
اعتمادآنلاین،در کشور، صنعتی به نام صنعت خودرو داریم که هر ساله با مشکلات و حواشی روبرو است. اتفاقهای چند ماه اخیر حول صنعت خودروی کشور، کاملا بی نظیر است. چرا که این مسئله کمنظیر است که ظرف مدت کوتاهی شاهد افزایش ۲۰۰ میلیون تومانی در قیمت خودروی وارداتی باشیم. در گفتگو با کارشناسان این حوزه، دلایل افزایش قیمت خودروی وارداتی را بررسی کردیم.
سعید موتمنی رئیس اتحادیه نمایشگاه داران خودرو: بازار آشفته است/ سودهای خانوادگی پشت قضیه گرانی خودرو پنهان است
سعید موتمنی رئیس اتحادیه نمایشگاه داران خودرو قیمت خودرو در گفتوگو با اعتمادآنلاین گفت: قیمت خودروها (هم خودروهای داخلی و هم خودروهای وارداتی) آشفته است. آشفتگی در بازار خودرو وارداتی از ۱۲/۴/۹۶ به بعد شروع شد. ناگهان سایت ثبت سفارش را بستند. وقتی سایت بسته شد، برخی فرصت را غنیمت شمردند و سوء استفاده کردند. کسانی که خودروهای وارداتیشان را در انبار نگه داشته بودند، روی به عرضه قطره چکانی در بازار آوردند. همین باعث شده که قیمتها افزایش پیدا کند. از سوی دیگر مردم با دیدن این اوضاع، ناگهان به سمت خرید ماشین هجوم آوردند تا از این بازار سود ببرند.
وی گفت: در این آشفته بازار ما شاهد افزایش ۴۰ میلیون تا ۲۰۰ میلیون تومانی در قیمت ماشینهای وارداتی بودیم.
موتمنی در مورد افزایش قیمت خودروهای وارداتی گفت: سوناتای ۱۶۰ میلیون تومانی به ۱۹۷ میلیون تومان رسید. النترای ۱۳۸ میلیونی به ۱۸۰ میلیون رسید. سراتو ۱۳۷ میلیون تومانی به ۱۷۸ میلون رسید. توسان ۱۸۰ میلیونی به ۲۴۵ میلیون تومان رسید. بی ام و ۲۹۸میلیون تومانی به ۶۴۰ میلیون رسید و ... همه خودروهای وارداتی اینگونه افزایش قیمت داشتند.
او ادامه داد: حتی وارد کنندههای رسمی نیز قیمت ماشینهای خود را افزایش دادند. این شرکتها حدود ۲۰ تا ۲۵ میلیون افزایش قیمت داشتهاند.
رئیس اتحادیه نمایشگاهداران خودرو تصریح کرد: در حال حاضر در رابطه با خودروهای وارداتی هیچ نظارتی در کشور وجود ندارد. بر اساس سخنان یکی از مسئولان، آمار واردات خودرو در ۴ ماه اول سال ۹۶، نسبت به سال گذشته بیشتر بوده است. بر اساس سوابق گمرک، کاملا مشخص است که چه کسی اینها را وارد کرده است. باید این سوال را پرسید که این خودروها در کدام انبار احتکار شد و دانه دانه به فروش رساندند که در نهایت سود هنگفتی را برای صاحبانش به ارمغان آورد؟
موتمنی گفت: همکاران من نهایتا ۲ الی ۳ دستگاه ماشین وارد کنند. اما کسانی که هزاران دستگاه ماشین وارد کرده اند و در انبار نگاه داشتهاند تا سود هنگفت به دست آورند چه کسانی هستند؟ نام آنها قطعا ثبت شده است. سود میلیاردی قطعا مربوط به این اشخاص است.

این کارشناس حوزه خودرو تبیین کرد: شرکتهای وارد کننده خودرو، بعد از اینکه خودرو گران شد، ماشینهای خود را به مصرف گنندگانی که برای خرید خودرو ثبت نام کرده بوند نفروختند. علتش چه بود؟ علت این بود که خودشان دانه دانه خودروها را با قیمت بالاتری در بازار به فروش رساندند تا با قیمت پایین به دست مشتری نرسانند و خودشان سود بیشتری ببرند.
