یکشنبه ۰۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۱۰ - ۰۳ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۰۶۵۲
اخبار خودرو

بررسی شروط سه‌گانه قراردادهای خودرویی

اجرای ضعیف برای شروط قوی خودرویی

اخبار خودرو,خبرهای خودرو,بازار خودرو,قرارداد های خودرویی
بنا به سیاست‌گذاری که وزارت صنعت، معدن و تجارت در‌خصوص قراردادهای خودروسازان با خارجی‌ها اعمال کرده است، خودروسازان موظف به اجرای داخلی‌سازی در سطح ۴۰درصد در گام نخست و رساندن این میزان داخلی‌سازی تا ۷۰درصد، طی ۳ سال بعد از قرارداد هستند.

به گزارش اخبار خودرو، در پی به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته‌ای و به‌وجود آمدن برجام، بسیاری از خودروسازان خارجی به‌دلیل فشارهایی که دولت آمریکا بر آنها وارد می‌کرد، از کشورمان رفتند و خودروهای آنها به‌صورت موردی وارد می‌شد. با برداشته شدن تحریم‌های خودرویی شاهد مذاکرات دوباره شرکت‌های داخلی با خودروسازان برتر خارجی بودیم.

 

این در حالی است که در تمام قراردادهای جدید خودرویی به بحث داخلی‌سازی و صادرات محصولات تولیدی اشاره شده است. صنعت خودروی کشور دیگر نمی‌خواهد به‌عنوان یک مونتاژکننده صرف عمل کند و به دنبال داخلی‌سازی با هدف ایجاد ارزش افزوده برای خودروها، همچنین ایجاد اشتغال و ارزآوری برای کشور است.

 

بنا به سیاست‌گذاری که وزارت صنعت، معدن و تجارت در‌خصوص قراردادهای خودروسازان با خارجی‌ها اعمال کرده است، خودروسازان موظف به اجرای داخلی‌سازی در سطح ۴۰درصد در گام نخست و رساندن این میزان داخلی‌سازی تا ۷۰درصد، طی ۳ سال بعد از قرارداد هستند.

 

در این خصوص هرچند رویکرد وزارت صنعت مبنی بر داخلی‌سازی تا سطح ۷۰درصد ستودنی است، اما در نحوه اجرا و نظارت بر آن به نظر می‌رسد کمی ضعیف عمل شده است. چرا‌که پژو ۲۰۰۸ به‌عنوان اولین محصول مشترک حاصل از توافقات برجامی تنها با ۲۰ درصد داخلی‌سازی شروع به‌کار کرد که این اتفاق موجب نارضایتی قطعه‌سازان داخلی شد. هرچند گفته‌ می‌شد که نیاز بازار و به نتیجه رسیدن آن باعث شد این قرارداد با ۲۰درصد داخلی‌سازی شروع شود اما باز هم نمی‌توان آن را توجیهی برای ادامه کار با این درصد دانست.

 

به عقیده برخی کارشناسان تجربه همکاری با شرکت‌های فرانسوی نشان داده است که آنها چندان به داخلی‌سازی در سطح خیلی بالا تمایل ندارند. هرچند به گفته مدیرعامل شرکت پژو برای این شرکت صرفه اقتصادی در داخلی‌سازی محصولات تولید مشترک است و آن‌ها به فکر داخلی‌سازی در سطح بالا هستند اما در عمل این قضیه هنوز اتفاق نیفتاده است.

 

به گفته برخی کارشناسان حتی ۴۰ درصد داخلی‌سازی نیز شامل قطعات زیادی نخواهد شد. محسن رزم‌خواه، فعال قطعه‌سازی در این زمینه به روزنامه «دنیای‌خودرو» می‌گوید: «معمولا قطعاتی مثل شیشه، رادیاتور، تایر و صندلی شامل آن ۴۰ درصد عنوان شده می‌شوند. این قطعات را در شروع تولید هر محصولی در ایران عرضه می‌کنیم و می‌سازیم. این‌ها تولید جدیدی برای قطعه‌سازان کشورمان محسوب نمی‌شود.»

