۶نفره را به تصور می‌کشید و مردم را تشویق می‌کرد که خانواده‌هایشان را گسترش دهند. این بیلبورد از این جهت مورد انتقاد قرار گرفت که چهار پسر و یک دختر را در خانواده نشان می‌داد. بعضی‌ها گفتند این تبلیغ رواج سنت غلط مهم بودن پسر در خانواده را نشان می‌دهد.

 

تبلیغاتی هم در این راستا از تلویزیون ایران پخش شد. بچه‌هایی که خواهر و برادری نداشتند و از تنهایی‌هایشان می‌گفتند. پدر و مادر اکثر آن‌ها شاغل بودند و همین باعث می‌شد احساس تنهایی کنند. آن‌ها با همان لحن کودکانه می‌گفتند در خانه کسی را ندارند با او بازی کنند. یکی از دخترها می‌گفت مادر و پدرش هر دو سرکار می‌روند و عصرها هم که به خانه می‌آیند حوصله‌اش را ندارند. پسر دیگری هم بود که می‌گفت با پسر همسایه دعوایش می‌شود و برادر می‌خواهد. یک برادر که مجبور نباشد برای بازی کردن منت همسایه را بکشد. تمام این موارد به علاوه تبلیغات دیگر باعث شد از اوایل دهه ۹۰ تک‌فرزندی تغییر کند. خانواده‌ها به این نتیجه رسیدند که هیچ کس نمی‌تواند جای خواهر یا برادر را پر کند، پس بچه‌ها نیاز به یک همخون دارند.

 

این قاعده اما از دو فرزندی بالاتر نرفت؛ به‌خصوص در شهرهای بزرگ. در شهرهای کوچک و روستاها اما وضعیت به این منوال نبود؛ گرچه تعداد فرزندآوری در روستاها هم کاهش داشت، کمتر روستایی را می‌دیدید که یک یا دو فرزند داشته باشد. وضعیت در حال حاضر در روستاها به گونه‌ای است که بزرگ شدن بچه ها چندان سخت نیست. آن‌جا بچه‌ها به سبک و سیاق گذشته بزرگ می‌شوند و هنوز خبری از مدرسه‌های میلیونی و آموزش‌های متفرقه و درخواست‌های مکرر بچه‌ها برای داشتن اتاق بزرگ و لپ تاپ و گوشی‌های آیفون آخرین مدل مد نشده است. به همین دلیل است که پدر و مادرها به چند فرزندی فکر می‌کنند و وارد دنیای شهرهای بزرگ نشده‌اند. حال اما وضعیت اقتصادی دوباره دگرگون شده است. بچه‌هایی که قرار است بزرگ شوند و درس بخوانند و شغلی داشته باشند و امید به زندگی‌شان از دست نرود، چه آینده‌ای دارند؟

 

قرار نیست سیاه‌نمایی کنیم، اما وضعیت در هاله‌ای از ابهام است؛ همان‌طور که وضعیت امروز متولدین دهه ۶۰ و ۷۰ چندان خوب نیست. حالا بچه‌ها تنها نیستند. خواهر و برادر دارند، اما باید دید چند درصد از آن‌ها سال‌ها بعد، از زندگی راضی‌اند. همه این‌ها سوالاتی است که باید به آن پاسخ داده شود. با وضعیت کنونی، آینده برای چند درصد از خانواده‌هایی که تصمیم گرفته‌اند بیشتر از یک فرزند داشته باشد، آماده است؟ این سوالات در کنار بررسی وضعیت نرخ رشد در سال‌هایی که گذشت موضوع پرونده‌ای است که به آن پرداخته‌ایم؛ به این امید که سال‌ها بعد هیچ بچه‌ای پدر و مادرش را برای آمدن به این دنیا سرزنش نکند.

 

 

 

 

asemandaily.ir
  • 12
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
ویژه سرپوش