موتمنی در پاسخ به این سوال که با توجه به حضور یک خانواده خاص، در اکثر واردات خودرو، آیا این ازدیاد قیمتها با حضور این خانواده ارتباط داشته یا خیر گفت: این خانواده از سال ۹۲ عقب نشینی کرد؛ چراکه بیش از حد بر سر زبانها بودند، لذا نمی خواستند مدام در کانون توجه باشند. البته یکی از همین خانواده ها که از سال ۲۰۱۶، خودرو وارد کرده بوند، همین ۱۰ روز پیش خودرهای ۱۶۰ تومانی خود را ناگهان ۲۲۰ میلیون تومان اعلام کرد.
وی با طرح سوالی پرسید: مگر قانون مشخص نکرده است که سود وارد کننده باید ۱۰ الی ۱۵ درصد باشد؟ پس چرا ناگهان باید سود این وارد کننده اینچنین افزایش پیدا کند؟ سازمان حمایت، تعزیرات و سازمان صنعت و شورای رقابت باید پاسخ بدهند.
علی خاکساری، اقتصاددان و کارشناس حوزه خودرو: کمپین «نه به خرید خودرو» باید احیاء شود/ دولتها پشت سر گرانی خودرو هستند
علی خاکساری، اقتصاددان و کارشناس حوزه خودرو در گفتوگو با اعتمادآنلاین در واکنش به افزایش قیمت خودروهای وارداتی گفت: تمام این افزایش قیمت توسط خود دولت انجام شده است. در واقع دولت از طریق وزارت صنایع و سازمان حمایت از مصرف کننده و شورای سیاست گذاری خودرو و به اسم حمایت از مصرف کننده و به اسم حمایت از صنایع داخلی، این برنامه ریزی را انجام داده که قیمت ماشینهای وارداتی افزایش پیدا کند.

خاکساری تصریح کرد: با این سیاست دولت، سود زیادی نصیب افراد خاص میشود. در این آشفته بازار شاید یک عده ۱۰۰ نفری، سودهای میلیاردی عایدشان شود.
وی ادامه داد: خوردرو برای کسی که ۱۰ هزار خودرو وارد میکند، سود کلانی خواهد داشت. البته مشخصا هر فردی نمیتواند چنین حجمی از خودرو را وارد کند. تنها افراد خاص میتوانند در چنین سحطی دست به واردات کلان بزنند.
این عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: دولت به جای اینکه به فکر رفاه مردم باشد از طریق وزارت صنایع و سایر سازمانها، سیاستهایی را اعمال میکند که روزبهروز بازار خودرو را دچار آشفتگی میکند.
وی افزود: دولت با صدور اجازه جهت واردات تعداد محدودی خودروی خارجی، در نهایت از طریق بازی با قیمت سود هنگفتی را به دست میآورد.
خاکساری ادامه داد: وزیر صنایع در جریان این موضوع است. رییس سازمان حمایت از مصرف کننده و همچنین قطعه سازان و خودرو سازان نیز از ماهیت این آشفته بازار مطلع هستند.
او گفت: به اسم حمایت از مردم بازار را آشفته میکنند. در حقیقت هدف اصلی شورای سیاستگذاری خودرو و سایر مسولان این است که با بالا بردن قیمت خودروهای وارداتی، زمینهای فراهم شود تا قیمت خودروهای داخلی نیز افزایش پیدا کند. با افزایش قیمت خودروهای وارداتی، عملا قیمت خودروی داخلی نیز افزایش مییابد. بخشی از سود این فروش به جیب خودروسازان و قطعه سازان خواهد رفت.

این عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی در پاسخ به این سوال که آیا سودآوری از صنعت خودرو، متعلق به یک دولت با زمینه فکری خاصی است یا خیر گفت: البته این موضوع ربطی به هیچ یک از جناحهای کشور ندارد. در ۳۰ سال اخیر، هر رییس جمهوری که سر کار آمده، با خودروسازان به توافق رسیده است. مشکلات ما درست از همان زمان که بحث «خودروی ملی» را طرح کردند، آغاز شد. حال چه کسی پشت این قضیه است خدا میداند. این مبحث چپ و راست ندارد و تمام جناحها در ۳ دهه گذشته، فریب خودروسازان را خوردهاند.