 

به گفته کارشناسان تولید رنگ و قطعات این‌چنینی تنها ۲۰ درصد از داخلی‌سازی محسوب می‌شود و در بسیاری از کشورها این رقم و این نوع قطعات اصلا جزو داخلی‌سازی به حساب نمی‌آید. اما همچنان خودروهای خارجی با این درصد داخلی‌سازی در کشور تولید می‌شود.

 

بسیاری از فعالان و کارشناسان صنعت خودرو الزام ۷۰درصدی تولید خودرو در داخل را ستودند و آن را یک نیاز اساسی دانستند که می‌تواند صنعت قطعه‌سازی کشور را مانند کشورهایی چون ترکیه و مکزیک تقویت کند و موجب ایجاد اشتغال و ارزآوری با صادرات قطعه شود. اما در اجرای این بند مهم که صنعت خودروی کشورمان را در راه رسیدن به سند چشم‌انداز ۱۴۰۴ یاری می‌کرد، به‌خوبی عمل نشد و عملا بسیار ضعیف اجرا شد.

 

با این وجود احتمال نبود ضمانت اجرایی بر رعایت شروط وزارت صنعت، معدن و تجارت در همکاری‌های اخیر خودرویی، موضوع دیگری است که بسیاری از قطعه‌سازان در خصوص عدم اجرای آن ابراز نگرانی کرده‌اند.

 

در این رابطه آرش محبی‌نژاد، فعال قطعه‌سازی به روزنامه «دنیای خودرو» می‌گوید: «همچنان مسائل مختلفی درخصوص میزان داخلی‌سازی خودروهای جدید مطرح می‌شود که باعث نگرانی قطعه‌سازان شده است.»

 

دبیر انجمن تخصصی صنایع همگن قطعه‌سازان با تاکید بر عدم عدول از شروط وزارت صنعت، معدن و تجارت در همکاری‌های اخیر افزود: «البته شروط چهارگانه وزارت صمت، منافع قطعه‌سازان در راستای شروع ۴۰ درصد داخلی‌سازی و دستیابی به ۸۰ درصد، طی دو سال را تضمین می‌کند، اما به شرطی که از این شروط مطلقا عدول نشود.» اشاره و تاکید بر ۴۰ درصد داخلی‌سازی خودروهای خارجی در قراردادهای اخیر در حالی است که بعضی از فعالان این صنعت معتقدند بیش از این‌ها باید بر پتانسیل و توانایی‌های قطعه‌سازان کشور اتکا کرد، درحالی که در عمل چنین اتفاق نمی‌افتد.

 

عدم رعایت شرط داخلی‌سازی ۴درصدی در زمان شروع تنها موجب نگرانی قطعه‌سازان نشده بلکه بسیاری از فعالان و کارشناسان صنعت خودرو را نگران کرده است چرا‌که وقتی این شرط رعایت نمی‌شود و با اهمال و با ساده گرفتن نسبت به طرف خارجی انجام می‌شود، این زنگ خطر را به صدا در می‌آورد که با بحث صادرات ۳۰درصدی و ورود تکنولوژی به کشور که از دیگر شروط اصلی و اساسی این قراردادهاست، با جدیت برخورد نشود و تا سال آینده که خودروها به مرحله تولید می‌رسند با بهانه‌های شرکت‌های خارجی از صادرات خودرو صرف‌نظر یا تنها صادرات ۵ تا ۱۰درصدی انجام شود.

 

همین قضیه باعث شده است بسیاری از کارشناسان و ناظرین، خواهان شفاف شدن بحث قراردادها و ضمانت‌های اجرایی برای انجام شروط ۳گانه ذکر شده باشند. به‌هرحال خودروسازان دیگر نباید از منافع خود که البته جزو منافع ملی است، کوتاه بیایند و زیر بار زیاده‌خواهی و سهل‌خواهی خودروسازان خارجی بروند. شروط سه‌گانه داخلی‌سازی تا سطح ۸۰درصد، ورود تکنولوژی و صادرات ۳۰ درصدی در قراردادها پیش‌بینی شده اما نحوه اجرای آن مشخص نیست و به نظر می‌رسد بسیار آسیب پذیر باشد.

 

 

  • 11
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش