یکشنبه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴
۰۸:۲۲ - ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ کد خبر: ۱۴۰۴۰۲۰۸۳۹
اخبار بازار خودرو

شورای رقابت یا دلالان؟ | نبض بازار خودرو دست کیست؟

آخرین قیمت‌گذاری دستوری خودروها,قیمت خودرو

«جهان‌صنعت»‌ نوشت: فرض کنید زمستان است؛ یکی از روزهای میانه بهمن‌ماه. برف سنگینی به ارتفاع نیم‌متر همه‌جا را سفیدپوش کرده و تمام آب‌های سطحی حتی رودخانه‌های کم‌عمق، یخ زده است. برف همچنان می‌بارد و دانه‌های سپید و نمناک با وزش باد، به‌صورت رهگذرانی می‌کوبد که از فرط برودت هوا، روی مژه‌های‌شان لایه نازکی از یخ سنگینی می‌کند. سرمای استخوان‌سوز تا عمق جان می‌دود و دماسنج، دمای هوا را منفی ۵ درجه نشان می‌دهد؛ در این میان یک‌ نفر برای نجات جان مردم دماسنج را می‌شکند. چرا؟ چون معتقد است اگر دماسنج دمای منفی ۵ درجه را نشان ندهد، سرمای هوا از بین می‌رود.

اگرچه غیرعقلانی‌بودن و از همه مهم‌تر بی‌فایده‌بودن شکستن دماسنج به امید افزایش دمای هوا بر کسی پوشیده نیست اما دولت‌ها دقیقا با همین استدلال و روش، قیمت‌های بازار را فارغ از واقعیت‌های آن تغییر داده و منتظر نتیجه مطلوب هستند؛ دقیقا مانند تصمیمی که به‌تازگی در حوزه قیمت‌گذاری خودرو انجام شد.

استفاده از قیمت‌گذاری دستوری برای کنترل بازار خودرو، دقیقا مانند شکستن دماسنج برای کنترل دمای هواست؛ بدون توجه به این واقعیت که قیمت‌ها نیز شاخصی از پدیده‌های اقتصادی اساسی، یعنی عرضه و تقاضا هستند. به همین خاطر همانطورکه شکستن دماسنج باعث افزایش دما نمی‌شود، کنترل قیمت‌ها نیز باعث حفظ تعادل میان عرضه و تقاضا در بازار خودرو نخواهد شد.

قسمت ناخوشایند مساله این است که اگر کسی دماسنج را بشکند، آب‌وهوا را بدتر نمی‌کند اما تجربه جهانی همچنین موارد مشابه پیشین در کشور ما نشان داده مداخله دولت در قیمت‌گذاری، در قریب به اکثریت موارد بازار را بیشتر به هم ریخته است. آخرین تابلوی تراژیک و البته زنده از نتایج دستکاری قیمت‌ها به امید تنظیم بازار از سوی دولت، اقتصاد ونزوئلاست. این کشور در یک دهه گذشته با هدف اینکه اقلام ضروری با قیمتی مقرون‌به‌صرفه در اختیار مردم قرار بگیرد، طیف وسیعی از کالاهای اساسی را زیر چتر قیمت‌گذاری دولتی گرفت که جز تورم افسارگسیخته و قفسه‌های خالی فروشگاه‌ها نتیجه‌ای نداشت.

چرا قیمت‌گذاری نتیجه برعکس می‌دهد؟

دولت‌ها می‌خواهند با قیمت‌گذاری دستوری اطمینان حاصل کنند که کالاها و خدمات ضروری با بهایی مقرون‌به‌صرفه در دسترس عموم قرار بگیرد اما چرا نتیجه دقیقا برعکس نیت و اراده سیاستگذاران می‌شود؟

تجربه کشورهای مختلف به این پرسش، یک پاسخ ساده دارد؛ اگر کمبود یک کالا در بازار منجربه افزایش تقاضا به نسبت عرضه شده است، قیمت‌گذاری دستوری سبب افزایش عرضه نخواهد شد.

نکته قابل تامل این است که در اغلب موارد تعیین سقف قیمت، تب تقاضا را بیشتر می‌کند و در چنین شرایطی دولت ناچار به دومین مداخله خود در بازار یعنی «سهمیه‌بندی» است یعنی همان عارضه‌ای که کشور در سال‌های گذشته دچار آن شده و از آن به‌‌عنوان «بخت‌آزمایی خودرویی» در ثبت‌نام‌ها یاد می‌شود.

دقیقا در این نقطه، سومین نتیجه سوءقیمت‌گذاری متولد می‌شود یعنی «بازار زیرزمینی» یا «بازار سیاه» که همزاد همیشگی قیمت‌گذاری دستوری و امیدوار است از تفاوت قیمت اعلامی و قیمت بازار آزاد سود خوبی عاید خود کند. این تفاوت قیمت وسوسه‌کننده، منجربه افزایش ثبت‌نام‌های خودرویی و تقاضای مصنوعی شده و اینجاست که عارضه چهارم یعنی «صف طولانی» ظاهر می‌شود زیرا حتی مصرف‌کنندگان خوش‌شانسی که در لاتاری خودرویی برنده شدند، باید مدتی معلوم یا نامعلوم برای دریافت خودرو منتظر بمانند و حالا به هزینه خرید خودرو، هزینه زمان و تبعات آن نیز اضافه می‌شود.