وی گفت: الان البته باید قطعهسازان را هم باید اضافه کنیم. قبلا بلایی به اسم خودروسازی داشتیم. امروز بلای قطعه سازی هم داریم.
محمدرضا نجفیمنش عضو اتاق بازرگانی تهران: مردم میتوانند خرید نکنند
محمدرضا نجفیمنش عضو اتاق بازرگانی تهران در گفتوگو با اعتمادآنلاین در پاسخ به این سوال که دلیل افزایش قیمت خودروهای وارداتی چیست، گفت: مگر آن بخش از جامعه که مصرف کننده این خودروها هستند، چند درصدند؟
وی افزود: حدودا ۵۰ هزار خودرو در سال وارد میشود که اگر این مقدار خودرو را بر ۸۰ میلیون نفر جمعیت ایران تقسیم کنیم، خواهیم دید، رقم ناچیزی است. اگر ابعاد این موضوع وسیع بود و قشر کثیری از جامعه را درگیر میکرد، باید نگران بودیم.
نجفیمنش ادامه داد: در حال حاضر وقتی بررسی میکنیم، در لایحه بودجه سال ۹۷دولت نیز شاهد افزایش قیمت در مواردی خاص هستیم. این موضوع دلیل دارد. امسال می دانیم که عنوان سال، اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال است. تولید و اشتغال هیچگاه با واردات محقق نخواهد شد. لذا هر چقدر سختگیری در مورد واردات صورت بگیرد، به لحاظ کارشناسی در تولید و اشتغال مفید خواهد بود.
وی در پاسخ به این سوال که اکنون «با گران شدن خودروی وارداتی، شاهد افزایش قیمت ماشین داخلی نیز هستیم، پس به کدامین تولید کمک شده» گفت: مگر چند هزارم جمعیت، از ماشینهای وارداتی استفاده می کنند؟ اکثریت جامعه از ماشینهای لوکس استفاده نمی کنند. این قضیه درست مانند قضیه مسکن است که شاهد مسکنهای لوکس و گران قیمت نیز هستیم.

نجفی منش در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار اعتمادآنلاین، مبنی بر اینکه از گفته های شما باید این نتیجه را گرفت که چون، ماشینهای گران شده، صرفا توسط قشر مرفه خرید و فروش میشوند لذا نباید نگران بود» گفت: بله هیمنگونه است. نباید نگران بود.
وی ادامه داد: سودی که عاید فروشنده هم می شود، مشکلی ندارد. فقط باید سیستم دارایی کشور از سود حاصله، مالیات دریافت کنند.
این عضو اتاق بازرگانی در پاسخ به این سوال که برای افزایش قیمت و کسب سود، آیا اتفاقی غیر قانونی در این مورد صورت نگرفت، چرا که در کوتاه مدت شاهد افزایش قیمت ۲۰۰ میلیونی در بازار خودروی وارداتی بودیم، گفت: به هر حال خریدار مختار است. می تواند بخرد و می تواند نخرد. اجباری در این نیست. همین حکایت در جواهر فروشی و خانه های لوکس و ...هم وجود دارد.
وی ادامه داد: شخصی، جنسی را ۴۰ میلیون می دهد و کسی دیگر ۱۰۰ میلیون. این خریدار است که ضمن عاقل و بالغ بودنش، تصمیم می گیرد که جنس را بخرد یا خیر.
این فعال حوزه خودرو در مورد افزایش یک شبه قیمت خودرو تصریح کرد: ما در ایران خیلی از این یک شبه ها داریم. یک شب ارز ما ۷ تومان بود و ۴۰ تومان شد. چند شب بعد، این ۴۰ تومان ۸۰ تومان شد و ...ما از این شبها در ایران زیاد دارید.
این قطعه ساز در مورد اینکه که سود قطعهسازان به واسطه گرانی خودروها، چه میزان افزایش خواهد داشت گفت: ما با سود بسیار کم تولید می کنیم. امیدواریم دولت بر اساس بند ۹ اصل ۴۳ قانون اساسی که باید تولید بر مبنای تولید داخل باشد، ما شاهد رونق قطعه سازی در کشور باشیم.
وی افزود: همینکه قطعه ساز ضرر نکند کلاهش را باید بالا بیندازد.
- 16
- 3