اما ماجرا همین‌جا نیز خاتمه نمی‌یابد چون دولت‌ها اغلب نمی‌توانند ارزش واقعی یک محصول یا خدمات را به‌درستی تعیین کنند و تولیدکننده را مجبور می‌کنند از حاشیه سود منطقی خود کم کند. درنتیجه تامین‌کننده که نتوانسته قیمت نهایی را براساس قیمت تمام‌شده تولید کند، برای کاستن از بار ضرر اغلب کیفیت محصول را قربانی می‌کند. به زبان ساده، وقتی تولیدکننده نتواند ارزش واقعی محصولش را در بازار حفظ کند، محصولی به اندازه ارزش تعیین‌شده، تولید می‌کند.به این ترتیب نتیجه دست‌اندازی به قیمت‌ها از سوی دولت به کاهش محصول، سهمیه‌بندی، افزایش تقاضای مصنوعی، ایجاد صف، بازار سیاه و کاهش کیفیت می‌انجامد؛ وضعیتی که هم مصرف‌کننده و تولیدکننده را متضرر می‌کند و هم تعادل بازار را به‌هم می‌ریزد. بر این اساس امروز پذیرفته شده هیچ دخل‌وتصرفی از سوی دولت در اقتصاد بازار به اندازه کنترل قیمت‌ها صدمه وارد نمی‌کند.

راز اصرار دولت به دیکته اشتباه چیست؟

تبعات منفی و سلسله‌وار قیمت‌گذاری دستوری سبب شده این نسخه در جهان جز در موارد بحرانی، برای مدتی کوتاه آن‌هم برای اقلامی ضروری تجویز نشود. نتیجه بیش از چهاردهه قیمت‌گذاری دستوری در بازار خودروی کشور و محصولات مشابه نیز موید این واقعیت است که عرضه، تابعی از تقاضاست نه دستور و حفظ تعادل بازار جز از دو ریل «پایان انحصار» و «ایجاد رقابت» میسر و ممکن نیست.حال سوال اینجاست راز پافشاری دولت به تکرار چندین‌وچندباره روش‌های ناکارآمد چیست؟ چرا با وجود تجربه‌های متعدد و زیانبار در جهان و کشور ما همچنین کثرت تبعات سوءمداخله دولت در بازار خودرو، دستگاه اجرایی همچنان اصرار دارد هم تصدی‌گری خود در راس کارخانه‌های خودروساز را حفظ کند و هم گلوی بازار را در کنترل گرفته و با عناوینی چون «قیمت‌های تکلیفی»، «قیمت‌های توافقی» و «قیمت‌های عادلانه» خفه کند؟

آخرین قیمت‌گذاری دستوری خودروها و تبعات آن

آخرین‌باری که شورای رقابت سقف جدید قیمت خودروها را اعلام کرد، آبان‌ماه گذشته بود. شورای رقابت در شرایطی اقدام به قیمت‌گذاری خودرو کرد که احتباس طولانی و چندماهه قیمت‌ها و سپس ابلاغ قیمت‌های جدید باعث افزایش یک‌باره قیمت خودرو و شوک به بازار و مصرف‌کنندگان شد. نکته قابل تامل این است بعد از گذشت ششماه، تفاوت قیمت تولید یک دستگاه خودرو و عرضه آن با قیمت قبلی، خودروسازان را دچار چالش‌های مالی جدی کرده است چراکه در این فاصله قیمت دلار از ۶۰هزار تومان به بالای ۱۰۰‌هزار تومان رسید.

علاوه‌بر نوسانات ارزی، تورم ۵۵‌درصد رشد داشت و دستمزد کارگران نیز تا ۴۵‌درصد افزایش یافت. به این ترتیب خودروسازان هر دستگاه خودرو را با دست‌کم ۴۰ تا ۵۰ درصد هزینه بیشتر نسبت به آبان تولید می‌کنند اما ناچارند با قیمت سال گذشته عرضه کنند.

روشی که باعث می‌شود نه‌تنها هیچ سودی عاید خودروسازان نشود بلکه به ازای تولید هر دستگاه بیش از ۲۰۰‌میلیون تومان زیان یا بدهی خلق شود؛ وضعیتی که در کنار مصائب تحریم مانند محدودیت تبادلات مالی و مشکلات تامین قطعات و مواد اولیه، خودروسازان را در آستانه سقوط در دره زیان و ورشکستگی قرار می‌دهد.حال باید منتظر ماند و دید آیا نهادهایی چون شورای رقابت یا سازمان حمایت تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان به ادامه این روند خسارت‌بار برای تولیدکننده و مصرف‌کننده ادامه می‌دهد یا با روش‌هایی چون آزادسازی تدریجی قیمت‌ها یا تعیین قیمت‌ها منطبق‌بر واقعیت بازار، به صنعت خودروسازی کشور اجازه حیات می‌دهد؟

  • 19
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش